Črna kronika

Kdo je bolj kriv: 10 moških, ki je 2 uri posiljevalo 15-letnico, ali 20 prič, ki so gledale, navijale in snemale?

Ljubljana, 17. 04. 2015 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
286

Kaj se plete po glavi ljudi, ki so sposobni gledati skupinsko posilstvo, umor ali hudo nesrečo, pri tem pa, namesto, da bi poklicali pomoč ali pomagali sami, uživati, dogodek snemati ali o njem celo poročati na družbenih omrežjih?

Napad
Napad FOTO: Thinkstock
Kaj bi storili, če bi bil nekdo v stiski, žrtev nesreče ali zločina? Bi pomagali? Ali bi vzeli v roke mobilnik – pa ne zato, da bi klicali policijo, ampak zato, da bi snemali, fotografirali in na hitro osvežili svoj status na najljubšem družbenem omrežju? Ali bi preprosto odkorakali mimo, tako kot večina ostalih?

Te dni se svet zgraža nad dogodkom na Floridi, ko je več moških na polni plaži sredi belega dne skupinsko posililo nezavestno žensko, očividci pa so dogajanje opazovali in ga snemali z mobilnimi telefoni. Policije ni poklical nihče, ta je ukrepala, ko so skupino opazili po srečnem naključju.

Eden od posnetkov se je med preiskavo znašel v rokah vsega hudega vajenih policistov. A okrožni šerif o tem vseeno pravi: "Posnetek je najbolj ogabna stvar, kar sem jih kdaj videl. In ne pozabite – zgodilo se je na polni plaži, večino ljudi pa je bolj skrbelo, da se bo njihovo pivo na soncu preveč segrelo, kot dejstvo, da pravkar nekoga posiljujejo!"

Mislite, da se vam pri belem dnevu ne more nič zgoditi? Narobe!

Z vedenjem prič, ki ne pomagajo žrtvi, ali se celo odoločijo za sodelovanje, se psihologija, sociologija in celo filmska industrija ukvarjajo že dolgo. Znanstveniki ugotavljajo, da obstaja več razlogov za apatične priče, ki ne reagirajo in tako na glavo postavljajo splošno človekovo prepričanje, da je na javnem kraju bolj varen, saj bo že kdo pomagal, če bo zašel v težave.

Prvi razlog naj bi bila skupinska ignoranca. Gre za to, da skupina ne opravi niti prvega koraka, v katerem bi moralo priti do spoznanja, da nekdo sploh je v težavah in potrebuje pomoč. Gre za skupinsko vedenje v katerem posameznik ob zaznanem dražljaju, da se nekaj dogaja, opazuje odzive drugih. Nekako pričakuje, da imajo drugi o dogajanju več informacij in reagira podobno kot oni. Vzemimo, da nekdo hodi ob bazenu in pade v vodo. Če bodo opazovalci šokirani in bo kdo zakričal, da se oseba utaplja, obstaja velika verjetnost, da bo nekdo skočil v vodo in osebo rešil. Če bo večina dogodek ignorirala ali se smejala, najbrž ne bo pomagal nihče, ker se bo v prvi vrsti bal, da bo izpadel neumno.

Tendenca do iskanja informacije, kako pravilno reagirati pri drugih, pa prinaša težave, saj lahko pride do fenomena, imenovanega skupinska ignoranca, po katerem v tem primeru večina notranje domneva, da se oseba utaplja, a napačno sklepa, da drugi ne menijo tako, s čimer se ustvari skupinski napačen odziv.

Nekaj podobnega se dogaja tudi v predavalnicah in učilnicah. Nekdo bi želel dodatno razlago, ker ne razume snovi. A preden dvigne roko, se ozre okoli. Če nihče drug ni videti, kot da česa ne ve, oseba sklepa, da drugi razumejo, zato roke nikoli ne dvigne. Učiteljska praksa kaže, da pogosto večina ne razume – le roke niso dvignili, pravi profesorica psihologije Melissa Burkley.

