Črna kronika

Na Zelenici pod plazom umrl deskar

Tržič, 13. 02. 2010 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./D.L./M.R.
Komentarji
133

Snežni plaz, ki se je sprožil ob smučišču Zelenica v občini Tržič, je zasul deskarja, ki so ga nekaj pred 15. uro našli mrtvega. Z njim je bil tudi smučar, ki se je izpod plazu rešil sam.

Plaz pri Tržiču-3
Plaz pri Tržiču-3 FOTO: POP TV

Ob smučišču Zelenica v občini Tržič se je okoli poldneva sprožil snežni plaz, ki je zasul deskarja. Ta se je gibal zunaj urejenega smučišča, je za 24ur.com povedal načelnik Gorske reševalne službe Tržič Slavko Rožič. Pri iskanju je sodelovalo 71 reševalcev in 9 lavinskih psov omenjene službe, pogrešanega deskarja pa so našli nekaj minut pred 15. uro, a je bil takrat že mrtev.

Bojan Kuntarič iz Uprave za zaščito in reševanje pa je povedal, da so reševalci, ko so našli preminulega, poskušali tudi z oživljanjem, a je bilo prepozno. Kuntarič še dodaja, da naj bi se enemu smučarju uspelo plazu izogniti.

Plaz pri Tržiču-1
Plaz pri Tržiču-1 FOTO: POP TV
Smučar iz Tržiča se je v času, ko se je z vrha Triangel sprožil okoli 50 metrov širok plaz, že spustil po pobočju, 34-letni deskar, tudi Tržičan, pa se je šele vzpenjal od 500 in 600 metrov od srednje postaje žičnice Zelenica po servisni poti, ki je uradno zaprta. Smučar se je izpod plazu takoj rešil sam, deskarja pa je odneslo okoli 150 metrov nižje, kjer so ga tudi našli reševalci.

Letos že štiri žrtve snežnih plazov

To je letos že četrta smrtna žrtev snežnih plazov pri nas. Vsi so bili smučarji, ki so se gibali izven urejenih prog. Prva žrtev je bil smučar na Starem vrhu, ki je v začetku januarja zapeljal z urejenga smučišča, pri tem pa hudo padel in je kasneje umrl v bolnišnici. Ob koncu prejšnjega meseca je na Krvavcu plaz zasul 52-letnika. Konec preteklega tedna pa je na Voglu plaz zasul 17-letnega smučarja. Ena hujših nesreč v snežnih plazovih pri nas pa se je zgodila pred 33 leti ravno na Zelenici. 11. janurja je pod plazom umrlo šest ljudi, štirje dijaki in dva učitelja.

Pozor, plazovi!

Zaradi večje količine novega snega je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah nevarnost snežnih plazov velika, povečala se je na 4. stopnjo po petstopenjski evropski lestvici, opozarja agencija za okolje (Arso). "Nujna je dobro premišljena izbira terena za smučanje, saj je ob večjih količinah novozapadlega snega na nestabilno podlago in snega, ki ga v zametih nanese veter, večja nevarnost snežnih plazov. Predvsem je ta večja na severnih in vzhodnih straneh in na strmejših pobočjih," je pred dnevi opozoril višji policijski inšpektor Alojz Sladič.

Gorski reševalci
Gorski reševalci FOTO: POP TV

Kako ravnati v primeru snežnega plazu

Najbolje je, če se skušamo z razumskim ravnanjem izogniti snežnemu plazu tako, da upoštevamo varnostne napotke. Ti med drugim pravijo, da pozimi oziroma tri dni po obilnemu sneženju nikoli ne zahajamo v gore sami. Vedno preverimo vremensko napoved in opozorila pred plazovi. Med izletom v gore uporabljamo lavinsko žolno in sondo ter smo opremljeni z lopatko. Če se plaz sproži, je najbolje, da se znebimo vse opreme, tako palic, kot smuči, če jih imamo, in skušamo na plazu zaplavati. Glavo zaščitimo z rokami, s tem pa ustvarimo zračni žep, ki olajša dihanje. Nato lahko s slino določimo smer, saj gre ta vedno proti tlom. Za rešitev izpod snežne odeje je ključnih prvih 15 minut. Takrat je možnost za preživetje 85-odstotna, po 30 minutah, je možnost preživetja 50-odstotna, v eni uri pa se zniža na 20 odstotkov.

Poglejte si nekaj najhujših snežnih katastrof, ki so prizadele naš planet.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Natasa Majcen
15. 02. 2010 16.24
Moj bog ljudje, a se je kdo od vas s privoščljivimi komentarji še enkrat prebral?!Vem da je B. pred odhodom obljubil, da se ne bo izpostavljal in izzival narave in prepričana sem, da se je te obljube tudi držal. Ni bil brezglavi adrenalinec, razmišljal je o nakupu lavinske opreme, celo o "plinskem nahrbtniku", ki bi mu v tem primeru prej rešil življenje kot lavinska žolna.Na Zelenici ni bil prvič, prehodil jo je večkrat na leto (pozimi in poleti).Tokrat na žalost zadnjič. Ne obsojajte in zaključujte vsepovprek, saj bo šele po končani preiskavi znano ali so bila na poti RES postavljena opozorila oziroma fizična ovira. Dejstvo je, da nesrečnega Boštjana ni več in da je svojo resnico odnesel s seboj.Počivaj v miru!
mamica55***
15. 02. 2010 10.10
Iskreno sožalje svojcem .
mtsk
14. 02. 2010 20.51
Tisti predel, kjer se je sprožil plaz, je najbolj nevaren del na vsej Zelenici (večja naklonina kot drugod, travnata podlaga zgoraj, južno pobočje-sonce omehča sneg in se splazi). Dokler tam ni bilo ceste, tja niti nihče zahajal ni. Problem ceste je, da tja pridejo navadni pohodniki in tudi smučarji, ki za svoje potrebe ne spremljajo nevarnosti plazov, cesta (in številni ostali) pa daje lažni občutek varnosti. Vsak gora vajen posameznik v takih razmerah takega pobočja ne bi prečil oz. bi presodil, ali je tveganje sprejemljivo. Verjetnost za dogodek pri prečenju je res majhna (npr. 1 večji plaz na nevaren dan, nevaren del pa se preči v nekaj minutah), a pri večjem številu ljudi se skupna verjetnost poveča in žal se je sedaj po več letih izpostavljenosti (ob nevarnih dneh) to enkrat zgodilo. Poleg tega večina turnih smučarjev in pohodnikov naprej v gore ta del preči zgodaj zjutraj, nevarnost pa proti poldnevu narašča s sončno osvetljenostjo. Vsekakor bi bilo ob nevarnih dneh treba na to dodatno in bolj jasno opozoriti in upoštevati, da tam ne hodijo samo gora vajeni ljudje.
Boris Plantan
14. 02. 2010 19.31
za idealno zaščito proti plazovom naj gredo v francijo na prakso in izgradijo zračne cevi tudi pri nas
civitasstain@gmail.com
14. 02. 2010 17.45
Italjani imajo prav s svojim novim zakonom. V zapor do treh let, kdor se bo vozil po zunanjem in neurejenem vozišču in sprožil snežni plaz. Bravo Berluskoni. Še več takih možakarjev rabimo v EU.
raffa
14. 02. 2010 17.36
se oopravičujem, moj komentar ni bil namenjen tej trgični nesreči...ampak ljudem, ki naj bi nas osveščali - tega ne razumem... vsak dan so obvestila o nevarnosti plazov!!!! na peci bi moral biti pohod, vendar so ga zaradi nevarnosti prestavili...zakaj potem reševalec grs rine gor na turno smuko???
Draža
14. 02. 2010 14.53
Vinny--čimprej moraš to javiti tistim,ki zdaj primer preiskujejo,spet ne bo nobeden odgovarjal za smrt človeka.Sožalje svojcem...
4free
14. 02. 2010 14.18
Sožalje svojcem. Smučišče z vsemi potmi vred je javni objekt, ki mu je potrebno zagotoviti preventivno varnost. Območje nesreče je znano kot zelo plazovito in pozimi se po tej cesti vsakodnevno gibljejo planinci, smučarji, borderji, turni smučarji, in delavci na Zelenici. Nevarni del poti bi bilo potrebno čimprej zavarovati z varovalnimi objekti (npr. snežne grablje, mreže, leseni trinožniki) in s pogozdovanjem.
Maja Trelc
14. 02. 2010 14.14
res je, da mediji dajo v javnost toliko neresničnih informacij, da se sploh ne zavedamo, kaj beremo. verjetno tudi jaz ne vem vsega, marsikaj pa se izve od tistih ki so bili v času plazu tam. kaj je res in kaj ni... vsak ima svojo presojo. če bi le počakal nekaj dni... pa bi imel žolno pri sebi. ja, nekateri so zelo nespoštljivi do takšnih in drugačnih žrtev, zato se tudi jaz strinjam, da bi morali pod takimi zgodbami prepovedati komentarje. hvala asmasa.
pikolina88
14. 02. 2010 14.06
raffa,ljudje smo taki da mormo probat,če probaš ne veš,pa si loh reševalec al pa ne.dobr primer so policaji....recimo delajo red na cestah,pa tud sami pijejo,prehitro vozijo,povzročajo nesreče,pa se mi zdi da so poučeni o tem. nikoli ne veš kje te nesreča čaka,ampak v tem primeru ga je mnogo prezgodaj.
Maja Trelc
14. 02. 2010 13.14
hvala tebi safari in vsem ostalim ki izrekajo sožalje
bler
14. 02. 2010 13.12
Tudi sam sem bil včeraj na Zelenici prav na tej poti kakšnih 200 m nižje. Strinjam se z Vinny,dodal bi le to, da me moti ,da se govori da je bil Boštjan border izven urejene proge.BIL je pohodnik-sprehajalec z bordom v nahrbtniku (skupaj sva odhajala od avtomobilov), na poti steptani od teptalika in že dobro uhojeni in po kateri je šlo tisto dopolde že veliko ljudi.
Ro?ers
14. 02. 2010 12.23
ISKRENE SOŽALJE TEBI...M.T..IN CELOTNI BOŠTJANOVI DRUŽINI.....VSEM TISTIM KI PA PRIVOŠČITE ČLOVEKU TAKO TRAGEDIJO..NAJ VAM PA SAM BOG POMAGA...
Maja Trelc
14. 02. 2010 11.51
Pozdravljeni! naj povem, da preziram vse tiste, ki ste glasni, da si je bil deskar kriv sam in sploh da človeku privoščite kaj takega. sem sestrična umrlega. naš predragi Boštjan bi kmalu praznoval svoj rojstni dan. in kaj si je za rojstni dan zaželel? lavinsko žolno!! res splet žalostnih naključij. njegova žena (pred pol leta sta se poročila) in družina so psihično na dnu. tako kot tudi mi vsi ostali sorodniki. bil je zelo dober človek, prijazen, radodaren in vesel. predvsem pa premlad za smrt. z ženo sta si ravno postavila življenje v red, prenovila hišo, začela živeti. turno smučanje mu je veliko pomenilo, velika slabost pa je da se v takih trenutkih ni mogel zadržati in ostati doma. všeč mi je komentar od Vinny. in ne pozabite... vsak trenutek res lahko kdo potrka na vaša vrata!
raffa
14. 02. 2010 11.34
ja, sami poskrbeti za svojo varnost....na peci se je turno smučal reševalec grs...in se poškodoval...gorski reševalec!!!!!! ni poslušal, ni vedel..., da je nevarnost plazov???????
g33k84
14. 02. 2010 11.31
ej admin, zakaj brišeš komentarje?!?!
g33k84
14. 02. 2010 11.29
Seveda je tragično. Bolj ko slišimo v medijih, da se dogajajo nesreče, ker ljudje vozijo po zaprtih delih proge, vsakič, k grem bordam vidim kakšnega, ki se tam pelje. Ne vem, a se noben ne vpraša, da so dpa mogočedoločeni deli prog zaprti z namenom? R. I. P.
pikolina88
14. 02. 2010 10.39
grozno,ampak ljudje se moramo naučit sami poskrbeti za svojo varnost,ker nikol ne veš,kje te nesreča čaka in raj desetkrat dobro premislit,kaj je prav in kaj ne,ker samo trenutek nepremišljenosti ti lahko vzame življenje. sožalje svojcem umrlega.
sensimilija
14. 02. 2010 09.52
rafael.m
14. 02. 2010 09.17
Tragično. Ampak vsak atom je od večnosti preračunan, kdaj se sprosti.Koliko mladih ljudi pobere rak ali celo kap. Pa o njih nihče ne piše. Pa se vsakodnevno srečujemo s tragedijami svojcev. Smrt je del življenja, nepredvidljiva, kot življenje samo.