Slovenija

Tovšakova obtožena prilastitve denarja delavcev

Ljubljana, 08. 05. 2012 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hilda Tovšak se bo morala na sodišču zagovarjati zaradi neupravičene prilastitve sredstev iz blagajne vzajemne pomoči delavcev treh družb Vegrada. Domnevno naj bi šlo za sredstva, ki so jih delavci zbirali za družini umrlih delavcev.

Hilda Tovšak na sodišču v zadevi Čista lopata
Hilda Tovšak na sodišču v zadevi Čista lopata FOTO: Damjan Žibert

Specializirano državno tožilstvo je v obsežni preiskavi Vegradovih poslov proti nekdanji glavni direktorici Hildi Tovšak vložilo prvo obtožnico. Gre za neupravičeno uporabo in prilastitev sredstev iz blagajne vzajemne pomoči delavcev treh družb Vegrada, so potrdili na tožilstvu. Obtožnica zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja je zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak ter nekdanjo direktorico kadrovskega in splošnega sektorja Branko Gabriel pravnomočna od 20. februarja, so danes potrdili na specializiranem državnem tožilstvu.

Kot so pojasnili, je pristojni tožilec na podlagali ovadb in poročil policije, ki predstavljajo podlago za odločitev tožilca glede uvedbe kazenskega pregona, do sedaj vložil obtožnico, ki je pravnomočna, zaradi poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja zoper dve vodilni delavki v Vegradu.

Uvedena je tudi sodna preiskava v dveh primerih goljufij, v kateri gre za postopek zoper več fizičnih in pravnih oseb v in zunaj sistema Vegrad, ki so z lažnivim prikazovanjem obsega izvedenih gradbenih del neupravičeno pridobile sredstva iz skladov EU (zadeve Rimske Terme in Betnava), so še navedli.

Poleg tega je zoper dve osebi iz Vegrada vložena zahteva za preiskavo zaradi poslovnih goljufij, zoper vodilne osebe Vegrada je zaradi kreditov povezanim osebam in prenosa premoženja povezanim pravnim osebam uvedena preiskava zaradi oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali pravic, zoper dve osebi zunaj Vegrada pa je vložena zahteva za preiskavo zaradi goljufije, so dodali.

Obtožnica naj bi se nanašala na zadrževanje sredstev, ki so jih zbirali delavci za družini umrlih delavcev

Današnji Dnevnik pa piše, da je bila po njihovih informacijah obtožnica proti Tovšakovi in Gabrielovi vložena zaradi neupravičenega zadrževanja prostovoljnih prispevkov delavcev, zbranih za družini dveh umrlih delavcev. Kot so ugotovili kriminalisti, naj bi Tovšakova in Gabrielova od začetka leta 2009 do sredine leta 2010, torej tik pred uvedbo stečaja nad Vegradom, nezakonito uporabljali še druga sredstva t. i. blagajne za vzajemno pomoč. Zaposleni in sindikat naj bi bili oškodovani za dobrih 200.000 evrov.

Vse ovadbe preiskuje policija. V nekaterih zadevah je preiskovanje že opravila, v drugih primerih pa preiskava v Sloveniji in v tujini še poteka. Pri tem na tožilstvu poudarjajo, da gre za številna kompleksna kazniva dejanja, katerih pregon in preiskovanje zahtevata veliko časa, dodaja časnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
12. 07. 2012 11.59
+1
Hilda si zasluži 50 let zapora pa 10 udarcev z bičem dnevno. To bipotem mogoče bila pravica.
Pošten Zvezdaš
10. 05. 2012 09.05
+2
Zapomnite,da vsi krivci naj prej zavlečavajo s temami ,potem se ne želijo ozivati na pošte ,da bi prihajali na ,zaslišanje .na konco pa glumijo ,da sta tupasti.in se spravljajo v BOLNICO.Jas misli ,da ki ji pošiljajo na ZRAVLJANJE ,da bol rabijo zdravljanje kod tistiškatere pošiljajo.PODARJAM TUDI TOŠAKOVA NA ISTI POTI.
osamosvojitelj
09. 05. 2012 11.14
+6
pri vsem kar je pokradla in "olastninila" so uspeli samo s tole revščino. Ni kaj, strokovno delo!!!!Hildo v pripor in vse ovadbe hitro na sodišče ter odvzeti vse, kar je nagrabila!Enako pa seveda velja tudi za vse ostale tajkune, ki se danes smejijo Slovencem v obraz, ker se žal ni še nikomur od njih nič zgodilo in kot kaže, se jim tudi ne bo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ce.ce.
09. 05. 2012 06.32
+9
Z denarjem ki ga je nakradla bi Lahko bi šla tud na lepotno operacijo..je grda k smrtni greh
luckyss
09. 05. 2012 06.54
+5
Kaj sedaj lahko lepotni kirurg že celo glavo zamenja? :)
jafalical
08. 05. 2012 23.01
+5
A šele ta obtožnica je na vrsti pri njej, med vsemi ostalimi? Kaj mečkajo na teh sodiščih in kar še razpravlajo.
osamosvojitelj
09. 05. 2012 11.16
+2
ne mečkajo sodišča - zadeve imata v rokah policija in tožilstvo, kakšno pa MOGOČE TUDI ŽE PREISKOVALNI SODNIKI!!??
titovka
09. 05. 2012 11.37
+2
naša sodišča niso vredna, da jih sploh imenujemo, kot sodišča!!!!!!
BlackBirdy
09. 05. 2012 22.58
+2
Nazadnje bo celo tak, da bo edina, ker bodo ostale stvari tak al tak zastarale!!!!!!!!!
Tomislava Ule
08. 05. 2012 21.09
+4
Pe vedno ne moremo dojeti, da je ta babnica toliko požrešna. Mislim, da bi svoj lastni drek požrla, samo da bi imela denar. Čudim pa se NSI in njihovi predsednici, da se ne opredeli o tem, saj je ona bivša SKD članica. In to naj bi bila krščanska ženska? Sram me je zaradi takih žensk, da sem ženska.
davc0407
08. 05. 2012 19.44
+2
Ne verjamem,da je nekdo s tako nedolžnim obrazom zmožen kaj takega
SimonaHamer
08. 05. 2012 19.00
+4
Ampak Ampak Pustili ste nas ob cesti Na kamnih namesto kruha Pustili ste nas v našem imenu Udarjali ste s pestmi po govorniških pultih (takrat ko to ni bilo več nevarno) in v našem imenu kričali: Dost mamo! Dost mamo! Jurišali ste na položaje Na službe (z našimi službami) Na barikade niste šli Barkade so zastarele Lenina niste omenjali (Lenin je mrtev kos mesa) Pustili ste nas s trebuhi obrnjenimi navzven Prikimavali ste nam z našimi obrazi Se smejali z našimi nasmehi Ampak Ampak Izdali ste nas takoj za naslednjim križiščem Takoj ko ste pomalicali ste odpeljali naprej z našimi avtomobili Po naših cestah Preko naših glav Čez naše besede Pustili ste nas sredi tuljenja in si zatisnili ušesa Naša ušesa z vašo gluhoto Jeziki so vam padli v prah Preobloženi jeziki kontaminiranih besed Dali ste nam svoje sovraštvo za našo ljubezen Roke ste razstavili v alkoholu Naše roke V muzejih V mavzolejih V bankah poceni kreditov Smejali ste se ko ste rekli: Poglejte roke! Poglejte roke ki so mislile ki so upale ki so se zmotile ki so smešno velike kot pošvedrani čevlji Charlija Chaplina! Pustili ste nas ob cesti Ob bregovih samih