Črna kronika

Upnikom novomeške družbe povzročil za okoli milijon evrov škode

Novo mesto, 25. 07. 2012 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novomeški kriminalisti so vložili ovadbo zoper 48-letnega direktorja treh gospodarskih družb z območja Policijske uprave Novo mesto. Osumljenec je med drugim upnikom družbe povzročil za skoraj 1.000.000 evrov premoženjske škode.

Kovček
Kovček FOTO: Thinkstock

Novomeški kriminalisti so po obširni dveletni preiskavi zaradi sedmih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto vložili ovadbo zoper 48-letnega direktorja treh gospodarskih družb z območja Policijske uprave Novo mesto, 48-letno osumljenko z območja PU Novo mesto in 50-letno osumljenko z območja PU Ljubljana. Slednji sta bili odgovorni osebi v eni izmed omenjenih družb. Skladno z zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja so kriminalisti ovadili tudi tri pravne osebe z območja PU Novo mesto.

Osumljeni 48-letni direktor prve družbe je z oškodovanima fizičnima osebama sklenil pogodbo o nakupu deležev v drugi gospodarski družbi, vendar obveznosti iz pogodbe ni izpolnil, saj je izvedel postopen prenos poslovanja iz prve družbe na tretjo gospodarsko družbo. S tem ju je ogoljufal za 105.000 evrov, so sporočili s PU Novo mesto.

Prav tako je osumljenec osumljen dveh kaznivih dejanj poslovnih goljufij, ker je v imenu prve družbe pri dveh poslovnih bankah sklenil več različnih kreditnih pogodb, obveznosti pa ni izpolnil, saj je poslovanja iz te družbe (kreditojemalke) prenesel na tretjo družbo, zato družba ni pridobivala potrebnih sredstev za poplačilo kreditnih obveznosti. Poslovni banki je osumljenec oškodoval za 313.000 evrov.

V predkazenskem postopku so kriminalisti opravili tudi obširno finančno preiskavo in o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

''Osumljenca so kriminalisti ovadili tudi zaradi kaznivih dejanj povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem, saj je kot direktor družbe vedel, da prvi dve družbi nista zmožna plačil, pa se je kljub temu dodatno zadolževal in prevzemal obveznosti, nesmotrno trošil sredstva, opuščal pravočasno uveljavljanje terjatev zoper dolžnike družbe in kršil dolžnosti pri upravljanju s premoženjem in vodenjem gospodarske dejavnosti,'' so navedli na PU Novo mesto.

Osumljenec je aktivno sodeloval pri prenosu poslovanja prvih dveh družb na novoustanovljeno tretjo družbo in predlagal začetek stečajnega postopka za prvi dve družbi. S tem je upnikom družbe povzročil za skoraj 1.000.000 evrov premoženjske škode, so še dodali.

Osumljenca in osumljenki, ki sta bili odgovorni osebi v eni izmed družb, so kriminalisti ovadili tudi zaradi kaznivega dejanja pranja denarja, saj so v tej družbi skušali prikriti izvor premoženja, pridobljenega s kaznivimi dejanji povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem v višini okoli 90.000 evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1