Slovenija

Ob uničenju 250-kilogramske letalske bombe bodo evakuirali okoli 400 ljudi

Vurberk, 21. 07. 2017 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V bližini gradu Vurberk so našli 250 kilogramov težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo iz II. svetovne vojne. Bombo bodo kontrolirano uničili predvidoma v začetku drugega tedna, takrat bodo tudi evakuirali prebivalce v radiusu enega kilometra. Do zdaj so policisti že evakuirali eno družino in zavarovali bližnje območje, onemogočen je tudi dostop do gradu in tamkajšnje cerkve.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Evakuacija zaradi bombe
    00:33
    Iz SVETA: Evakuacija zaradi bombe
  • Iz 24UR: Bomba na dvorišču
    02:58
    Iz 24UR: Bomba na dvorišču

V bližini gradu Vurberk so našli 250 kilogramov težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo iz II. svetovne vojne, so zjutraj sporočili s Policijske uprave Maribor. V sredo jo je našel domačin, ki je z otroki z detektorjem kovin v bližnjem gozdu iskal zaklad.

Bombo izkopal in jo odpeljal k sebi na dvorišče.
Bombo izkopal in jo odpeljal k sebi na dvorišče. FOTO: Specialna enota Policije

Bombo je nato izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše, ki se nahaja pod gradom v bližini cerkve. Šele zatem je o najdbi obvestil policijo. "Glede na vrsto bombe je imel gospod zelo veliko srečo. To bi se lahko slabo končalo," je na novinarski konferenci v Dupleku povedal predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh.

Moškega zdaj obravnavajo tudi zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti. Če se bo sum izkazal za upravičenega, po besedah pomočnika komandirja Policijske postaje Maribor I. Simona Belšaka, najditelju bombe grozi tudi do pet let zapora.

Ena družina evakuirana, območje zaprto

Policisti so bili o najdbi neeksplodirane bombe obveščeni včeraj zgodaj popoldne. Aktiviran je bil tudi štab Civilne zaščite Občine Duplek, Uprava RS za zaščito in reševanje in tamakajšnji gasilci.

Do zdaj so policisti evakuirali eno družino in zavarovali bližnje območje, onemogočen je tudi dostop do gradu in tamkajšnje cerkve.

Policisti so do zdaj zavarovali bližnje območje, v oddaljenosti 300 metrov od kraja bombe. Eno družino so evakuirali, na terenu so tudi gasilci. Kot nam je sporočila novinarka oddaje 24ur Jana Ujčič, je onemogočen dostop do gradu in tamkajšnje cerkve.

Ob uničenju bodo evakuirali okoli 400 prebivalcev

Bombo bodo predvidoma prihodnji teden uničili.
Bombo bodo predvidoma prihodnji teden uničili. FOTO: Specialna enota Policije
Bombo bodo predvidoma nevtralizirali v začetku prihodnjega tedba, najverjetneje na kraju najdbe. Širše območje v radiusu enega kilometra bodo takrat zaščitili, ob tem pa tudi evakuirali okoli 400 bližnjih prebivalcev. A razlogov za preplah ni, pravijo policisti.

Kot so še pojasnili na današnji novinarski konferenci, bodo sedaj najprej preučili možnosti, kako bombo najvarneje uničiti - gre namreč za bombo s tako imenovanim kemičnim vžigalnim mehanizmom, ki je izredno občutljiva na kakršnekoli premike.

"Ker je bila bomba prepeljana z mesta, kamor je bila v času bombardiranja odvržena, in je bilo nato z njo postopano na način, kot se s takšnimi sredstvi ne dela, je v njej lahko prišlo do sprememb, ki imajo lahko za posledico tudi nekontrolirano eksplozijo," je pojasnil Boh in dodal, da je v podobnih primerih, ki so jim bili priča v tujini, že prišlo do nesreč oziroma poškodb strokovnjakov, ki so delali na tem.

Dodatno zadevo po Bohovih besedah otežuje dejstvo, da gre za prvi primer najdbe takšne vrste bombe v Sloveniji in posledično za eno najzahtevnejših tovrstnih intervencij v zgodovini izvajanja ukrepov varstva pred NUS.

Samo uničenje bombe bo najverjetneje trajalo od pet do šest ur.

"Postopki uničenja se bodo pričeli po izvedbi vseh zahtevanih varnostnih ukrepov," je povedal Boh. Po njegovih besedah so v takšnih bombah lahko štiri vrste eksploziva in že vsak tresljaj lahko sproži eksplozijo.

V 12 letih najdenih za 100 ton neeksplodiranih ubojnih sredstev

Kot nam je še uspelo izvedeti, je bomba iz časa II. svetovne vojne, ko so bombardirali grad Vurberk. Takrat naj bi na grad odvrgli dve tovrstni bombi - ena je eksplodirala, druga - torej najdena - pa je neeksplodirana padla pod obzidje gradu.

Postopek onesposobljenja neeksplodirane najdene bombe bo izjemno zahteven, saj je najditelj bombo premikal.

Kot je še pojasnil Boh, so najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev v Sloveniji pogoste. V zadnjih 12 letih so jih našli za skupno približno 100 ton, naj na območju severne Primorske. Policija in strokovnjaki ob tem še pozivajo, da v primeru takšne najdbe, pokličemo 112, najdenega pa se ne dotikamo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
24. 07. 2017 17.57
Pri nas gnile hruške same padejo z drevesa. Ta najditelj pa je še kar gor....
križnagorc
23. 07. 2017 13.54
Mene je žena evakuirala že pred tednom.spodila me je iz hiše,Hvala ji!
encijandupli
22. 07. 2017 15.57
+7
Vsaka bomba za detonacijo potrebuje detonator. Bombni detonatorji v 2.SV pa so se delili na: kontaktne (eksplozija ob udarcu v tla), časovno zakanjene (eksplozija, po zaželjenem času, tudi, ko je bomba že zarita v zemljo) in radisko tipalne bombe (ang: radio proximity Fuze). Največkrat so zatajile ravno bombe z radijsko tipalnim detonatorjem. Ti detonatorji so bile za tisti čas visoka tehnologija, saj so bile elektronske naprave. Ti detonatorji so odajali radijske valove, ki so v bližini tal ali bilo kakšnega objekta odreagirali z motnjo, kod npr danes mobitel v bližini zvočnika. Ravno ta motja pa je sprožila detonator, da je bomba eksplodirala nekaj 10 metrov nad tlemi, ter s tem naredila veliko večje opustošenje, kod bomba, ki se aktivira v udarcu ob tla. Te bome so tiste, ki jih lahko vidite v kakšnem filmu,to so one, ki imajo na konjici majhen propelarček. Propelarček je ob vrtenju gnal generatorček, ki je napajal radijsko valovno polje. Da bi se izognali predčasnh eksplozij na letalu, kjer bi se lahko začel vrteti propelarček v prepihu, so slednjega držali zvezanega z jekleno vrvico, katero so morali odstraniti, tik pred bombandiranjem. Pogosto se je zgodilo, da so pozabili odstraniti jekleno vrvico in propelarček se tudi ob padcu bombe ni vrtel, zato ni bilo radijskih valov, ki bi ob njihovi motnji sprožila detonator oz bombo za razliko od kontaktnih bomb, ki eksplodirajo, ko zadanjejo tla.
ssseeejjj
22. 07. 2017 18.15
-5
Zelo lepo opisano.Slovnica p skripa...npr.kod se napise kot,izognali-izognili.brez zamere :)lepo, lepo napisano
Ramzess
22. 07. 2017 13.56
+1
Glede na to kako se spravljajo zraven in kako s superlativi opisujejo zadevo, se ne bi čudil, če bi se odločili žrtvovati manjšino v korist večine, v tem primeru je to dom ene družine (za katero upam da je, kljub napaki glave družine, ob evakuaciji mislila na to), cerkev (čeprav ne vem zakaj je sploh omembe vredna) in del obzidja gradu.
igorli
22. 07. 2017 18.42
Eh. Lukna se bo skopala, bomba dala v luknjo, potem pa se bo kontrolirano sprožila z pomočjo eksploziva. Najbolj tvegana točka bo premik bombe v luknjo. Po tem bo vse čista rutina. Zato je taki halo zaradi izkopa. Če bi jo ta tip pustil v luknji, rizičnega dela nebi bilo.
igorli
22. 07. 2017 18.44
Ko sem videl vceraj po tv kako opustošenje takai tip bombe naredi, razumem zakaj jih bojo evakuirali.
Ramzess