Pomoč
Pomoč FOTO: Thinkstock

Kaj pa, če ni skrita kamera?!

Fenomen je sicer precej pogost in nekateri opozarjajo, da z razmahom interneta in televizijskih oddaj tipa skrita kamera ali Punk'd, ki kar tekmujejo v tem, kdo bo javnost bolj potegnil za nos, postaja še pogostejši.

Obstajajo primeri, ko so skupine naključnih mimoidočih ploskale ob skupinskih posilstvih in jih snemale, ker so mislili, da gre za potegavščino ali za "predstavo" prostovoljno sodelujočih odraslih.

Bolje minuta "sramote" kot ignoriranje žrtve

Kako torej ravnati, da ne postanete del skupinske ignorance, ko vas nekdo potrebuje? Burkleyjeva svetuje, da informacij za svoj odziv ne iščite pri drugih: "Če ste spregledali šalo in boste priskočili na pomoč nekomu, ki pomoči ne potrebuje, se boste morda osramotili za minuto. V najboljšem primeru pa boste morda nekomu celo rešili življenje."

Fenomen deljene odgovornosti pa je drugi krivec za apatične očividce. Nastane po tistem, ko ljudje vendarle prepoznajo, da gre za kritično situacijo – še vedno pa ne reagirajo, ker se ne čutijo osebno odgovorne za žrtev. "Če ste edini očividec je na vas 100 odstotkov odgovornosti, da pomagate. Če ste eden od petih pa je vaše le še 20 odstotkov odgovornosti, ker se ta v mislih očividca razprši med prisotne. Tako vsak pričakuje, da bo pomagal nekdo drug, na koncu pa ne pomaga nihče."

Ko so strokovnjaki intervjuvali sodelujoče v eksperimentih, ki zaradi deljene odgovornosti niso pomagali, so razlagali, da so sicer razumeli resnost situacije, a so sklepali, da je kdo bolj kompetenten, da dejansko pomaga, da imajo sami premalo znanja, morda se jim preveč tresejo roke, morda jih je strah …

In kako ravnati, da zaradi občutka deljene odgovornosti ne postanete pasivni očividec? "Razumeti je treba, da ne glede na količino očividcev, pomoč ostane 100 odstotna odgovornost vsakega posameznika, izhajati je treba iz domneve, da drugi ne bodo pomagali. Ker se ljudje čutijo negotove, je tudi dobro vzpostaviti očesni stik z nekom drugim izmed očividcev, spregovoriti o tem, da bi bilo treba pomagati in kako bosta to izvedla. To pritegne tudi druge in sproži akcijo," še pravi strokovnjakinja.

Ne, snemanje ni dejanska pomoč

Čeprav medijske hiše hrepenijo po svežem in čim bolj "krvavem" materialu, kar je sprožilo poplavo novih "paparacev", ki v skladu z mentaliteto (pretiranih) uporabnikov družbenih omrežij menijo, da bi bila najhujša stvar, če česa ne bi takoj ovekovečili in objavili, so oblasti jasne – snemanje ni pomoč, pa čeprav vas neokusni vojarizem večinoma ne bo poslal za zapahe.

Številni tudi kot izgovor ocenjujejo izjavo profesorja novinarstva Alfreda Hermide na univerzi British Columbia, ki pravi, da ljudje menijo, da bodo s snemanjem pomagali policiji ujeti storilca in doseči pravico za žrtev. Izkušnje policistov namreč kažejo, da se ti posnetki prej kot pri njih znajdejo na spletu - za zabavo.

Snemanje
Snemanje FOTO: Thinkstock
6 najbolj grozljivih primerov, ko so očividci le gledali (se zabavali in celo snemali)

Za prototip učinka očividcev velja biblijska zgodba, ki za nauk sicer prinaša znano misel "ljubi svojega bližnjega", a dobro pokaže, kaj to za večino pomeni v praksi. Banditi pretepejo Juda in ga vržejo v obcestni jarek, da bi tam umrl. Kaj storijo tisti, ki pridejo mimo? Nič. Z izjemo Samarijana, ki pomaga pripadniku ljudstva, v očeh katerega sam velja za izobčenca. Če se zgodba konča s priporočilom, da bi naj odslej ljudje ravnali enako kot usmiljeni Samarijan, je naslednjih šest najbolj razvpitih primerov učinka očividcev dokaz, da se človeštvo uči zelo počasi.

