Črna kronika

Je bil za tragedijo kriv 'rebreather'?

Trst, 26. 07. 2010 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./D.Š./B.K./T.Š.
Komentarji
30

Potapljanje v bližini Trsta se je za slovenskega potapljača končalo tragično. Med potopom je utonil, medtem ko se za življenje njegovega prijatelja še borijo. Oba sta bila zelo izkušena potapljača.

Potop v bližini Trsta se je za slovenska potapljača končal tragično.
Potop v bližini Trsta se je za slovenska potapljača končal tragično. FOTO: Reuters

Med potopom pri gradu Miramar v bližini Trsta je v nedeljo umrl slovenski potapljač, za življenje njegovega prijatelja pa se borijo v bolnišnici v Cattinari. Oba sta bila iz Pirana in zelo izkušena. Potopila sta se s skupino profesionalnih potapljačev, ki so preizkušali novo opremo, poroča tržaški Il Piccolo.

Neuradno naj bi med potopom prišlo do okvare takoimenovanega rebreatherja, ki med dihanjem pod vodo ni izločal ogljikovega dioksida. Okoliščine tragičnega potopa italijanska policija še preiskuje.

Eden umrl, življenje drugega visi na nitki

Prvi alarm so preostali potapljači sprožili okoli 11. ure, poroča Il Gazzettino. Takrat so ugotovili, da med njimi ni več 31-letnega Slovenca. Našel ga je policist, ki je spremljal odpravo. Ponesrečenec je bil na gladini, a ni kazal znakov življenja, zato ga je policist odvlekel do obale in poklical reševalce.

Potapljač je utrpel dolgotrajen zastoj srca, posledično pa tudi hude možganske poškodbe. Trenutno je na intenzivnem oddelku bolnišnice, njegovo življenje pa visi na nitki. 'Stanje je res kritično. Imel je namreč srčni zastoj in kot posledico hude možganske poškodbe,'' je dejal Alberto Peratoner iz oddelka za reanimacijo v bolnišnici Cattinara.

Medtem ko so bili rešavalci na delu, je že stekla iskalna akcija za deset let starejšim drugim pogrešanim potapljačem. Vključile so se potapljaške enote gasilcev in karabinjerjev ter obalna straža. Okoli 14. ure, torej po treh urah iskanja, so 40 metrov od pomola in okoli štiri metre globoko našli njegovo truplo. 

Kaj natančno se je dogajalo pod vodo pa še vedno ostaja neznanka. Italijanska polcija je z informacijami zelo skopa. Prav tako naše zunanje ministrstvo. Usodna pa naj bi bila zastrupitev s ogljikovim dioksidom.

Je bil kriv 'rebreather'?

Lani se je sicer smrtno ponesrečilo kar pet naših potapljačev.

Italijanski mediji poročajo tudi, da naj bi bil kriv "rebreather". Gre za del potapljaške opreme, ki ga uporabljajo zgolj profesionalci in ki bi moral med potapljanjem filtrirati ogljikov dioksid, a ga kot vse kaže ni.

To pa naj ne bi bil prvi tak primer proizvajaca Vojager. V preklosti se je zgodilo tudi že v Sloveniji, in sicer v izolskem bazenu. Pred tremi leti pa se je prav tako s tragičnim koncem, podoben primer zgodil tudi v okolici Palmanove.

