Črna kronika
Oglas

Temu vozniku se slabo piše - kazen na licu mesta: vsaj 200€

Ljubljana, 04. 08. 2016 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Jereb
Komentarji
0

Dejstvo je, da ga ni voznika, ki ne bi kršil tega predpisa. Četudi si mogoče bolj papeški od papeža. Poglej si, kako deluje policijski radar, ki te kaznuje za 2 prekrška hkrati.

Pozdravljen,

če mogoče še nisi seznanjen: slovenski vozniki ne polnimo proračuna le s plačevanjem absurdno visokih kazni za kanček prehitro vožnjo - v zadnjem času nas skubijo tudi za vožnjo z nepravilno varnostno razdaljo!

TruCam LTI ne izmeri le hitrosti, temveč tudi varnostno razdaljo med vozili!
TruCam LTI ne izmeri le hitrosti, temveč tudi varnostno razdaljo med vozili! FOTO: Varnostna

Res je, policija si je omislila merilnike (glej sliko), ki poleg hitrosti obenem izmerijo še varnostno razdaljo!

Po mojem mnenju nič spornega, prej nasprotno – vožnja 'za ritjo' ni le nevarna, temveč tudi stresna za voznika spredaj. Predvidevam, da si enakega mnenja? A kaj, ko ti merilniki nikoli niso bili namenjeni umirjanju prometa...

Sploh veš, kakšna je zakonsko določena minimalna varnostna razdalja?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še slikovna ponazoritev za lažjo predstavo, da ti pokažem, kakšna je v realnosti predpisana razdalja pri vožnji v naselju:

Varnostna - 2
Varnostna - 2 FOTO: Varnostna

Torej, če boš ponesreči vozil prehitro, recimo 56 ali bog ne daj celo 61 km/h v naselju, boš kaznovan z 80 oziroma z 250€ kazni. Če pa boš pri tem zgolj za 1 meter napačno ocenil varnostno razdaljo, te bodo oskubili še za dodatnih 200€! Zmaga za proračun, oziroma adijo 450€ na en mah

Lahko ti povem, da ga ni voznika, ki ne bi kršil tega predpisa. Zakaj? Ker je ocena varnostne razdalje povsem subjektivna, stvar posameznikove presoje - v avtu nimamo števca, k bi prikazoval ta podatek. Gorje tistim s slabo prostorsko predstavo, pa čeprav sami niso nič krivi! 

In vedno se najde nekdo, ki se vrine v prazni prostor - našo varnostno razdaljo. Pa vendar obstaja način, da se izmakneš tovrstnim kaznim.

Tvoja pravica: biti opozorjen na merilnike hitrosti - za pravočasno prilagoditev hitrosti in varnostne razdalje

Se zavedaš, da imaš pravico, da si o izvajanju meritev obveščen? Ta privilegij namreč pripada le še voznikom v 5 drugih državah članicah Evropske unije. Zakaj torej tega privilegija ne bi izkoristil? 

Radijska obvestila o kontrolah prometa, opozorilne table pred stacionarnimi radarji... vse super. Ampak - kaj se zgodi, ko policija in mestna redarstva za cesto postavijo kaj od tega:

Varnostna - 3
Varnostna - 3 FOTO: Varnostna

In s tem, da si o meritvah hitrosti obveščen, ni popolnoma nič narobe. Zakaj? Namen radarjev naj bi bil umirjanje prometa, s čimer se verjetno strinjaš? 

A kakšen namen imajo radarji na zgornji sliki, skriti za drevesom ob cesti, v vozilu, skratka skriti tako, da se jih ne opazi? Kakšen je namen tovrstnih radarjev, razen, da se nekdo na povsem legalen način prikrade do tvojega denarja?

Vozniki nervozni, čeprav rešitev obstaja?

Vozniki smo postali nervozni, ker ti skriti radarji, ki jih brez sramu s pridom izkoriščajo tudi mestna redarstva, ne umirjajo prometa. Več kot očitno je njihov namen zgolj kaznovanje in polnjenje proračuna.

Ni ga umetnost skriti, umetnost ga je opaziti. Foto: Motosvet.com
Ni ga umetnost skriti, umetnost ga je opaziti. Foto: Motosvet.com FOTO: Varnostna

A rešitev obstaja! Vklopi zvok in si poglej ta posnetek voznikov, ki se nadvse uspešno izogibajo tem radarjem:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Naprava, ki jo vidiš na posnetku, je radar detektor - ta mala zverinica zazna in pravočasno opozori na vse aktivne radarje, ki ti želijo prekrižati pot in ti iz denarnice izpuliti denar! 

Samo pomisli, kako dober je občutek, ko si pravočasno opozorjen na vse te inkasante. Pravočasno lahko prilagodiš svojo hitrost, postaneš pozoren na omejitve in se posledično izogneš morebitni absurdno visoki kazni. S tem pa je tudi radar upravičil svoj namen. 

In veš kaj je najboljše? Uporaba radar detektorja je v Sloveniji povsem zakonita – a kaj to zares pomeni?

Policija uporabo radar detektorjev ne preganja, temveč jo pozdravlja!

Glavni namen detektorja, o katerem si lahko več prebereš na uradni strani, je umiritev prometa, saj si kot voznik pravočasno opozorjen na radar.

Tako imaš možnost postati pozoren na omejitve, okolico, imaš možnost pogledati na števec in seveda po potrebi lahko tudi prilagodiš hitrost. Samo poglej ta video in ti bo vse jasno:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kajti le z radar detektorjem lahko postaneš pozoren in se zaveš omejitve hitrosti na danem odseku skritega radarja - s tem pa je cilj postavitve radarja tudi dosežen. Mar ne? No, enakega mnenja kot jaz je tudi višji prometni policijski inšpektor:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In zmotno je mišljenje, da detektorje kupujejo cestni dirkači. Večina nas vozi predvsem na dnevnih relacijah: dom – služba – trgovina – pošta. In kot ugotavljam, nas voznike zelo moti, da policija in občine prežijo na nas s skritimi radarji. 

Kar je najboljše pri tem detektorju je, da se cena novega detektorja (klikni za več informacij) giblje okoli najnižje kazni za prehitro vožnjo v naselju. To pomeni, da se bo nakup povrnil že ob prvi izognitvi radarju

Če si veliko na cesti ali pa si že večkrat opazil mobilni radar policije ali redarstva na svoji poti v ali iz službe, potem je radar detektor brez dvoma obvezna oprema za brezskrbno vožnjo in prihranek! 

Ne čakaj in ne kaznuj samega sebe – priskrbi si svoj radar detektor, da boš že jutri vedel za vse skrite radarje, ki ti stojijo na poti – in to brez, da bi za to plačal en sam cent kazni.

Pa srečno vožnjo! - Miha

P.S.

Naj te samo spomnim, da Policija letno pobere za kar 40 milijonov evrov glob, v kar pa niso všteta občinska redarstva. Kot si lahko prebral v zgornjem zapisu se jaz že dolgo časa uspešno izogibam radarjem, in če boš sledil mojim napotkom, se boš tudi sam že naslednjič le odpeljal mimo radarja, brez kazni! 

Klikni tukaj in poglej kaj vse zmore novi detektor Kiyo E-265 (sam sicer še vedno uporabljam starejšo verzijo E-255).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3