Črna kronika

Spomin na nesrečo: 'Dan za druženje se je spremenil v dan groze'

Sevnica, 03. 07. 2012 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred štirimi leti je odjeknila novica, da sta se pri Hidroelektrarni Blanca prevrnila dva čolna, iz Save pa se ni uspelo rešiti 13 osebam. V spustu po Savi so sicer sodelovali štirje kanuji, dva pa sta ubrala pot čez nevarna prelivna polja.

"Vabilo na zadnji spust po naravni strugi reke Save od Boštanja do Brestanice," je pisalo v naslovu vabila, ki ga je 26. junija 2008 poslal župan občine Sevnica in poslanec SLS Kristjan Janc. Želel je namreč, da bi udeleženci spusta še zadnjič, preden bi Savo "ujeli" v pregrado Hidroelektrarne Blanca, uživali v naravnem toku Save. 3. julija se je na t. i. zadnji spust po Savi odpravilo 31 ljudi, in sicer v štirih kanujih in v gasilskem spremljevalnem čolnu.

Eden od kanujev se je prevrnil že na začetku poti, vendar so se vsi potniki rešili. Pot so tako nadaljevali trije kanuji. Nesreča se je zgodila okoli 17.30, ko sta dva kanuja zapeljala čez prelivna polja hidroelektrarne in se prevrnila. Skupno je bilo v teh dveh ponesrečenih kanujih 14 ljudi – poleg že omenjenega župana Janca še njegova soproga Ana Janc ter Bojan Lipovšek, Mihael Metelko, Marjan Kogovšek, Vladimir Ribič, Mitja Špilek, Janko Zemljak, Vojka Alif, Rudolf Dobnik, Mateja Konajzler, Aleš Logar, Bogoslav Peklar in Branko Safič. Nesrečo je preživela le županova soproga Ana, reševalci pa so več dni iskali pogrešane. Akcijo so zaključili šest dni po nesreči, ko so našli in potrdili identiteto še zadnjega pogrešanega v tragični nesreči.

Bogovič: Izgubili smo velike prijatelje

Med udeleženci spusta je bil sicer tudi Franc Bogovič, član SLS. Spominja se, da je bil to dan, ki je bil namenjen druženju in krepitvi prijateljstva med tistimi, ki so soustvarjali projekt izgradnje HE na spodnji Savi. "Spremenil pa se je v dan groze, ki ga dnevno podoživljamo soudeleženci tragičnega zadnjega spusta na Savi," je ob obletnici dejal Bogovič. "Izgubili smo predvsem velike prijatelje," je dodal.

Tožilstvo ovadbo zavrglo

Policisti so v obsežni preiskavi iskali razloge za nesrečo, konec septembra 2008 pa so na okrožno državno tožilstvo v Krškem oddali svoje poročilo. Ugotovili so, da elementov kaznivega dejanja niso našli, so pa zaradi neprimernosti opreme ovadili 50-letnika iz Posavja. Šlo je za lastnika kanujev Milana Jamnika. Policija je namreč menila, da je nesreča prvega kanuja dokazala, da Jamnikova plovila za Savo niso primerna in bi se spust v tistem trenutku moral končati.

