Črna kronika

VIDEO: Osumljenci za umor 60-letnega bohinjskega učitelja v priporu, truplo našel hišnik, ki je šel preverit, zakaj ga ni bilo v šolo

Kranj, 29. 02. 2016 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./B.G.
Komentarji
0

Včeraj so preiskovalci NPU skupaj s kranjskimi kriminalisti privedli tri osumljence preiskovalnemu sodniku in jih kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora. Gre za umor, ki se je zgodil novembra 2014 v kraju Nomenj.

Več videovsebin
  • Kako je potekala preiskava?
    06:21
    Kako je potekala preiskava?
  • Kako so prijeli 27-letnika?
    01:41
    Kako so prijeli 27-letnika?
  • Iz SVETA: Policisti o umoru 60-letnega učitelja
    02:00
    Iz SVETA: Policisti o umoru 60-letnega učitelja
  • Iz 24UR: Po nekaj več kot letu dni domnevni morilci v rokah policije
    02:26
    Iz 24UR: Po nekaj več kot letu dni domnevni morilci v rokah policije

V začetku novembra 2014 so v kraju Nomenj v stanovanjski hiši odkrili truplo 58-letnega moškega. Takoj je bilo jasno, da je umrl nasilne smrti. Moški je bil učitelj.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v sodelovanju s kranjskimi kriminalisti včeraj privedli tri osumljence preiskovalnemu sodniku kranjskega okrožnega sodišča in jih kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega  dejanja umora.

Novembra 2014 pred hišo umorjenega.
Novembra 2014 pred hišo umorjenega. FOTO: POP TV

Več so razkrili na novinarski konferenci. Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj, je dejal, da so truplo odkrili 3. novembra 2014, ogled kraja umora pa je trajal tri dni. Odkrili so večje število dokazov, ki so bili izredno uporabni. Opravili so večje število razgovorov, in sicer preko 300 informativnih. Večkrat so javnost prosili za pomoč, vsako informacijo pa so nato natančno preverili. "Preiskava je bila izredno zahtevna," je poudaril.

NPU je 26. februarja letos najprej aretiral 27-letnega državljana Kosova, že naslednji dan pa so prijeli še dva osumljenca – stara 28 in 31 let, oba državljana Makedonije, je dejal direktor NPU Darko Majhenič.

Ubili so 60-letnega bohinjskega učitelja

Kot je uvodoma pojasnil Donoša, je truplo nekdanjega učitelja tehnike je našel hišnik iz Osnovne šole Bohinjska Bistrica, ki je šel preverit, zakaj 60-letnega učitelja ni bilo v šolo.

Policisti so hitro ugotovili, da gre za nasilno smrt, zato so organizirali skupino kriminalistov in forenzikov. Ogled kraja kaznivega dejanja je bil zahteven in je trajal tri dni, je še dodal. Donoša je še pojasnil, da so policisti in kriminalisti tekom preiskave opravili več kot 350 informativnih razgovorov, zahtevno preiskavo pa je ves čas usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Kranju.

Vsi trije so pri žrtvi opravljali gradbena dela, vzpostavili pa so zaupen odnos. Ugotovili so, da ima doma večje vsote denarja. Želeli so mu ga odvzeti, a ker jih je žrtev poznala, so angažirali še enega pomagača. 

Usodnega dne so bili pri žrtvi dvakrat. Prvič je ni bilo doma, drugič pa jim je moški odprl vrata. Napadalec ga je takoj udaril, da je žrtev padla na tla, nato pa ga je napadalec še večkrat udaril. Žrtev je umrla.

27-letnik je takoj zapustil Slovenijo, prav tako še en osumljenec. Dva pa sta ves čas živela na Jesenicah.

27-letni napadalec je odnesel denar, ki so si ga nato razdelili. 27-letnik je nato takoj zapustil državo. Vse do 26. februarja 2016 se ni vrnil v Slovenijo. Tistega dne pa je urejal dovoljenje za prebivanje v Sloveniji. Takrat so ga prijeli. Sicer so policisti že prej sumili, da je prav on osumljenec kaznivega dejanja. Ko so ga 26. februarja prijeli, so mu odvzeli tudi vzorec DNK, tako da so ga lahko uspešno povezali z dokazi s kraja zločina. Pred tem pri nas ni bil nikoli obravnavan zaradi kaznivih dejanj, so ga pa odkrili v bazi obravnavanih v Nemčiji, in sicer zaradi nasilništva.

Četrti osumljenec naj bi se nahajal nekje na območju Nemčije.

Grozi jim do 30 let zaporne kazni. 27-letnik je med zaslišanjem priznal storitev kaznivega dejanja.

Koliko denarja so žrtvi ukradli, še ni jasno. So pa policisti med preiskavo v hiši odkrili več tisoč evrov.

Slovenska policija je pri preiskavi sodelovala s tujimi kolegi. "Informacije iz tujine so pripeljale do tega, da smo izsledili storilce tega kaznivega dejanja," je še zaključil Majhenič.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1