Črna kronika

Fritzl: Mama me ni hotela in me je pretepala

Dunaj, 16. 03. 2009 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA/Š.Z.
Komentarji
18

"Imel sem težko otroštvo. Mama me ni želela. Pretepala me je," je v sodni dvorani s tresočim glasom dejal Josef Fritzl. "Klet je bila njegovo igrišče, Elisabeth pa njegova igračka," pa opozarja tožilka.

Fritzl je na sodišču obraz skrival za modro mapo. Na današnjem začetku sojenja, ki poteka ob strogih varnostnih ukrepih, se je v javnosti pojavil prvič od grozljivega odkritja v kleti njegove družinske hiše aprila lani.
Fritzl je na sodišču obraz skrival za modro mapo. Na današnjem začetku sojenja, ki poteka ob strogih varnostnih ukrepih, se je v javnosti pojavil prvič od grozljivega odkritja v kleti njegove družinske hiše aprila lani. FOTO: Reuters
Za varnost in red zunaj in znotraj sodišča skrbi okoli 30 policistov, njihovo število pa bodo po potrebi povečali. Avstrijske oblasti so poleg tega v času sojenja začasno prepovedale prelete nad sodiščem v St. Pöltnu.

Na sodišču v avstrijskem St. Pöltnu se je začelo sojenje Josefu Fritzlu, ki je 24 let v kleti svoje družinske hiše zadrževal in posiljeval svojo hčerko. V sodno dvorano je prispel v spremstvu šestih policistov, obraz pa je skrival za modro mapo.

Državna tožilka Christianne Burkheiser, ki predlaga, naj obtoženec kazen odsluži v psihiatrični ustanovi, je prebrala obtožnico, dolgo 27 strani. Povedala je, kako je Fritzl 29. avgusta 1984 takrat 18-letno Elisabeth zvlekel v klet. "Njene krike je zadušil z krpo čez usta in nos. Posilil jo je že naslednji dan. To je bilo njegovo igrišče, ona pa je bila njegova igračka,'' je dejala. Poroto je pozvala, naj si skuša predstavljati življenje na 11 kvadratnih metrih, brez tople vode, prhe, gretja, dnevne svetlobe. Opozorila je tudi, da Fritzl v letu dni ni pokazal niti najmanjšega obžalovanja.

Pred sodiščem se je zbralo tudi nekaj ljudi, ki so glasno izražali nasprotovanje Josefu Fritzlu. Na fotografiji: igralca z Dunaja – on predstavlja ''pošast iz kleti'', ona pa Elisabeth z okrvavljenimi ustnicami.
Pred sodiščem se je zbralo tudi nekaj ljudi, ki so glasno izražali nasprotovanje Josefu Fritzlu. Na fotografiji: igralca z Dunaja – on predstavlja ''pošast iz kleti'', ona pa Elisabeth z okrvavljenimi ustnicami. FOTO: Reuters
O krivdi 73-letnega Josefa Fritzla bodo odločali trije sodniki in osem porotnikov, razsodba pa naj bi bila znana že v petek. Tožilci so sicer zaprosili, da obtoženec kakršno koli kazen odsluži v psihiatrični ustanovi.

Fritzlov zagovornik Rudolf Mayer pa je poudaril, da njegova stranka ni pošast, "saj je skrbel za dve družini". ''Če želite svojo hčer samo za seks, nočete otrok. Izstradali bi jih do smrti,'' je prepričan. Dejal je še, da mu je Fritzl na začetku sojenja zaupal, da ga je strah, svoje otroke pa je imel na nek način rad.

73-letni Fritzl, obtožen umora, zasužnjevanja, posilstva, incesta, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu in hudih groženj, se je na sodišču izrekel za krivega posilstva, incesta in protipravnega zadrževanja v ujetništvu. Zanikal pa je krivdo za umor otroka, ki naj bi umrl zaradi neustrezne zdravniške oskrbe. Prav tako trdi, da hčerke Elisabeth, s katero je imel sedem otrok, ni zasužnjeval. Če bo spoznan za krivega umora, mu grozi dosmrtna kazen, za zasužnjevanje pa je zagroženih od deset do 20 let za zapahi. Po avstrijski zakonodaji se sicer kazni ne seštevajo in na koncu obvelja le najvišja izrečena kazen.