22. 07. 2017 13.45
+3
Bomo videli kaj bo, menda jo bodo detonirali kar tam kjer je sedaj, ... škoda seveda bo, ker so naši strokovnjaki kakršni pač so, bojda so ugotovili spremembe v tej zadevi, hkrati pa ne vedo kaj v njej, kakšne kemične snovi, itd. Časnik večer v soboto ima sicer lep članek, a na koncu ne veš kaj je res in kaj ne, toliko potenciranja nevarnosti, toliko sprenevedanja kaj je kaj ni, kaj vedo česa ne, ... samo da bi javnost čim manj izvedela. Tistega človeka pa ob tem preganjajo kot da bi sam izdelal in nastavil bombo, ... kje so meje zdravega razuma. Sedaj iščejo še pomoč v Avstriji in Nemčiji, ker se pač tam na take objekte bolje spoznajo, in ker je to pri nas bojda prvi tak primer v zgodovini, razen da za razliko ne bodo evakuirali populacije med Ptujem in Mariborom, če bi gledali samo število prebivalcev, ne pa poseljenost območja. Konec koncev pravi strokovnjak se obrne tudi na proizvajalca objekta, ki predstavlja ali ima težavo, proizvajalec ima namreč vse potrebno, tudi glede zgradbe oz. sestava oz. vsebine objekta.
Ramzess
22. 07. 2017 13.48
+2
Večer citira nekega 'poznavalca', da je ta objekt takrat, ko je vržen iz letala, padel na obzidje gradu, na mesto kjer je vžigalnik, se skotalil po obzidju in bregu navzdol in obtičal na mestu kjer je bil najden. Pa vendar, a ne bi objekta, že takrat, če bi zadel na mesto vžigalnika, razneslo že takrat, saj vžigalnik menda aktivira razstrelivo oz. razstrelivno zmes.
awontuwej
26. 10. 2019 14.14
-1
Ti Ramzes si strokovnjak za kvašenje neumnosti...
encijandupli
22. 07. 2017 12.11
+6
Če bi imel črno gradnjo, bi si dal tole bombo pred hišo, za okras pa rožice ikrog nasadil. ZDAJ PA RUŠITE, ČE UPATE!!! Še zram stikala za hišni zvonc, bi dodal še eno identično stikalo in napisal: en gumb aktivira zvonec, drugi gumb aktivira bommo, ugani kateri je pravi!
encijandupli
22. 07. 2017 11.31
+7
Če se pred 70 leti ni sprožla, ko je bila NOVA in padla iz višine par sto metrov, se tudi sedaj ne bo. Sicer pa kaj so imeli "zavezniki" bombandriati SLO ozemlje? Razumem da bombandiraš vijadukte, tovarne, železniške križe. Ampak zakaj so metali bombe na SLO civiliste, kod naprimer na Ljubljano (9.3.1945, 46 mrtvih), Ribnico, Celje, Maribor, če smo pa bili zavezniki, kod trdijo današnji zgodovinarji? Očitno temo že ni bilo tako.
speedracer
22. 07. 2017 11.51
-3
očitno ne veš dosti o bombah oz.eksplozivnih sredstvih.....
encijandupli
22. 07. 2017 15.08
brezveze13
22. 07. 2017 11.16
+5
ta naša.... škoda besed... pa kako jo je lepo shranil pod nastrešek ko je bila ravno natovorjena na kamionu ali kaj so že omenili bi jo moral peljati kar pred parlament, škoda da niso bile dve bi še lahko eno pred sodstvo pa nič obvestit pristojne
brezcasni
22. 07. 2017 11.09
+7
možakarja bodo kaznovali ker jih ni obvestil?....kaj pa oni delajo že 70 let...naj gredo z detektorji naokrog in raziščejo kot"strokovnjaki",ne pa da amaterji najdejo kar bi ze davno morali oni,ki jim je to služba....najlažje je švasat jaške po mestu,ko pride tuja delegacija ....možakarju ki je po kmečk našel in pripeljal bombo bi se moral vsaj zahvalit za najdbo....
Mejduš
22. 07. 2017 10.46
+8
Kako so jo naložili na letalo nekje so morali prijeti, je pač ni padla tako da bi sprožila,saj se vidi da ni nobenega strokovnjaka ki bi vedel, in se delajo pametni tako da se jim kar možgani svetijo.
superjezek
22. 07. 2017 10.21
+16
Namesto na svoje dvorišče bi jo lahko odpeljal v parlament kjer bi ob vseh prisotnih še na hitro z kotno brusilko in brenarjem popravil obliko, da bo zasijala v vseh pogledih haha =)))) Hec! kazensko pa ne rabi odgovarjat zaradi tega..bi bilo pa ga fajn nekajkrat na pregled k psihiatru peljat..
korintos23
22. 07. 2017 10.06
-2
Nič se ne bo zgodilo, da se je mislilo bi se že!
amoteamo
22. 07. 2017 08.51
+3
BEEEDAAAAAK NERAZGLEDAN.
emilzapata
22. 07. 2017 08.47
+7
tip kot domačin je dobro vedel, da se mora nekje nahajati neeksplodirana bomba, saj se v malem kraju vse ve, torej to je bil vzrok, da je nabavil detektor kovin, ne pa želja otrok po igri. Tudi jaz sem zaradi ustnega izročila vedel, kje je poškodovani ameriški bombnik odvrgel svoje bombe v gozdu, in smo otroci to vse raziskali, pač kot otroci, ki se ne zavedajo vseh slabih možnosti.
igorli
22. 07. 2017 18.38
Ti si še pravi. Točno je vedel ki je bomba. Izkopal jo je pripeljal na dvorišče pol pa poklical policijo in bo mu verjetno vse šajbe na bajti ven zmetalo pa vsedel se bo. In vse to potvoje zaradi..?
Aijn Prenn
22. 07. 2017 08.34
+2
A se kdo spozna na demontažo teh zadev?? Tole mora biti precej zafrknjena zadeva za razstavit, a ne? Prvič zato ker so navoji zarustani, drugič pa zato, ker ne veš kaj je po cca 80 letih s tisto kemijo od vžigalnika. Al je tik pred buuum al še ne? To bi blo treba prepeljat na Poček, pa en rafal iz protiletalskega mitraljeza v vžigalnik in je stvar rešena... ;-))
notrajnc05
22. 07. 2017 09.30
+4
Kako bi pa ti to prepeljal na Poček?? Da vidim ta tvoj bistri um....
Kurz Mahl
22. 07. 2017 11.56
+1
Na to ti bo odgovoril strokovnjak, ki jo je izkopal. Najtežji del dela (izkop) je že opravljen.
awontuwej
26. 10. 2019 14.19
V Sloveniji so največji strokovnjaki za minsko eksplozivna sredstva na Primorskem. Na področju Soške fronte je namreč še vedno na tone bomb. Sicer pa se takih poškodovanih bomb navadno ne šraufa ampak se jih onesposobi na dugačen način.
scar_face
22. 07. 2017 08.26
+25
HAAHHAHAHAHA tip je iz hoste zvlekel 250 kilogramsko bombo na svoje dvorišče. Pametno! Bravo! Legenda!
ferencz 1
22. 07. 2017 08.19
+11
Branimir je povedal, da je bombo našel po naključju: "Otroci so na televiziji videli, kako z detektorjem kovin iščejo zaklade. Ker so to hoteli preizkusiti tudi sami, sem predvčerajšnjim kupil detektor. Danes smo šli v gozd in manj kot 200 metrov od hiše in našli bombo. Nismo iskali bombe, ampak zaklad, kot zabavo za otroke. Bombo sem izkopal iz zemlje, jo z avtodvigalom dvignil in prestavil na dvorišče. Potem sem šel na občino, da bi župana vprašal, če jo bodo razstavili in imeli za okras. A tam so mi rekli, naj pokličem 112, torej službo za zaščito in reševanje. e lahko jo bi odpelal pred parlament, saj ma gradbeno mehanizacijo.
Smolapataaka
22. 07. 2017 09.37
+1
awontuwej
26. 10. 2019 14.20
Kaj pa otroci vedo kaj je 250kg. Primejo in odnesejo...
ferencz 1
22. 07. 2017 08.14
+1
Štajerski odel Brane!
Darko32
22. 07. 2017 08.09
+2
če pogldamo zgodbo malo drugače je sporočilo napačno. Če vidite bombo jo pustite pri miru in bodite tiho. To sporočajo POLICAJI. Potem pa dobimo primere, ko nekdo hodi in pride do eksplozije in imamo invalida. Kdo bi si mislil, da so bombe kar posejane vsepovsod. Še najmanj pa v tem kraju.
emilzapata
22. 07. 2017 08.03
+15
tale model si pa zasluži častni naziv "kralj Butal".
vrtnar01
22. 07. 2017 08.07
-4
Mejduš
22. 07. 2017 10.49
+3