Črna kronika

Umor direktorja Kemijskega inštituta: policija naj bi preiskala posestvo osumljenca

Ljubljana, 23. 12. 2014 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskava umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika intenzivno poteka, pravijo na policiji in dodajajo, da preverjajo različne motive. Preiskali naj bi posestvo osumljenega Milka Noviča na Krasu, kjer goji sivko.

Teden dni po hladnokrvnem umoru direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika in dan po tem, ko so policisti prijeli osumljenca, nekdanjega zaposlenega na inštitutu Milka Noviča, policija nadaljuje preiskavo.

Danes so po naših informacijah preiskali še Novičevo posestvo na Krasu, kjer goji sivko. Prvi mož policije sicer pravi, da preiskava še vedno poteka v različnih smereh, preiskujejo različne motive. Osumljenega Noviča pa naj bi kmalu pripeljali pred preiskovalnega sodnika, ki bi lahko, če bo dokazov dovolj, zanj odredil enomesečni pripor.

"Zavedamo se teže tega dejanja in razumemo vznemirjenost v javnosti, ampak nikakor nočemo z izjavo prejudicirat končnih ugotovitev preiskave. Preiskava intenzivno poteka in lahko dam samo zagotovilo, da bomo storili vse, da se dejanje tudi razišče in dokaže," pravi v.d. Generalnega direktorja policije Marjan Fank.

Preiskava Jamnikovega umora intenzino poteka, zatrjuje policija.
Preiskava Jamnikovega umora intenzino poteka, zatrjuje policija. FOTO: Blaž Garbajs

Noviča odpustili iz krivdnih razlogov

Kot smo že poročali, so Noviča leta 2009 z inštituta odpustili iz krivdnih razlogov, on pa je nato istega leta zaradi odpovedi na delovno in socialno sodišče v Ljubljani vložil tožbo zoper Kemijski inštitut. Že leta 2008 je Nović sicer tožil inštitut zaradi neizvolitve v naziv znanstveni svetnik.

Po drugi strani pa je inštitut zoper Noviča podal kazensko ovadbo, v kateri ga dolžijo, da si je prisvojil opremo, ki je bila v lasti inštituta. Novič je na sodišču predlagal, naj inštitut kazensko prijavo umakne, on pa bi, če bi mu plačali pet tisoč evrov, umaknil tožbo zaradi neimenovanja v naziv znanstveni svetnik. Novič tožbe zaradi odpovedi delovnega razmerja ni bil pripravljen umakniti, razen če se je inštitut pripravljen pogovarjati o odškodnini, je glede spora med Novićem in inštitutom pred časom poročal časnik Delo.

Jamnik, ki je Kemijski inštitut vodil od leta 2008, je v petek umrl v bolnišnici za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu v torek zvečer na parkirišču v bližini gostinskega lokala na območju ljubljanskega Viča. Prve ugotovitve kažejo, da je Jamnika neznani storilec od blizu dvakrat ustrelil v glavo, ko se je pripeljal na parkirni prostor, vozilo zaklenil in se odpravil proti gostinskemu lokalu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3