Tujina

Obramba za Pistoriusa zahteva obsodbo za uboj, tožilstvo za umor

Pretoria, 08. 08. 2014 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obramba paraolimpijca Oscarja Pistoriusa, ki je obtožen, da je umoril svoje dekle, tožilstvu očita izkrivljenje dokazov. Medtem ko tožilec zahteva, da sodišče Pistoriusa obsodi za umor, pa Oscarjev odvetnik opozarja, da bi morali Pistoriusa obtožiti uboja.

Obramba južnoafriškega paraolimpijca Oscarja Pistoriusa, ki naj bi namerno umoril svoje dekle Reevo Steenkamp, je danes v sklepnih besedah na sojenju izpostavila, da je tožilstvo izkrivilo dokaze in tako skušalo diskreditirati obtoženca. Tožilstvo je v četrtek v sklepnih besedah Pistoriusa označilo za lažnivca. Sodnica bo razsodbo sporočila 11. septembra.

Sodnica mora v mesecu dni sprejeti odločitev.
Sodnica mora v mesecu dni sprejeti odločitev. FOTO: Reuters

Atletov odvetnik Barry Roux je danes poudaril, da bi morali Pistoriusa obtožiti uboja, ne pa namernega umora. V pojasnilo je navedel, da sta policija in tožilstvo ignorirala dokaze iz Pistoriusovega doma. "To, da država ni predložila teh dokazov, postavlja vse pod velik vprašaj," je poudaril odvetnik. Prav ti dokazi namreč po njegovih besedah kažejo na to, da paraolimpijcu ne bi smeli soditi za umor, temveč za manj obremenjujoče kaznivo dejanje uboja.

Tožilec Gerrie Nel je v četrtek vztrajal, da Pistorius ne more ubežati obsodbi za umor, saj da je namerno ubil svoje dekle. Označil ga je tudi za lažnivo pričo, ki je v prizadevanjih, da bi skovala alibi, ustvarila plaz laži. "V prizadevanjih, da bi izdelal svojo različico dogodkov, se je zapletel v mrežo," je v četrtek še izpostavil tožilec.

Obtoženi je ves čas sojenja, ki je bilo zaradi njegovega zvezdniškega statusa ves čas deležno velike pozornosti medijev, zanikal trditve tožilstva, da je namerno ubil svoje dekle. Obramba pa je skozi sojenje skušala sodnico Thokozile Masipa prepričati, da je Pistorius Steenkampovo ustrelili po nesreči, ker jo je imel za vlomilca.

Obtoženca je orisala kot zelo občutljivega posameznika, obsedenega z varnostjo, kar da je posledica težavnega otroštva in njegove invalidnosti. Danes je Roux ta argument ponovil. "Ta stalni opomin. Nimam nog, ne morem pobegniti, nisem enak, to nosi v sebi, ne more se delati, da je v redu," je poudaril.

Sojenje 27-letnemu južnoafriškemu paraolimpijcu, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca letos. Na njem je nastopilo skoraj 40 prič.

Na sojenju je bil Pistorius večkrat, vsaj na videz, povsem strt, med drugim je jokal in celo bruhal. Deležen je bil tudi psihiatrične ocene, ki je ugotovila, da trpi za posttravmatsko motnjo, da pa ni duševno bolan, zaradi česar kazensko ne bi odgovarjal za svoja dejanja.

Po oceni pravnih strokovnjakov naj bi sicer Pistoriusu škodilo predvsem to, da se je zapletel v dve različni zgodbi o tem, zakaj se je odločil na slepo streljati skozi zaprta straniščna vrata. Ti streli so bili namreč usodni za Steenkampovo, ki je bila takrat na stranišču.

Če ga bo sodnica spoznala za krivega namernega umora, Pistoriusu grozi 25 let zapora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taklemamo01
09. 08. 2014 10.15
-2
Namerno jo je ubil , sebičnež ! Zdaj pa glumi da je bila nesreča.
Ov3r9000
08. 08. 2014 17.56
Mogoče je vedla kakšen sociopat je pa se je bal da ga bo izdala, potem jo je pa na kalkuliran način pospravil da bo nek dvom v krivdo ali naklep.
.jest
08. 08. 2014 14.47
+3
O, nadaljevanka Pistorius je prva novica dneva. Pa kako veliko fotografijo so mu namenili. Sirija, Ukrajina, kraje v Sloveniji pa ni važno. Že danes ali pa najkasneje jutri sledi tajska nadaljevaka Gammy. 24ur pa nas obvešča, da niso pozabili na nas in tako bo v kratkem še Maddie.