Črna kronika

Tako dolgo molila, da je hči umrla

Madison, 07. 10. 2009 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Starša sta se odločila, da bosta svojo 11-letno hčer ozdravila z molitvijo. Molila sta tako dolgo in vneto, da nista opazila, da je deklica tako zelo oslabela, da ni mogla več jesti, piti, govoriti ali hoditi.

Starša bi lahko molila tudi v bolnišnici, medtem ko bi zdravniki skrbeli za njuno 11-letnico deklico.
Starša bi lahko molila tudi v bolnišnici, medtem ko bi zdravniki skrbeli za njuno 11-letnico deklico. FOTO: Reuters

Madeline Neumann je bila stara 11 let, ko je hudo zbolela. 47-letni oče Dale in 41-letna mati Leilani sta se odločila, da Madeline ne bosta peljala k zdravniku, saj sta verjela, da bo molitev pomagala. Čeprav je deklica kazala zelo hude simptome bolezni, sta pri svoji odločitvi vztrajala. Marca 2008 ni več mogla hoditi, jesti, piti ali pa govoriti, poroča Sky News.

Mati in oče sta usodnega dne v hišo v ameriškem Wisconsinu povabila tudi prijatelje in zagovornike zdravljenja z molitvijo. Deklica je ležala na tleh v družinski hiši, odrasli pa so jo obkrožili in se posvetili pogovoru z bogom. Le ena oseba v skupini je opazila, da je deklica prenehala dihati in da molitev očitno ne pomaga.

Sodnik: Obsojam vaju na šest mesecev

Dale in Leilani sta se morala soočiti s sodnikom. Grozila jima je 25-letna zaporna kazen. Obdukcija je pokazala, da je njuna hči bolehala za sladkorno boleznijo, ki bi jo zdravniki lahko brez težav nadzorovali.

Sodnik se je odločil, da bosta starša v zaporu sedela le šest mesecev. Svojo odločitev je razložil z besedami, da sta Dale in Leilani zelo dobri osebi, ki sta si ustvarili družino. “Vajina odločitev je bila napačna. Bog najverjetneje deluje skozi neke druge ljudi, med njimi so tudi zdravniki,” je povedal sodnik.

Tožilci so sodnika opozorili, da sta mati in oče ignorirala očitne in zelo hude znake bolezni. “Njuna zakonska dolžnost je, da poskrbita za otroka in ga odpeljeta k zdravniku, če otrok potrebuje pomoč."

Starša sta med zagovorom povedala, da ozdravitev pride le od boga. Nista pa pričakovala, da bo njuna deklica umrla. “Ne obžalujem, da sem zaupala bogu, da bo poskrbel za mojo hčer. Ali sva vedela, da je njena bolezen lahko usodna? Ne. Ali sva naredila tisto, kar je bilo v najini moči? Da,” je povedala mati.

Sodnik je na koncu še dejal, da bosta starša vsako leto šla za en mesec v zapor. Tako naj bi šest let, vsako leto en mesec, posvetila razmišljanju na svojo hčer, ki je umrla zaradi njune napačne odločitve. V zaporu ne bi sedela skupaj, temveč bi en bil zaprt marca, drugi pa septembra. Par ima sicer še tri otroke, Madeline pa je bila najmlajša. Tako bi otroci bili še naprej s starši, sodnik pa je zahteval, da jih obiskuje socialna delavka. Starša pa bosta pod drobnogledom še naslednjih deset let, poroča BBC, ki še navaja, da se bosta starša pritožila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

