Črna kronika

Trgovina z ljudmi prek naših državnih organov?

Ljubljana, 11. 06. 2012 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preko naše države poteka organizirano novačenje deklet iz Dominikanske republike, ki jih pri nas in v drugih državah EU izkoriščajo kot prostitutke. To že več let zavestno podpirajo upravne enote in zavodi za zaposlovanje, opozarjajo na zunanjem ministrstvu.

Ples je že leta le uradna krinka za najbolj umazano mrežo, ki novači dekleta v Dominikanski republiki, pravijo na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). "Gre za prostitucijo, po našem mnenju tudi z elementi izkoriščanja, kar je že sestavni del trgovine z ljudmi," pojasnjuje Andrej Šter z MZZ.

Dekleta novačijo na karibskem otoku, 8000 kilometrov od Slovenije. V Argentini jim mora nato konzularno osebje predati v Sloveniji pripravljena dovoljenja, pripoveduje Mateja Lesar Markovič, konzularna predstavnica v Argentini. "Nekatera dekleta se zavedajo, za kaj gre, nekatera pa naivno pridejo v Slovenijo. Veliko je mater samohranilk, ki v svoji državi pustijo majhne, mladoletne otroke."

Z urejenimi dokumenti preko evropskih letališč prispejo na Brnik. Pot naprej, razporejanje po nočnih lokalih in prostitucijo, je v eni od obtožnic popisalo tožilstvo. "Za marsikaterim dekletom se verjetno izgubi sled in tukaj je velika odgovornost vseh tistih, ki smo pri tem sodelovali," še pravi Šter.

prostitucija
prostitucija FOTO: Thinkstock

O podrobnostih že leta govori policija. Da ni nobenega dvoma, da so dekleta prišla, da bi služila s prostitucijo, ugotavljajo sodišča, a se zatakne pri dokazih izkoriščanja.

Tožilstvo celo v letnem poročilu ugotavlja, da so se lani srečali "z izjemno velikim številom žrtev, gre za državljanke Ukrajine in Dominikanske republike z urejenimi delovnimi dovoljenji in drugimi potrebnimi dokumenti za bivanje v naši državi, kar izpričuje izjemno organiziranost storilcev." Ti v imenu svobodnega pretoka ljudi nemoteno delujejo. "Za to se zanimajo tudi kakšni poslanci ali ministrstva," še pravi Šter. Po naših dokumentih sega v vrh državnih institucij.

Zakaj se tega ne prepreči?

V obeh ključnih institucijah, ki dekletom omogočita delo in bivanje v Sloveniji, njihovim delodajalcem pa posel z njimi, priznavajo: vemo, da so barske plesalke dejansko le krinka. "Tudi sami sumimo, da se bodo ukvarjala z dejanji, ki niso v skladu s tistim, za kar je bilo izdano delovno dovoljenje," pravi Miha Šepec z zavoda za zaposlovanje.

Trgovina z ljudmi
Trgovina z ljudmi FOTO: Thinkstock

"Problem Dominikank, ki prihajajo v Slovenijo, je bil zaznan kot problematičen že pred tremi, štirimi leti," pravi Sandi Čurin, koordinator za boj proti trgovini z ljudmi.

A če to vemo od leta 1995, kot pravijo na zavodu za zaposlovanje, zakaj ob dopisih policije, tožilcev in ambasad, ki trdijo, da dekleta končajo v prisilni prostituciji, izdaje dovoljenj preprosto ne ustavijo? Samo sum, da se nekdo ukvarja s prostitucijo, ne zadošča. Šele ob pravnomočni obsodbi – torej po več letih na sodiščih, imamo vzvod za ukrepanje, pravi Šepec.

Kaj pa notranje ministrstvo, zakaj spornim delodajalcem za dekleta izdaja dovoljenja za bivanje? "Dovoljenje dobijo, ker izpolnjujejo vse zakonske pogoje, zato je upravna enota dolžna izdati dovoljenje za prebivanje," odgovarja Gregor Janc z MNZ. Kar organizatorji še kako dobro vedo.

Za delovno mesto z uradno oznako plesalka slovenski zavod za zaposlovanje vsako leto izda dovoljenje za delo približno 200 mladim dekletom iz Dominikanske republike. Samo v letošnjem letu jih je žig zavoda za zaposlovanje dobilo že 53.

In to lahko počnejo z mirno vestjo? "Mi lahko v vseh teh primerih samo obveščamo policijo," pravi Šepec.

Ministrstvo je upravnim enotam posredovalo več usmeritev in načinov, kako dejansko preverjati, ali tujec oz. tujka prihaja z namenom, za katerega je zaprosila za vstop v Slovenijo, pravi Janc.

In če se ugotovi, da predstavlja grožnjo javnemu redu in miru – kar je precej redko – dovoljenja ne izdajo. Kakšne so torej sploh možnosti, da se temu naredi konec? "Da se gre v preučitev možnosti ponovne uvedbe uredbe o omejitvi zaposlovanja in v tej smeri se tudi preučijo te možnosti," pravi Čurin. Medtem ko se to preučuje, pa se vsak dan odvijajo nove in nove tragične zgodbe mladih Dominikank.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
12. 06. 2012 16.12
In tako delajo zavodi za zaposlovanje tudi pri iskanju dela tako domačih kot tujih, ter jih zavestno pošiljajo takim delodajalcem, ki samo izigravajo tako sisatem in zakonodajo, namesto, da bi takšne delodajalce sankcionirali. Saj delavcem oblubijo marsikaj vse na koncu pa ne dobijo nič (celo osnovnega plačila za opravljeno delo ne). Tako pri nas kot v drugih EU državah, kjer imajo prste vmes slovenski delodajalci ali pa delodajalci iz takoimenovanih tretjih držav, ki še niso v EU-ju.
cool_cat
12. 06. 2012 14.31
+1
"Tudi sami sumimo, da se bodo ukvarjala z dejanji, ki niso v skladu s tistim, za kar je bilo izdano delovno dovoljenje," pravi Miha Šepec z zavoda za zaposlovanje. Torej??????????? Na oglasni deski ZRSZ se skoraj vsak teden znajde en tak oglas za delo. A se tega ne da prepovedat ali kaj??? Dragi gospod, pa ti rit nastavi, boš videl, kak ti bo fajn.... SVINJARIJA!!!!!!!!
rumburak
12. 06. 2012 14.19
Dokler bo povpraševanje bo tudi ponudba. In dokler bo spretna ponudba bo tudi povpraševanje. Preprosta tržna zakonitost. Ne verjemite, da dame ne vedo v kaj se spuščajo. Niso nobene nadolžne marijine lilije. Res pa je, da vse upajo na klientelo na visoki ravni. A na njihovo veliko žalost " visoka raven" zahteva tudi vrhunske ponudnice.
blinx88
12. 06. 2012 13.46
+1
Tako kot droge niso pri nas legalne naj tudi prostitucija nebo legalna ! ! ! Potem bo pa spet kak izbruh bolezni no saj že je ! Samo vprašamo se kdaj bo pri nas ! Ampak vse več tujcev uvažajo ! Tako da smo vse bolj izpostavljeni boleznim itd. ! Potem bo pa spet vse na glavo postavljeno ! ! !
olyca
12. 06. 2012 12.20
+3
Kaj JJ tudi hodi v kupleraje, pravilno. Za gospode f-k, za kmeta pa plug !!!!!!!!!!!!!!!
vetrolov
12. 06. 2012 13.58
-1
SilverBullet
12. 06. 2012 12.03
-3
Vse to, če nekdo nima denarja, ima prazen želodec, ne dobi dela in se gre, ob pomoči dobrotnikov, v sili prostituirat, je kul. Pa kaj potem, folk, to je čisto normalno! Najstarejša obrt, ki obstaja že tisočletja! S to krizo, ki bo udarila tudi po nas, brez dvoma čaka cela truma brezposlenih... študentov, filozofov, zidarjev, vrtnarjev... da gre namesto v fabrike hodili nastavljat rit pohotnim, "trdim" in potrebnim gospodom in avtomehanikom, ki ne dobijo doma... in da v teh časih izkoristijo svojo priložnost in nišo. Kaj, a je bolje nastavljat ali bit lačen? Povpraševanje je bržkone vedno veliko, čeprav še vedno sramežljivo, trendi pa kažejo da se bo le še povečevalo. Ker je vse kul, smo v trenutku našli rešitev za brezposelnost.
antislovencelj
12. 06. 2012 12.10
+5
ni lih kul če neveš u kaj se spuščaš...redke vejo za kaj se gre sploh po takih državah k so ljudje mn izobraženi...nj se prostituira če se hoče, ne pa da ji pol k pride v državo uzamejo dokumente in prsiljo v to
SilverBullet
12. 06. 2012 13.45
Seveda. Želel sem le namignit tistim, ki v stvari ne vidijo nič problematičnega in jih zgolj zabava, da naj, vendarle, sledijo priložnosti in grejo nastavljat riti drugim moškim. ...ker, če bi jim rekel, da naj se gredo ponujat ženskam, to zanje ne bi bila ravno prostitucija, ampak sam božiček, kar pa ne bi bilo ravno fer. Bodo pa, seveda, raje viseli na zavodu, cuzali proračun namesto gumic in jamrali čez državo. Zdaj pa razumi revne duše, če moreš.
dannyer
12. 06. 2012 11.52
+3
nič novega zdaj država z davkoplačevalskim denarjem podpira trgovino z otroki s katerim slovenja krši vse zakone sramota sramota sramota.
pgdpgd
12. 06. 2012 10.17
+11
Treba je pogledat,katere osebe na upravnih enotah imajo na vesti največ takih podpisanih odločb za vizume.Pa bo vsem jasno,kdo še služi zraven.V čuzo.Če pa ni sam izdajal dovoljenj ,naj pa pove ,kdo stoji za tem.
Nefili
12. 06. 2012 11.06
+6
Se stinjam,kar se je začelo pri nas dogajat zadnje čase ni več vzdržno.Ko človek prosi za vizo npr.,delo sobarice v hotelu ga zavrnejo,tolikim plesalkam pa kar prosto po prešernu vize talajo,brez da bi sploh preverili kaj je za tem.Vsi bi denar na lahek način.Sramota za našo državo,a zdaj bomo postali prepoznavni po svetu kot država plesalk,jah ko bi bile vsaj baletne plesalke nič ne rečem ampak tole je res sramotno.Kdo sploh hodi v take klube,saj je ja kriza,otroke je treba preživljat,ne pa po klubim denar zapravljat.
StašaLoko
12. 06. 2012 11.10
+5
Če ne bi bilo povpraševanja, bi ta dejavnost sama zamrla.
StašaLoko
12. 06. 2012 11.37
+9
jezni_jezek
12. 06. 2012 14.00
walter2
12. 06. 2012 09.51
+10
Še en dokaz skorumpiranosti Slovenije!
noire
12. 06. 2012 09.43
+5
Javni uslužbenci spet niso nič krivi
zalijanc
12. 06. 2012 09.35
+10
Kdor noče videti rešitev je ni.A obstaja, za dobo 10 let ne izdajati vize za delavke-ce brez ustrezne izobrazbe, izjemoma če primanjkuje na Borzi dela. Dokler v Sloveniji v gostinskih lokalih delajo študentje, ne potrebujemo uvoznega kadra. Ko bo prostitucija imela s.p. bo enakopravna.
pgdpgd
12. 06. 2012 10.14
+5
Točno tako. a Slovenija potrebuje en bataljon plesalk,se je za vprašat. In kdo vleče plačo ,da je tako ugotovil. naj gredo v Avstralijo vprašat,koliko plesalk imajo na listi za pridobitev vizumov.
jezni_jezek
12. 06. 2012 08.43
+12
v Avstrijo pejte malo pogledat naše slovenke :)
zalijanc
12. 06. 2012 09.35
+11
ognjenorezilo
12. 06. 2012 07.59
+2
kučanov tajkun-komunistični klan živi na račun preprodaje ljudi, orožja in drog.. balkanski bojevnik kandidira za premieja.. lastninijo si državne organe in nekdaj družbeno premoženje na najbolj mafijske načine.. to je ta država z nekdaj komunistično partijo na čelu.. danes F21
beowulfsam
12. 06. 2012 09.05
+4
Cela zarota. Bogi bogi Janša, saj ko pride na ablast niti nima časa popucat vsega tega, pa tako pridno dela, da menja kadre vsakič, ko je na ablasti.
PolnKontejner
12. 06. 2012 07.27
-3
večja kot bo konkurenca, boljše bodo usluge...
beowulfsam
12. 06. 2012 09.06
-3
Eh švoh to, ker ne delajo pri nam, smo samo tranzitna država :/
Nefili
12. 06. 2012 10.54
+7
za stasaustasa Moške sem omenila iz enega samega razloga,ker so oni največji odjemalci prostitucije.Ženske kolikor vem ne posegajo za to obliko potešitve v tolikšni meri kot moški.Moške sem omenila iz razloga ker jim je vseeno če plačajo in poseksajo spolno sužnjo,pomembno jim je,da jim pride saj so ja plačali,tu se ne razlikujejo od naših tajkunov prav veliko,tudi njim je pomembno da dobijo,pa ni važno na čigavih žuljih.Tako kot tajkunom,ni pomembno,da so s svojo barabijo uničili kar nekaj lepih Slovenskih družin,tako tem moškim,ni važno,da so sodelovali pri uničenju mladega življenja neke spolne sužnje.
SilverBullet
12. 06. 2012 12.15
+0
@nefili Ja, pa saj *to* je najstarejša obrt! Že pri antičnih grkih, ki so furali klasično dobo prostitucije, je bilo tako, da so hodili prostitutke-sužnje v bordele pretepat in posiljevat. Temu so bile pač namenjene. Domače ženske so pa zavijali v rute in zaklepali v sobe... ne dosti drugače kot to počnejo danes talibani. Ampak to nima veze.
StašaLoko
12. 06. 2012 03.09
+16
To da ne vejo v kaj se spuščajo je neumnost. Pa sej tu delajo cele družine. Dekle njena sestra njena teta in še kdo poznam nekaj konkretnih primerov. Trdno sem prepričan da bi to počele tudi Slovenke če bi se zanšle v taki situaciji. V Dominikami ni otroških dodatkov ni preživnin in ni vseh drugih socijalnih transferjev ki jih poznamo pri nas. Kdor je že bil kdaj tm in videl situacijo na lastne oči se vsemu temu ne čudi. Več kot 80% teh deklet vejo zakaj se gre.
Nefili
12. 06. 2012 07.01
+32
Jaz se pa čudim današnjemu Slovenskemu moškemu,da tako grdo govori in gleda na ženske.Naši moški niso bili nekoč taki.Včasih je bil Slovenec poštenjakar s srcem,ki se ni delal norca iz revnih,lačnih in obupanih žensk,ki iščejo kanček upanja za boljše življenje.Včasih je Slovenski moški ženski ponudil roko.Poznam kar nekaj zakonov ,kjer je ženska tujka,res da ni prišla v Slo.,kot plesalka,vendar je bila v svoji državi lačna tako ona kot njeni otroci.Njihovi Slovenski možje so jih sprejeli kot svoje,žene spoštujejo in imajo razumevanje za njih in njihovo revno otroštvo in mladost. Današnji moški pri nas pa se zaveda zgolj svojega lulčka med nogami,na žensko gleda kot na objekt,posmehuje se lačnim in žejnim.Kaj se je zgodilo z njimi?Kdaj,kaj in kdo jih je tako skvaril.Priznam,če bi bila mlada in samska,bi zelo težko izbrala moža ,saj ni kaj izbrati. Očitno je,da so ljudje za denar pripravljeni na vse.Vendar vsega je nekoč konec,če ne prej pa s smrtjo,umazanije z rok in duše pa ne opere niti smrt.
StašaLoko
12. 06. 2012 08.36
+8
Zakaj si predstavla pa samo lik moškega iz preteklosti. Lahko bi omenila tudi kakšne so bile ženske nkoč in kakšne so danes. Včasih je ženska vedela kako je treba skrbet za družino, danes pa marsikatera še osnov kuhanja ne pozna. Pa gledajo le da bo dobila moškega ki bo imel čim več denarja. Ob najmanšem prepiru se že ločujejo. Samo nekaj bi ti rad povedal. ČE BI MOŠKI DOBIL DOMA TISTO KAR POTREBUJE NE BI OBISKOVAL PROSTITUTK. Ženska emancipacija uničuje svet. Ženske današnje dobe skrbijo samo za videz in karijero in pozabljajo kaj jim je osnovna naloga BITI MATI. Zato pa ni dovolj natalitete in posledično potrebujemo razne pokojninske in nevem še kakšne reforme. V očeh žensk smo samo moški krivci za stanje v družbi. Raje se poglejte v ogledalo in se zamislite nad sabo drage dame.
SilverBullet
12. 06. 2012 09.29
+4
@nefili "... Jaz se pa čudim današnjemu Slovenskemu moškemu,da tako grdo govori in gleda na ženske.... " Rajni dr. Rugelj, in škoda, da ga nimamo več, bi imel veliko za povedati o pezdetkih, ki se žensk bojijo in jih zato na tihem, skozi cinizem, ali pa odkrito sovražijo. In o njihovih materah. In očetih pezdetkih.
Morana7
12. 06. 2012 09.33
+0
Poudarjaš da danes ženske nimajo osnov kuhanja nadaljuješ pa z
Morana7
12. 06. 2012 09.48
+2
" ČE BI MOŠKI DOBIL DOMA TISTO KAR POTREBUJE NE BI OBISKOVAL PROSTITUTK". A ti hodiš na kosilo tja ?? V preteklosti, je moški moral fizičarit v bilokakem poklicu danes pride domov iz pisarne ( v večini primerov) in se dela da ima dve levi roki. Če bi ta poklic bil spoštovan, bi sam poznala kakšno ki se s tem ukvarja hej morda bi se še sama ukvarjala s tem a ne ? Ampak redke so , ki si stranke lahko same izbirajo...govorim o elitnih prostitutkah, sicer pa je to delo sestavljeno iz otrok (1/3) ziher ti je že kakšna 9 letna deklica kdaj rekla : Ko bom velka bom pa prostitutka a ne ???? Glavnina so seveda ženske iz revnih okolišev sledijo pa elitne, ki bi sicer lahko počele marsikaj drugega a ker imajo na uro v tem fohu bistveno več kot ostale ki sem jih omenila jim ni tako zelo fejst slabo. Pokojninska reforma pa nataliteta...hej kaj pa recimo TRG DELA.. Si že kdaj slišal za rek. brez dela ni jela??? Točno njaprej štalca potem pa kravca in ne nikakor sama še nisem v moji eni in edini osnovni vlogi BITI MATI, ker visim na masažah, manikurah ipd. Če imaš samo izkušnje s takšnimi ti moram obelodanit nekaj ...isti ptiči letajo skupaj...če so tebi včeš takšne koke ja potem neka brihta tudi sam nisi , druga varianta pa je da imaš rad dobro zmanipuliran odnos v katerem imaš glavno besedo ti. Če pri tem naletiš na plehkost hja ...sam si si kriv, jaz ne poznam ene takšne..ker se s kokami preprosto ne družim.
Morana7
12. 06. 2012 09.58
+0
Pa še nekaj.. v mojih očeh en povprečen moški ne ve niti kdaj njegova partnerka glumi ograzem..a pri prostitutki pa ve da je v tem zato ker ona tako hoče in je njej tako zelo kul ? Če bi bile le elitne prostitutke na voljo, ki si jih ti niti pod razno ne bi mogel privoščit tega ne bi zagovarjal, ker bi si ga doma zavistno na roke metal. Da še zaključim: zakaj je na voljo pretežno ženska prostitucija ??? Se ti ne zdi, da če bi ženske vladale svetu, da bi najprej poskrbele za svoj užitkonosen organ ?
Django
12. 06. 2012 02.11
+10
