Črna kronika

Znane podrobnosti delovne nesreče v Spodnjih Hočah: 38-letnik nespametno umaknil podpornike

Ljubljana, 04. 03. 2015 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

38-letni delavec iz BiH je želel po peskanju dela prikolice pomesti nesnago, zato je umaknil podpornike. Med pometanjem se je kovinsko ogrodje zvrnilo nanj, podrobnosti torkove delovne nesreče v Spodnjih Hočah pojasnjuje policija.

Kot smo poročali včeraj, se je v Spodnjih Hočah v občini Hoče-Slivnica zgodila huda delovna nesreča, v kateri je en delavec umrl. Danes so mariborski policisti pojasnili podrobnosti nesreče. Kot pravijo, se je nesreča zgodila okoli 12.20, nakar je bila na kraj napotena patrulja Policijske postaje Rače in ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije PU Maribor. Ekipa nujne medicinske pomoči iz ZD Adolfa Drolca Maribor je ugotovila smrt 38-letnega državljana Bosne in Hercegovine, s stalnim bivališčem v Sloveniji.

O dogodku sta bila obveščena dežurna preiskovalna sodnica OS Maribor, ki je prišla na kraj ter opravila ogled, in dežurni okrajni tožilec iz ODT Maribor.

Čelada
Čelada FOTO: Reuters

Na podlagi ogleda kraja dogodka in zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da je bil pokojni za nedoločen čas zaposlen v podjetju v Sloveniji. Tega dne je okrog 11. ure na dvorišču podjetja peskal tovorni del manjšega tovornega vozila. Ta del prikolice, ki je bil brez stranic in podvozja, je bil v času peskanja postavljen vertikalno na bok, stal je na lesenih tramovih. Z ene strani je bil podprt z zadnjo stranico, z druge pa z dvema lesenima podpornikoma. Po končanem delu je pokojni slekel zaščitno opremo ter v delovnem kombinezonu, brez varnostne čelade ali kakršnekoli druge varnostne opreme, odstranil oba podpornika ter pričel pometati in z lopato odstranjevati pesek, da bi ga ponovno uporabil. V tem trenutku se je tako imenovani keson iz neznanega vzroka prevrnil na pokojnega, ki je poškodbam na kraju podlegel.

"Pokojni je dela opravljal sam, tako da v času dogodka ni bil ob njem nihče, ki bi mu lahko nudil pomoč. Našel ga je sodelavec iz podjetja, ki je opravljal delo delovodje," je dejal.

Kraj delovne nesreče si je ogledala tudi delovna inšpektorica iz Inšpektorata RS za delo. Policija bo nadaljevala z zbiranjem obvestil do razjasnitve dejstev in okoliščin dogodka, so še sporočili policisti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1