Črna kronika

V treh dneh so slovenske ceste terjale kar 7 življenj

Novo mesto, 13. 07. 2015 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./M.M.
Komentarji
0

V letošnjem letu je prometna varnost nekoliko slabša kot v enakem obdobju lani, opozarjajo policisti in dodajajo, da je vključno z današnjim dnem umrlo 62 oseb, lani v enakem obdobju pa 50. Novomeški policisti poročajo o tragičnem koncu tedna.

Ob današnji hudi prometni nesreči, ki je terjala štiri življenja, in po tragičnem koncu tedna policisti znova opozarjajo na previdno in varno vožnjo.

Vse udeležence v prometu pozivajo naj:

prilagodijo hitrosti vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam, prometnim razmeram, lastnostim ter stanju ceste;

uporabljajo varnostne pasove na vseh sedežih, ne glede na to ali so vozniki ali potniki;

vozijo le v ustreznem psihofizičnem stanju, kajti alkohol, droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. Na pot se odpravite le trezni in spočiti!

Na slabše nam gre

Policisti dodajajo, da je v letošnjem letu prometna varnost nekoliko slabša kot v enakem obdobju preteklega leta.

"Vključno z današnjim dnem je namreč umrlo 62 oseb, lani v enakem obdobju pa 50. Izstopajoči vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami so neprilagojena hitrost glede na prometne razmere, stanje vozišča idr., nepravilna stran in smer vožnje (velikokrat v povezavi s psihofizičnim stanjem povzročitelja, npr. če vozi pod vplivom alkohola) in neupoštevanje pravil o prednosti. Večina teh nesreč se zgodi na vzporednih cestah," poudarjajo policisti.

'Za varnost lahko največ naredi vsak sam'

Čeprav so stalno na cestah in skušajo preprečiti najhujše, pa le njihov trud ne bo zadostoval. Tudi sami se zavedajo, da imajo njihove aktivnosti le omejen vpliv na stanje varnosti cestnega prometa, zato znova opozarjajo, da lahko za varnost največ naredi vsak sam.

"Ob zavedanju, da se tragičnih posledic, ki so posledica hudih prometnih nesreč, nikoli več ne da popraviti, pozivamo vse udeležence, naj v prometu ravnajo preudarno in odgovorno, zavoljo lastne varnosti in varnosti drugih," so še sporočili slovenski policisti.

Sveče - 6
Sveče - 6 FOTO: Miro Majcen

Tragičen konec tedna na območju policijske uprave Novo mesto

Danes so bili iz brežiške bolnišnice obveščeni, da je zaradi posledic prometne nesreče, ki se je zgodila 3. julija umrl 84-letni kolesar. Policisti so ugotovili, da je kolesar usodnega dne okoli 9. ure dopoldan v križišču pri Dečnem Selu zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad kolesom in padel. 84-letnega moškega so s hudimi poškodbami glave odpeljali v bolnišnico, kjer je včeraj umrl.

Že v petek so s PU Novo mesto sporočili, da je v bolnišnici umrl 42-letni moški, ki je bil udeležen v prometni nesreči, ki se je zgodila v Šentjerneju 20. junija 2015, so spomnili v današnjem poročilu o dogodkih na njihovem območju.

Umrl voznik iz Bosne 

Znane so tudi okoliščine hude prometne nesreče, ki se je zgodila 10. julija nekaj po 11. uri na glavni cesti Novo mesto–Metlika, pri kraju Veliki Cerovec. Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 38-letni voznik vozil tovorno vozilo iz Metlike proti Novem mestu. V nepreglednem ovinku je vozil po klancu navzdol in s tovornim vozilom zapeljal na nasprotno smerno vozišče, kjer je trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 53-letni voznik osebnega avtomobila. 53-letni voznik osebnega avtomobila iz Bosne in Hercegovine je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. V novomeški bolnišnici so oskrbeli tudi lažje poškodovano 48-letno žensko in 53-letnega moškega, ki sta bila potnika v osebnem avtomobilu. Preiskovalna sodnica je za pokojnega voznika odredila sanitarno obdukcijo. Za voznika tovornega vozila je bil odrejen strokovni pregled, za tovorno vozilo pa izredni tehnični pregled. Po zaključeni preiskavi in opravljanih analizah bodo policisti zoper povzročitelja prometne nesreče ustrezno ukrepali, so sporočili s PU Novo mesto. 

Umrla kolesarja. Voznik vozil pod vplivom alkohola

V poročilu so na PU Novo mesto opisali tudi tragično nesrečo, v kateri sta umrla kolesarja. Kot je znano, se je prometna nesreča zgodila na regionalni cesti pri kraju Korenitka zgodila 11. julija nekaj pred 10. uro. Policisti so ugotovili, da je 23-letni voznik osebnega avtomobila vozil iz smeri Trebnjega proti Velikem Gabru. Zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo je izgubil oblast nad vozilom in preko robnika zapeljal na travnato površino. Avtomobil je pričel bočno drseti po levem smernem vozišču, kjer je silovito trčil v 57-letnega kolesarja in 46-letno kolesarko, ki sta pravilno pripeljala po svojem smernem vozišču iz smeri Velikega Gabra. Zaradi hudih poškodb sta oba umrla na kraju nesreče. Ogleda sta se udeležili tudi preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka. Preiskovalna sodnica je za povzročitelja nesreče, ki je vozil pod vplivom alkohola, odredila strokovni pregled. Policisti so zasegli tudi avtomobil, za katerega je bil odrejen izredni tehnični pregled. Po zaključeni preiskavi in opravljenih analizah bodo 23-letnega povzročitelja nesreče ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3