Črna kronika

Uspeh Europola: Razkrinkali spletne kriminalce, ki so pokradli milijone

Haag, 10. 06. 2015 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Policijske enote šestih držav so razkrile mednarodno tolpo kibernetskih kriminalcev, večinoma iz Nigerije, Kameruna in Španije, ki so vdirali v računalniške sisteme evropskih podjetij. Na tak način so v kratkem času nezakonito prišli do okoli šestih milijonov evrov.

Policijske enote šestih držav so razkrile mednarodno tolpo kibernetskih kriminalcev, ki so vdirali v računalniške sisteme srednjih in velikih evropskih podjetij ter spremljali vse njihove transakcije. Stranke ciljnih podjetij so svoja plačila nakazovala na bančne račune, ki jih je nadzorovala tolpa, in hekerji so račune sproti praznili.

Policisti so prijeli 49 ljudi in preiskali 58 hiš, so sporočili iz Europola. Preiskovalci so med drugim zasegli računalnike, telefone, kreditne kartice, denar in ponarejene dokumente. Člani tolpe so po podatkih Europola delovali v Italiji, Španiji, Veliki Britaniji, Belgiji, Gruziji in na Poljskem. Večina osumljencev prihaja iz Nigerije, Kameruna in Španije.

Osumljenci so denar prenesli izven meja EU s pomočjo sofisticirane mreže pranja denarja. "V zelo kratkem času so prek mednarodne goljufije prišli do okoli šest milijonov evrov," je še sporočil Europol.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
11. 06. 2015 14.49
+1
tistole na desni, o resnih vedeževalkah tudi spada v črno kroniko. pa kdo še nasede? vsaj komentarje sprostite, da se malo pozabavamo
pepikrlinca
10. 06. 2015 23.16
+1
kaj so zaprli glane bankirje? ah ne....sej so samo miljoni, če bi zaprli bankirje bi se govorilo o 1000tih miljard....
x eror
10. 06. 2015 20.51
+0
jaz sem na bolhi imel oglas in so mi iz londona pisali naj pošlem v nigerijo insem jaz bedk še poslal..sem prejel od banke u bistvu namišlene banke da ko skeneram od pošte da sem poslal dobim nakazilo..seveda sem skeniral in poslal nato so zahtevali še telefon da ko telefon pošljem dobim še več denarje ...sem takoj odšel na policijo in prijavil,na pošti preklical paket...no od tega je že 6 let paket še vedno nisem dobil nazaj..preklican je bil tretji dan od pošiljanja ..paket naj bi poslali v švico in z ladjo v nigerijo...policisti niso naredili ničesar dobil sem le domov da so zaključili preiskavo... no pa te le nekaj izuči ne pošiljaj v drugo državo sam čudno mi je to da se to na bolhi dogaja da sploh lahko iz drugih držav gledajo po naših oglasih
KocoboJeCpbnja
10. 06. 2015 22.02
Naj uganem... najprej ti je dal email za "lažjo komunikacijo" :P
ssbobo
10. 06. 2015 22.28
+6
kako že .....iz Švice z ladijo ....... ta je pa res NIGERIJSKA
GeorgeBest1968
10. 06. 2015 19.59
+1
Uporabili so Botnet ala Zeus,Citadel,Carberp,Cronos,Ice9 itd...
minnaema@yahoo.com
10. 06. 2015 19.33
Ej ma takšni ljudje kakor opisano so SUPERREVIZORJI in pametnjakoviči za SVOJ ŽEP in, ko bodo prišli "v keho" bodo imeli še več časa da tuhtajo in študirajo - kako priti do denarja, ko bodo ponovno na prostosti. Menda bi z "šok-terapijo" morali jih zamrzniti spomin, da ko pridejo iz kehe se ne več spominjajo preteklih dejanj in tako bi menda živeli urejeno in pošteno.........ali saj si ga Vrag vedi.......kaj bo z njimi ko bodo na prostosti !
LLLEPI
10. 06. 2015 19.11
+12
Pri nas pa ni treba nic iskat vsi vemo kdo je okradel Slovenijo.Sest miljonckov to je za Slo drobiz;Zodilo pa se ne bo nic.Pri nas je najvecji uspeh policije in pravosodja ko ujamejo nekoga ki kuha domac snops