Črna kronika

V Podravju izboljšanje prometne varnosti, na Celjskem pa letos že enkrat več smrtnih žrtev

Celje/Ljubljana, 07. 11. 2019 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K./L.Š.
Komentarji
34

Slovenske ceste so v letošnjem letu zaznamovali številni tragični dogodki. Pregled stanja, ki ga je opravila Agencija za varnost prometa, kaže, da je bilo od 1. januarja do 30. junija letos na slovenskih cestah 40 odstotkov več umrlih kot v enakem obdobju lani (40 umrlih lani, 56 umrlih letos), konec letošnjega oktobra pa je bilo stanje umrlih udeležencev enako kot konec oktobra lani (82 umrlih). Na Policijski upravi Celje pa opozarjajo na močno poslabšanje stanja prometne varnosti na njihovih cestah.

Podatki med drugim tudi kažejo, da je skupno število poškodovanih v letošnjem letu najmanjše zabeleženo v zadnjih petih letih. Do konca oktobra se je v prometnih nesrečah poškodovalo 6.131 oseb (v 2018 6.627). "Agencija je s celostnim pristopom in v sodelovanju s ključnimi akterji prometne varnosti na nacionalni in regionalni ravni, policijo in nevladnimi organizacijami v terenskih akcijah, s številnimi preventivnimi dogodki ter novimi prijemi uspela zajeziti negativni trend v prvi polovici leta in izboljšala prometno varnost. Od 1. julija do 31. oktobra letos tako beležimo najnižje število umrlih udeležencev v prometnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije. V tem obdobju je umrlo 26 oseb, v primerljivem obdobju leta 2018 je bilo umrlih 41, kar je 58 odstotkov več," so navedli v Agenciji za varnost prometa. 

Slovenske ceste so v letošnjem letu zaznamovali številni tragični dogodki.
Slovenske ceste so v letošnjem letu zaznamovali številni tragični dogodki. FOTO: POP TV

V primerjavi z istim obdobjem lani je za 11 odstotkov manjše tudi število hudo telesno poškodovanih. Do konca oktobra se je hudo telesno poškodovalo 654 udeležencev (736 v 2018). Za sedem odstotkov se je zmanjšalo tudi število lažje telesno poškodovanih. Letos se jih je lažje telesno poškodovalo 5.477 udeležencev, v letu 2018 pa 5891. 

Manj je tudi umrlih voznikov osebnih vozil. Po podatkih Agencije za varnost prometa letos beležimo 23 žrtev, v enakem obdobju lani pa smo zabeležili 28 žrtev, kar predstavlja izboljšanje za 18 odstotkov. Manj je tudi umrlih voznikov tovornih vozil, v letošnjem letu sta umrla dva voznika, v lanskem obdobju pa pet. "Zajezitev negativnega trenda med umrlimi udeleženci prometnih nesreč je najbolj izstopajoča pri starostnih skupinah med 18. in 24. letom ter med 25. in 34. letom. V obeh starostnih skupinah je skupaj kar 60 odstotkov manj smrtnih žrtev, v 2019 jih je bilo 12, leto poprej pa kar 30. Od 12 umrlih letos jih je 5 umrlo zaradi nesreče, povzročene zaradi alkohola." 

Vzroki za črno statistiko najpogosteje alkohol, neprilagojena hitrost in vožnja z motorjem

Letošnji podatki kažejo, da se je na slovenskih cestah zgodilo 1.226 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, kar je sicer 0,4 odstotka manj kot leto poprej, ko smo v primerjalnem obdobju zabeležili 1.231 nesreč. Toda zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 28 oseb, kar je 47 odstotkov več v primerjavi z lanskim letom, ko je življenje izgubilo 19 oseb. Poškodovanih je bilo 610 oseb (8 odstotkov manj kot lani – 662 v 2018), od tega je bilo 108 huje (18 odstotkov manj kot lani – 131 v 2018) in 502 lažje poškodovana (5 odstotkov manj kot lani – 531 v 2018).

