Črna kronika

Uradno: Zaradi ljubosumja ubil ženo in sina, nato sodil še sebi

Volovnik, 26. 07. 2011 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po več kot štirimesečni preiskavi tragičnega dogodka v Volovniku so policisti sporočili, da je 65-letni moški s strelnim orožjem umoril 45-letno ženo in 21-letnega sina, nato pa v spalnici podtaknil požar in storil samomor.

Novomeški policisti bodo v teh dneh na tožilstvo v Krškem posredovali poročilo o dveh kaznivih dejanjih umora in samomoru. Zaključne dokumente je na podlagi večmesečne preiskave tragičnega dogodka, ki se je zgodil 22. marca v kraju Volovnik pri Krškem, izdelala delovna skupina, v kateri so sodelovali kriminalisti nekdanjega Sektorja kriminalistične policije PU Krško, kriminalisti Uprave kriminalistične policije in kriminalisti NPU, so sporočili iz PU Novo mesto. Delo policije je ves čas preiskave usmerjal okrožni državni tožilec, ki bo po preučitvi obsežne prejete dokumentacije dokončno odločil o zadevi.

Kaj se je zgodilo?

22. marca letos okoli 5.30 so krške policiste obvestili o požaru v stanovanjski hiši v kraju Volovnik. Gasilci so ogenj pogasili, v stanovanjski hiši pa so našli trupla treh oseb. Kriminalisti so ogled kraja dejanja opravljali kar teden dni, delo pa je bilo zahtevno, saj je ogenj uničil veliko sledi in poškodoval trupla.

Požar v Volovniku - 4
Požar v Volovniku - 4 FOTO: Radio Krka

Ker so bila vhodna vrata zaklenjena, so gasilci ob prihodu v hišo vstopili nasilno. Preiskovalci kasneje na vratih niso odkrili dodatnih sledi, ki bi kazale na predhoden nasilen vstop v hišo. Na pohištvu in predmetih v hiši ni bilo vidnih sledov ali znakov, ki bi kazali na to, da je bilo stanovanje pred požarom premetano ali preiskano oziroma da bi v hiši kar koli zmanjkalo.

''Ugotovitve ogleda kraja in opravljenih forenzičnih preiskav niso potrdile prvotne domneve, da bi kdo v hišo vstopil na nasilen način. Ogenj je najbolj uničil spalnico, v kateri sta bili najdeni trupli 45-letne ženske in 65-letnega moškega. V spalnici so preiskovalci našli tudi kovček z več kosi nakita. V hiši so bili na vidnih mestih najdeni dokumenti in vrednejši osebni predmeti pokojnih. V spalnici so policisti našli tudi kovček z orožjem. Ob truplu 65-letnega moškega je bil najden revolver, ki je bil zaradi ognja termično poškodovan,'' so sporočili s PU Novo mesto.

V eni izmed sob v hiši so našli poginulega psa, veterinarski izvedenci pa so potrdili, da je pes poginil zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, na truplu pa ni bilo fizičnih poškodb.

Strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija GPU so ostanke revolverja usposobili in potrdili verjetnost, da so bile krogle, zavarovane v truplih, izstreljene iz najdenega in preiskanega orožja. Prav tako niso našli sledi, ki bi nakazovale na morebitno uporabo drugega orožja.

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da je pokojni 65-letni moški zakonito posedoval en kos orožja, pri čemer je bilo na podlagi zbranih obvestil potrjeno, da je imel v posesti tudi več kosov nezakonitega orožja, med drugim tudi revolver, ki po opisu ustrezna najdenemu na kraju.

Požar v Volovniku - 1
Požar v Volovniku - 1 FOTO: Radio Krka

Izvedenci Inštituta za sodno medicino so potrdili, da je bil vzrok smrti 21-letnega moškega strelna poškodba glave in možganov. Truplo so našli v eni izmed sob v hiši. Vzrok smrti 45-letne ženske je na podlagi ugotovitev izvedenca strelna poškodba glave in možganov. Vzrok smrti 65-letnega moškega je bila prav tako strelna poškodba glave in možganov, izvedenci pa v svojem mnenju navajajo možnost samomora. Na Inštitutu za sodno medicino so z obdukcijo in preiskavami potrdili, da je bil 65-letni moški ob začetku požara nedvomno živ. Trupli 65-letnega moškega in 45-letne ženske so našli v spalnici, ki je bila zaradi ognja najbolj uničena.

Strokovnjaki Inštituta za sodno medicino, ki so opravili obdukcijo pokojnih, so potrdili nasilno smrt 45-letne ženske ter 21- in 65- letnega moškega in izdelali izvedensko mnenje. Vse žrtve so imele strelne rane na glavi.

Preiskovalci so z ogledom kraja in kasnejšimi analizami izključili ostale možnosti nastanka požara zaradi napak na električni napeljavi in podobno ter ugotovili, da je bil požar podtaknjen v spalnici s politjem vnetljive tekočine in vžigom z odprtim plamenom. Preiskani vzorci so vsebovali sledi motornega bencina.

''Že v času trajanja ogleda je po potrditvi nasilnih smrti stekla izjemno obsežna preiskava za razjasnitev okoliščin umora. Policija je za pomoč pri razjasnitvi prosila tudi javnost. Kriminalisti so preverili prav vsako informacijo ali namig in v štirimesečni preiskavi opravili razgovore z več kot 400 osebami. Preverili so tudi navedbe, objavljene v različnih medijih,'' so zapisali.

V preiskavi je policija sodelovala s tujimi varnostnimi organi, vendar številne poizvedbe in informacije tujih varnostnih organov niso potrdile morebitnih povezav z umorom. Preiskovalci so preverili gibanje več oseb, povezanih s pokojnimi v kritičnem času, in na podlagi preveritev nadzornih kamer ter izpisov baznih postaj mobilnih telefonov nedvoumno ovrgli njihovo vpletenost v izvedbo kaznivega dejanja.

Umor v Volovniku
Umor v Volovniku FOTO: POP TV

Na podlagi opravljenih razgovorov in pridobljenih informacij so preiskovalci izločili številne motive, ki bi lahko bili povezani s koristoljubjem. Na podlagi večmesečne obsežne preiskave, ugotovitev številnih strokovnjakov različnih področij, zbranih in operativno preverjenih obvestil in izjav oseb, ki so bile žrtvam blizu in so poznale razmere v družini, je po ugotovitvah oziroma zaključkih preiskovalcev motiv dvojnega umora in samomora ljubosumje.

Preiskovalci so v poročilu motiv utemeljili. Javnosti podrobnosti o motivu družinske tragedije zaradi pietete do pokojnih in zaščite sorodnikov žrtev ne moremo podrobneje pojasnjevati. Kriminalisti bodo pristojno tožilstvo obvestili s poročilom, da je 65-letni moški s strelnim orožjem umoril 45-letno ženo in 21-letnega sina, nato pa v spalnici podtaknil požar in storil samomor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou