Črna kronika

Trčil v 10-letnico

Celje, 24. 03. 2010 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Šempetru se je zgodila prometna nesreča, v kateri je bila hudo poškodovana 10-letna deklica. Ta je želela prečkati regionalno cesto zunaj prehoda za pešce. 66-letni voznik je zaviral, toda nesreče mu ni uspelo preprečiti.

Cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce!
Cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce! FOTO:

Včeraj okoli 13.30 se je na ragionalni cesti v Šempetru zgodila prometna nesreča, v kateri je bila hudo poškodovana 10-letna deklica. Hodila je po asfaltirani pešpoti vzporedno z regionalno cesto v Šempetru, in sicer iz smeri Latkove vasi proti Žalcu, je sporočila tiskovna predstavnica celjskih policistov Milena Trbulin.

Na Rimski cesti je stekla v levo čez travnato površino in želela prečkati regionalno cesto zunaj prehoda za pešce. V tistem trenutku je iz smeri Latkove vasi pripeljal 66-letni voznik osebnega avtomobila. Voznik je zaviral in se deklici poskušal izogniti, toda ni mu uspelo. Deklico je zadel z levim prednjim delom vozila. 10-letnica je v nesreči utrpela hude telesne poškodbe, ni pa v smrtni nevarnosti.

Policisti so ugotovili, da moški ni vozil prehitro. Opravili so tudi teste, ki so pokazali, da voznik ni bil pod vplivom alkohola.

Pešci, pozor!

Trbulinova je opozorila, da so v prvih mesecih letošnjega leta obravnavali več prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci. Zato so celjski policisti posredovali nekaj nasvetov, s katerimi se lahko pešci izognejo tovrstnim tragedijam.

Poskrbijo naj, da bodo v prometu vidni. "Nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev, torej odsevne trakove in kresničke. Cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča in poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v cestnem prometu,“ svetujejo policisti.

Vozniki morajo upoštevati, da so na cestah tudi pešci, zato jih policisti pozivajo, naj jim odstopijo prednost. Voznikom svetujejo dodatno previdnost na območjih, kjer se nahajo šole in vrtci. "V naseljih vozite še posebej previdno. Zunaj naselij pa vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču,“ je še zapisala Trbulinova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snowgal
25. 03. 2010 13.27
janing upaj, res srčno upaj, da se ti ne bo kdaj kaj podobnega zgodilo. če si kolikor toliko človek z moralo, se ti potem o tem sanja ponoči, ugotavljaš kaj si narobe naredil, kako bi lahko preprečil... najenostavneje je rečt, ta je kriv in konec. v tem primeru je hudo tako za deklico kot voznika. dam pa prav, da bi morali starejši na zdravstvene preglede. no jaz bi rekla, da bi morali kar vsi, vsaj na 5 let.
prinasalec
24. 03. 2010 18.29
janing Mislim,da malo pozabljaš da boš enkrat tudi ti star in tvoje vozne spretnosti ne bodo več takšne kot sedaj
jokerka113
24. 03. 2010 15.08
janing dj se mal zamisl nad sabo!!! tud mladi ne znajo vozit oz. divjajo ku prvovrstni kreteni!!! pa po tvojem bi se mogl potem 10km/h furat čez mesto al kako? V Šempetru imaš na vsake 5metrov eno cesto, ki se priključi glavni (na obeh straneh) gledaš na ostale udeležence v prometu, opazuješ vse prehode za pešce in potem ti takle kr naenkrat priteče nekdo na cesto... zaviraš (ne pomaga) BUM... voznik ni bil nič kriv če se madam ne spravi do prehoda ne glede kolk je star???
Ramzess
24. 03. 2010 14.56
Tuditii="igor.gojcic bedak!! Kje pa piše, da lahko pešec skače čez cesto kjer se mu zljubi?" Saj nisem rekel da lahko ali da kje piše, le to da jo bo izkušnja, lastna napaka, morda izučila, pa se bo morda le držala prehodov za pešce, ki so temu namenjeni. Pri teh letih bi že lahko vedela, kaj se sme in kaj ne. Todokol="igor.gojcic Torej si ti prepričan, da se gospodu pač ni ljubilo narediti nič v tej smeri, da bi deklico zgrešil." Nevem kaj je storil ali česa ni, gre zato da je uporabil dokaj klasičen in zelo zrabljen izgovor, ki konkoncev ne pove nič. Walle-e="Še najbolj pa me jezi, ko vidim, da to počnejo starši, ki hladnokrvno primejo otroka za roko in hop čez cesto do trgovine. Tako se otroci naučijo posnemati straše in ko so sami." Tudi sam sem že videl take pametne starše, potem pa se vsi čudijo posledicam.
walle-e
24. 03. 2010 13.25
V Šempetru v SD se je to zgodilo točno nasproti trgovine Špar. Vsak dan se peljem mimo v službo in domov, pa moram reči, da se vsakodnevno dogaja, da pešci "na hitro" prečkajo cesto ravno tam - ker se jim pač ne ljubi do prehoda za pešče, ki sta 100 m višje in nižje. Še najbolj pa me jezi, ko vidim, da to počnejo starši, ki hladnokrvno primejo otroka za roko in hop čez cesto do trgovine. Tako se otroci naučijo posnemati straše in ko so sami....se zgodi! Deklici želim vso srečo, mi je pa žal tudi za voznika, ki res ni nič kriv. Čez Šempeter je vedno precejšen promet in ravno ram moraš gledati še na tiste, ki se vključujejo v promet iz desne (izpred trgovine), tako da verjamem, da je deklico, ki se je nenadoma prikazala na cestišču iz leve zagledal prepozno.
kavagre
24. 03. 2010 12.58
kako lahko ugotoviš, da nisi vozil prehitro? zato, ker ni bilo alkohola v krvi?? voznik mora vedno biti pripravljen na presenečenja predvsem tam kjer so hiše blizu cest, saj je možno da pride otrok ali pa tudi žival... država ali pa župani občin bi tudi bolj morali posvečati pozornost za peš poti in kolesarske poti in bi ljudje manj hodili po cestah!!! poleg tega pa bi delali vzpodbudo za varno vožnjo s kolesom in bi se marsikdo v službo vozil s kolesom, če bi imel zagotovljeno varnost.
kavagre
24. 03. 2010 12.53
po mojem mnenju bi vsi ki so stari nad 60 let morali iti ponovno delat praktični test varne vožnje. veliko je teh od 60 dalje, ki niso preveč spretni na cestah, ne poznajo novih signalizacij, novih cest, nimajo več tako razvitih refleksov, slabše vidno polje imajo in potem druge in tudi sebe ogrožajo na cesti. če so bili v nesreči z mlajšim človekom pa še ga okrega, da se ne zna obnašati na cesti. starejši ne priznavajo svojih napak in hočejo izsiliti, da je mlajši krivec za nesrečo (čeprav je bilo očitno drugače).
todokol
24. 03. 2010 12.42
igor.gojcic Torej si ti prepričan, da se gospodu pač ni ljubilo narediti nič v tej smeri, da bi deklico zgrešil. Pa to ne moreš verjeti, kako nekateri ljudje sovražijo vse kar leze.
Dasa23
24. 03. 2010 11.51
Otrok JE kriv, in ne voznik. Hvalabogu, da je imel primerno hitrost niti ni bil vinjen, tako odpade vsaka krivda z njegove strani. In ja, sigurno se je skušal izognit deklici, ona je pa verjetno tudi opazila avtomobil in bogve kakšna panika jo je zagrabila v tistem hipu, mogoče je obstala na mestu in sploh ni tekla čez cesto... Otrokom povedat da naj res ne hodijo čez cesto kjer ni prehoda... Prenevarno, žal. Vozniki pa itak pazimo, no vsaj upam da nas je več kot 99% takšnih!
cak_noris
24. 03. 2010 11.49
.... "Zunaj naselij pa vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču,“ ..... ja seveda, pol pa zajames motorista al pa nasproti voozecega, bojo pa rekl ja kdo ti je pa reku da po sredini vozs, ti bu(h)tl.. Deklica, srečno
elzan
24. 03. 2010 11.31
upam da bo znjo v zivljenju use u redu=) vrni se deklica in naredi kaj dobrega v svojem ziuljenju=) drzim pesti!
tuditii
24. 03. 2010 11.01
igor.gojcic bedak!! Kje pa piše,da lahko pešec skače čez cesto kjer se mu zljubi?!Ti si en navaden primitivec. Voznik ni nič kriv,upam,da z deklico ne bo nič hujšega in ne bo nosila posledic kakor tudi ne voznik (ki mu zagotovo ni vseeno čeprav ni nič kriv)!
jagijagi
24. 03. 2010 11.00
Matr! pa tako mlada
gigi39
24. 03. 2010 10.59
Jst vem vsaj za dva Šempetra tku de bodite malo bolj jasni vseeno pa upam da ni hujšega ker ni prijetno ne za enega in ne za druzga
David ?ižmešija
24. 03. 2010 10.54
upam da bo use ok!!!
rudl35
24. 03. 2010 10.49
Upam, da bo s punco vse v redu. Se pa tudi ne čudim, da prihaja do takšnih nezgod, saj vidiš, da se že pri vzgoji velikokrat zatakne, ko starši otroka vlečejo za roko čez rdečo luč v križiščih in pa čez neoznačene prehode. Vozniki tudi ne moremo bit non stop na preži...
uboga.pika
24. 03. 2010 10.39
Deklici želim predvsem da bi okrevala in če je le možno, brez trajnih posledic...
Ramzess
24. 03. 2010 10.37
Najstnica bi pa že lahko vedela kaj je prav in kaj ni. Upam, da se bo damica izvlekla, in se iz izkušnje česa naučila. Možaku pa 10 let resta po desetih dneh ali celo mesecih sojenja. "Voznik je zaviral in se deklici poskušal izogniti, toda ni mu uspelo." Zelo nehvaležna trditev, strandarni izgovor, ni moč vedeti koliko je resnice v njem. Poskusiti pomeni nič narediti. Glede na posledice, ni on od tega kar je 'iz navade' trdil ni naredil nič.
mad-max
24. 03. 2010 10.34
pamet100budal TI SI KMET zdej je pa stari kriv ko ti otrok kr naenkrat prleti na cesto
TV-MindControl
24. 03. 2010 09.57
tem starčkom ki se jajcajo po cestah bi itak treba odvzet vozniško.neznajo ni sami kaj bi radi , ko so na cesti.