Črna kronika

Ugovori na obtožbe še niso rešeni

Ljubljana, 22. 03. 2011 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik so še naprej v priporu, obtožba pa še ni pravnomočna. Za zagovornike Dragana Tošića so še naprej sporni prisluhi iz Srbije.

Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v ponedeljek ponovno podaljšal pripor obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik, je potrdil Marko Bošnjak iz odvetniške pisarne Čeferin, zagovornik Dragana Tošića. Obtožnica v tej zadevi sicer še vedno ni pravnomočna, pa so pojasnili na sodišču. Obramba je namreč na obtožbe vložila ugovore, sodišče pa o njih še ni odločilo. Drugi Tošićev zagovornik Janez Koščak razpis glavne obravnave pričakuje takoj, ko bodo ugovori rešeni.

Sporni prisluhi iz Srbije

Aretacija Tošića
Aretacija Tošića FOTO: POP TV

Koščak je že ob vložitvi obtožbe pred štirimi meseci napovedal zahtevo po izključitvi nekaterih dokazov in pri tem tudi vztraja. Še vedno so sporni prisluhi iz Srbije, je pojasnil. Prav na prisluhih naj bi temeljili dokazi tožilstva, je razložil, pa še iz njih naj ne bi bilo jasno razumeti, kaj točno so se dogovarjali. V druge dokaze Koščak dvomi, saj po njegovih besedah pri obdolženih v preiskavi niso našli niti grama kokaina ali pisnih dokazov o dogovarjanjih za preprodajo droge.

Česa jih bremeni obtožba?

Obtožnice zoper Dragana Tošića in 16 njegovih domnevnih sodelavcev je tožilstvo vložilo 23. novembra. Hkrati je skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala zahtevala podaljšanje pripora zoper 12 obdolženih in sodišče jim je ugodilo.

Obtožba jih bremeni storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, hudodelskega združevanja in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

Policisti pred lokalom Le Petit v Ljubljani - 1
Policisti pred lokalom Le Petit v Ljubljani - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

Tošića, ki naj bi vodil slovenski del narkokartela t. i. kokainskega kralja Darka Šarića, in preostale so prijeli 25. maja lani v obsežni kriminalistični akciji. Akcija je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, opravili so tudi več kot 30 hišnih preiskav.

Po končanih zaslišanjih je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu, dva pa so izpustili, ker ni bilo pripornih razlogov. Junija so zagovorniki obdolženih podali zahtevo za varstvo zakonitosti, vendar jim vrhovno sodišče ni ugodilo. V začetku julija je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča izdala sklep o uvedbi preiskave, na kar so se zagovorniki obdolžencev pritožili, vendar so jih sodniki zavrnili tudi tokrat. S tem je preiskava tudi začela formalno teči.

Po aretacijah so na policiji pojasnili, da se je načrtno zbiranje informacij začelo v drugi polovici leta 2008, ko so od tujih varnostnih organov dobili podatke, da kriminalna združba, katere del so bili tudi slovenski državljani, tihotapi kokain iz Južne Amerike do italijanskih pristanišč ter nato na sever Italije. Ljubljanski kriminalisti so konec julija 2009 zaznali aktivnosti, iz katerih so sklepali, da se člani kriminalne organizacije pripravljajo na novo pošiljko kokaina. Konec septembra 2009 so zato začeli sodelovati s srbskimi kolegi in ameriško agencijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vesna1be
23. 03. 2011 11.08
naslov članka je hrvatizem! Pravilno slovensko je namreč: Ugovori zoper obtožnico še niso bili rešeni
pzafosnik
23. 03. 2011 10.00
na trgu se nič ne pozna!!!
drJaser
22. 03. 2011 12.06
"V druge dokaze Koščak dvomi, saj po njegovih besedah pri obdolženih v preiskavi niso našli niti grama kokaina ali pisnih dokazov o dogovarjanjih za preprodajo droge..." hehe... niso našli pisnih dokazov o dogovarjanju za preprodajo :) kot da bi rokomavhi po vsakem "poslovnem" sestanku lepo podpisali "Minutes of Meeting", prisotnim potatali čebelice, odsotnim pa črne pike.. *
Nzugu Hoffman
22. 03. 2011 11.58
Dragan, če to bereš, javi nam kje se zdaj dobi kaj dobrega, ker je vse porazno. Saj ne, da je bila tvoja roba ne vem kaj, ampak tole zdaj je pa samo še omet.
HALAcR7
22. 03. 2011 11.08
bodite drugi in dodajte svoj komentar