Mislim da je Slovenija postala Samostojna le zato da se nasim Lopovom Tajkunom ni potrebno deliti plena z Svojim Srbskim Bratom. A gremo se nekja za nekaksen Piranski zaliv, o je la zato da navadni revezi neopazijo kako nasi Zvesti Politiki Kradejo, Tistega Jorasa so tja naselili da mesa drek vsakic ko pride do kaksne sumnjive poteze nase Politike Policije se oglasi Joras na Primorskem in ze pozabimo na glavni problem, Delamo se da kako hocemo biti Evropejci a kregamo se dvajset let za piranski zaliv ki smo ga dali KARDELJ RIBICIC DOLANC in Verjetno tudi Kucan in Drnovsek sami Hrvatom,a sedaj kao mi ga hocemo nazaj, ja kaj pa jaz imam od tistega zaliva a sem dobil mogoce kaksno konzervo sardelic od Izole gdaj zastonj ali sem kaksno noc zaston prespal na morju zastonj ? Jaz ne Politiki ja ( Pahor ) in njemu podobni ja potem pa naj bo zaradi mene tudi tisti del Hrvaski mi navadni revezi nismo in nebomo imeli tam nikoli nic zastonj saj domacini se govorijo ne slovensko ampak talijansko ja HALO !!..
ognjenorezilo
12. 06. 2012 07.57
+5
točno to ... bravo ... tajkun komunisti so se osamosvojili
Django
12. 06. 2012 02.00
+14
Halo, a v Sloveniji res nimamo nobene Morale vec? Ob enem pa se zgrazamo nad Narodi kot Afganistan in podobno. Jaz misli da je najvecji Problem v tem da je v nasi Sloveniji man ali vec vsak Polit Korupten in ga lahko kupimo za male ali pa velike denarje,zavisi od predmeta Stvari za katero se gre,saj tudi s Policijo ni nic drugace. Pri nas se ni cisto nic spremenilo od casa Tako Opevanega Komunizma le ime smo spremenili a Tatovi in prevaranti so ostali isti le malo so pobolsali nacin kraje Utaje in podobno, vcasih se je to delalo pod mizo danes pa ker smo imeli in verjetno se imamo tako vlado to sploh nerabimo vec skrivati,Beri Bavcar ,Srot, Zidar,pa kaj vem gdo se ne v najnovejsem casu Ljubljanski Zupan Jankovic recimo mar ne, a nasa Policija zahteva vecje place ja zakaj pa na podlagi cega pa imajo sploh obraz zahtevati se vec kot ze imajo. Ali mi lahko gdo to kar se dogaja pri nas obrozlozi, zakaj nimamo zaporov za tajkune a imamo jih za reveze ki so vzeli Vkradli nekaj za pojesti,
cirenij
12. 06. 2012 05.57
+3
Povsem se strinjam s tabo. Le nekatere si pozabil naštet. Na žalost se še vedno delimo in toleriramo "naše".
HooplaToopla
12. 06. 2012 00.56
+31
Našim oblastnikom ni sveto nič. Za dovolj evrov bi jih večina prodala lastno mater, ne pa deklet iz nekakšne Dominikanske republike.
pompui
12. 06. 2012 00.46
+21
Kaj se vsi sprenevedajo in lazejo. Kje pa pise, da mora ZZS izdati delovno dovolenje vsaki plesalki, ki zanj zaprosi. Tudi dovolenje za bivanje na obmocju RS ni samoumevna stvar, Poznam primer ko so na mariborski UE zavrnili izdajo dovolenja za bivanje moji znanki, Pa ni bila plesalka. Ko sem vprasal za pojasnilo, mi je gospa na UE odgovorila, da se je ona tako odlocila. Zakaj se je v 200 primerih v clanku omenjenih oseb odlocila drugace, se ve. In med drugim zakon pravi, da kljub izdanemu in vrocenemu dovolenju za bivanje ob prihodu policija lahko zavrne vstop na ozemlje RS. Torej, kje je problem. Vse se da, ce se hoce.
tony_abcde@yahoo.com
11. 06. 2012 23.54
+39
Slovenija je podalpski raj za kriminalce in korupcijo, to ptički čivkajo že lep čas