Črna kronika

Tožilstvo vložilo obtožnico zoper Milka Noviča, ki naj bi ustrelil direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika

Ljubljana, 17. 06. 2015 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./V.B.
Komentarji
0

Tožilstvo je vložilo obtožnico zoper Milka Noviča, ki je ovaden za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika decembra lani. V njej piše, da so na njegovih rokah, laseh in plašču našli delce smodnika, odkrili luknje v njegovem alibiju, v bližini kraja umora pa so ob kritičnem času zaznali tudi signal njegovega mobilnega telefona.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obtožnica zoper Milka Noviča
    02:46
    Iz 24UR: Obtožnica zoper Milka Noviča
  • Iz 24UR: Kaj sledi?
    01:13
    Iz 24UR: Kaj sledi?

Potem ko se je prejšnji teden na ljubljanskem okrožnem sodišču končala sodna preiskava zoper Milka Noviča, ovadenega za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je tožilstvo danes zoper njega vložilo obtožnico. V njej mu očitajo, da je svojega nekdanjega nadrejenega umoril na zahrbten način iz brezobzirnega maščevanja.

Na parkirišču mu je prišel za hrbet in ga dvakrat ustrelil

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra lani, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, kjer se je odvijala prednovoletna zabava inštituta, zaklenil vozilo in se odpravil proti lokalu. Storilec mu je prišel za hrbet in ga dvakrat, brez opozorila, ustrelil v glavo. Zgrudil se je na tla, storilec pa je pobegnil. Hudo poškodovanemu Jamniku so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer je po nekaj dneh umrl.

Novič, ki je bil zaposlen na Kemijskem inštitutu, a so ga leta 2009 odpustili, se je po izgubi službe ukvarjal z gojenjem sivke in med drugim kandidiral tudi za županski stolček v Sežani. Policisti so ga aretirali  manj kot teden dni po umoru, 22. decembra lani. Čeprav niso nikoli našli pištole, so mu na sled prišli na podlagi ogleda terena, več kot 150 opravljenih razgovorov, izpisov telefonskih klicev in najdenega tulca na kraju dogodka.

Kaj piše v obtožnici?

Kot je razvidno iz obtožnice, je policija na Novičevih rokah, laseh in plašču našla smodniške delce, ki so ustrezali tistim s kraja dejanja. Prav tako so našli luknje v njegovem alibiju. Čeprav je zatrjeval, da je bil tistega večera vseskozi doma in gledal televizijo s prižganim računalnikom v roki, so bazne postaje, ki lovijo mobilni signal, njegovega zaznale v bližini kraja dogodka kmalu po umoru. Prav tako so pregledali njegova dva računalnika in ugotovili, da v kritičnem času na njih ni zabeleženih nobenih aktivnosti.

Strokovnjaki so preverili tudi oddaljenost njegovega doma od kraja zločina in preverili čas poti z avtomobilom, peš ter s kolesom. Ugotovili so, da je imel Novič več kot dovolj časa, da je od 19.28, ko je hišo zapustila njegova hčerka, ki mu je do te ure zagotavljala alibi, do 19.38 oz. 19.40, ko se je zgodil umor, s kolesom prišel na kraj dogodka, tudi če je peljal v umirjenem tempu vožnje.

In motiv?

Novič naj bi Jamnika ustrelil, ker ga je krivil za to, da je izgubil službo, pa tudi zaradi dolgoletnih nesoglasij, ovadb in tožb, ki jih je vlagal zoper inštitut in Jamnika osebno. Večino od njih je izgubil. Noviča naj bi tako v dejanje vodila zagrenjenost, občutek nemoči, brezobzirno maščevanje in sovraštvo do Jamnika.

Novičev odvetnik Jože Hribernik medtem vztraja: tožilstvo nima nobenih dokazov, prijeli in obtožili so napačnega človeka.

Tožilstvo je Noviča zahtevalo podaljšanje pripora. Če mu bo sodišče ugodilo, se bo Hribernik pritožil na ta sklep, prav tako bo ugovarjal obtožnici. Če zadeva pride v sodno dvorano, pa bo z izvedenskimi mnenji, pravi, dokazoval, da so delci smodnika na Novičevem plašču in rokah ostali še od streljanja več mesecev pred umorom, saj je njegov klient član strelskega društva.

Če bo Novič, za katerega je tožilka zahtevala podaljšanje pripora, spoznan za krivega, mu grozi več kot 15 let zapora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3