Črna kronika

Trogirski 'komandant Šamil' na prostosti

Split, 15. 01. 2013 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Splitsko tožilstvo je na prostost izpustilo Damirja Mamića iz Trogirja, ki se je na Youtubu predstavil kot "komandant Šamil" in pozval k oboroženim akcijam proti državi in kapitalistom. Trogirčan se bo v prihodnje moral redno javljati na policiji.

Komandant Šamil
Komandant Šamil FOTO: You Tube

41-letni Damir Mamić je v osemminutnem videoposnetku, ki je bil v nedeljo objavljen na spletni strani Youtube, pozval k novim napadom v Zagrebu. Video je bil objavljen, ko je hrvaška policija iskala storilca dveh napadov z eksplozivnimi napravami, ki sta bili sproženi pretekli teden v Zagrebu.

"Komandant Šamil", kakor se je predstavil, je v videu poleg prometne infrastrukture med "legitimnimi tarčami" omenil vsa poslopja, na katerih je obešena zastava Evropske unije, vojašnice in policijske postaje ter bankirje in "preostale kapitaliste".

Mamić je med zaslišanjem povedal, da ni mislil nič slabega in da se mu je njegova objava na spletu zdela dobra šala, navaja tportal.hr. Policisti so ga prijeli v nedeljo zvečer in proti njemu vložili kazensko ovadbo zaradi suma spodbujanja k terorizmu, za kar je na Hrvaškem predvidena zaporna kazen od enega do desetih let.

Osumljencu za podtikanje in sprožitev dveh eksplozij, ki sta prejšnji teden pretresli Zagreb, 54-letnemu Vojislavu Blaževiću medtem grozi do pet let zapora. Sumijo ga namreč kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti državljanov in premoženja, ne pa tudi terorizma.

Policisti in pripadniki varnostno-obveščevalne službe nadaljujejo preiskavo, saj za zdaj niso ugotovili niti Blaževićevega motiva niti tega, ali se je za kaznivo dejanje ogrožanja splošne varnosti državljanov in premoženja odločil sam ali je imel pomagače.

Obrnili so se tudi na policijo v Republike srbski. Kot je poročal Jutarnji list, hrvaško policijo zanima, s kom se je Blažević, ki se je rodil v Banjaluki, družil na območju Republike srbske. Enega od njegovih tamkajšnjih prijateljev so namreč aretirali zaradi tihotapljenja orožja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
16. 01. 2013 11.00
+3
Tale model si je nedvomno do smrtno "varovanje" pridobil. Čemu plačevati zasebnike, če država to zastojn počne, si splošni potrošnik misli ob vsemu !
LectorH
16. 01. 2013 10.46
+3
Harvati zdaj ste vi na vrsti. Podprite komandanta.
LubaGela
15. 01. 2013 22.31
+17
Dejte ga nam posodit!