Tujina

VIDEO: Pristojni opozarjajo, naj z morebitnimi šalami ali ravnanjem ne tvegate povzročitve preplahov na letalu

Ljubljana/Köln, 11. 06. 2017 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H./STA/S.S.
Komentarji
333

Očitno je bil na letalu družbe Easyjet lažni bombni preplah. Letalo, ki je bilo na poti iz Ljubljane v London, je zasilno pristalo v nemškem Kölnu, ko je potnik slišal, da so moški med pogovorom uporabljali besede "bomba" in "eksploziv". Na letalu niso našli eksploziva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na letalu se ni pametno šaliti
    00:53
    Iz 24UR: Na letalu se ni pametno šaliti
  • Iz 24UR: Podrobnosti o letu
    01:35
    Iz 24UR: Podrobnosti o letu
Zaradi bombnega preplaha so nekateri potniki zamudili drugi let iz Londona.
Zaradi bombnega preplaha so nekateri potniki zamudili drugi let iz Londona. FOTO: APTN Video

Prvi izsledki preiskave bombnega preplaha na letalu EasyJeta, ki je med letom iz Ljubljane proti Londonu zasilno pristalo v Kölnu, kažejo, da na letalu ni bilo nobenega eksploziva, poroča nemški Bild, ki se sklicuje na policijske vire. Vse več je namreč dokazov, da je šlo za lažni preplah. Trije "sumljivi" moški – stari 31, 38 in 48 let – so bili britanski državljani, ki doslej niso imeli težav s policijo ali kazali ekstremističnih nazorov. Šlo naj bi za poslovneže, ki so se vračali s poslovnega potovanja v Sloveniji. Po podatkih nemške tiskovne agencije so vse tri pridržane izpustili. 

Policija je letalo in prtljago osumljencev pregledala tudi s službenimi psi, a eksploziva niso našli, je dejal tiskovni predstavnik nemške zvezne policije. V preiskavo je vključeno tudi nemško tožilstvo, ki tesno sodeluje s policijo. Za tovrstna dejanja, ki pomenijo ogrožanje varnosti, je po nemški zakonodaji zagrožena kazen do 10 let zapora. 

Iz nahrbtnika štrlele žice

Na slovenskem veleposlaništvu v Nemčiji so nam potrdili, da so takoj, ko so izvedeli za dogodek, kontaktirali nemško zunanje ministrstvo in policijo. "Sinoči nismo dobili nobenih podrobnejših informacij, razen to, da se stvari dogajajo. Danes zjutraj pa so nas potem obvestili tudi s policije v Kölnu, da so še vedno v priporu trije britanski državljani, ki so bili v Sloveniji na službeni poti. Takoj po pristanku v Kölnu so zaslišali 16 članov posadke in vse potnike. Vsi razen teh treh so že izpuščeni," nam je povedala veleposlanica Marta Kos Marko.

Povedala je tudi, da jim je policija pojasnila, da je bil en nahrbtnik sumljiv, ker so iz njega štrlele nekakšne žice. Vendar po temeljitem pregledu razstreljenega nahrbtnika in celotnega letala niso našli nobenega eksploziva ali sledi eksploziva. 

Na veleposlaništvu pa prav tako še nimajo podatkov o državljanstvu potnikov, ki so bili na letalu.

Iz letala so morali potniki skozi zasilne izhode.
Iz letala so morali potniki skozi zasilne izhode. FOTO: AP

Šter: Po navedbah nemške policije skoraj zagotovo lahko izključimo terorizem

Vodja konzularne službe na slovenskem zunanjem ministrstvu Andrej Šter je povedal, da so prejeli informacijo nemške policije, po kateri je v primeru sobotnega zasilnega pristanka Easyjetovega letala po doslej znanih podatkih skoraj zagotovo mogoče izključiti teroristično ozadje. Dogodek se je tako po Šterovih besedah k sreči iztekel brez nesrečnih posledic. A je obenem opozoril, da gre za resno zadevo, saj gre za vprašanje varnosti poletov.

Pri tem je posebej opozoril vse, naj z morebitnimi šalami ali ravnanjem ne tvegajo povzročitve tovrstnih preplahov. To ima namreč lahko zelo neprijetne posledice – od dodatnega čakanja in pogovorov pa vse do verjetno kar omembe vrednih stroškov za tistega, ki si kaj takšnega privošči.

Šter je pojasnil, da v dogodku ni bil nihče ogrožen, pri izstopu iz letala pa se je ena ženska lažje poškodovala. Kot je še dodal, po podatkih nemške policije niti vpleteni v dogodek niti poškodovanka niso slovenski državljani.

Policija preventivno razstrelila nahrbtnik enega od osumljencev

Na slovenski policiji so nam potrdili, da so bili o dogodku obveščeni in sodelujejo z nemškimi varnostnimi organi, za varnost na letališču pa so pristojne letališke službe

Pilota sta se odločila, da prekineta pot in pristaneta v Kölnu, potem ko sta potnika osebju prijavila sumljiv pogovor dveh moških, v katerem naj bi uporabila besedi "bomba" in "eksploziv". Policija ni podala nobenih informacij o identiteti pridržanih oseb.

Moške so zaslišali zaradi "suma načrtovanja resnega ogrožajočega nasilja proti državi", so sporočili s policije.

Po pristanku so 151 potnikov skozi zasilni izhod evakuirali z letala, policija pa je preiskala letalo in zaslišala vse potnike. Bolj podrobno so zaslišali potnika, ki sta prijavila sumljiv pogovor, in moška, ki naj bi omenjala "bombo". Zvezna policija je na letalu našla nahrbtnik, ki naj bi pripadal enemu od moških. Zunaj letala so ga preventivno razstrelili. Policija ni podala nobenih informacij o vsebini nahrbtnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potnike nastanili v hotelu, danes naj bi nadaljevali pot

Nek potnik je za Sky News dejal, da so potnikom sprva dejali, da bodo let preusmerili iz "operativnih razlogov". Ko so pristali, pa so videli veliko policije, ki je letalo pospremila na odročni del letališča. "Sporočili so nam, da se bo policija vkrcala zaradi varnostne situacije," je dejal. Ko se je policija vkrcala, je odšla v zadnji del potniške kabine in odpeljala dva moška in še dva potnika. "Moška so zunaj zaslišali, nato pa ju vklenili v lisice in odpeljali. Policija pa nam je naročila, da moramo hitro zapustiti letalo, tako da smo uporabili zasilne tobogane," je še pojasnil neimenovani potnik. 

Pri izhodu iz letala se je nekaj potnikov lažje poškodovalo.

Med potniki ni bilo panike, vsakega je policija na kratko zaslišala in jim dejala, da jih bodo nastanili v hotelu. Toda potnik je dejal, da so sobe dobili šele ob treh ponoči. Danes zjutraj pa naj bi odleteli naprej proti Londonu..

Na ljubljanskem letališču zatrjujejo, da so potniki in prtljaga bili pregledani

Zaradi preiskave je bilo letališče v Kölnu zaprto od 18.30. do 00.30. ure, kar je vplivalo tudi na letalski promet na tem letališču. Skupno 17 dohodnih letov so morali preusmeriti na druga letališča, 20 letov je imelo znatno zamudo, dva leta pa so preklicali, so zapisali na letališču Köln Bonn.

Z varnostnimi organi sodelujejo tudi na letališču, je potrdila tiskovna predstavnica družbe Fraport Slovenija Brigita Zorec. "Letalo je bilo z našega letališča odpravljeno brez posebnosti, vsi potniki in prtljaga pa glede na do sedaj preverjene informacije pregledani v skladu z uveljavljenimi in zahtevanimi procedurami. O dogodku smo bili obveščeni včeraj zvečer, slovenski policiji in tujim pristojnim službam pa smo takoj posredovali vse razpoložljive informacije o podrobnostih leta," je pojasnila. 

Letalski promet pri nas poteka in je tudi včeraj potekal nemoteno, povečane zaskrbljenosti ali panike med potniki ni opaziti, še pravijo na Brniku. 

Z EasyJeta so sporočili, da je pilot pristal iz "previdnosti, da bi zagotovil dodatne varnostne preglede v Kölnu". Dodali so, da nameravajo let nadaljevati zjutraj ter da so vsem potnikom zagotovili hotelsko nastanitev in okrepčilo. "Zahvaljujemo se potnikom za razumevanje. Varnost potnikov in osebja je naša največja prioriteta," so še dodali.  

Distancirajte se od komentarjev, povezanih s terorizmom 

Zaradi preplaha je danes potekal tudi sestanek na brniškem letališču. Po sestanku je državni sekretar ministrstva za infrastrukturo Jure Leben povedal, da so službe na letališču upoštevale vse varnostne predpise.

"Na sestanku so vsi predstavili varnostne ukrepe, ki so jih upoštevali pred poletom letala. Odzvale so se vse službe, vse službe aktivno sodelujejo z nemškimi organi, tudi z naše strani smo se odzvali. Ko bo preiskava končana, bomo javnost seznanili, kaj se je dejansko na letu dogajalo," je povedal Leben.

Ob tem je v izjavi za medije posebej pozval potnike, naj sledijo navodilom varnostnih služb in se distancirajo od izrazov in komentarjev, povezanih s terorizmom.

Vodja službe za varnost in zaščito za ljubljanskem letališču Dušan Sofrič je poudaril, da pred sobotnim letom niso opazili nobenih posebnosti: "Vse ukrepe v povezavi s potniki in njihovo ročno in oddano prtljago smo izvedli kot dan prej in v preteklosti. Nobenega suma, da bi bilo kaj narobe s prtljago, ni bilo."

"Ta teden je za naše letališče zelo naporen. V torek smo imeli zapuščeno prtljago, potem včerajšnji dogodek. Letalske družbe in letališča imajo v takem primeru standardne operativne postopke. Ko je varnost ogrožena, sledimo postopkom. Družba Easyjet je postopala, kot ima zapisano, mislim, da pravilno," je prepričan Sofrič.

"Zakaj je kabinsko osebje ukrepalo kot je? Verjetno so imeli močne razloge. Težko komentiram, kaj so slišali in na osnovi česa so se odločili. Če pomislite, kaj se dogaja v Veliki Britaniji, in v luči dogodkov je to razumljivo," je še menil.

Kdo bo nosil stroške? 

Direktor javne agencije za civilno letalstvo Rok Marolt pa je povedal, da so razmere pod nadzorom in da ni razlogov za preplah. O tem priča tudi poročilo Evropske komisije, ki je septembra lani opravila nadzor nad varovanjem na letališču Ljubljana, je dodal.

Kdo bo nosil stroške sinočnjega incidenta, ko je moralo letalo Easyjeta pristati v Kölnu, ob tem pa je obstalo celotno letališče, še ne vedo natančno. Marolt meni, da bi morali stroške nositi potniki, a dodaja: "Verjetno bodo stroške morali nositi Easyjet, letališče Köln in ostali prevozniki, ki niso mogli opraviti letov."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaslc 1
13. 06. 2017 13.50
a lohk prdnes na avionu
hondica
12. 06. 2017 09.49
Dajte slike, imam občutek, da znajo bit negroidno dlakavi tile.
BUONcaffee
12. 06. 2017 09.09
Te tri osumljence so že v letalu vklenili ali kako????? Kako je bilo vse skupaj?????
murkecc
12. 06. 2017 08.32
+5
Ta ''eksploziv'' je sigutno slišal kak slovenc, paničar, ki niti ne zna angleško. In tako je tisočim uničil lep dan, pa še kaj več. Bogi tisti, ki so zamudili naslednji let, nihče jim ne bo nič povrnil, saj niso imeli povezanega leta.
BUONcaffee
12. 06. 2017 09.06
User1063544
12. 06. 2017 08.14
+8
Namesto da bi se pri sebi vprašali, kako jim je uspelo , da smo tako daleč prišli, da lahko ena beseda prizemlji letalo, se vi trucate kaj je prav in kaj narobe. Imajo vas v svojih pesteh in vas samo stiskajo in stiskajo, dokler ne bo od vas ostala samo biomasa brez umskega značaja. Bolano res... in vse to zaradi dveh besed. Pa bodo rekli da narod ni sprestrašen in paranoičen? Teroristi so zmagali po celi črti, ker so v naših glavah v obliki besed, rukzakov, žic, zapuščenih avtov.. To je pač umetnost psihološke vojne, v katero prispevajo tudi mediji in politika sama. A se od vas resnično noben ne vpraša zakaj tako lepo je od teroristov ko zdaj izvajajo napade in ravno v tistih trenutkih pozabijo v avtomobilih nek osebni dokument in podobna dokazila? Prestrašen narod se za varnost ordeče vsemu... tudi svobodi.
trdovrat
12. 06. 2017 18.04
Ponovno rojen, zaman boš ti teletom dopovedoval da so teleta! Kar ne morem verjeti, da je res toliko opranoglavcev med komentatorji? Bom še enkrat napisal, čeprav sem že velikokrat! Najprej je treba ustvariti strah, sledi sovraštvo in neizogiben končni rezultat je vojna! Ničkolikokrat v zgodovini dokazan potek! Če ni zunanjih sovražnikov, so primerni tudi notranji! SMRT NOVODOBNEMU FAŠIZMU!
dr.dare
12. 06. 2017 08.10
+3
ali bodo izdali račun tej ženski? upam da jo poškodovani tožijo do zadnjega!!
mike1968
12. 06. 2017 07.40
+0
Bolje, da 100 x reagirajo zastonj, kot,da samo 1 x ne reagirajo in pride do napada....
romeob
12. 06. 2017 08.07
+4
NiVzdevka76
11. 06. 2017 22.28
+3
Muha, Muha, ts, ts, ts.... :)))))
NiVzdevka76
11. 06. 2017 22.30
+1
Za domovino, s fly - jem v napad.... :)))))
BildiTheEmperor
11. 06. 2017 22.20
+5
Pomembno je kdo take besede izgovori. Če izgleda kot neandertalec in izgovarja take besede, je treba ostro odreagirat.
NoBrainsNoTumor
12. 06. 2017 08.40
-1
štrekeljc
11. 06. 2017 22.20
+11
"Pristojni opozarjajo, naj z morebitnimi šalami ali ravnanjem ne tvegate povzročitve preplahov na letalu" se glasi naslov. Zdaj pa res ne vem, kdo je tu bebec. Kdo je povzročil paniko? Tisti Angleži ali ona dva moneža, ki verjetno sploh nista znala angleško in sta pogovor Angležev prijavila?
Ramzess
11. 06. 2017 21.36
+12
Ne povzročajo preplaha tisti, ki izrečejo neko besedo s kontekstom, pač pa tisti, ki jo slišijo, napak razumejo, ignorirajo kontekst, ali pa si z nekim razlogom vse razlagajo po svoje, ... dajte to že razumet.
akmt
11. 06. 2017 21.34
+6
A na retgnenu pa niso zazanli zic v nahrbtniku al kaj?
dr.dare
12. 06. 2017 08.10
+2
akmt
11. 06. 2017 21.34
+4
Neumna Evropa.Isis se nam pa rezi....
BUONcaffee
11. 06. 2017 21.32
Šlo je samo za vajo.
pabo39
11. 06. 2017 21.08
+12
Zdaj pa na tipi, ki so prijavili sumljiv govor, plačajo stroške. Angleži bodo pa mastno iztožili odškodnino!
Ramzess
11. 06. 2017 21.12
+6
piko112
11. 06. 2017 21.54
+4
Naslednjič bo pa raje tiho kot povedal da ima sosed polhen tovornjak umetnega gnojila in goriva.
Ramzess
11. 06. 2017 21.08
+1
Kakšen naslov, kakšne šale neki, ko pa so očitno bolj pomembne besede kot pa kontekst v katerega si bile dane, če nekdo vzame samo besede, vse ostalo pa si razlaga sam kakor mu paše (to velja tudi za varnostnike ipd.), potem seveda imamo težave, celo nedolžni nastradajo, in ostanejo zaznamovani, čeprav nič krivi.
Ramzess
11. 06. 2017 21.09
+2
Zloraba besed izven konteksta proti nič hudega slutečim ljudem.
NiVzdevka76
11. 06. 2017 20.32
+2
Enmu je zih še sendvič iz ust visel.... :))))))
BUONcaffee
11. 06. 2017 20.09
+4
Ni hec smo videli, ni se za hecat. Ena napačna beseda pa gre vse h vragu, in še 10 let zapora.
?asjeza
11. 06. 2017 20.01
-3
kaj pa una hrvatica je pozabila palit glavno padalo?
raptor2
11. 06. 2017 19.58
+7
Človek se še pogovarjati ne sme med letom. Kako naj potnik nosi stroške prevoza, kaj pa če je uni drugi narobe slišal.Kar naj letališče plača. Nikjer niso ni napisano, da človek ne sme teh besed uporabiti med poletom
Ramzess
11. 06. 2017 21.11
+4
Ko pa so očitno bolj pomembne besede kot pa kontekst v katerega si bile dane, če nekdo vzame samo besede, vse ostalo pa si razlaga sam kakor mu paše (to velja tudi za varnostnike ipd.), potem seveda imamo težave, celo nedolžni nastradajo, in ostanejo zaznamovani, čeprav nič krivi.