Črna kronika

Ukradli tudi gotovino, preiskava ropa poštnega centra se nadaljuje

Ljubljana, 04. 01. 2018 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Preiskava drznega ropa v ljubljanskem logističnem centru Pošte še vedno intenzivno poteka. Ljubljanski policisti so potrdili, da je bila med ukradenimi predmeti tudi gotovina. Pošta Slovenije pa se je odzvala na očitke sindikata o pomanjkljivih varnostnih ukrepih. Število ropov je od leta 2011 upadlo za dobrih 80 odstotkov, pravijo.

Ljubljanski kriminalisti še vedno preiskujejo drzen rop v ljubljanskem logističnem centru Pošte Slovenija na Viču. Potrdili so, da so tatovi med drugim ukradli tudi gotovino.

Kriminalisti sicer še vedno preverjajo tudi okoliščine povezanosti ropa s požarom garaž v Murglah. Po neuradnih informacijah  kaže na to, da sta bila dogodka med seboj povezana. V eni od garaž naj bi namreč zagorel avtomobil, ki naj bi bil udeležen v ropu.

Neznanci so počakali, da so zaposleni natovorili pakete in denar, nato pa napadli enega uslužbenca, ukradli kovčke in izginili.
Neznanci so počakali, da so zaposleni natovorili pakete in denar, nato pa napadli enega uslužbenca, ukradli kovčke in izginili. FOTO: iStock

Kot je za zdaj znano, so oboroženi zamaskirani neznanci v noči na 29. december okoli 1. ure v poštnem logističnem centru na Cesti v Mestni log v Ljubljani napadli poštarja. Pri tem so ga poškodovali in odnesli več pošiljk. Policija je vso noč izvajala cestne blokade, storilcev pa ji doslej še ni uspelo odkriti.

V rop naj bi bili neuradno vpleteni štirje storilci, ki naj bi se na dejanje pripravili tako, da so na bel kombi nalepili znake Pošte Slovenije in se tako brez težav pripeljali mimo varnostne službe pri vhodu. Še isti večer je nedaleč stran zgorel sklop več garaž v Murglah.

Sindikat znova opozoril na pomanjkljive varnostne ukrepe

Na dogodek so se v sredo odzvali tudi v Sindikatu poštnih delavcev in med drugim zapisali, da ta znova dokazuje ne le pomanjkljive varnostne ukrepe na Pošti, pač pa tudi kršitve pravnih norm. Ob tem se jim zdi zanimivo, da je njihov generalni direktor Boris Novak v družbo prišel kot direktor sektorja za korporativno varnost.

Kot so zapisali v sindikatu, se je drama odvila na varovanem območju njihove najpomembnejše logistične točke, kamor so se štirje neznanci s kombijem lahkotno zapeljali mimo varnostnikov in mirno počakali, da se denar natovori, napadli enega uslužbenca, nato pa pobasali kovčke in izginili.

"Tudi ali ravno zaradi številnih zunanjih sodelavcev bi moralo vodstvo upoštevati naš predlog, da za zaposlene uvedejo informacijski sistem s kartično tehnologijo za kontrolo pristopa in upravljanje delovnega časa. Nedopustno je, da se z vednostjo odgovornih državnih institucij Pošti dovoli izogibanje pravilniku o načinu prevoza in varovanja denarja in drugih vrednostnih pošiljk," so opozorili v sindikatu, kjer vodstvu očitajo, da so varčevalni ukrepi zajedli tudi na področje varnosti.

Pošta Slovenije: Navedbe sindikata so pavšalne in izkrivljene

Pošta Slovenije odprta vprašanja v družbi vseskozi rešuje v okviru socialnega dialoga z vsemi sindikati v družbi, ob tem pa nenehno izvaja ukrepe in aktivnosti za gospodarno in stabilno poslovanje družbe ter doseganje zastavljenih ciljev in legitimnih pričakovanj lastnika glede donosov svoje kapitalske naložbe.

Iz Pošte Slovenije so danes sporočili, da spoštujejo in razumejo sindikalna prizadevanja po čim boljših pogojih dela in plačilu zaposlenih, ki so povsem legitimna. "Z navajanjem pavšalnih in izkrivljenih navedb o varnostnih ukrepih in s tem sprožanje javne razprave o varnostni politiki v družbi s strani Sindikata poštnih delavcev (kot enega od dveh reprezentativnih sindikatov v družbi) pa se Pošti Slovenije povzroča nepopravljiva škoda ter trpita njen ugled in dobro ime, hkrati pa se povečuje varnostno tveganje in se posledično ogroža varnost njenih zaposlenih," so zapisali.

Po njihovih besedah je veliko narejenega na področju varnosti poštnih objektov, ki imajo v skladu s standardi in varnostnimi ocenami vso ustrezno tehnično in mehansko zaščito. Tudi statistika ropov v Pošti Slovenije dokazuje, da se je število ropov od leta 2011 dalje bistveno zmanjšalo, in sicer je upadlo za dobrih 80 odstotkov. Za to so namenili 3,8 milijona evrov, pri čemer so se sredstva za varnost bistveno povečala po letu 2011. Tako so med drugim vzpostavili IP video nadzorni sistem in lastni varnostno-nadzorni center, sistem sledenja vozil in SOS tipk, sistem uničenja gotovine, sistem tehničnega varovanja pismonoš, mehanske nadgradnje poslovalnic, izobraževanja in usposabljanja zaposlenih, zagotavljanja psihosocialne pomoči zaposlenim, ki so žrtve kaznivega dejanja ipd.

Ob tem letno za izvajanje različnih ukrepov s področja varovanja ter vzdrževanja sistemov varovanja namenijo 1,5 milijona evrov, dokaz za to, da ji tudi stroka priznava velik korak naprej na področju korporativne varnosti, pa je nagrada za najbolj varno podjetje leta 2013.

Prav tako na Pošti trdijo, da v celoti spoštujejo in izvajajo določila pravilnika o načinu prevoza in varovanja gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk, nenazadnje inšpekcijski nadzor v letu 2016 ni ugotovil kršitev zakonodaje. Tudi vsa gotovina v vrednostnih pošiljkah je zavarovana v celoti, pri čemer spoštujejo določila in zahteve zavarovalniških pogojev, so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tretja Švica
04. 01. 2018 16.47
+8
Odkar je sedež pošte v Mariboru, gre vse v maloro, kar poflejte!!!!!!!!!!!!!!!!
macek_garfield
04. 01. 2018 16.41
+8
ze spet kriminalno dejanje v baje najlepsem mestu na svetu, nje nje, pa to
Finfer
04. 01. 2018 16.17
+7
Pravilno ,če kradejo samoimenovani direktorji naj kradejo tudi reveži !!
ButaleLand
04. 01. 2018 15.11
+0
Ne vem zakaj se poštarji pritožujejo. Sej jim je nadzorni svet lansko leto znova potrdil staro-novo vodstvo. Torej vodstvo dela dobro in ima zaupanje lastnikov (države). Problem je očitno v pomehkuženih poštarjih. Kar pa se varnosti tiče, mora pa najprej vsak sam poskrbet za svojo varnost. Predlagam, da vodstvo zaposli še nekaj odličnih svetovalcev, ki jih na pošti manjka, ki bodo prepričali te pomehkužene poštarje, da naj se spravjo na teren delat, ne pa da zapuščajo dobrega in sanjskega delodajalca
ButaleLand
04. 01. 2018 15.14
+0
Pa drugo leto vam bo poštar Pavli božičnico prinesu....NJE
ssbobo
04. 01. 2018 15.34
+4
A si ti sploh KDAJ kaj DELAL........ sam uprašam
ButaleLand
04. 01. 2018 16.13
+2
jst delam še za tiste ki odhajajo...sam povem
Machokacho
04. 01. 2018 14.55
-2
Dokaz, kaksna bitja smo mi ljudje, nikoli nebi ukradel niti lizike sram bi me bilo samga sebe. Trdo delo raje kot to.. Beda ziva :)
2realforu
04. 01. 2018 15.52
+21
Če moramo trdo delat za 500€ raje kradem, nobenega ponosa in časti ni v tem da se pustiš izkoriščat.
caspera1
04. 01. 2018 16.25
+15
Jaz se tudi vedno večkrat vprašam, če slučajno nimam glih razčiščeno definicijo poštenja in neumnosti.