In edino to je lahko odgovor, zakaj so utopljenega našli na štirih metrih globine. Zastoj srca, kot posledica zastrupitve. Bo pa vse to pojasnila tudi policijska preiskava. Italijanski carabinierji so namreč potapljaško opremo zasegli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Zajebancije
27. 07. 2010 10.38
Na YT poglejte pod: Rebreather Incident 2 - Incident
Tonček Balonček
27. 07. 2010 08.29
Pred uporabo natančno prerberite navodila! Farmacevt ni potreben!
cxfd09011
27. 07. 2010 08.05
HRVAT2 26.72010 11:59 MISLI MALO Z GLAVO,LAZJE TI BO V ZIVLJENJU!!!
cxfd09011
27. 07. 2010 07.58
Zalostno izguba cloveka je huda rana ki boli in ne izgine!!! Moje sozalje.
xyz123
27. 07. 2010 06.34
Jao, ti novinarji! Mene so v šoli naučili, da se zastrupiš z ogljikovim monoksidom... z ogljikovim dioksidom se pa ZADUŠIŠ!
Insider13
26. 07. 2010 23.40
Članki v zvezi z nesrečo so dokaj, če rečem "nerazumljivi" je dokaj "milo". Razumem, da novinar ne more biti strokovnjak na vsakem področju, ki ga komentira a po opisanem sodeč je imel v bližini vsaj ducat potapljačev, ki temo dobro poznajo in bi jo pomagali interpretirati kot se to spodobi! Kar se pa tiče rebreatherjev (nekdo je to že omenil) tisti dragi, priznanih firm delujeo brezhibno , seveda v izurjenih rokah, tisti ceneni (npr. tip kot se omenja!) pa so varnostno zelo vprašljivi. Seveda pa je tu še človeški faktor, ki bistveno vpliva na varno uporabo take opreme. (Pred nekaj leti smrtna nesrača enega najboljših svetovnih jamskih potapljačev v Mehiki, prav tako z rebreatherjem, celo sodelavec razvijalcev te opreme!....) . Vsekakor pa je težko komentirati kakorkoli, če ne vemo kaj se je v resnici dogajalo... kakorkoli ,žalostna zgodba in sožalje svojcem in prijateljem.
RealityView
26. 07. 2010 22.49
ne razumem - testirali so novo opremo in niso bili bolj previdni? tukaj nekaj ne drži
lint
26. 07. 2010 21.56
Frane Šajn
26. 07. 2010 21.40
A v Italiji khm !!!??
jokl66
26. 07. 2010 21.38
@illiillliiili: Nitrox in Trimix seveda nista rebreatherja! Nitrox je mesanica pri kateri je odsotek kisika visji od 21%, kolikor ga je prisotnega v zraku, ostali del pa je dusik. Uporablja se v manjsih globinah da se podaljsa cas potopa preden je potrebna dekompresija. Trimix je mesanica pri kateri se del dusika nadomesti s helijem in tudi vsebuje razlicne odstotke kisika. Uporablja se na vecjih globinah da se zmanjsa narkoticen efekt dusika.
jokl66
26. 07. 2010 20.56
Zal je v clanku nekaj neumnosti. Rebreatherje ze dolgo casa uporabljajo tudi amaterji (ce se kot "profesionalce" smatra ljudi, ki si s potapljanjem sluzijo kruh). Res pa je, da gre za zahtevno opremo, ki ju uporabljajo takoimenovani tehnicni potapljaci in ob napacni uporabi katere lahko hitro zaides v tezave, bistveno prej, kot pri navadni potapljaski opremi. Ni res, da je edino zastrupitev s CO2 jem lahko kriva. Mozno je tudi, da naprava ne spusca kisika v dihalno zanko. Ko clovek podiha kisik v zanki, pac pade v nezavest. Nefiltriranje CO2ja je pogosto tudi napaka uporabnika, ne pa naprave. Vsak potapljac namrec sam vsakih nekaj potopov "napakira" sorbent v kanister. Ce tega ne naredi pravilno, se lahko ustvarijo kanali skozi katere zrak prodira ne da bi se filtriral. Lahko pa sta enostavno sparala s sorbentom in ga za plitev potop nista menjala. Prehitro je kritivi samo napravo.
WikiX
26. 07. 2010 20.47
Če sem prav videl, je Voyager Italijanska firma, na netu niso ravno navdušeni. Najbolj hvalijo modele, kot je Cis-lunar Mk V, za začetnike priporočajo Nitrox, Trimix, potem pa Kiss, Insperation, Oroboros, Doria,... Danes je popularno, da si predelajo biopacke in naredijo svoje, računalniško vodene rebretherje. Takšna oprema lahko stane nekaj 100 dolarjev, profesionalna pa tudi čez 100.000, saj gre vendar za del vesoljske tehnologije. Upam, da nista narobe prebrala navodil za uporabo, nista razumela ukazov inštruktorja ali pa scrubber ni deloval pravilno na 4 metrih. Na zemlji preživimo par dni brez vode in hrane, pod vodo pa je dovolj le trenutek, da izgubiš zavest in umreš. Praktično ne moreš biti dovolj pripravljen, še po desetletjih izkušenj ne. Ne vem, če ni še vesolje bolj prijazno, tamkajšnji astronavti niso toliko umirali.
mediator
26. 07. 2010 20.37
Jutri se lahko nekomu ki nima spoštovanja do ponesrečencev zgodi podobno. Šel bo na cesto in zbil ga bo avto, ali pa se bo peljal po cesti in se zaletel. Kakšen komentar bi pa potem napisal?????? Bodite malo bolj človeški, res ni važno kaj je po narodnosti, človek je in svojci so zgubili svojo drago osebo. Tisti, ki pa se ne znate zadržati, pa vam želim da vas odnese s tega sveta karkoli, da vsaj nebo norih komentarjev SOŽALJE SVOJCEM
Tito_Partija
26. 07. 2010 19.33
nije čovek riba da pliva
trabakula
26. 07. 2010 16.56
+1
ne bluzite dokler ne veste kaj točno je bilo narobe, bodo odgovorni že našli vzrok...sploh pa kaj je važno ali je bil Slovenec, Hrvat ali Italijan, bil je človek in sedaj je mrtev, malo spoštovanja ob komentiranju ne bi škodilo
Miša Franca
26. 07. 2010 16.10
Hrvat 2 nimaš prav - to bi se zgodilo tudi tebi, če bi imel to falš opremo - vdihne 21%kisika...izdihne 6% .....to se pretvori zopet v 21% in če si na 3m globine v nezavesti tukaj ni kriv potapljač, ki zmore iti 20m na dah.
Klinac01
26. 07. 2010 15.51
...to sta bila profesinalna(poklicna) potapljača ki sta preiskušala posebno(pri nas še dokaj nepoznano)opremo katera v vodi ne proizvaja mehurčkov..to se povečini uporablja v vojski in je dokaj nevarna stvar.. Tko da ne mi neki da slovenci niso za na morje in podobne pametnjakoviči!! Slovenci imamo nekaj ta boljših potapljačev v evropi! Samo..R.I.P. :((
d33pm1nd
26. 07. 2010 15.37
littleSister sej enga smo spustil v EU in kaj je blo...odrezal si je tiča in šel na kmetijo
leondejan1
26. 07. 2010 15.29
leondejan1
26. 07. 2010 15.29
Hrvat226.07.2010, 11:59-164 Sozalje druzinam.Kar se pa tice nesrece,mi vedno pravimo da Slovenci NISO ZA NA MORJE!!!!!!!!!!! sožalje tud iz moje strani. mi pa vedno pravimo da hrvati niso ne za na morje ne za v gore. Kamr pridejo je sam kažin in zganjajo piz. pa nevem kuga še. sorry hrvat sam taku je.