Na sodišču je Fritzl pojasnil, da je v otroštvu tudi sam trpel zaradi zlorab. "Imel sem zelo težko otroštvo," je dejal s tresočim glasom. "Mama me ni želela. Stara je bila 42 let, ko me je imela. Enostavno ni želela otroka in temu ustrezno je ravnala z mano. Pretepala me je," je dejal. Pri 12 letih se je odločil, da udarcev ne bo več dolgo toleriral. "Od tega trenutka sem bil zanjo poosebljen satan," je dejal Fritzl, ki je z mamo živel v isti hiši do njene smrti leta 1980. Ob tem je pojasnil, da tudi ona ni imela lepega otroštva. "Njeno življenje prav tako ni bilo najboljše. Odrasla je na kmetiji in morala je delati od osmega leta," je povedal obtoženec, ki je očeta videl le redko.

Sodišče in zapor v St. Pöltnu
Sodišče in zapor v St. Pöltnu FOTO: Reuters

Med predvidoma petdnevnim sojenjem, ki se bo večino časa odvijalo za zaprtimi vrati, se bo na sodišču izmed vseh vpletenih v družinsko dramo pojavil le obtoženec. Elisabethino 11-urno pričanje so posneli, zato se verjetno ne bo pojavila v sodni dvorani. Med drugim je namreč dejala, da očeta ne želi nikoli več videti. ''Bil je zelo nasilen do mene. Če nisem privolila v seks, so trpeli otroci. Vedeli smo, da nas bo tepel,'' naj bi povedala preiskovalcem.

Ozadje primera Fritzl

Primer Fritzl je izbruhnil aprila lani, ko je 42-letna Elisabeth šokirala policiste z izjavo, da jo je oče 24 let zadrževal in zlorabljal v ujetništvu v kleti domače hiše. V prisilnem incestu naj bi rodila sedem otrok in enkrat splavila. Trije otroci naj bi bili z njo v kleti celo življenje: 19-letna hči Kerstin, 18-letni Stefan in petletni Felix. En otrok, poimenovan Michael, naj bi umrl tri dni po rojstvu, ker naj bi mu Fritzl odrekel zdravniško pomoč. Njegovo trupelce naj bi oče zažgal v domači peči.

Josef Fritzl
Josef Fritzl FOTO: Reuters

Preostale tri otroke je vzgajala Fritzlova žena Rosemarie, pojavili pa naj bi se na njegovem domačem pragu: Lisa leta 1993 pri devetih mesecih, Monika pri desetih mesecih leta 1994 in Alexander pri 15 mesecih leta 1997. Ko je najstarejša Kerstin hudo zbolela, ji je oče dovolil obiskati bolnišnico. Takrat se je sprožil plaz odkritij, ki so 26. aprila lani pripeljala do aretacije Josefa Fritzla.

Ključni dogodki:

1977: Fritzl prvič spolno zlorabi 11-letno hčer Elisabeth.
29. avgust 1984: Fritzl zvabi Elisabeth, zdaj staro 18 let, v klet in jo zapre.
1989: Rojstvo prvega otroka Kerstin.
1990: Rojstvo Stefana.
1992: Rojstvo Lise.
December 1994: Rojstvo Monike.
Maj 1996: Rojstvo dvojčkov. Prvi je umrl tri dni pozneje, Alexander je preživel.
December 2002: Rojstvo Felixa.
19. april 2008: Hudo bolno Kerstin odpeljejo v bolnišnico.
26. april 2008: Zvečer Fritzl iz kleti pripelje Elisabeth in ženi Rosemarie pove, da se je hči po 24 letih vrnila domov. Čez nekaj ur v hišo vdrejo policisti ter odpeljejo Fritzla in Elisabeth na zaslišanje. Elisabeth spregovori o zlorabah.
13. november 2008: Uradna obtožnica zoper Fritzla.
16. marec 2009: Začetek sojenja.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja