Črna kronika

Tragedija v poletnem snegu

München, 14. 07. 2008 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
P.Š./D.L.
Komentarji
14

Tek na najvišjo nemško goro se je sredi nenadnega snežnega meteža tragično končal za dva tekača. Njuni sotekmovalci so se spopadali z utrujenostjo in ozeblinami.

Temperature so se nenadoma spustile pod ničlo, začelo je snežiti. Sredi tega so se znašli tekači, ki so bili oblečeni zgolj v kratke majice in hlače.
Temperature so se nenadoma spustile pod ničlo, začelo je snežiti. Sredi tega so se znašli tekači, ki so bili oblečeni zgolj v kratke majice in hlače. FOTO: Reuters

Eden največjih tekaških izzivov v Evropi, na katerem skušajo tekači osvojiti skoraj 3000 metrov visok cilj na najvišji nemški gori Zugspitze, se je letos tragično končal za dva tekača. Skoraj 600 udeležencev te ekstremne 16 kilometrov dolge preizkušnje je namreč na 2200 metrih presenetil snežni metež, temperatura je v nekaj minutah padla pod ničlo.

Tekači, ki so bili oblečeni le v kratke športne drese, so ob ledenem vetru imeli le eno možnost, čim prej doseči kočo na vrhu. Kljub temu, da so udeležencem pomagale številne reševalne ekipe, sta dva umrla, mnogi so dobili hude ozebline, nekaj pa so jih morali nazaj v dolino prepeljati s helikopterji. Šest jih je po nedeljski preizkušnji moči in vzdržljivosti pristalo v bolnišnici.

Reševalci – na pomoč jih je priskočilo kar 80, in to tako iz Avstrije kot tudi iz Nemčije – so si bili enotni: tek bi morali odpovedati. Smrt tekačev pa zdaj preiskuje celo državno tožilstvo v Münchnu. Organizatorjem grozi, da jih bodo obtožili povzročitve smrti zaradi malomarnosti. Čeprav so vedeli, da se bodo temperature drastično spustile, naj namreč tekačev ne bi ustrezno opozorili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thunderbird
15. 07. 2008 14.55
Kolikor vem pa se pred tekom na Cukšpico podpiše izjava o lastni odgovornosti in organizator ne prevzema odgovornosti, ki bi nastale zaradi višje sile
Thunderbird
15. 07. 2008 14.52
Gora ni nora, nor je tist, ki gre gor, če gre pa u kratkih hlačah je pa dvakrat nor. Kdo pa še hodi na tako višino v kratkih hlačah ...... gorski viharji pa so nepredvidljivi. Še sred Ljubljane te naščije brez marele, ne pa na dveh jurjih.
Ramzess
15. 07. 2008 12.39
Pijanec22="Značilnost odraslega človeka je, da zna razsojat in se odločat po svoji volji." Res bi naj bilo tako, a te zelo odvisno od pravega znanja in količine le tega, česar pa mnigi očitno ne premorejo, potem pa se čudijo posledicam, in tožijo nad lastno udodo. Ducky="Saj tekači niso krivi, ker tega niso pričakovali - krivi so organizatorji, ki so to vedli, pa tekačev niso obvestili in bi v bistvu tekmovanje morali odpovedati/prestaviti." To ne opravičuje vedenja, nespametnega vedenja, tekačev, ki bi se tudi sami morali zavedati nevarnosti visokogorja, in se na to pripraviti, tako pa zdaj trpijo posledice. Znano je, da ponavljajoča se opozorila ne zaležejo več. Če ljudje sami niso sposobni poskrbeti za lastno varnost in preživetje, potem naj ne iščejo venomer izgovorov in opravičil drugje, potem pač naj trpijo posledice. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic. Nosferatu="Ma ja, budale so vsi po vrsti, organizatorji in uni kreteni, ki so šli v kratkih majcah in hlačah (!) tečt po zasneženem visokogorju. Temu se reče po domače izzivanje usode, in usoda je pač sprejela izziv in jim nazorno pokazala, kaj si misli o njihovem početju, prav tako kot je pred nekaj časa to pokazala našemu vrlemu Humarju na Nanga Parbatu. Dejstvo je, da če človek po lastni volji rine v velike težave, se pol nima kaj pritoževat oziroma čudit, ko se znajde sredi njih." Dobro opisano, se strinjam s tem. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic.
Tapameten
15. 07. 2008 11.25
ducky, hotel sem reči: na tako goro se ne gre v supergah in hlačkah...to je enostavno proti vsem naćelom gorništva in tu je kazen....teka na tako goro spolh ne bi smelo biti, ker tek paše drugam , ne pa v visokogorje....spolh sem pa včeraj gledal prispevek na nemški ZDF: ogromno je bilo tekačev iz vzhodne evrope, ki so si želeli zaslužiti evre iz nagrade....torej: fuj tekaći in fuj organizatorji...
nosferatu
15. 07. 2008 11.25
Ma ja, budale so vsi po vrsti, organizatorji in uni kreteni, ki so šli v kratkih majcah in hlačah (!) tečt po zasneženem visokogorju. Temu se reče po domače izzivanje usode, in usoda je pač sprejela izziv in jim nazorno pokazala, kaj si misli o njihovem početju, prav tako kot je pred nekaj časa to pokazala našemu vrlemu Humarju na Nanga Parbatu. Dejstvo je, da če človek po lastni volji rine v velike težave, se pol nima kaj pritoževat oziroma čudit, ko se znajde sredi njih. Oni kekci z ozeblinami so jo še poceni odnesli in bojo svojo zagnanost čutli do konca življenja; prav jim je, saj so sami hotli tako.
profil24ur
15. 07. 2008 11.05
Saj tekači niso krivi, ker tega niso pričakovali - krivi so organizatorji, ki so to vedli, pa tekačev niso obvestili in bi v bistvu tekmovanje morali odpovedati/prestaviti. Uni na Savi so bili obveščeni, da ne smejo iti na jez, pa so opozorila ignorirali, tako da so si čistar sami krivi. Tekači pa so se zanašali na organizatorje. Tako da tekači si pa niso sami krivi, ampak so krivi organizatorji, ki so jih zajebali!!
Tapameten
15. 07. 2008 09.29
Zugspitze je visokogorje, sem že bil na vrhu. Vse knjige učijo, da se v visokogorje odpraviš ustrezno opremljen: gojzarji, vetrovke, topla obleka itd...in to je to in nič drugače....glih tko kot spust po savi v kanujih čez jez...
trawi
15. 07. 2008 07.43
organizatorje zaprt :D lol , k da si ti vrdu da bo u nedeljo u slo tako neurje
pijanec22
15. 07. 2008 00.02
@juventus: kolko si ti star? Značilnost odraslega človeka je, da zna razsojat in se odločat po svoji volji. Če pa je kdo idio_t, je idio_t.
Zatarra
14. 07. 2008 23.37
Šli so pa res ob idealnem času gor. :> Ravno, ko se je ciklon rolal nad Alpami ...
end3j
14. 07. 2008 23.24
take komentarje lahko pišejo le mestni ljudje katerim je iziv peš hodit od bavarca do name!
Epi
14. 07. 2008 22.35
Če sem mal žleht - so iskal svoje. Pizdarija, da že glava boli, kolk pri nas opozarjajo da se ni zazajebavat ko greš v hribe in da treba bit opremljen kokr se gre.
juventus
14. 07. 2008 21.45
Točno tako , organizatorje zaprt in ožet do konca ! Tekmovalci pa tud niso bli čist prisebni .......................
Kauko
14. 07. 2008 21.37
Ena beseda obstaja za to, KRETENI!