keinhouse
09. 10. 2009 10.30
Sodnik je seveda kot večina američanov globoko veren in razume starše. Zato jim je dosodil tako milo kazen. Če bi bilo po protokolu, bi prav tako moral obsoditi vse ostale kateri so molili zraven in niso nič naredili - soudeleženci. Zato taka nerazumna odločitev sodišča. Če naprimer isti starši ne bi plačali davka ... uhhh ... potem pa bi dobili 6 let sigurno.
an0nimen
09. 10. 2009 08.08
To je je groza starša sta jo dobesedno sama umorila zaradi virske ignorance jest bi jih za 25 let zapru pa nej molta mogoče bo pa takrat pomagal pa jih še pred smrtijo kdaj ven spustijo. Če je treba kej pošlihtat na tem svetu ni to svetovni mir ta bo pršu sam ko bomo nehal verjet v vile in palčke aka bogove is se zarad njih kregat pa spopadat.
grim.reaper
09. 10. 2009 07.07
bog ni kriv,krivi so "starši"
kurbetina
09. 10. 2009 00.58
ponavad molitev pomaga....vrjetn so bli krivoverci, al pa niso s čistimi srci molili
wyz
08. 10. 2009 19.59
WOW ne morem verjet. Naravni... zakon... ne... obstaja?? Ampak še vedno je pomembno, da otroci istospolnih staršev nimajo pravic, pa čeprav raznospolni starši svoje ubijajo z molitvijo. Nekaj je res narobe s to družbo, in to niso geji in lezbijke...
Estrella.
08. 10. 2009 19.36
Ajooj. Kaj se dogaja po tem svetu.. Groozaaa!!
nina32
08. 10. 2009 17.55
ma kaj sam pol leta!! mogla bi poskrbet za svojga otroka!!
Tonček Balonček
08. 10. 2009 17.11
Gotovo je, da je bil tudi ta dogodek del skrivnostnega božjega načrta, mi o tem pač ne moremo soditi! Molimo!!!
redinmir
08. 10. 2009 16.59
Po eni strani se čudiš, po drugi pa misliš da že vse veš. Bog je, pa še kako in že njegova navzočnost bi pomenila za nas izgubo svobode, ki jo imamo na svetu. Bistveno je, da vse kar delamo lahko delamo svobodno. Obstaja tudi zakon karme, ki je tako določen red, kot so vsi planeti v vesolju. To je trden zakon, ki ga niti Bog sam ne sme spreminajti, ne da bi porušil še druge domine, ki se naslanjajo na posamezna dejanja. Za redke posamenike je namenjeno, da ga srečajo v čudežih, in prav zaradi karme, je to zelo poredko.
QVat
08. 10. 2009 16.55
Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal! Krivično je da je vse polno bolezni za nedolžne ljudi, ki si tega niti pod razno ne zaslužijo, s karmičnega vidika to pomeni da si si to nekako prislužil skozi prejšnja življenja, ampak pustmo zdej to...v tem primeru bi se starši najprej morali postaviti na realna tla in preventivno ukrepati na pač nam znan sodobni način zdravljenja, čudeži se dogajajo, ampak čudeži smo že mi kot ljudje, zato si pa kot "bratje in sestre" moramo med sabo pomagati...noben se ne vtikuje v našo voljo, niti bog ne..starši so polbogovi otrokom in zato so odgovorni tako za vzgojo kot do neke mere za zdravje otroka, kar se tiče iskanje pomoči če je otrok nemočen v tem sistemskem načinu ki ga mi bolje poznamo kot odrasli.. če bomo čakali na čudež ga mogoče ne bomo doživeli, čudež smo že mi in vse kar nas živega obdaja..
wow.blow.me@gmail.com
08. 10. 2009 16.45
@redinmir: ja, ja...diskriminatoren je tale tvoj bog, a ne? Nekaterim prizanaša, drugim ne. Nekateri čudeži so mogoči, drugi ne. Nekateri so zaslepljeni in darujejo cerkveni mafiji, drugi ne. Nekaterim je dano razmišljati s svojo glavo, drugim ne. Nekateri priznavajo razvoj, ki ga dosegamo z znanostjo, drugi ne. Za vsem pa gotovo stoji tvoj bog, ki še kar naprej dela nerazložljive (seveda, če prvič slišiš za pojme, kot so znanost, kvantna mehanika, fizika delcev, "sphagetti theory", končna teorija ipd.) čudeže. Ampak, jaz vseeno mislim, da čudaki verjamejo v čudeže. Meni so stvari precej jasne, logične, vzročno-posledične, determinante... Ne pa kot v starih časih, ko je tresknila strela in je bil to "božji srd". Danes pač vemo, da pozitivni delec v nabitih oblakih sproži strelo, da je to mogoče celo umetno sprožiti z usmerjenim laserjem itd....
redinmir
08. 10. 2009 16.31
Tudi, če se ni oglasil na molitev, Bog je in pomaga, vendar ne kadarkoli bi sami želeli. Veliko molitev ni bilo uslišanih in jih podobno veliko tudi v prihodnje ne bo. So pa bile tudi že uslipšane molitve in tudi čudeži so se zgodili. Mi tega ne bomo znali razumeti, ker mislimo, da je vse kar je samo v materialnem in v tem našem človeškem bivanju. Če straša hčerke nista peljala k zdravniku je pač tukaj vmes tudi malo umske slepote. Bo pač za druge tam blizu nauk za naprej. Moli, ampak naredi vse kar moreš tudi sam.
mmickica
08. 10. 2009 14.39
Pa jima verjamejo?
kripo5
08. 10. 2009 13.34
Ne razmišljaj .. veruj! :) beeee beeee
taneja
08. 10. 2009 13.05
vidim da je vsak, ki ni napisal boj je zakon, bog vse ve..bog je vsemogočni..,obdarjen z obilico minusov. Očitno vam, "pretiranim" vernikom ne gre ravno v račun zdrava logika kajne? ni potrebno preveč misliti, če je nekdo "baje" že vse razmislil namesto vas. no ja..verjetno je res lepše živeti v zablodi, kot pa vedeti in verjeti da sam nosiš posledice svojih dejanj ali pa ne-dejanj. je treba imeti pogum za kaj takega.
Uporabnik52335
08. 10. 2009 12.42
Neumnost na vrhuncu!
manijakk
08. 10. 2009 12.37
Vera je opij za ljudstvo...
pyer
08. 10. 2009 12.01
vera je manipuliranje z ljudstvom...bravo javovit se popolnoma strinjam stabo
pyer
08. 10. 2009 11.59
Nevedneži kler=slepovodena oseba, ki pobija lastne otroke
brboncica
08. 10. 2009 11.49
še en dokaz da bog ne obstaja