Umor 12-letne Shande Sharer

Januarja 1992 je četverica deklet ugrabila in 24 ur mučila 12-letno Shando Sharer. Vodja skupine je bila Laurie Tackett, ki je Melindo Loveless, Hope Rippey in Toni Lawrence navdušila za čarovništvo, satanizem in jih prepričala, da postanejo lezbijke. Na koncu pa še dosegla, da so sodelovale pri mučenju Sharerjeve, ki bi naj Lovelessovi ukradla dekle.
Lawrencova in Rippeyjeva sta kasneje trdili, da nista vedeli, kakšen je bil načrt Tackettove, ko so se ustavile pred hišo Sharerjeve in jo pod pretvezo zvabile v avto, in da nista sodelovali pri mučenju in umoru. A tudi policije nista poklicali, čeprav sta ure in ure poslušali krike dekleta, ki sta jo Laurie in Melinda najprej s pestmi in orodjem pretepli do nezavesti, kasneje sta ji skušali prerezati vrat, a nož ni bil dovolj oster, na koncu pa sta jo, še napol živo, polili z bencinom in zažgali. Medtem ko sta bili morilki obsojeni na 60 let zapora, sta očividki zapor zapustili po nekaj letih.

Grozljivo mučenje Ilana Halimija

Ilan Halimi je bil francoski Jud, ki so ga v Parizu leta 2006 ugrabili "maroški barbari" in ga mučili 24 dni. V tem času so ga pretepali, še posebej po spolnih organih, popolnoma zavili njegovo glavo v lepilni trak, prosta so pustili le usta, da je lahko dihal in kričal, večkrat so ga zabodli, na njegovem telesu ugašali cigarete in zlomili vse njegove prste, medtem ko so upali, da bo njegova družina plačala skoraj pol milijona evrov odškodnine. Na koncu so ga polili z bencinom in zažgali. V tem času so sosedje stanovanja, v katerem je bil ujet, slišali krike in ropot ter prišli gledat, kaj se dogaja. Namesto, da bi poklicali policijo, so sodelovali pri mučenju! Zaradi zločina je bilo ovadenih 27 ljudi, med obsojenimi je bil tudi oče enega od mučiteljev, ki prav tako ni poklical policije, a so njegovo kazen kasneje preklicali, ker ni sodeloval v zločinu. Halimija so kasneje našli komaj živega na robu Pariza. Umrl je na poti v bolnišnico.

Korenje, okopano v cianidu, in elektrika

Nič bolje kot ljudje, je v situacijah, kjer pride do učinka očividcev, ne odnesejo živali. Leta 1903 sta se lastnika slonice Topsy odločila, da se znebita živali, za katero menda nista mogla skrbeti. Poleg tega sta trdila, da je nevarna – med drugim je poteptala oskrbnika, ki jo je bičal in jo želel prisiliti, da pogoltne prižgane cigarete. Najprej sta razmišljala, da bi jo zadavila s širokimi vrvmi. Če se je to pristojnim zdelo mučenje, niso imeli nič proti novi ideji – usmrtitvi s kombinacijo elektrike in cianida. Motil jih ni niti medijski spektakel, ki so ga naredili iz dogodka. Povabili so 100 novinarjev, okoli 1500 radovednežev se je zbralo znotraj in okoli ograje. Slonici so najprej dali v cianid pomočeno korenje, nato pa je elektrarna Edison – tudi zato, da bi svetu pokazali nevarnost izmeničnega toka, ki ga je izumil konkurent Tesla – skozi ubogo žival poslala 6,600 voltov elektrike. Med vso množico ni bil nikogar, ki bi se zgražal na takšnim početjem.

Pulitzer za fotografa, ki "se ni želel zapletati v tuje zadeve"

Kevin Carter je bil južnoafriški fotograf, ki je marca 1993 posnel eno najbolj znanih fotografij na svetu, ki prikazuje vso brutalnost lakote v subsaharski Afriki. Na fotografiji je močno sestradana sudanska deklica, ki se plazi do kraja, kjer delijo hrano. Le nekaj korakov stran pa je jastreb, ki čaka, da bo umrla. Carter je kasneje dejal, da je čakal 20 minut, da bi jastreb razširil krila in poletel – ker bi bila potem fotografija še boljša. Nič pa ni v tem času storil, da bi deklici pomagal. Kakšna je bila njena usoda, ni znano, večina domneva, da je umrla. Carterjev prijatelj je kasneje zanikal to zgodbo in dejal, da so bili starši otroka v bližini. Kakor koli – Carter se je kasneje zagovarjal, da "se ni želel vtikati v tuje zadeve". A leto potem, ko je za fotografijo prejel Pulitzerjevo nagrado, je storil samomor.

Pol ure poslušali boj na življenje in smrt, ukrepal ni nihče

Eden najbolj znanih primerov učinka očividcev, čeprav je del zgodbe vmes postal že tudi urbana legenda, se je leta 1964 zgodil v New Yorku, ko je Catherine Genovese ravno vstopala v stavbo, v kateri je stanovala. Tam jo je čakal Winston Moseley, ki je kasneje trdil, da je "pač hotel ubiti žensko", in jo večkrat zabodel. Njene krike na pomoč je poslušala cela ulica, a še največ je storil moški, ki je z okna zavpil "pusti jo pri miru". To je začasno pregnalo storilca, Genovesejeva pa se je nato z zadnjimi močmi plazila po ulici nazaj do stavbe, a so bila vrata zaklenjena. Tam jo je Moseley ponovno zabodel in posilil. Dogodek je trajal dobre pol ure, a policije dolgo ni poklical nihče. 12 prič je kasneje reklo, da se "niso želeli vpletati", ter da so pričakovali, da bo zagotovo kdo drug poklical policijo.

Skupinsko posilstvo 15-letnice: gledali in snemali

Eden prvih in najbolj grozljivih primerov učinka očividcev po invaziji pametnih telefonov in družbenih omrežij pa se je leta 2009 zgodil na ameriški srednji šoli Richmond.
15-letno dekle je pred šolo v kateri je potekal ples, dve uri in pol posiljevalo sprva okoli 10 moških, medtem ko jih je 10 stalo okoli, gledalo, se zabavalo in zločin snemalo s pametnimi telefoni. Kasneje je bilo očividcev vse več, a namesto, da bi kdo poklical policijo, je večina fotografirala in snemala. Tudi ravnatelju, ki je skozi okno pisarne na dvorišču šole opazil skupino moških, ki niso bili več dijaki, se ni zdelo vredno preveriti, kaj se dogaja. Dekle so v bolnišnico odpeljali v kritičnem stanju, pred sodiščem se je znašlo le par storilcev. "Amaterskih reporterjev groze", med katerimi so nekateri posneto celo objavili na svojih družbenih omrežjih ali na najbolj mračnih kotičkih svetovnega spleta, ni bilo med njimi.

Moč aktivnega očividca

Govoriti o tem, da se bo situacija ob veliki količini očividcev iz takšnega ali drugačnega razloga vedno končala slabo, je seveda pretirano. Zaslužni profesor psihologije na univerzi Massachusetts dr. Ervin Staub, je preučeval predvsem, kaj je potrebno, da se priče zganejo in storijo tisto, kar bi si vsak želel, če bi se znašel v stiski – torej reagirajo: pomagajo ali pokličejo policijo.

