Črna kronika

Tragedija na Soči: kraj utopitve že desetletja priljubljeno kopališče Goričanov

Solkan, 06. 08. 2013 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

46-letnik je s hčerama v Solkanu želel prečkati Sočo, ko so jih zajele brzice. Starejši hčeri je uspelo priti čez reko, mlajšo je rešil plavalec, oče pa je utonil. Na tem delu reke je leta 2004 utonil estonski nogometni trener.

Včeraj popoldne se je na reki Soči znova zgodila tragedija. Kot so sporočili policisti, je 46-letni moški včeraj popoldne s hčerama na mestu, imenovanem "Stari jez", nad kajakaško progo v Solkanu plaval čez reko na nasprotni, desni breg. Starejša hčerka je uspešno preplavala reko, moškega in njegovo mlajšo hčerko pa so sredi struge zajele brzice. Mlajša hčerka je glasno klicala očeta na pomoč, kar je slišal tudi moški v bližini. Pognal se je v vodo in deklici dobrih 300 metrov nižje pomagal na kopno.

Brzice skrivajo presenečenja in pasti. Ravnajte premišljeno in ne izzivajte narave! Dean Božnik, tiskovni predstavnik PU Nova Gorica

Očeta dveh deklic je vodni tok medtem odnesel, vendar pa tega žal nihče ni opazil, da bi ga reševal. Nezavestnega ga je reka odnesla še 600 metrov nižje, kjer ga je v bližini solkanskega potapljaškega centra opazil neki moški. Ta je po besedah policistov takoj začel reševanje, a ga je reka v tem času odnesla še približno 200 metrov nižje. Medtem so bili aktivirani tudi člani Podvodne reševalne službe in poklicne Gasilske enote Nova Gorica, ki so s policisti iskali 46-letnika. Čez približno dve uri so njegovo truplo našli še približno 300 metrov nižje, tik ob mejni črti z Republiko Italijo.

Truplo 46-letnega moškega so reševalci prepeljali v tamkajšnji potapljaški center, kjer je zdravnica ZD Nova Gorica lahko le še potrdila smrt pokojnika. Zdravnica je odredila sanitarno obdukcijo, ki jo bodo opravili v Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

Reka Soča
Reka Soča FOTO:

V zadnjih petih letih se je v Soči utopilo pet ljudi

Omenjeni predel toka reke Soče, ki ga imenujejo "Stari jez",  sodi med kopalne dele, a je po oceni policije tudi varnostno problematičen. Na omenjenem delu Soče, ki je že desetletja priljubljeno kopališče Goričanov, so zadnjo utopitev ugotovili leta 2004. Tedaj je pri plavanju na območju kajakaške proge utonil trener vratarjev estonskega nogometnega prvaka Flore iz Talina Valdemaras Martinkenas, je pojasnil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik.

Po podatkih policije se je v zadnjih petih letih v Soči utopilo pet ljudi, vsako leto policisti obravnavajo tudi več nesreč raftarjev in kajakašev. Vzroki za nesreče so po navedbah policije predvsem precenjevanje sposobnosti in nepoznavanje reke, neizkušenost in pomanjkljiva zaščitna oprema.

Božnik ob tokratni nesreči znova opominja ljudi na večjo previdnost pri kopanju v rekah in drugih vodnih površinah. Med drugim opozarja, da lahko vodni tok odnese kopalca. "Brzice skrivajo presenečenja in pasti. Ravnajte premišljeno in ne izzivajte narave," opominjajo policisti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3