V večini primerov je bil ob alkoholiziranosti vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom neprilagojena hitrost – 13 prometnih nesreč (57 odstotkov oz. 10 odstotkov več kot v lanskem obdobju), nepravilna stran oz. smer vožnje – 5 prometnih nesreč (22 odstotkov oz. 10 odstotkov manj kot v lanskem obdobju) ter nepravilnost pešca – 4 prometne nesreče (17 odstotkov).  

Letošnji podatki kažejo, da se je na slovenskih cestah zgodilo 1.226 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci.
Letošnji podatki kažejo, da se je na slovenskih cestah zgodilo 1.226 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci. FOTO: Shutterstock

Podravska statistična regija z najboljšimi rezultati prometne varnosti, na PU Celje svarijo o poslabšanju stanja prometne varnosti

Največji napredek v prometni varnosti v primerjavi z lanskim obdobjem po podatkih Agencije za promet beleži podravska statistična regija, saj se je število umrlih oseb zmanjšalo iz 17 na 9, to pomeni kar 47 odstotkov manj. Letos pa sta statistično najbolj uspešni regiji pomurska, s statistično 0,09 umrlega na 10.000 prebivalcev (1 umrla oseba v celotnem obdobju) in osrednjeslovenska s statistično 0,2 umrlega na 10.000 prebivalcev (oz. 11 umrlih oseb). 

S Policijske uprave Celje pa so ravno danes opozorili, da se je stanje prometne varnosti v primerjavi s preteklimi leti zelo poslabšalo. V prometnih nesrečah je umrlo 22 ljudi, lani v enakem obdobju 11, predlani pa 16. 

Šest povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola, eden pod vplivom prepovedanih drog. Alkohol je tudi nasploh vse preveč prisoten med vozniki na našem območju, ne le pri smrtnih prometnih nesrečah, poudarjajo na PU Celje. 25 odstotkov prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami so povzročili pijani vozniki.

Najpogostejši vzroki najhujših prometnih nesreč so še vedno nepravilna stran in smer vožnje, neprilagojena hitrost, neupoštevanje prednosti, nepravilnosti pešcev in nepravilno prehitevanje.

Zaradi tega na našem območju izvajamo pogostejše nadzore cestnega prometa, sporočajo s PU Celje: ''V tem tednu veliko pozornosti namenjamo psihofizičnemu stanju voznikov. Pri aktivnostih za ničelno toleranco do alkohola in drog v cestnem prometu so se nam letos, že drugo leto zapovrstjo, pridružili rokometaši RK Celje Pivovarna Laško. Podarili so nam vstopnice za ogled rokometne tekme lige prvakov med RK Celje Pivovarna Laško in RK PPD Zagreb, ki bo 10. novembra 2019, ob 17. uri, v dvorani Zlatorog v Celju.''

Najpogostejši vzroki najhujših prometnih nesreč so še vedno nepravilna stran in smer vožnje, neprilagojena hitrost, neupoštevanje prednosti, nepravilnosti pešcev in nepravilno prehitevanje.
Najpogostejši vzroki najhujših prometnih nesreč so še vedno nepravilna stran in smer vožnje, neprilagojena hitrost, neupoštevanje prednosti, nepravilnosti pešcev in nepravilno prehitevanje. FOTO: Shutterstock

Ves teden pri kontrolah prometa delijo vstopnice tistim voznikom, ki jim alkotest pokaže 0,00 in ki izpolnjujejo vse pogoje za varno in odgovorno vožnjo. V današnjem nadzoru prometa sta se nam pridružila mlada rokometaša Domen Makuc in Domen Novak, ki sta odgovornim voznikom podarjala vstopnice za ogled nedeljske tekme lige prvakov in voznike opozarjala na pomen spoštovanja cestno prometnih predpisov.