"V teh situacijah je zgled tisti, ki vleče," pravi. "V eni od mnogih študij smo na vzorcu vrtčevskih otrok in prvošolcev opazovali odziv na zvoke, ki so kazali na težave v sosednji sobi. Takoj so začeli govoriti o tem in bolj kot so govorili, več je bilo tistih, ki so šli pogledat, kaj se dogaja." Podobne raziskave se je nato lotil še na odraslih. "V sobo sem skupaj s sodelujočimi poslal sodelavca, česar sodelujoči seveda niso vedeli. Ko je v sosednji sobi počilo, se je izkazalo, da je vedenje sodelavca, ki je imel moja jasna navodila, močno vplivalo na skupino. Ko je dejal "to se nas ne tiče", je le okoli četrtina sodelujočih pomislila, da bi šla pogledat, kaj se dogaja. Ko pa je osebi ob sebi dejal "to je slišati zaskrbljujoče, šel bom poiskat odgovorno osebo, ti pa preveri, kaj se dogaja", so prav vsi, potem ko je on odšel skozi druga vrata, šli pogledat v sobo iz katere je prihajal hrup," je opisal eksperiment.
Kot pravi, je to jasno dokazalo, da lahko navadni očividec rekrutira še druge, da se združijo in pomagajo.

"Biti aktivni očividec terja moralni pogum, po katerem očividec ravna v skladu s svojimi prepričanji, čeprav obstaja možnost negativnih posledic," razlaga. Navaja tudi nekaj močnih zgledov takšnega ravnanja. "Eden od njih je Joe Darby, ki je pod vrati v pisarno svojega nadrejenega porinil disk s fotografijami dogajanja v zaporu Abu Grajb in to kasneje celo priznal. Ali pa tisti, ki so med holokavstom reševali Jude, ali Hutujci, ki so v Ruandi reševali Tutsije."

Pomoč
Pomoč FOTO: Thinkstock

Ko potreba po zaščiti "svojih" prevlada

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi socialni psiholog Mark Levine in britanske univerze Lancaster, ki pravi, da ni skupina sama po sebi tista, ki zmanjša količino altruističnega vedenja pri posamezniku, ampak bolj tip skupine v kateri se znajde posameznik. Predvsem je reakcija odvisna od tega, kakšni odnosi vladajo v tej skupini.

"Če se očividec čuti pripadnika skupine, katere dejanja bodo postala javna in vidna, se pojavi tendenca do prikrivanja in ščitenja ugleda skupine," pravi Levine, ki s tem pojasnjuje neaktivne očividce v primeru (skupinskih) posilstev, ki jih na primer zagrešijo športne ekipe ali policisti.

Narod in človeštvo kot aktivni ali pasivni očividec

Staub še opozarja, da niso le posamezniki tisti, ki se znajdejo v vlogi očividcev. V tej vlogi so lahko tudi narodi ali pa celotna mednarodna skupnost. Kako brez posluha pa je lahko šele ta, pa jasno kaže zgodovina. Še posebej dobro situacijo strnejo v filmu Hotel Ruanda, ko trpeči pričakujejo pomoč in rešitev. Kako je ne bi – saj vendar ves svet gleda grozljive posnetke iz njihove domovine Ruande. In resnica? "Ljudje bodo videli moje posnetke, rekli, joj, to je grozno, in se potem vrnili k večerji."

Da je Ruanda tipičen primer kolektivnega učinka očividca mednarodne skupnosti, meni tudi Staub: "Materiala, ki je prikazoval genocid, vsekakor ni manjkalo. In države so tja dejansko poslale svoje sile: zato, da so "pobrale" njihove ljudi iz nevarnosti. Zgodovinsko gledano države in mednarodna skupnost kot očividci potrebujejo ogromno časa, da se zganejo. Traja lahko leta. preden razumejo, kaj se dogaja, ponekod v Afriki dogajanje nemo opazujejo že desetletja."