belih kamnov Pokopališč Časa Krivice brez krivde in postavili ste si plotove (na naši zemlji z našimi zidaki) Napisali ste glasbo za vaše plesne korake Nas pa ste pustili za sabo ko ste lezli v hrib Grizli kamen da bi poiskali zlato Vaše zlato na naših ramenih v vaše shrambe In tako ste odšli mimo Zazrti v svojo svetlo prihodnost Mi pa smo ostali zadaj kjer ste nas pustili Kjer nas še vedno puščate V upanju da crkovina požre crkovino Da okužena hiša ne bo nikoli več poseljena Da se cesta ne ponavlja Da Čas ni eden in neskončen ki se vrti v krogu Ampak! Ampak! Zmota je velika Zmota čaka za vogalom (kot nevarna ranjena žival) da se pripeljete mimo nič hudega sluteč čez deset dvajset trideset enkrat že in takrat bo zakrvavelo nebo (naše nebo v vaših glavah) in nič ne bo pozabljeno Niti zrno Vinko Möderndorfer
bernardedwards
08. 05. 2012 18.54
+9
zaradi takih in za takšne kot je ta naj bi šparali
bernardedwards
08. 05. 2012 18.55
+5
Milan Koleznik
08. 05. 2012 18.17
+4
a še tu delujejo veze in poznnstva Tovšakove.
Milan Koleznik
08. 05. 2012 18.15
+4
zakaj Tovšakova tako hitro v zatišje portala,Jankovičev sin pa več dni na vidnem mestu,naj to nekdo razloži kak pomen ima novinarstvo na popu.
HooplaToopla
08. 05. 2012 16.31
+14
Problem je v tem, da je Hilda denar, ki ga je nakradla in prisleparila z najrazličnejšimi "poslovnimi" kombinacijami pa tudi kar direktno - brez odvečnega zapletanja, dokaj radodarno delila okrog. Kadar ne gotovine pa stanovanja, druge nepremičnine, gradbeni in drugi material, delovne ure brezpravnih delavcev, usluge, delnice ......(you name it) .... Sicer ji že v osnovi ne bi moglo tako dolgo uspevati, niti ne bi mogla zastaviti tako na široko. Srečni dobitniki so bili mojstri iz vseh sfer oblasti. Katoliški dostojanstveniki, levi prvaki, desni oblastniki, tisti vmes, lokalni veljaki, dvomljivi biznismeni, visoko rangirani javni uslužbenci, sumljivci iz sodne veje, ...... Nikomur od njih ni v interesu, da se sploh kaj iz te smrdljive greznice razkrije. Najbolj gotove bi se počutili, če bi vsa stvar utonila v pozabo. To je GLAVNI RAZLOG, da se zadeva sploh nikamor ne premakne, kje šele, da bi gospa Tovšak kdaj zares za konkretno dobo šla za rešetke, kamor nedvomno spada. Tudi zaplenili ji ne bodo ničesar od nakradenega. Tako zelo varna je, da ji niti ne bi bilo treba komplicirati z Liechtensteinom in drugimi finančnimi oazami. Sicer pa bi kriminalisti, če bi jo resno obravnavali, skoraj gotovo odkrili še kaj presenetljivega in zanimivega. Ženska njenih moralnih pogledov se s svojimi zvezami in vplivom, brez dvoma ni ukvarjala izključno z gradbeništvom. Obstajajo še precej bolj donosne "gospodarske " panoge.
Thor-1st
09. 05. 2012 06.17
osamosvojitelj
09. 05. 2012 11.17
+2
Mirsad Miro Muharemovi?
08. 05. 2012 15.49
+3
xmobile,riba se začne jesti pri repu,bandite se lotiš loviti pri vrhu,torej tvoj idol je zrel že zdavnaj za v ćuzu,pa še zmeraj šeta okoli,je res da se nekaterih Evropskih držav izogiba,ma šeta..toliko o vaši dvoličnosti,ko so tipu vkradli hišo za 120 eurov ti in tebi podobni niste niti z prstom omenili pravice in sodišč..ma spelj se nekam
Irena Zvonka
08. 05. 2012 15.57
+3
nihče ni moj idol kot ga ti vidiš v jankoviću.banditov pa se niso lotili niti pod pahorjem niti pod janšo pa tudi pod jankovićem se jih nebi.zakaj? ker je to delo sodišč in policije.ti pa so nesposobni.pika.
JezekTekaTeka35
08. 05. 2012 15.59
+1
A to v Bosni začnete ribo pri repu jest Mirza, a ...
Mirsad Miro Muharemovi?
08. 05. 2012 16.12
+1
hehe Jezek,nema bolje solate od mesa,pa to..in ko jemo ribo,ni problemov ,kar skostmi vred,in bok te živi,predsem GIRICE..HEHE
Maček2
08. 05. 2012 16.16
+0
Maček2
08. 05. 2012 16.16
+1
JezekTekaTeka35
08. 05. 2012 16.26
-3
Mirsad Miro Muharemovi?
08. 05. 2012 15.45
+8
Delavci so zbrali denar za pomoč sodelavcem in njihovim družinam v stiski, tistim, ki so se poškodovali, ki so bili bolni, ki so na delu izgubili življenje. Hilda Tovšak je ta denar ukradla
Mirsad Miro Muharemovi?
08. 05. 2012 15.46
+2
Irena Zvonka
08. 05. 2012 15.48
+1
Mirsad Miro Muharemovi?
08. 05. 2012 15.50
+1
Irena Zvonka
08. 05. 2012 15.53
-3
nee pozabil si omenit janšo.tebi tud če se ne dvigne je kriv janša
Mirsad Miro Muharemovi?
08. 05. 2012 15.57
+5
xmobile..Janez Janša se ne zaveda da on in edino on razdvaja Slovenski narod,kaj ti ni jasno,a ne vidiš,a ne bereš,ali si toliko zaljubljen v njega,ali kaj,če bi njemu bilo do Slovenije,demokracije,Slovencev bi tipo odstopil,a ne vidi da ga milijon in pol ljudi noče..in ti vidiš samo Muharemoviča.hehe,vedi da imam prav jaz
Irena Zvonka
08. 05. 2012 16.00
-3
Irena Zvonka
08. 05. 2012 16.04
+3
se pa strinjam da je to kar si napisal pokvarjeno do konca in take stvari bi bilo strogo kaznovati
Syrena
08. 05. 2012 18.51
+1
Pa taka kristjanka je ta ženska, poštena do konca, c c c c, zdaj pa tole
Draža
08. 05. 2012 15.41
+12
Naj se zdaj država izkaže in začne rubiti premoženje,ki si ga je nakradla ter izplača ogoljufane delavce.
tafo
08. 05. 2012 15.38
+12
Kuglo za nogo prvezat pa do smrti v kamnolom kamne tolč....zaradi takih kot je ona podpiram srednjeveške načine kaznovanja.....ne gre šefla v usta,ne,Hildica
sahrana
08. 05. 2012 15.30
+13
P.S. samo primer nekdo je ukradel nekaj drobiza pa 3 bureke in je zato sedel dobro leto -hitrost pravosodja brez primere P.S,vegrad -hilda in naveza miljonska skoda govorim o mio eur se se vedno nasmiha z medijev - hitrost pravosodja ? P:S:in potem se bo nekomu snelo in hildo ne bo samo oklofutal kot jo je sokrajanka v trgovini -hitrost pravosodja ???
Irena Zvonka
08. 05. 2012 15.36
+4
no vi pa veselo še naprej podpirajte javno upravo.škoda da bodo dosegli nekakšen sporazum z vlado.prav rad bi referendum,ker vem da bi izgubili.in potem naj se jim vzame 40% in polovico pošlje na zavod
Irena Zvonka
08. 05. 2012 15.24
+18
potrebno je bilo 2 leti da so jo obtožili kar je splošno znano.že zdavnaj bi morala biti v zaporu in premoženje že zdavnaj odvzeto.zaradi takih stvari sem proti javnemu sektorju...sodstvo ,policija.več kot polovico jih je potrebno odpustiti in zaposliti sposobne ljudi.
motofrik
08. 05. 2012 15.25
+13
Če je kaj pravice na svetu, bo starost preživela v arestu.
Huey
08. 05. 2012 18.48
+0
motofrik
08. 05. 2012 15.15
+17
Če je Bog na svetu, jo naj obsodijo. In če ga, naj jo obsodijo. Samo, za tisti denar jo je pa lahko sram, da ga je vzela... Ko so zidarji si trgali od ust in zbrali tiste evre, ona pa gre olastnitit.. Ima da jo vsak od tistih delavcev pljune...
KisloZelje333
08. 05. 2012 15.15
+11
Kako bi varčevali pametno? Janša za začetek nas lahko izpišeš iz Nata, da ne bomo še tam nepotrebno trošili, potem tisti milijon, ki ga vsak mesec prejme RKC, to je 12 milijonov na leto, dragi janša, tu bi lahko veliko prihranili, ne pa da moramo mi zategovati pasove, ki nismo niti malo odgovorni za krizo, denar tajkunov bomo lepo pustili nedotaknjen v davčnih oazah, istočasno pa bi poštene ljudi radi obrali do kosti, večina že ve, da je politika en velik nateg in prav je tako, da je vsak dan več ozaveščenih ljudi, ker edino to mi daje upanje, da bomo nekoč zaživeli kot ljudje, ne kot številke.
sugarhill
08. 05. 2012 15.29
+1