Odgovorni vozniki, ki so spoštovali cestno prometne predpise in jim je preizkus z alkotestom pokazal 0,0, so prejeli tudi letak, s katerim si bodo lahko prislužili dve vstopnici za koncert Policijskega orkestra, ki bo 15. januarja 2020 v Ljubljani. To je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno, pravijo na PU Celje.

Voznike svarijo: ''Do konca leta bomo na našem območju, poleg rednih nadzorov cestnega prometa, izvedli še več izrednih in ''ad hoc'' nadzorov, v katerih bomo največ pozornosti namenili preverjanju hitrosti, psihofizičnega stanja voznikov, uporabe telefona med vožnjo, vožnje pri rdeči luči na semaforju in preverjanju ostalih dejavnikov, ki najpogosteje vplivajo na nastanek prometnih nesreč.Vsi se moramo zavedati, da je le odgovoren voznik tudi varen voznik.''

Ves teden pri kontrolah prometa delijo vstopnice tistim voznikom, ki jim alkotest pokaže 0,00 in ki izpolnjujejo vse pogoje za varno in odgovorno vožnjo.
Ves teden pri kontrolah prometa delijo vstopnice tistim voznikom, ki jim alkotest pokaže 0,00 in ki izpolnjujejo vse pogoje za varno in odgovorno vožnjo. FOTO: Shutterstock

Na Agenciji opozarjajo na posebno previdnost pri vožnji v jesenskih in zimskih razmerah

Na Agenciji za varnost prometa pa so v luči prihajajočih hladnih dnevov, ki bodo minili tudi v duhu prazničnega razpoloženja – vse od martinovanja do praznovanja ob koncu letu – opozorili tudi na dejstvo, da alkohol in neprilagojena hitrost ostajata ključna dejavnika tveganja za nastanek prometnih nesreč. "V promet se zato podajte le s trezno glavo, upoštevajte pravila in predpise ter vozite strpno, odgovorno in pametno," svetujejo. Ob tem izpostavljajo tudi posebno previdnost pri vožnji v jesenskih in zimskih razmerah. "V tem času so zaradi dežja in snega ceste pogosto mokre in spolzke, na vozišču so večje količine odpadlega listja, vidljivost zmanjšuje megla, nižje temperature pa prinašajo poledico. Dan je vse krajši, zato je vidljivost še slabša. Ključnega pomena za vse udeležence v prometu je, da so dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar še posebej velja za pešce in kolesarje." 

Ob tem vse voznike motornih vozil pozivajo tudi k pravočasni menjavi pnevmatik, saj 15. novembra nastopi obdobje obvezne uporabe zimske opreme. "Za varno vožnjo v zimskih razmerah so prav ustrezne pnevmatike ključnega pomena, ob tem pa naj vozniki ne pozabijo na vožnjo, ki je prilagojena trenutnim vremenskim razmeram in pogojem. Agencija bo na podlagi trenutnih razmer še okrepila preventivne aktivnosti na področju izboljšanja prometne varnosti."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
07. 11. 2019 19.47
+3
Zdaj ze vso Slovenijo stejete pod celjsko ?
deltex
07. 11. 2019 17.11
+2
Na Celjskem je dvakrat več žrtev kot lani, ne enkrat več...drugače pa je že ena preveč. Prometa je enostavno preveč, folk pa nervozen...
pojtrarara
07. 11. 2019 17.45
+5
ker namreč zadnjič ste smrtno žrtev, ki se je zgodila pri Radljah ob Dravi prištevali med "celjske"...
pojtrarara
07. 11. 2019 16.33
+7
Vsaka žrtev je grozljiva in je preveč in bi bilo potrebno vse narediti,da se ne zgodi. Pa kljub temu POP zavajate z naslovom - ker gre za območje policijske uprave Celje - ta pa po nekih čudnih delitvah in organizaciji policijskih uprav zajema tudi Koroško - in ne samo območje Celja. Kote rečeno pa vsaka žrtev, ki je, je grozljivka in tragedija. Tudi 11 je veliko.
naŠIHTmamCAJT
07. 11. 2019 16.21
+13
Še veliko slabše bo, sedaj ko nas je večina kreditno nesposobnih se bomo vozili po cesti s starimi neizpravnimi kripami.
jured100
07. 11. 2019 16.19
+17
Dobro - nevarne ceste v Celju - pot do Laškega ima par nevarnih odsekov, obstaja en ovinek, ki ima eno smrtno žrtev na približno 3 leta. Naslednja: Pri glavni cesti proti Ljubečni na izvozu za Začret se čez protihrupno ograjo ne vidi. To naredi mrtvi kot, kateri je zelo nevaren (ker je omejitev 90 km/h pri vključevanju). Smrtnih žrtev še tukaj ni bilo (nevem kako). Pri poligonu (ja, šolskem poligonu) so bankine absolutno neuporabne in imajo širši avti/tovornjaki težave. Dodajmo še k temu nepotrebne gridlocke v mestu in imamo Celje. Imamo istega župana že bogve koliko let, ki je popolnoma neuporaben. Ampak nič bat, imamo eko kolesa in avtobuse... na plin. Te mi pridejo na misel, jih je pa preprosto tako veliko, da jih je nemogoče vse opisati.
Gorje
08. 11. 2019 13.25
Župan je pa res neuporaben , ampak prefrigan, kot Zoki. Za volitve je ustanovil svojo listo, da ima v mestnem svetu dovolj glasov. Celje so razprodali za slabo plačana delovna mesta, zdaj pa mestni proračun polni preko javnih podjetij (npr. Energetika), ki pošilja visoke račune tem slabo plačanim delavcem. So si pa on in njegovi podporniki postavili kar nekaj spomenikov. (Tehnopolis). Trenutno gradi nadstandardna stanovanja sredi močvirja. Jim ni nihče povedal, da narava svojih zakonov ne objavlja v Uradnem listu.
kurimebolac
07. 11. 2019 15.48
-7
Skoraj vsak dan sem na AC.. Brez zamere samo ko vidim CE na tablici pred mano na AC me mine zivet..
detect
07. 11. 2019 16.31
+4
pojtrarara
07. 11. 2019 16.36
+13
Točno to je to kar sem razmišljala,da se bo usulo komentarjev, ker napišejo takšen naslov. Te smrtne žrtve zajemajo tudi območje Koroške, ki ga pokriva PU Celje. Tako,da nehaj se usajat na Celjane. Sicer pa pazi,da se tebi kaj ne zgodi, da ti kaj ne spregledaš. Tudi ostali Slo niste imuni na nesreče, divjanje - danes je umrl recimo mlad fant na primorskem - kolikor sem brala. Grozljivka. samo rešitev ni v obtoževanju - ker prav za vse nas velja enako - in to je krepka pozornost na cesto, hitrost po pravilih in NUJNO brez telefonov. za vse prav vse Slovence in vse tudi ostale udeležence v prometu velja to enako.
Periot222
07. 11. 2019 19.50
+1
Enako velja za tebe ko te vidimo na cesti!Verjetno ne znas vozit pa pluvas po drugih!
Periot222
07. 11. 2019 19.51
+0
Lj ti pa itak ne znajo vozit kar obvladajo je da stojijo v koloni ha ha!
Periot222
07. 11. 2019 19.52
SebaKid
07. 11. 2019 15.35
+27
Začnite izvajat kontrole na mestih kjer jih do sedaj niste, pa nehajte postavljat radarje na inkasantske lokacije kjer koristijo samo državni blagajni...
SebaKid
07. 11. 2019 15.38
+10
Primer take "budalaštine" je recimo prekoračitev hitrosti za 11 km v coni 30 km/h. Slovenski nacionalni šport je omejevanje centrov mest na 30 km/h. Mestni redarji pa veselo puščajo radarje da lahko "je*ejo" domačine ki se pripeljejo 41! km/h...
Malo_sutra
07. 11. 2019 15.43
+4
Kje pa je problem? Kaj zdej se bodo vozniki delili na domace in tuje? Jaz tle zivim pa nerabim vozit 30 al kako?
LightningBolt
07. 11. 2019 16.05
+4
Kolk je dolga zavorna pot (reakcijski čas in zaviranje) pri 30 in 40 km/h? Mal se pozanimaj, boš zelo presenečen.
Malo_sutra
07. 11. 2019 15.27
+13
Nepomaga ljudem... eni res zapenjajo, drzijo gas do rdece luci pol ustavi pa na zelini spet napolno naprej. Eni so smesni res. Kako mene nikol ne odnese. Pa po istih cestah vozimo. Zato ker sm v avtu, popravljam napake drugih, gledam vsako luknjo itd... eni pa se vsedejo in sam naravnost vidijo, ja ti šment dejmo tekmovat cimprej do cilja. Nemorem verjet.
Supervillain
07. 11. 2019 15.14
+1
Jaz ne razumem zakaj ni več radarskih kontrol in vsak dan Celje,Vojnik,Konjice,Vitanje,Slovenj Gradec-Velenje.Lp
Kliko7
07. 11. 2019 15.09
+15
To je zelo malo, glede na to kako ljudje vozijo po cestah!
Supervillain
07. 11. 2019 15.09
+19
Takšni nori in nenormalni vozniki kot so ni nič čudnega.Lp
Janko Ig
07. 11. 2019 15.01
+23
Očitno ne deluje sistem visokih kazni in prometne politike. Dokler ne bojo začeli preverjati sposobnosti upravljanja vozila bo pač tako. Če nisi sposoben po AC vozit v koloni 130 in , da 10 min parkiraš svoj avto nisi za na cesto.....
MaliOriam
07. 11. 2019 15.22
+5
ni problem visoke kazne, kazni bi lahko bile 5x manjse in vec kontrole, pa bi folk normalno vozil
Ni corone
07. 11. 2019 14.56
+8
Kazni ne pomagajo
batom@pinkponk.com
07. 11. 2019 14.55
-11
a to bo zdaj vsak dan prva novica? črna statistika?
jamajka
07. 11. 2019 15.03
+10
Pa morala bi biti večkrat na dan, dokler folk tega ne ozavesti!
mhri47
07. 11. 2019 14.54
+7
Dobra letina vina, pa ne morejo sedaj stran zlivat za kar so se čez garali
KarenSoccerMom
07. 11. 2019 15.08
+4
beaxie
07. 11. 2019 14.53
+12
Hecno da je spoznor teh rokometasov pivovarna lasko :).
butalistan
07. 11. 2019 14.53
-4
To je vzrok obilja in blagostanja levih vlad. Raj bliza se raj.
lluckyss
07. 11. 2019 14.45
+20
Na tem območju skoraj ne srečaš več policistov, saj so vsi na južni meji, kjer lovijo migrante, ki jih baje ni....;) To je en razlog, drugi je, da ljudje nimajo več ciljev zaradi socialne stiske in marsikateri pade v alkoholizem...Seštejte ti dve zadevi in dobite svojih 22 trupel...
Perrun
07. 11. 2019 14.35
-7
Nočem ustvarjati nekih delitev, a agresivnost voznikov na Štajerskem je neverjetno visoka v primerjavi z ostalimi deli Sloveniji. Živčnost, alkohol, agresivna vožnja, princip močnejšega.. ko si prav rečeš, pa kaj je s temi ljudmi???
E10
07. 11. 2019 14.43
-1
Ja to sigurno, samo poglej stajersko ac, najbolj zivcen odsek v celi drzavi, pa ne zaradi tovornjakov.
Zentrum
07. 11. 2019 14.33
+5
Nisem še videl voznika CE registracij, ki ne bi izsiljeval, prehiteval v škarjice ali vozil kot da mu gori bajta. Pa sem kar veliko na cesti.