Vzgajati aktivne očividce

Staub zato ljudi poziva k akciji na osebni in nacionalni ravni. Meni, da bi morali v šolski sistem uvesti aktivnosti, preko katerih bi ljudi vzgajali za aktivne očividce, v katerih jim ne bi sporočali, da poročanje avtoriteti o dogodku pomeni, da je nekdo "toži baba" ali ovaduh, prepričan pa je tudi, da ko gre za situacije, ko je potreben odziv mednarodne skupnosti, protesti različnih oblik niso tako neučinkoviti kot morda kdo misli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
20. 04. 2015 12.41
+2
V tem primeru so krivci vsi,ki bi lahko žrtvi kakorkoli pomagali pa niso.Vsi ti bi morali biti tudi kaznovani,saj kaj podobnega ne naredijo niti živali.
HooplaToopla
20. 04. 2015 01.03
+0
To se je pri nas v Sloveniji zgodilo. Skupinska ignoranca je razlog, da je šlo vse takoj komplet k hudiču. >> Ker nihče ni prvi ustrelil. Še tisti, ki bi res morali, so pa raje izbrali šštrik. Ker niso bili ziher, če se jim ne bo slučajno ljudstvo smejalo. >>> Kar bi se resnici na ljubo tudi res zgodilo. >>>> Kao.... Joj!!! Glej kako buddalo!!! Tamle mi tako čudovito krade banda, ta bimbo jih hoče pa postrelit... A HA HA HA HA HA ....
tera mistika
19. 04. 2015 22.40
+4
Ne vem kaj je bolj ogabno zločini sami ali apati in histeriki, ki ob zločinu vidijo lasno rit ali bolje korist. Vsekakor pa sem mnenja da največja krivda leti na te male gnile skupnosti, v katerih smo prisiljeni živet, sosedske, četrti, kjer sosed s polnimi vrečami nakupa z večjim veseljem koraka nimo soseda kjer so pa lačni, kjer sosed naslanja uho na steno in prisluškuje kako v drugem stanovanju že 20 min otrok histerično joče med tem ko se otrokova mati zdira na njega in ga po možnosti tudi pretepa, v skupnosti kjer sosedje iz strahospoštovanja častijo sociopata in njegova apate samo zato, da se ne bi postali sami njegova žrtve, skupnosti, kjer je glavni tisti, ki vozi največji avto in tako naprej. To da že zlorabljeni in zapuščeni otroci iz takšnih ali drugačnih družin ali šol naletijo na sosede in okoliške ljudi, ki jih za lastno šalo še malo potlačijo, obsojajo ali zmerjajo, jih celo zabodejo ali posilijo, to so skupnosti, ki so korenine vsega zla.
tera mistika
19. 04. 2015 23.59
+4
Živimo v družbi, ki poveličuje asocialno vedenje ker poveličuje individualizem in zaničuje prosocialno vedenje ker ponižuje medosebno povezovanje.
tera mistika
20. 04. 2015 00.12
+4
Ne obsojaj matere, ki ne zna vzgajati, ne sodi o očetu, ki ne zna zaslužiti, ne obsojaj šol, ki ne učijo za življenje, raje podaj roko, naj začuti se toplina in morda boš pripomogel k temu, da to dete ne bo posiljeno ali ne bo postalo posiljevalec.
Praškovarit
19. 04. 2015 18.21
+0
u mater ste se razpisal
hren2
19. 04. 2015 17.58
+1
Otroci so vse manj ljubljeni, tisto iskreno ljubljeni. Pomembno je le, da dosegajo visoke rezultate na intelektualnem področju, vzgajani so v egoistične, samozadostne osebe, ki nimajo razvite empatije. Gorje nam, če se na tem področju ne bo nekaj korenito in zelo hitro spremenilo. Prav starši bodo žrtve svojih izdelkov. Kar pa se tiče šole se na nek način strinjam, da naredi premalo, tisti, ki pa sistem poznamo nekoliko bolj pa ugotavljamo, da imajo šolniki zvezane roke, ker je to čas, ko se starši s svojimi zahtevami in mnenji vrivajo v vsak delec sistema, ki bi slučajno ogrožal njihove zamisli vzgoje.
minnaema@yahoo.com
19. 04. 2015 17.20
Kdo je bolj KRIV..............!!!!!!!!!!! Najbolj krivi so starši svojih otrok, ki "nimajo časa" vzgajati svoje odraščajoče otroke, PA TUDI ŠOLA ima VELIKO VPRAŠANJ pri tem-zakaj noče uvesti čimprej, ko je mogoče - v učni program vedo-kako se morajo odraščajoči otroci obnašati v družbi in do posameznikov.........saj navodil NE udobijo dovolj od svojih staršev - žal !
MaršNapolje
19. 04. 2015 11.17
+6
no še en razlog je pa to da nakoncu ti kot priča si poklican na sodišče kjer te zaslišujejo kot da si ti tisti kriminalec čeprav o dogodku ne veš čisto nič več kot kar si povedal policistom...
Mare35
19. 04. 2015 10.38
Psihologija mniožice je zanimiva zadeva. Obstaja en odličen in grozljiv nemški film na to temo, po resničnih dogodkih o Stanfordskem zaporskem eksperimetnu (naslov filma sem pozabil). Jaz se lahko na srečo pohvalim, da delujem precej "asocialno", saj nikoli ne gledam ostalih, ampak naredim po svoje. Tako sem že nekajkrat edini klical rešilca, ko je kdo mrtvo pijan ležal sredi ceste in so se vsi smejali, enkrat sem tudi trikrat! zapored preprečil da bi v stampedu poteptali mlado punco, ki je kar trikrat padla med prerivanjem gužve po tleh in so začeli kar smeje hoditi po njej in sem jo dvignil, pri čemer sem enkrat tudi sam padel, a sem k sreči dost močan da se odrinil folk z mene.
kemuri
19. 04. 2015 09.49
Ti mladi so potrebni pozornosti in ljubezni, ki je ne dobivajo od staršev, zato se zatekajo k ekstremom..naj+ bodo to pozitivni ali še bolje negativni ekstremi, za 5 min. pozornosti so pripravljeni dušo prodat hudiču . splet ima mnogo dobrih strani, a žal veliko preveč negativnih . Namesto d abi zmeraj bolj pametni bili, postajamo zmeraj bolj srhljivi in vse to, ker nismo ljubljeni in ker ne vemo ljubit, vse je postaja samo plehko porivanje..
mary_86
18. 04. 2015 21.53
+17
Nekaj dni nazaj je na igriscu bil decek star 5 let popolnoma sam. Hodil je od skupine do skupine in prosil jesti ter piti. S sinom sva na igrisce prispela po tem, ko je ta decek ze prosil okoli sebe vse ostale za pomoc. Med enim tudi, da bi ga odpeljali domov. Seveda ni ukrepal nihce... Ker se dandanes dogaja marsikaj, sem sama poklicala policijo, da naj ukrepajo, saj je otrok bil sam kar lep cas. Samo za casa kar sva s sinom bila na igriscu je minila vec kot ura. Sin mu je odstopil tudi svoj sok. Ne bi o tem koliko starsev je bilo na igriscu, pa babic in dedkov. Nihce ni nic ukrenil. Ko pa so ugotovili, da sem jaz klicala policijo smo na igriscu ostali le se trije. Jaz, sin in ta decek. Mama od decka in babica sta prisli na igrisce 1 uro po mojem klicu policije... in seveda panika, saj sem jih ustavila in jim povedala da naj pocakajo na policijo. Naj le se dodam, da je decek pred najinim prihodom padel in si podrgnil hrbet, pa mu tudi nihce ni pomagal. Ob vsem tem se sprasujem kaj ni jasno ljudem, da ne pomagajo. Kje je emancipacija do socloveka. Se manj pa mi je jasno, kje sta mati in babica pustili mozgane, da na sredi maribora pustita 5 let starega otroka samega... kam smo prisli?!?!
kemuri
19. 04. 2015 09.52
+11
Čudaki in mlajše generacije, ki imajo sedaj otroke, niso sposobne starševstva, kaj šele empatije..pohvale pa tebi, ki lahko izstopaš iz povprečja in si modro odreagirala .
Morana7
19. 04. 2015 10.08
+2
