Črna kronika

Pošast iz Amstettna pred roko pravice

Dunaj, 15. 03. 2009 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V avstrijskem St. Pöltnu vlada obsedno stanje. Pred tamkajšnje sodišče bo namreč prvič stopil Josef Fritzl. Policija zagotavlja, da je za varnost poskrbljeno. Prav tako bodo oblasti naredile vse, da zaščitijo identiteto Elisabeth in njenih treh otrok.

Sojenje Josefu Fritzlu, ki se začne jutri, je seveda pritegnilo množice in svetovno pozornost. Tako na začetku sojenja pričakujejo na stotine novinarjev iz več kot 20 držav, pa čeprav ima sodna dvorana prostora le za 98 novinarjev. V sodni dvorani bodo lahko samo akreditirani novinarji. Poudariti velja, da bo prisotnost medijev in javnosti prepovedana skozi celotno sojenje, razen na začetku in koncu, saj tako želijo zaščititi identiteto ključne priče Elisabeth Fritzl in treh otrok, ki so bili skupaj z njo v kleti. Prav tako ne želijo, da bi nekatere informacije prišle v javnost in razkriti jih ne smejo niti porotniki po koncu sojenja.

Josef Fritzl
Josef Fritzl FOTO: Reuters

Temelj tožilstva bo 11-urni film, v katerem Elisabeth pripoveduje, kakšno je bilo njeno življenje vse od trenutka, ko jo je avgusta 1984 njen oče zaprl v klet. Fritzlov odvetnik je sicer namignil, da bo njegov varovanec priznal krivdo za incest, posilstvo, napad in ujetništvo, ne pa tudi za zasužnjevanje in umor. Tožilstvo bo vztrajalo na tem, da je Frizl kriv za umor iz malomarnosti, saj novorojencu ni priskrbel ustrezne zdravniške pomoči, otrok pa je zato umrl. Pričakovano je, da se bo Fritzl branil, da je bil otrok že rojen mrtev. Sojenje bo najverjetneje trajalo pet dni.

Zapor in sodišče v St. Pöltnu, kjer bo potekal proces proti Fritzlu.
Zapor in sodišče v St. Pöltnu, kjer bo potekal proces proti Fritzlu. FOTO: Reuters

Da je svetovno zanimanje res veliko, je potrdil tudi predstavnik zapora, ki pravi, da uslužbence neprestano sprašujejo, kaj Fritzl dela. Izpostavil je, da se zanj zanima celo arabska televizija Al Džazira, a da večino intervjujev in prošenj za informacije odklonijo.

Avstrijska policija pravi, da je na sodni proces dobro pripravljena. V času sojenja bo veljala prepoved letenja, saj bi lahko Fritzl na ta način pobegnil.

Fritzl naj bi vztrajal pri tem, da ni kriv za smrt novorojenca.
Fritzl naj bi vztrajal pri tem, da ni kriv za smrt novorojenca. FOTO:

Elisabeth in njeni otroci so dobili novo identiteto in nov dom, katerega lokacija ni bila javno razkrita. Tam so si v zadnjem letu poskušali na novo ustvariti življenje, a pri tem jih je ovirala prevelika pozornost javnosti. Nekateri rumeni mediji poskušajo na vsak način dobiti njihove fotografije, v zadnjem času pa je bil zaradi pričakovanega začetka sojenja Fritzlu pritisk le še večji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja