Črna kronika

FOTO in VIDEO: Morilec s skuterja naposled le umrl z orožjem v rokah

Toulouse, 22. 03. 2012 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
360

Morilec s skuterja, ki je na jugozahodu Francije v minulih dneh ubil sedem ljudi, je dočakal svoj konec. Specialci so vdrli v stanovanje, v katerem se je skrival. Merah je vanje streljal, nato pa skočil skozi okno. Pokončal ga je ostrostrelčev strel v glavo.

V francoskem Toulousu se je končala drama med policijo in Mohamedom Merahom, ki naj bi med 11. in 19. marcem ubil sedem ljudi.

Policisti so se okoli 10.30 odločili, da bodo vdrli v stanovanje, v katerem se je skrival moški. Ni bilo namreč jasno, ali je sploh še živ, saj že od včeraj zvečer niso zaznali znakov življenja v prostorih, prav tako ni več odgovarjal na njihove klice.

23-letni Merah je v ponedeljek pred judovsko šolo na jugu Francije ubil štiri ljudi, prejšnji teden pa je v dveh napadih ubil tri francoske vojake. Vedno je streljal s skuterja.

Najprej so odjeknile tri močne eksplozije. Novinarji so opazili tudi reševalno vozilo, ki je zapeljalo mimo varnostnega kordona.

A očitno se je Merah le potuhnil, saj se je nato v stavbi slišalo streljanje. Skrit je bil v kopalnici. Ko so policisti s kamero, pritrjeno na robota, želeli posneti notranjost kopalnice, je Merah ves podivjan skočil ven in začel streljati. Specialci so na strele odgovorili, Merah pa se je nato pognal skozi okno, pri tem pa je v roki še vedno imel pištolo, s katero je streljal vanje. Našli so ga mrtvega pred stavbo.

Oblasti so potrdile, da je bilo v akciji poškodovanih pet pripadnikov posebnih enot RAID, večinoma pa gre za manjše poškodbe, le en policist ima poškodovano nogo.

Zunanjost stanovanjskega bloka, v katerem se je odvijala drama.
Zunanjost stanovanjskega bloka, v katerem se je odvijala drama. FOTO: Reuters

Molins: Merah je umrl zaradi strela v glavo

Kmalu zatem je državni tožilec Francois Molins sklical novinarsko konferenco, na kateri je pojasnil nekaj podrobnosti. Po njegovih besedah je Merah umrl zaradi strelne rane, ki mu jo je v glavo zadal ostrostrelec. Policisti so sicer imeli navodilo, da lahko streljajo samo v samoobrambi, a je ta nanje začel silovito streljati.

Molins je potrdil tudi, da so v Merahovem stanovanju našli videoposnetke njegovih streljanj. Na enem od njih je slišati, da je, ko je ubil prvega vojaka, zaklical: "Ti ubijaš moje brate, jaz bom tebe." Med drugim napadom na skupino vojakov pa je zaklical: "Bog je velik."

"Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi ga prijeli živega. Zato je operacija tudi trajala tako dolgo,“ je še dejal Molins.

Sarkozy pohvalil policiste

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je že čestital policistom za dobro opravljeno akcijo. Merah se je v stanovanju skrival kar 32 ur, v akciji pa je sodelovalo nekaj sto policistov, specialcev in številno zdravstveno osebje.

Francoske oblasti so želele Meraha prijeti živega, saj niso želele, da postane mučenik in vzor mladim v Franciji in drugod.

Sarkozy je v televizijskem nagovoru po smrti Meraha napovedal boj proti islamski indoktrinaciji. Dodal je, da preiskava o tem, ali je morilec imel kakšne pajdaše, poteka. Ob tem je še opozoril, da bo vsak, ki bo prek svetovnega spleta sejal mržnjo, poslej kaznovan. "Francija je ukrepala odločno in hladnokrvno ter ohranila svojo enotnost. Morebitno maščevanje ali jeza pa sedaj ne bi bila na mestu," je še ponovil francoski predsednik. Dejal je še, da želi preprečiti, da bi francoski zapori postali gojišče skrajnežev.

Ker je na spletu objavljal sovražno propagando teroristične mreže Al Kaida, je nemško sodišče moškega, rojenega v Siriji, obsodilo na petletno zaporno kazen.

Zakaj eksplozije?

Sicer pa je policija celo noč stopnjevala pritisk na osumljenca. Izklopili so električno in plinsko napeljavo v stavbi, kamor se je Merah zatekel. Na območju so izklopili tudi ulično razsvetljavo.

Nato so francoski specialci začeli z eksplozijami. Meraha so želeli tako izčrpati, da bi se predal sam oz. da bi ga oni lažje prijeli. Želeli so ga živega, saj niso želeli, da postane mučenik.

Francoska televizija France 2 je prikazala fotografijo, na kateri naj bi bil Mohamed Merah.
Francoska televizija France 2 je prikazala fotografijo, na kateri naj bi bil Mohamed Merah. FOTO: Reuters

Kaj je povedal pogajalcem?

Policija se je z Merahom pogajala že od srede zgodaj zjutraj, izsledili pa so ga v torek zvečer. Povedal jim je, da je močno oborožen in da je povezan z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Odgovornost za napade je priznal, a izrazil obžalovanje, da ni bilo žrtev še več.

Policijskim pogajalcem je dejal, da je ubijal, saj je tako želel maščevati smrti palestinskih otrok, prav tako zaradi prisotnosti francoske vojske v Afganistanu. Dejal je tudi, da je zadnji napad, v katerem je ustrelil moškega in tri otroke, posnel s kamero, ki jo je imel pritrjeno na sebi.

Merah je bil sicer francoski državljan alžirskega porekla. V  preteklosti je bil policiji znan zaradi številnih manjših kaznivih dejanj, v glavnem tatvin in prometnih prekrškov, v zadnjem času pa je skupaj z bratom zaradi skrajnih islamističnih stališč pritegnil tudi pozornost francoskih obveščevalnih služb. Dvakrat je bil zaprt in prav v zaporu naj bi se seznanil s skrajno islamsko ideologijo. Prav tako naj bi se uril pri pripadnikih Al Kaide v pakistanski pokrajini Vaziristan ob meji z Afganistanom. Tam ga je aretirala afganistanska policija in ga predala ameriški vojski, ki ga je vrnila v Francijo. ZDA so ga uvrstile na seznam oseb, ki jim je prepovedano letenje.

Posnetek Meraha, ki ga je predvajala francoska televizija:

Policisti so že v torek pridržali tudi Merahovo družino – mater, starejšega brata in dve sestri. Prosili so jih, naj se pogovorijo s sorodnikom in ga prepričajo, naj se mirno preda. Mati je dejala, da se z njim ne želi pogovoriti, saj je prepričana, da za njene prošnje ne bo imel posluha, poroča spletna stran France24

Policijska akcija se je začela že v torek zvečer: 


Kronologija dogodkov, povezanih z napadi

11. marec; Neznanec na skuterju v mestu Toulouse ustreli 30-letnega pripadnika padalskega logističnega regimenta Imada Ibn Ziatena. Vojak v času umora ni na dolžnosti in ne nosi uniforme.

15. marec; Na vojake blizu vojašnice v mestu Montauban strelja neznanec, ki se mimo pripelje na skuterju. Umreta dva vojaka, 25-letni Abel Chennouf in 23-letni Mohammed Legouade. Tretji vojak je huje ranjen. Začne se obsežna iskalna akcija za morilcem.

19. marec; Moški na skuterju pred judovsko šolo v Toulouseu ustreli 30-letnega učitelja Jonathana Sandlerja, njegova sinova, petletnega Arieha in štiriletnega Gabriela, ter sedemletno Myriam Monsonego, hčerko ravnatelja šole.

Predstavniki francoskih oblasti sporočijo, da je bilo v vseh treh napadih uporabljeno isto orožje.

Nenavadno je, da je danes odgovornost za strelske napade prevzela skupina Džund al Hilafah, ki naj bi bila povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. "19. marca je naš brat Jusef Francoski izvedel operacijo, ki je stresla temelje sionističnih križarjev in njihova srca napolnila z grozo," je sporočila skupina, nanašajoč se na uboj učitelja in treh otrok pred judovsko šolo v Toulousu. A skupina ne identificira Jusefa kot Meraha, niti ne omenja streljanja na vojake 11. in 15. marca. Prav tako ne omenja njegove smrti.

Sarkozy obišče šolo in odredi najvišjo možno stopnjo pripravljenosti pred morebitnimi terorističnimi dejanji na jugovzhodu države. Oblasti poostrijo varnostne ukrepe na judovskih in muslimanskih šolah.

Svetovni voditelji se z ogorčenjem odzovejo na napade. V Izraelu ostro obsodijo "odvraten umor Judov". Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun ostro obsodi poboj pred judovsko šolo. Vatikan napad označi za "strašno dejanje".

20. marec; Na šolah po Franciji se umrlih v napadih spomnijo z minuto molka. Krste s posmrtnimi ostanki ubitih pred judovsko šolo z letali odpeljejo v Izrael. Spremlja jih francoski zunanji minister Alain Juppe, ki se naslednji dan udeleži pogreba.

21. marec; Predstavniki francoskih oblasti razkrijejo identiteto domnevnega napadalca. V zgodnjih jutranjih urah posebne policijske enote obkolijo blok, v katerem se nahaja. Trije policisti so med obleganjem ranjeni.

Predstavniki policije sporočijo, da jim je Merah povedal, da je napade izvedel zaradi maščevanja palestinskih otrok in kot protest proti udeležbi francoskih vojakov v tujini.

Sarkozy, ki prekine svojo predvolilno kampanjo pred predsedniškimi volitvami naslednji mesec, se sreča z voditelji francoske judovske in muslimanske skupnosti ter se odpravi na prizorišče zločinov. V mestu Montauban se udeleži slovesnosti v spomin na tri ubite vojake. Tam je tudi njegov socialistični tekmec Francois Hollande.

Policija sporoči, da je našla skuter, s katerim se je osumljenec prevažal med napadi, v njegovem avtomobilu pa odkrijejo tudi orožje. Hkrati aretirajo mater domnevnega storilca, njegovi sestri in dva brata.

22. marec; Obleganje Merahovega stanovanja se nadaljuje. Policija sporoči, da je izklopila električno in plinsko napeljavo v poslopju. Na območju stanovanja izklopi ulično razsvetljavo. Okoli poslopja odjekne več eksplozij, s katerimi ga želijo prisiliti v vdajo.

Francoski notranji minister policiji odredi, naj Meraha prejme živega, če bo to mogoče. Sporoči, da se je Merah zaprl v kopalnico svojega stanovanja, začel streljati na policijo, na koncu pa skočil skozi okno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (360)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cookie28
23. 03. 2012 16.30
Umek: Bil je psihopatski sadist: UMEK kaj pa ti veš...a si pameten al kaj..si bil mogoče z njim ta vse veš?...Pametnjakoviči eni!
Vurer
23. 03. 2012 23.38
peterPot
23. 03. 2012 08.45
+2
umek ne prbijaj neumnosti
cookie28
23. 03. 2012 04.17
-3
..Pa še to...nobeden ostrostrelec ga ni ubil ampak navadni edi z pištolo z 3. metrov!...je vse na Videu...joj POP TV zamislite se malo...copy&paste je lahko a ne?!..
denz79
23. 03. 2012 07.05
+2
video je treba poslusat ne sam gledat... v momentu ko se vrze cez balkon in za trenutek obvisi na rokah se slis oddaljen strel in takrat tip spusti vse in pade... tko da ja biu je snajper.
Luxxx35
23. 03. 2012 07.40
+2
cookie28
23. 03. 2012 16.29
+1
Eh saj se pa vidi kdaj ga je edi iz 3 metro počil...
HooplaToopla
22. 03. 2012 23.10
+3
Prispevek se zaključi s stavkom: "Odgovore na vprašanja je terorist odnesel s seboj v grob." Francozom in tudi vsem drugim pa se ob vsem tem postavljajo nova vprašanja, ki bi jih francoska vlada ter še marsikdo drug prav tako najraje zakopal v kak neoznačen grob.
Roko23
22. 03. 2012 23.10
+5
dajte ljudem povedat resnico no, tole je resno žaljenje vseh vaših "zvestih" uporabnikov, skratka 95% ljudi vidi realno sliko tega dogodka, tako da bi prosil če za spremembo začnete poročat resnično dogajanje v svetu.
simevlado
22. 03. 2012 23.05
+1
a rabte posnetek padca cez okn ga mam sam klinc ka nemorm tle prpet urlja...
simevlado
22. 03. 2012 23.10
+0
drugac pa ja dobr nateg ljudi da se jim se vec pravic ukine...sicnes par svojih pa je blokada neta in spodbujanja anti rezima...ma tito je bil car kar se dans dela...
platon26
22. 03. 2012 21.45
-2
pravijo da je umrl ko je dobil metek v glavo! Torej je med skokom čez okno dobil metek hmmmm no ja zgodbice za lahko noč!
DropBear
22. 03. 2012 22.37
+11
Če si nisi prebral, si je ta model želel umreti "v boju". Če je fanatik pripravljen na smrt, ga je težko ustaviti. Mar bi ostal v Afganistanu in streljal po oboroženih Amerjih, bi morda res padel kot mučenik za pravično stvar, morilcu otrok pa se reče zločinec (posiljevalcu otrok pa gospod župnik).
Winja
22. 03. 2012 22.56
+6
nima veze. počli so ga srečn konc use srečno in gremo spat:)
cocacolalife
22. 03. 2012 21.28
-6
Evo ti Angelina Jollie nova snov za film
Jožajoža
22. 03. 2012 20.55
+5
ameriški vojak je ubil 16 otrok in žena v afganistanu, pa morda nikoli ne bo obsojen. po moje bo še nagrajen.
fujj92
22. 03. 2012 21.40
+1
pošteno povedano. to kar se je zgodilo je grozno ampak vse bolj se dogaja da eni lahko, drugi na drugi strani so pa hitro krvoločni, nečloveški teroristi
ferplay87
25. 03. 2012 14.27
-1
pa se en brejdvik je isto lahko bolan pa ni terorist a ubil je 90 ljudi a cim je musliman tkoj je ubica terorist monstrum in nevem kaj.in gledu sm posnetek se cist vid da nima nc v rokah ta muhamed a ne kaksno orozje ganjajo ga ko bin ladna.pa 2 dni so ga not drzal ko mis kdo ve kaksna je to politika da nebi se pred jevrei zastramili najbolj je muslimana skinut pa vsa krivida nanj da gre.eto tak je svet.
lincoln2
22. 03. 2012 20.43
-16
OFFTOPIC: V Siriji je v zadnjem letu bilo ubith več kot 10.000 otrok in žensk, muslimanov. ONTOPIC: Aja, o tem nihče ne govori, sej so "samo muslimani". Hvala Allahu swt Gospodarju Vseh Svetov, ki jih je ustvaril, se vse skupaj bliža koncu. Ravno pred parimi dnevi sem prebral neverjeten hadis, ki je bil izrečen pred 1433 let, kjer je Muhammed s.a.w.s. rekel, točno to, kar se danes dogaja po svetu.
Elias47
22. 03. 2012 21.07
+7
Pa da boste vedeli; tale primerj je čisto organiziran in splaniran od francoske "elite", ki je vse to organizirala preko svojih MK programov, da bodo lahko potem kot "rešitev" zopet vzeli ljudem pravice. Zato pa so ga na mestu ubili, da ne bi resnica nikoli prišla ven; ravno tako kot Osvalda v primeru JFK. Ravno danes je "flaša" Sarkozi v svojem govoru povedal, da bodo kaznovali vsakega, ki po ineternetu spodbuja k "nasilju". Evo vam druge verzije popolne cenzure interneta... ker jim ACTA ne gre po načrtih, ... so si pa izmislili tole..... Sedaj bodo lahko kaznesko preganjali vsakogar, ki bi spodbujal k uporu proti tem "elitnim" demonom na oblasti, ki konsistentno jemljejo ljudem pravice in svobodo....Točno po planu.... spet so vas na-tegnal na prefinjen način....
Bartolomeus
23. 03. 2012 11.57
+1
Nasilje ter vspodbujanje k temu res ni lepo in je prav, da se ga kaznuje...
Elias47
26. 03. 2012 15.28
@Bartolomej Potem je pa potrebno najprej kaznovati roparsko imperialistično NATO-ovo in Ameriško mafijsko vojaško bando!!!
kozlarija2
22. 03. 2012 20.40
+5
Samo mrtvi molčijo zato so ga pa vrgli čez okno da ostane tih, tko kot so čist po naklučju umrli vojaki ki so sodeloval pri "uboju" ladnovga bineta.
Elias47
22. 03. 2012 21.19
+5
Hej, to ni fer od vas; "elita" se trudi s takšnimi spletkami mesece, celo leta, vi jih pa razkrinkate za 5 minut... he, he...."nesramnež"...
kozlarija2
22. 03. 2012 21.27
+1
Elias47
23. 03. 2012 11.45
@kozlarija2 Ja, 95% genocid in popolen suženjski sistem, vsak z mikročipom in priklopljen na superračunalnik, je res tisto kar ljudje rabjo, a ne... pa še Vatikansko novo religijo obrednega žrtvovanja otrok tud, a ne...
mad-max
22. 03. 2012 20.12
-6
Sarkozy I LOVE YOU spominjaš me na enega velikega moža ki je preminil pred natanko 67 letami.
Liverp00l
22. 03. 2012 20.08
+6
mi pa gradimo đamije ...
bljak janša
22. 03. 2012 19.47
+22
Janša nam je vkradel 2 prosta dneva. to je samo začetek.
Tito_Partija
22. 03. 2012 19.22
+30
Janša je bolezen.
kim llsung
22. 03. 2012 20.08
+4
Strelja?ko
22. 03. 2012 23.54
+0
mmicoo
22. 03. 2012 18.59
+26
Dejansko ga razumem, ZAKAJ je to naredil. Ne razumem pa, kako je MOGEL kaj takega naredit. :( (pa ne otroke no...) Če bi verjel samo desetim procentom teorij zarote, potem dejansko ne moreš mimo tega, kaj nam počne ZDA, njihove (in tudi druge) farmacije, multinacionalke, finančna združenje.., ma raje ne razmišljam.., sicer pa, imamo tudi pri nas dovolj črnih ovac, ki bi jih bilo potrebno enkrat za vselej ostrič. 2.januar in majnista več praznika ? Aja ? (a bomo kar mirno to požrl?)
revanšist
22. 03. 2012 19.39
+8
škoda otrok vendar se pridružujem mnenju kdo stoji za multinacionalkami tisti,ki tako radi nosijo bele čepice na zatilju
Maancy
22. 03. 2012 18.57
+19
To so rezultati Lojalnih Muslimanskih priseljencev.. Tudi Angleži so si jih dodobra zapomnili..
Braavos
22. 03. 2012 18.52
+2
Govoreče glave, dokumentarni film tole si poglejte na rtv..prvi del je izredno zanimiv ;)
Braavos
22. 03. 2012 18.54
+2
g0dy
22. 03. 2012 18.50
+6
haha on tip zmaga ko reče, da je biu ta tip kr čeden ! hahaha =) so gay ! :D
Janko Ig
22. 03. 2012 18.45
+11
Kaj hočemo to so nam skuhali in nam še kuhajo liberalisti, ki podpirajo multi kulti in take zadeve bomo še gledali.