Črna kronika

Umrli pod snežnim plazom

Chamonix, 26. 08. 2008 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V ponedeljek so reševalci locirali trupla osmih alpinistov, ki jih je v nedeljo odnesel snežni plaz v bližini Mont Blanca v francoskih Aplah. Alpiniste so našli v globini 50 centimetrov.

Helikopter naj bi zaznal signal posebnega oddajnika, ki so ga imeli alpinisti pri sebi. Kot se je izkazalo, so alpinisti, štirje Nemci, trije Švicarji in Avstrijec, padli v globel. Ker je velika nevarnost, da se bodo na območju, kjer ležijo trupla, sprožili še drugi plazovi, reševalci ne bodo odšli na območje, da bi trupla alpinistov prepeljali v dolino. Trupla bodo v globeli ostala toliko časa, dokler ne bo nevarnost snežnih plazov mimo, kar pa lahko traja več tednov ali celo več let.

Osem alpinistov je umrlo pod plazom (simbolična slika).
Osem alpinistov je umrlo pod plazom (simbolična slika). FOTO: Reuters

Reševalci so najprej sporočili, da so alpinisti državljani Švice in Avstrije, oblasti pa so kasneje sporočile, da gre tudi za štiri Nemce, ki so plezali pod vodstvom avstrijskega vodiča. Imena mrtvih alpinistov javnosti še niso znana.

Sedem alpinistov, ki so jih rešili, potem ko se je utrgal plaz, so v ponedeljek že odpustili iz bolnišnice.

Plaz se je sprožil v nedeljo okoli 3. ure zjutraj, potem ko se je z gore utrgala kocka ledu, velika kot nogometno igrišče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
30. 08. 2008 11.09
Ne reče se 50 cm, še bolje s esliši 500 mm!! Ekstremisti so ti bedni novičarji!!! Sploh so poročanja o nesrečah v gorah nekaj najbolj diletantskega v slovenskem novinarstvu, že od nekdaj! Če si navaden državlajn in brez opreve doživiš nesrečo, ali se npr. izgubiš in te reši helikopter, si popolni analfabet, kreten, idion in neuravnovešena oseba, če pa ostabneš brez opreme na nekem grebenu pod vrhovi pakistankega Karakoruma, ker je tvoj šerpa padel čez greben, si pa junak, ki ga rešuje meddržavna komisija, Rupel je telefoniral najmanj 50x!! Se kdo še spominja računov za helikopter, ko so iz S stene Špika potegnili dva alpinista, ki sta klicala na pomoč, ker je prišlo do vremenskega preobrata? Žal nista bila ranjena in zdravstvena blagajna zdravim ne plačuje helikopterjev!! Mimogrede, tudi tisti preživeli v Pakistanu je bil še živ in zdrav, bi moral čakati, da zboli in/ali se poškoduje? Mogoče ni imel kartice ZZZS, ki jo zdaj naročimo kar po pošti?
sdspecy
28. 08. 2008 16.41
Evo, spet cenzura in brisanje komentarjev o napakah pri podatkih in s tem o sposobnosti novinarjev.... pa še popravl niso NIČ!!! >>> v 50cm globoko globel so padli, ane? Brihtenži...
wingsjutarka
27. 08. 2008 15.25
Ubogi ekstremisti, niso imeli sreče. Sama sem velika ljubiteljica gora in verjamem, da človek, zasvojen z lepotami očakov, res ne more bit pri miru. Žene ga tja gor, četudi se predobro zaveda nevarnosti, ki nanj prežijo. Bili so ob nepravem času na nepravem mestu; tako kot Pavle. Na žalost.