Črna kronika

'Tuja krivda je izključena'

Kranj, 01. 02. 2010 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policisti so v primeru smrti smučarja na Krvavcu tujo krivdo izključili. Na smučiščih medtem poudarjajo, da so v zadnjih letih močno okrepili nadzor, da pa primanjkuje vzgoje in bontona.

Tujo krivdo so izključili tudi v nesreči na Starem vrhu, ko je pri smučanju zunaj urejenega dela smučišča umrl 20-letnik. Kriminalistična preiskava je v tem primeru pokazala, da nepravilnosti na smučišču ni bilo, prav tako pa so izključili tujo krivdo. Mladenič, ki je sicer nosil varnostno čelado, je pri padcu zadel ob tla in si tako hudo poškodoval glavo in obraz, da je kljub medicinski oskrbi dan po nesreči umrl.

Po včerajšni tragični nesreči na smučišču na območju Krvavca je tiskovni predstavnik kranjskih policistov Andrej Zakrajšek za 24ur.com povedal, da gre za 52-letnega moškega iz okolice Radovljice, ki je smučal zunaj urejenih smučišč. "Ob tem ga je zasul plaz. Gre za nesrečo, tuja krivda je izključena," je dejal. Po do sedaj znanih podatkih je plaz sprožil prav omenjeni smučar.

Ponesrečenec je umrl na kraju nesreče, pri sebi pa je imel veljavno karto za smučišče. Smučal je s skupino prijateljev, ki je nato obvestila reševalce o njegovem izginotju. Pri reševanju je sodelovalo 30 ljudi in sedem psov. 300 metrov od vrha na vzhodnem pobočju je njegovo truplo našel prav eden od psov.

Smučišča poostrila varnost

Na največjih slovenskih smučiščih ob tem poudarjajo, da so v zadnjih letih bistveno okrepili nadzor na smučiščih, je pa bilo po njihovem občutno premalo narejenega za vzgojo smučarjev in smučarski bonton. V zadnjih dveh smučarskih nesrečah, ki sta se v manj kot mesecu dni končali s smrtnim izidom je namreč šlo za nesreče zunaj urejenih prog.

Luka Vrančič z RTC Krvavec je poudaril, da imajo na smučišču dnevno dobro poskrbljeno za nadzor, prav tako so letos namestili dodatne opozorilne table ter zaščitne mreže in blazine. Kadar pričakujejo večji obisk, nadzornikom priskočijo na pomoč tudi člani gorskoreševalne službe in policisti.

Na slovenskih smučiščih se letno poškoduje okoli 1000 ljudi, od tega po podatkih policije približno 60 huje. Največ smrtnih nesreč na smučiščih v zadnjih petih letih se je zgodilo leta 2004, ko so umrli trije ljudje. En človek je umrl leta 2006, leto pozneje pa sta na smučiščih ugasnili še dve življenji. Leta 2005 in 2008 smrtnih žrtev ni bilo, lani pa sta bili dve smrtni žrtvi.

Vodja smučišč Rogla Aleš Slapar je medtem povedal, da v zadnjih 15 letih zelo pogreša poudarek na vzgajanju smučarjev, saj tega praktično ni. Poleg novih oblik smuči, tehnik smučanja in pravil bi bilo po njegovem mnenju treba več narediti tudi v smeri vzgoje na smučišču. Ob tem je še pojasnil, da bomo v Sloveniji kmalu dobili zloženko o varnem smučanju.

Sicer pa so v zadnjih letih med drugim na svojih smučiščih izredno poostrili nadzor tudi v Kranjski Gori. Kot je povedala Klavdija Gomboc iz RTC Kranjska Gora, so tako letos še posebno pozornost namenili dodatnemu usposabljanju nadzornikov na smučiščih ter poskrbeli za nakup dodatnih zaščitnih mrež in obnovo opozorilnih tabel. Imajo 15 usposobljenih nadzornikov, pri čemer jih vsak dan dela od pet do sedem, ob koncu tedna pa jim na pomoč priskočijo še policisti na smučeh.

Spomnimo, kaj pravi zakon o varnosti na smučiščih!

Smrt smučarja je znova spomnila na dejstvo, da je veliko takih, ki se radi spustijo po belih strminah izven območja, označenega za smučanje.

Smučarji se morajo zavedati, da je ključnega pomena njihovo primerno obnašanje na smučiščih. Smučar mora biti obziren do drugih, hitrejši smučar mora smučino izbrati tako, da ne ogroža smučarjev pred seboj, pri prehitevanju pa mora biti pozoren, da ima prehitevani dovolj prostora za smučanje. Hitrost vožnje mora smučar prilagoditi svojemu znanju, razmeram na smučišču in gostoti smučarjev, preden odsmuča po progi, pa mora pogledati navzgor in navzdol, da preveri, ali je varno zanj in za druge.

Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča, razen v sili za čim krajši čas, za vzpenjanje ali sestopanje sme uporabiti le del smučišča. Spoštovati mora informacije, signale in prometne oznake na smučiščih. Ob nesreči je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu, odgovorni osebi pa se mora pustiti legitimirati, če je udeleženec nesreče ali priča, odgovoren za njo ali ne.

Zakon smučarjem prepoveduje:

Smučarji
Smučarji FOTO: Iztok Novak

Smučar se ne sme zadrževati na zoženih ali nepreglednih delih smučišča. Prav tako ne sme smučati v času, ko je smučišče ali del smučišča zaprto. V nadaljevanju zakon pravi, da se ne sme smučati preblizu teptalca snega ali motornih sani, smučati pa mora tako, da ne ogroža varnosti oseb na žičniški napravi.

Prepovedano je postavljati, prestavljati ali odstranjevati znake in naprave na smučišču, smučati s pomanjkljivo ali okvarjeno opremo, smučati, če ste pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.

Smučar ne sme onesnaževati smučišča in njegove okolice, smučati izven meja smučišča ali po neurejenem smučarskem prostoru, izvajati skokov, razen na mestih, kjer je to dovoljeno. Prav tako ne sme voditi psov in drugih živali po smučarski progi, po smučišču pa ne brez povodca.

Za tiste, ki vozite motorne sani, pa velja pravilo, da ne smete voziti po smučarski progi oziroma izven za to predvidenih površin na smučišču.

Upravljavci smučišč so pristojni, da zagotovijo ustrezno število nadzornikov, ki skrbijo za spoštovanje pravil in obravnavajo tudi manjše nesreče, medtem ko hujše nesreče obravnava policija. Zagrožena kazen za neupoštevanje pravil znaša od 200 do 600 evrov. Za vožnjo ali smučanje pod vplivom alkohola pa lahko nadzornik kršitelju odvzame tudi dnevno vozovnico.

Veste, kaj pomenijo znaki na smučišču?

Opozorilni znaki.

Znaki za prepoved.

Obvestilni znaki.

Označevalni količki.

Znaki za obveznost.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 02. 2010 18.42
Vse skupaj je absurd Noben RTC ne more urediti geta in ljudem, ki imajo kupljene karte (ali pa tam hodijo peš ali kaj, brez kart) prepovedati zapuščanja te ograde, levaže za smučanje, prepoved vrnitve itd! To je totalno izprevrženo, miselnost pa takšna, kot je bila napisana pred 80 leti, kot sem že omenil! Po ensrečah Klementa Juga, Lassa in še nekaj skalašev so hoteli prepovedati plezanje po S triglavski steni, češ da gre za samomorilce, avanturiste itd. Od takrat je v Steni preplezanih nad sto smetri, pozimi in poleti. Velaj pa še vedno: Če padeš kje v Sovenski smeri, si naiven amater, neizkušen ter tabornik, če se pa kaj zgodi v kakšni Šliosarski smeri ali kakšni imenitnejši, si pa heroj, gora ni hotela, zgodi se tudi najboljšim, končal je tam, kjer je bil najraje in podobne neumnosti! Če preživiš, na stara leta celo pišeš knjige, kako si bil naivcen in neumen, kakšno srečo si imel, kasneje si postal pa zrel in preudaren! Sploh se mi zdi, da je ta alpinistična srenja precej bolna v svoji vzvišenosti in samozadostnosti! Nihče jim ni dal mandata soditi o globalnih tazlogih ter ideologiji posameznih nesreč, predvsem pa en podajanja vrednostnih sodb o posameznih ponesrečencih!!
ninjagig
02. 02. 2010 13.40
mtsk : to bi ga moru porint po hribu dol, kaki policaji na smučiščih,, sj bo res treba sam turne še smučat pa nej služjo smučišča na mamilih la pa čem
ninjagig
02. 02. 2010 13.34
seep, te razumem, sam ce gres ti an turno kaj te mado oglobit pa kr neki,, nej pol zagradijo svoja smučišča pa nebo mogu noben nikamor, pa nebo nobeno smučiše krivo,, kar so smuačišča kriva za nezgode, neurejenost smučišč
bergfurer
02. 02. 2010 10.51
ninjagig. Najbolje je da se vse zagradi, da bomo kot ovce in krave. V okviru smučišča je red in disciplina taka kot je, na free je pa tako kot je. Vsak je svoje srele kovač. Eni ja eni ne.
mtsk
01. 02. 2010 23.40
@ninjagig: to je bilo lani enkrat za vikend, ko je bil ravno fajn pršič in vse zalito. Vem, ker sem moral sina reševati točno iz opisane situacije, ker se rad zapelje malo ven, dobil ga je policaj, ne redar. Potem mi je policaj malo povedal o tem, da so prišli gor, da kontrolirajo delo redarjev, da bo sedaj tega več, poostrena kontrola zaradi več nesreč na smučiščih itd. Policaji so v temno modrem in jih težko razločiš od ostalih smučarjev, redarji so bolj vidni, ker imajo fluor. brezrokavnike. Po tistem sem bil še enkrat, ko enkrat to doživiš, ni več isti feeling. Letos še nisem bil, ker večinoma turno smučam, na smučišče grem le nekajkrat na sezono. Mogoče se je situacija umirila, da je sedaj mir, upam. Takrat je bilo kar zoprno, samo gledaš, kje kdo stoji.
ninjagig
01. 02. 2010 23.00
mxmark::: wuhu posneu k helikopter pristane ,, mislm, res , SVAKAČAST :(,, model umre te pa krivdo mečejo na smučarje pa neodgovornost ljudi, raj zrihtite tko da res noben nau mogu iz smučišča
gobo
01. 02. 2010 22.52
Brus123
01. 02. 2010 21.47
vsak zakaj, ima svoj zato!! ker je smučal tam, kjer ga nič ne briga, je naredil sebi in drugim s
mxmark
01. 02. 2010 21.16
Zgornji (amaterski) video je moj, na žalost mi je zmankalo baterije in nisem mogel posneti pristanka drugega helikopterja. Tudi meni je smučanje popršiču ena iz med ljubših stvari. Glede tabel za prepovedano vožnjo, videl sem 2 ampak jih nobeden ni upošteval. Tam kjer pa se je možak ubil pa ni bilo nobene table ampak samo zaščitna ograja. Moje sožalje družini in svojcem R.I.P.
Tonček Balonček
01. 02. 2010 20.16
Pa akšno ekstremno smučanje lepo vas prosim! Gre za spust s tistega grebena proti spodnji postaji sedenžnoice Kriška planina!!! Za mene še smučanje po koluarju Jalovca ni ekstremno smučanje, seveda odvisno od razmer, lahko je prav prijetno, npr. konec maja, letos verjetno junija, če ne bo preveč kamenja...
ninjagig
01. 02. 2010 19.41
ma korupcija , hocjo nas neki okol prenasat, treab bi blo državni udar narest , bol da je drzava v rasulu ,kukr da je taka k je , da eni majo prevec pa še več , drugi pa nimajo za jest , , hocjo delavcm trgat place k ma 500€ na mesec, nej jo unim trgajo k mado 2000€ plače.. kle bi pa radi da 4 akrte v enem dnevu kupš , pa še par kazni bi dubu da mal blagajnico napolneš ,, kdo prda atomsko???
Tonček Balonček
01. 02. 2010 18.51
En komentar, odgovor na birokrattsko napihnjeno pisanje nekega mtsk-ja.,! Noben upravljalec smučišč oz, njegov redar ti zunaj označenih smučišč nima pravice odvzeti karte! Pa od kod zakonska osnova upravljalcev, da bodo preganjali ljudi, ki smučajo zunaj njihove zemlje, to je smešno, protiustavno in še kaj. "Smučanje s Krvavca izven urejenih prog je prepovedano samo v primeru, če smučaš na Krvavcu z vozovnico, torej si gost smučišča. Če greš na Krvavec kot turni smučar, torej peš oz. na smučeh, lahko smučaš kjerkoli, enako kot kjerkoli drugje v gorah, seveda v skladu s sposobnostmi in razmerami." Pa kakšno zvezo ima kupljena vozovnica stem? Saj je na cestah tudi tako, da si pač plaačal prispevek za ceste in s evoziš po občinskih in ostalih cestah, ko pa anletiš na gozdno, je tam tabla, se voziš na ladstno odgovornost in od upravljalca ne pričakuj odgovornosti! Pa kako anj nek RTC kazapre okolico? Bodo postavili žice, strelce, sledne pse? PA saj niso vi hribi ni8hovi, oni lahko zahtevajo svoj režim le na področju, ki ga upravljajo. Pa kakšno karto mi bo redar vzel, če smučam po enkem hribu zunaj smućišč? To je smešno, na vsakem sodišku bi izgubil!!! Kot da bi Planinska zveza za Tominškovo pot kasirala karte, prepoevdala pa plezati v Steni! Resnici na ljubo so se emd obema vojnama, po nesrečah Lassa, Juga in nekaterih sakalašev takšne ideje pojavljale popolnoma resno!!
gobo
01. 02. 2010 18.30
brez komentarja moje ime vse pove
Uporabnik 293
01. 02. 2010 18.27
Čreda držte se Pravil. Ne smučat izven smučišča, ker ne boste dobili 100% bolniške.
Uporabnik 293
01. 02. 2010 18.15
Isto kot na Pohorju par let nazaj. Smučar-RIP se je zaletel v top brez kakršnekoli zaščite na nočni smuki. Proga je bila zgoraj označena ZAPRTO, na stransko povezavo pri LUKEJU pa so pozabilii. Novinarski prispevek pa so naredili zjutraj - po tistem ko so namestili mreže !!!! SAJ NI ČUDNO, DA SE JIM JE GONDOLA PODRLA!!!
ninjagig
01. 02. 2010 17.58
TABLE SO BILE POSTAVLJENE PO NESREČI, na krvavcu s, biu 27.1.2010 in ni bilo NITI ENE TABLE, lažejo k ps teče,,
ninjagig
01. 02. 2010 17.52
biu sm 27.1.2010 na krvavcu, in ni bilo NITI ENE TABLE ZA KAK O PREPOVED, sedaj na video vidim tablo, te table so bile postavljene po nesreči ......kr neki usi lažejo
Uporabnik 293
01. 02. 2010 16.08
Dejstvo je, da zakone pišejo ljudje, ki v življenju še niso smučali ali boardalii! Ker niso dovolj razgledani nastanejo takšni butasti zakoni kot pač so v Sloveniji! EVO PAR BEDARIJ 1 Nadzorniki smušišč so zaposleni pri delodajalcu ?!?!? ali bo nadzornik dal prepoved pijanemu ratrakistu ???? PA NE ME BASAT !!! 2 Kako ločijo turnega smučarja od navadnega ? 3 Zakaj po svetu tržijo-oglašujejo smuko po pršiču/gozdu, pri nas pa jo prepovedujejo? Dajstvo je, da me v tujini niti 1krat v 15 letih niso ustavili ker sem se bordal izven smučišča, v Sloveniji pa takoj tisti teden po nesreči ko je umrla deklica. Namesto, da bi nadzor usmerili v pravo smer, si kapital s takšnimi zakoni le zavaruje hrbet. Naj raje napišejo zakon, ki kaznuje upravljalca v primeru DA SE MU PODRE GONDOLA !!! Pa da ne bi bilo pomote - zavedam se, da bom ko bom ponesrečen moral plačati kazen in reševanje - DO TAKRAT PA MI DAJTE MIR. POWDER MONKEYS - STAY OF THE PISTE !!!!
Uporabnik 293
01. 02. 2010 16.06
pop tv - zakaj me brišete?
Uporabnik 293
01. 02. 2010 16.02
Dejstvo je, da zakone pišejo ljudje, ki v življenju še niso smučali ali boardalii! Ker niso dovolj razgledani nastanejo takšni butasti zakoni kot pač so v Sloveniji! EVO PAR BEDARIJ 1 Nadzorniki smušišč so zaposleni pri delodajalcu ?!?!? ali bo nadzornik dal prepoved pijanemu ratrakistu ???? PA NE ME JE************ !!! 2 Kako ločijo turnega smučarja od navadnega ? 3 Zakaj po svetu tržijo-oglašujejo smuko po pršiču/gozdu, pri nas pa jo prepovedujejo? Dajstvo je, da me v tujini niti 1krat v 15 letih niso ustavili ker sem se bordal izven smučišča, v Sloveniji pa takoj tisti teden po nesreči ko je umrla deklica. Namesto, da bi nadzor usmerili v pravo smer, si kapital s takšnimi zakoni le zavaruje hrbet. Naj raje napišejo zakon, ki kaznuje upravljalca v primeru DA SE MU PODRE GONDOLA !!! Pa da ne bi bilo pomote - zavedam se, da bom ko bom ponesrečen moral plačati kazen in reševanje - DO TAKRAT PA MI DAJTE MIR. POWDER MONKEYS - STAY OF THE PISTE !!!!