Črna kronika

Tožilstvo za Cernica, ki ga sumijo terorizma, zahteva sedem let zapora

Koper, 11. 12. 2015 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Okrožnem sodišču v Kopru se je zaključila glavna obravnava v sojenju Ivanu Cernicu, ki ga sumijo, da je češkemu finančnemu ministru poslal pošiljko s strupeno snovjo. Tožilstvo za očitana kazniva dejanja povezana z drogami, terorizmom in ponarejanjem listin zahteva sedem let zapora.

S sklepnimi besedami se je na Okrožnem sodišču v Kopru danes zaključila glavna obravnava v sojenju Ivanu Cernicu. Tožilstvo vztraja, da je bil Cernic aktivni del združbe, ki je grozila češki vladi. Obramba nasprotno trdi, da je že sama obtožnica povsem nedefinirana, Cernic pa je le sledil navodilom naročnika pošiljke. Razglasitev sodbe bo v sredo.

Cernica, sicer zamejskega Slovenca, so decembra lani aretirali na območju Slovenije med oddajo pošiljke na poštnem uradu, vse od takrat pa je v priporu, saj ga sumijo, da je češkemu finančnemu ministru poslal pošiljko s strupeno snovjo.

Ivan Cernic je izrazil kesanje za dejanji.
Ivan Cernic je izrazil kesanje za dejanji. FOTO: Kanal A

Kot je danes navedel specializirani državni tožilec Matej Oštir, je Cernic sam priznal nakup živosrebrovega klorida kot tudi, da je poslal pošiljke s to snovjo na Češko. Grozilna elektronska pisma, ki jih je prejela češka vlada, so vsebovala skrben načrt, ki je vključeval uporabo razpršene strupene snovi na večjem številu prebivalstva, ključen del načrta pa so predstavljale opozorilne pošiljke živosrebrovega klorida članom češke vlade.

Tožilec je izpostavil, da če bi Cernic res bil le sredstvo v rokah teroristov, bi naročniki nadaljevali z grožnjami, vendar so te prenehale takoj po Cernicevi aretaciji.

Glede kaznivih dejanj proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in ponarejanja listin (Cernic je pri odpravljanju in sprejemanju pošiljk uporabljal fiktivno ime Boris Mannlicher in ponarejeno italijansko vozniško dovoljenje) pa je Oštir poudaril, da je obtoženi tekom postopkom dejanja sam priznal.

Tožilec je za kaznivo dejanje terorizma predlagal kazen štirih let in desetih mesecev zapora, za kaznivo dejanje s področja drog leto in sedem mesecev ter za ponarejanje listin devet mesecev zapora, nato pa predlagal enotno kazen sedem let zapora. Obenem je vložil tudi zahtevo za podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe.

Obramba se sklicuje na to, da ni bil dokazan namen

Cernicev zagovornik Gorazd Gabrič pa je poudaril, da obtožnica ni vsebovala niti indicev kaznivega dejanja terorizma ter je zato tako nedefinirana, da dejansko krši možnost obrambe. Sicer pa po njegovih besedah ni bil dokazan namen, nenazadnje pa Cernic ni imel nič s češko vlado.

Ponovil je, da je živosrebrov klorid mogoče prosto kupovati na spletu in da snov, kot je bila zapakirana v pošiljki, ki jo je prejel češki minister, ni bila nevarna. Cernic je poleg tega to snov prodal že prej, pri čemer je šlo za iste količine in isti način pakiranja. Obramba trdi, da je Cernic preko črnega trga anonimnemu naročniku poslal pošiljko na naveden naslov, pri čemer je bil prepričan, da je prejemnik isti kot pošiljatelj.

Kot je še poudaril Gabrič, tožilstvo vztraja pri očitku terorizma, ki naj bi ga Cernic zagrešil kot član širše družbe, hkrati pa operira s povsem neznanimi sostorilci. Zato je za svojega varovanca predlagal oprostitev. Glede ostalih očitkov pa meni, da gre za manjša kazniva dejanja, za katera bi z ozirom na Cernicevo mladost in nekaznovanost zadostovala pogojna kazen. Obenem je odvetnik predlagal odpravo pripora.

K besedi je pristopil tudi obtoženi Cernic, ki je izrazil kesanje za dejanji, povezani z drogami in ponarejanjem. Kot je dodal, napak ne bo ponovil, saj si zdaj želi le dokončati študij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
12. 12. 2015 16.14
+4
v kapitaliymu in njegovi paranoji ki jo je nala[; sam ustvaril je vsak terorist ki gre scat v goyd!!!
nx56rt28kk290056
12. 12. 2015 12.24
+11
Mladenič je delal biznis na črnem trgu za priboljške med študijem, kjer te ravno ne zanima identiteta naročnikov ampak zgolj denarni tok. Nekdo ga je zavohal in mu plačal storitev, on pa jo je izvršil. Ta nekdo si je tako opral roke. Če tožilstvo ne more dokazati povezave z grožnjami ga lahko obsodijo zgolj zaradi nedovoljenega prometa z nevarnimi snovmi in ponarejanja osebnega dokumenta, za to pa je svoje že odsedel. Speče teroristične celice naj naši iščejo drugje v državi. Bolj kot te so nam nevarni samo še tatovi in lopovi družbenega premoženja ter politiki, ki so nam ukradli in okradli državo. Ti se še vedno prosto brez pregona pokončno sprehajajo po deželi, kot tudi morilci udbe in povojni zločinci, ki imajo očitno z organi pregona podpisan pakt o doživljenjski imuniteti. Pravosodje je lahko s tem lovom na čarovnice sram!
Mojster123
14. 12. 2015 09.46
+2
Uporabnik113089
12. 12. 2015 10.53
+11
Mladenič naj si poišče drugega odvetnika. Kaj če bi se spomnil kakšne srčne operacije? Kardiologija je pomagala grobarju Istrabenza, ki je naredil za enih 700 mio. eur. škode....
Uporabnik113089
12. 12. 2015 10.57
+12
Btw. Tudi meni se ne sanja kdo je češki finančni minister in če bi me nekdo prosil da proti plačilu pošljem konjsko figo na njegov naslov, bi tudi sam to storil. Naši tožilci so asi. V parih letih si je bratija potalala skoraj 40 mlrd. eur. iz proračuna, celotno slovensko tožilstvo pa se je lotilo zamejskega šaljivca.... Slovenski pravni sistem ni vreden da ga sonce obsveti!
mulc113
12. 12. 2015 18.50
+0
Ravno zato mora biti kaznovan, da boš tudi ti razumel, da če pošlješ konjsko figo na naslov, ki ga ne poznaš počneš nekaj, kar se ti lahko grdo maščuje maščuje. Se pa strinjam, da če bi imel tajkunski denar, bi si lahko privoščil tajkunske odvetnike, ki bi "slabo plačane" slabe državne tožilce zmleli na sodišču.