Kaj se pa da še drugega sklepat če 5 letnika pustijo samega in ta prosi za pomoč? A resno lahko prideš do obratnega sklepa, da so starši tega otroka oh in sploh super fajn??Neodgovorni so najmanj to...tudi če so doma imeli kakšno situacijo, bi morali otroku priskrbet varstvo....tu ni izgovorov....če jih pa iščeč potem pa zakaj starševstvo?? Nimaš otrok pa je problem rešen.
Praškovarit
19. 04. 2015 18.23
?ovje?e
18. 04. 2015 21.29
Pri mnogih komentarjih se mi zdi žalostno ravno kamenodobno razmišljanje uho za uho, zob za zob, zato pa med drugim smo, kjer smo.
Apostol1
18. 04. 2015 21.23
+3
Prebral sem prve članke in grozljivo je pomisliti ali smo ljudje ali pa slabši od zveri ni zgrozim se ob misli da se v takšni situaciji lahko znajde vsak izmed nas in ne odreagira pravilno
?ovje?e
18. 04. 2015 21.12
Usklajena morala pri človeku je misliti, govoriti in delati na isti valovni dolžini in ko ima nekdo v prvi vrsti to razdelano, bo njegovo funkcioniranje klapalo v vseh situacijah, aktivna vloga pa rabi čas, da dozori, potrebno je veliko več kot le zdrav razum, da če se zgodi a, moram narediti b. Na primer zmožnost emancipacije in še marsikaj. Ljudje smo različni in kdor teži k razvoju, bo živel, kdor ne, ta razmišlja le o preživetju, dejstvo pa je da ljudje nosimo veliko potenciala, ki bi ga lahko pozitivno izkoristili, ne pa da samo negativne stvari prežvekujemo in se samo zgražamo o tem in onem in iščemo odgovornost pri drugih. Vsak lahko pomaga, če se za to odloči, če ne prej pa takrat, ko je sam ranjen. Mislim, da je bistvo vseh problemov zgolj in edino v tem, da je človek pozabil biti človek in o tem bi lahko učili otroke.
kick.your-ass
18. 04. 2015 15.38
-1
Sem moški in ne hodim v družbo petih žensk! Da bi šav v družbo tridesetih? Na to niti pomislim ne!! ;)
tornadotex
18. 04. 2015 15.35
+6
Še en dokaz,da se grupa ljudi,ki se poveže na podlagi daljnih prvinskih nagonov, začne obnašati kot kardelo podivjanih psov !!!
asgml
18. 04. 2015 14.58
+15
predvsem mediji spodbujate takšno obnašanje! kaj ste naredili proti temu, nič
tornadotex
18. 04. 2015 15.42
+4
Imaš prav,to so novodobni mrhovinarji, ki potencirajo neugodne dogodke med ljudi in na koncu iz miši dobiš slona,ljudje naj pa takšne neokusne stvari žvečijo v nedogled....
Plejadanec
18. 04. 2015 13.45
+5
Kdo je kriv se sprašujete ? Ja menda vsi. Al kaj ni avtorju članka jasnao ? Da postaviš takšno vprašanje moraš pa res bit mentalno neuravnovešen !
PlusTurboBoost
18. 04. 2015 12.29
-1
12 Kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si torej oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost. 13 Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte. 14 Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti. 15 In Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, saj ste bili tudi poklicani vanj v enem telesu, in bodite hvaležni. 16 Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami. V vsej modrosti se med seboj poučujte in spodbujajte. S psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi v svojih srcih hvaležno prepevajte Bogu. 17 In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu.
strelovod13
18. 04. 2015 11.01
+14
.....mnogi žal obrnejo glavo vstran - to se mene ne tiče - in takih slovenceljnov je veliko med nami, ki nimajo svoje zdrave pameti....celo z opranimi možgani tavajo po slovenski zemlji in na sploh po svetu....
booomm
18. 04. 2015 11.00
+2
najbolj je kriv Operaciski System ki je bil inštalliran že po rojstvu posameznika na ta svet