Ovadba je v javnosti naletela na začudenje, saj so kaznivo dejanje očitali človeku, ki je kanuje posodil, in ne organizatorju spusta. Jamnik je ob tem dejal, da so bili kanuji, ki jih je redno uporabljal na Krki, primerni tudi za spust po Savi. A pri tem je poudaril, da so bili primerni za spust le do prelivnih polj elektrarne. Po dogovoru bi udeleženci spusta morali prelivna polja zaobiti po kopnem. Januarja 2009 je tožilstvo ovadbo zoper Jamnika zavrglo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tito_Partija
04. 07. 2012 09.07
+5
Policija je namreč menila, da je nesreča prvega kanuja dokazala, da Jamnikova plovila za Savo niso primerna in bi se spust v tistem trenutku moral končati. Kako neumna izjava. Tako neumno ne razmišljajo niti otroci.
F-Minus
04. 07. 2012 03.46
+1
Čez deset let bomo postavli spomenik za tragedijo v NEKu, kjer so se rekreativci napili in okopali v reaktorju, kajti zdravo pamet je danes težko najti. Mogoče bodo pa hodili po žerjavici v TEŠu, se nikol ne ve.
jank0mir
03. 07. 2012 18.27
-2
le amater lahko gre na rafting s kanujem.
Valentinah
03. 07. 2012 15.11
+32
Ob branju komentarjev se sprašujem, kolk je sovraštva in navoščljivosti med vami ? A bi tako pisali tudi, če bi VI izgubili svojo ljubljeno osebo ? Mamo, očeta, brata, sestro... ?? Kaj je z vami ljudje ? Kakor koli že, ti ljudje so nekaj naredili v življenju.. vsak je za sabo pustil sledi svojega dela.. tudi družine. Oslanjate se in Pljuvate po Bogoviču..mar zato ker je preživel in morda v trenutku, bolj "trezno" razmišljal ? Ob sebi je imel ženo in sina.. bi morala umreti tudi ona dva ? In potem se čudimo kam gre ta svet ? Vsak je samo človek, z dobrimi in slabimi lasnosti.. VSI MI ...Zakaj za božjo voljo, v takšnih tragedijih gledate na "poklic" in ne na človeka ?? Ne vem kako je Bogovič vodil občino, ker že dolgo ne živim v Krškem, vem pa, da slab človek ni. Mnogim je pomagal.. Poznam ga ko še sanjal ni, o politiki in županovanju... ne boste verjeli... po njegovi pridnosti, preudarjenosti, po mnogih brezplačnih akcijah, ki smo jih kot mladinci izvajali za dobro našega kraja.. Verjetno to ve se kdo izmed vas.. ampak.. ni pomebno, to, da se je povzpel z pridnostjo, marljivostjo.. da je bil navaden kmečki deček.. in da še danes poprime doma za delo in se druži z ljudmi, NE pomembno je da je on zdaj POLITIK... Bojan Cizrl... hvala ker si se spomnil JANCA.. ja res je, ogromno je naredil..meni je bil direktor..še prej sodelovec na bazenu v Sevnici.. zanj nimam slabe besede. Res ne. Pa ne zato, ker ga ni več med nami. SLAVA NJIM VSEM IN NAJ POČIVAJO V MIRU ...
Vita Hrovat
03. 07. 2012 19.02
+12
Se popolnoma strinjam... Nevem kako bi se počutili vi ko bi brali take komentarje o svojih bližnjih! BOLANO!!!!!!
golf-tdi
04. 07. 2012 04.44
+5
big brother
03. 07. 2012 13.08
+12
Oni naj počivajo v miru, kjerkoli že so. Tudi za Bogoviča palca raste nekje na tem svetu. Krško občino je zapufal do amena, nimamo pa nič drucga kot trgovske centre, pa še te so bli zagrajeni na zemlji ki so jo Bogovičevi občinarji pokupli od starih tet 10 let nazaj po 2000 eur / ha in potem po miljone prodajali trgovskim centrom!! POP TV, 100ič vam že to pišem, vprašajte ga malo, boste vidl to jecanje.!
big brother
03. 07. 2012 13.04
+16
Bogovič je vedno in izključno tam kjer so kake koristi, zanj OSEBNO seveda.
ibasumik
03. 07. 2012 14.43
+7
To pa ni res, saj ima v lasti samo traktor, kot je prijavil.
big brother
04. 07. 2012 07.26
+1
od premičnin in nepremičnin že, kaj pa denar?:))) ga je prijavil?
KissMyAss.-
03. 07. 2012 12.32
+11
Jamnk je moral biti grešni kozel. Kajti v nasprotnem primeru bi svojci komot lahko tožili občino kot organizatorja spusta. Ob tej tragedijio je edino imel koristi Bogovič. Če ne bi umrl Janc, Bogovič ne bi NIKDAR videl parlamenta z notranje strani....
big brother
03. 07. 2012 13.04
+9
jafalical
03. 07. 2012 12.20
+22
Koga so spoznali za krivega,koga so ga ovadili? A dejte no!Hudo je, kar se je zgodilo...slo je za trenutke, ki jih vcasih v tistem hipu niti nismo sposobni predvideti...sam da pa ovadijo enga, ki je kanuje posodil in ugotavljajo, da niso bili primerni,pa kaj vem kaj...Hudo mi je za ljudi, ki jih ni več.Škoda pa, ker niso tudi nekatere odgovorne osebe odreagirale pravi trenutek, saj se ni organiziralo čez noč...so moral prijaviti, so moral podat urnik dogajanja, so prijavili kaj nameravajo...sej se niso kar usedli in šli....Vabila so bila izdana že nekaj časa pred dogodkom.Kdo bo pa za to odgovarjal, ki je sploh kaj takega odobril?
ibasumik
03. 07. 2012 12.01
+62
Postavili so neokusni spomenik človeški neumnosti, samo zato ker so to politiki. Kasneje je na gradbišču umrl en delavec, kar pa nikjer ni bilo omenjeno, tudi spominske plošče ni. Ko so jih iskali v Savi, so naredili medijski šov, še turk se je s helikopterjem vozil nad savo. Za kozlat! No,škoda človeških življenj, ogabno pa, kako delajo šov iz tega.
buki_nelu
03. 07. 2012 12.28
-15
medijski šov imaš ti v glavi; bi te rad videl z 22kg potapljaške opreme, navezanega, ob močnem toku, pod vodo, z mislijo, da iščeš trupla... Kakšen šov?!? Ljudje kot ljudje, pa če je politik ali kmet, v prostem času je naveden človek; prvi in drugi...
ibasumik
03. 07. 2012 12.43
+21
Sem se tiste dni večkrat mimo vozil, pa sem videl dogajanje. Nikjer nisem mislil potapljačev, da so delali šov - to je le v tvoji glavi zrastlo. Šopirili so se vsi ostali, ki dejansko tam niso meli kaj delat - med njimi tudi turk itd.
Nino Kopše
03. 07. 2012 12.51
+2
haha buki mimo si pahno totalno ne... po tvoji logiki je potem takem šel gospod Türk z 22kg potapljaške opreme iskat trupla?? Daj preberi še 1x kaj je ibasumik napisal... Sicer pa reševalci na cesti pa gasilci tud ludi z cest špohtlajo, pa se ne jočejo zato in morajo imet malo boljši želodec, kot pa da ti pač mrtvega človeka najdeš, oz. potaplač z gasilske reševalne enote...
Vita Hrovat
03. 07. 2012 18.56
+1
Ni šel Tűrk je blo pa velik prostovolnih potaplajčev! Čeprav so bili politiki in so marsikaj zasrali so bili ljudje z družinami! in ne pisat takih kozlarij, ker sorodnikom verjetno ni vseeno ob branju!!!! Tut vam nebi blo!!!
Tomi Vido
03. 07. 2012 11.59
+35
Jza bi naše politike dal gor na ta čoln in jih dam pod pečine na ekskurzijo :D hehe
dejsi
03. 07. 2012 11.28
-13
Za vsako rit se pal'ca najde!
Jimi1
03. 07. 2012 11.41
+0
Idejni guru prehoda Janc je večer prej na RTV Slovenija po delavcih udrihal.... V bistvu ga je doletel val negativne energije državljanov, kar je na svoj način kmalu plačal....
zbut
03. 07. 2012 12.01
+12
dej Jimi malo pomisli preden karkoli napišeš. torej ko ti nekaj "slabega" misliš o sodelavcih/partnerici/prijateljih/..., pomeni, da vsem želiš smrt oz. bi moral plačati za to s smrtjo? res ne vem kaj je z vami. ni važno ali je človek politik, ali pa le delavec oz. KDORKOLI, nihče si ne zasluži umreti. in vsaka služba ima svoje prednosti in svoje slabosti. tako služba politika, ko se mora opredeljevati in zagovarjati svojo stran, kot tudi npr. vojak, ki mora v vojni ubijati, pa ga nihče ne kliče morilec. si kdaj pomislil na to?! na to, kako si vojak lahko vzame pravico vzeti življenje drugemu sočloveku?.
cilinder
03. 07. 2012 11.01
+24
"V spustu po Savi so sicer sodelovali štirje kanuji, a le dva sta ubrala pot čez nevarna prelivna polja."tu ste pa tok napisali,kuda bi še ostalim dvema privoščli da so šli čez.ma niste za v posebno šolo.
radimammilko
03. 07. 2012 10.36
+26
24UR...A LAHKO VSAJ V RUBRIKI ČRNA KRONIKA ONEMOGOČITE KOMENTARJE PRI VSEH (PONAVLJAM) VSEH NOVICAH, ALI JE VAŠA MORALA ŽE TOLIKO NA NULI!!!!!
wsharky
03. 07. 2012 10.46
+23
expat
03. 07. 2012 11.19
+33
ma vse to je postranskega pomena... pomembni so le kliki in dobicek na koncu leta...
BMWmunja
03. 07. 2012 11.55
+4
Ničesar ni treba onemogočati. To se počne že tako ali tako preveč pogosto...
Betka Šmit
03. 07. 2012 13.23
+7
Vsi, ki tole komentirate, ste kaj pomislili na svojce umrlih?!
Bojan Cizl
03. 07. 2012 13.50
+13
dejstvo vsega je to, da je bil prisoten alkohol. se bolj zaskbljujoce je to, da niti ni bilo toliko veliko politikov zraven, koker so bli pretezno vsi konstruktorji in projektanti (uglavnem same "zivine"). onem hard workerju, kateri pozna samo macolo in kladivo ter surovo moc ni treba obvladati fizike, kaj se zgodi, ce se to in ono... ampak tile, ki so bili pa na colnih bi pa mogli vedet... res, da so startali 4 colni, vender se je coln, v katerem je bil bogovic, zaletel v podporni steber od mosta ze po 500 metrih veslanja. in bogovic se lahko najbrz samo nesreci v sreci zahvali, da ni tudi on odveslal cez rampo... za cetrti coln pa mislim, da so ga nesli mimo rampe po kopnem, nisem pa ziher, ker tudi men ze pesa spomin... pa se to, ce ze vsi krcani pljuvate po bogovicu. meni osebno se zelo kolca po jancu, mislim da je za sevnico naredil vec kot prej 5 zupanov pred njim in tut 5 bodocih za njim...