Črna kronika

Supančič, osumljen umora očeta: tisti dan sem šel v Avstrijo v želji po boljšem življenju

Maribor, 23. 04. 2015 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

34-letni Robert Supančič, ki je leta 2003 umoril svojo mater, se ne spomni, kaj se je v Zgornji Kungoti dogajalo 6. decembra lani, ko je bil umorjen njegov oče. V Avstrijo pa se je isti dan odpravil v želji po boljšem življenju, pravi.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je začelo sojenje 34-letnemu Robertu Supančiču, ki je obtožen, da je 6. decembra lani v Zgornji Kungoti umoril svojega očeta. Njegov zagovornik Viktor Osim je sodišču predlagal imenovanje še drugega izvedenca, a je sodišče danes sklenilo, da že postavljenemu izvedencu Mladenu Vrabiču da možnost dopolnitve mnenja.

Supančič, ki na predobravnavnem naroku 9. aprila letos krivde ni priznal, je v današnjem zagovoru po prebrani obtožnici, ki mu očita, da je očetu vzel življenje na grozovit način, dejal, da obtožnico razume, ampak da je pretresen. Povedal je, da ima očeta rad in da ne more sprejeti dejstva, da ni več živ.

Robert Supančič na sodišču
Robert Supančič na sodišču FOTO: Kanal A

Pravi, da se ničesar ne spomni

Pravi tudi, da se ne spominja ničesar, kar se je v Zgornji Kungoti zgodilo 6. decembra lani, da pa se je v Avstrijo, kjer so ga policisti prijeli še isti dan, prav tisti dan odpravil zato, ker je mislil, da bo tam našel boljše pogoje za življenje.

Dejal je, da pred odhodom v Avstrijo ni imel konfliktov z očetom, prav tako ni bil jezen na kakšno drugo osebo. Na več vprašanj tožilca Tilna Iviča ni vedel povedati odgovora, saj se marsičesa ne spomni. Povedal je, da ima shizofrenijo, ki po njegovem mnenju verjetno vpliva tudi na miselne procese.

Slovenska policija ga je sicer takoj po dogodku v Zgornji Kungoti označila za zelo nevarnega in javnost opozorila, da obvlada borilne veščine. Še isti dan so ga na Dunaju prijeli avstrijski varnostni organi in ga konec januarja letos izročili Sloveniji.

Leta 2003 umoril mamo, po treh letih psihiatričnega zdravljenja odšel na prostost

Supančič je bil v preteklosti že obsojen, da je aprila 2003 umoril svojo mamo. Ker so sodni izvedenci psihiatri takrat menili, da je moril neprišteven, mu ni bilo treba v zapor, ampak mu je sodišče izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Po treh letih se je lahko vrnil v običajno življenje.

Najprej je živel pri očetovem bratu. Ta je v izpovedbi, ki jo je na današnji obravnavi prebrala sodnica, navedel, da sprva ni bilo težav z nečakom, da je tudi uspešno opravljal študij, leta 2010 pa se je moral nečak zaradi konfliktov odseliti. Navedel je, da je Supančič zadnja tri ali štiri leta živel pri svojem očetu.

Robert Supančič na sodišču
Robert Supančič na sodišču FOTO: Kanal A

Trdi, da je musliman in da bi rad zaključil sojenje do ramazana

Robert Supančič je danes na pobudo zagovornika sodišču povedal, da je musliman in da bi rad, da se zaradi praznika ramazana sojenje proti njemu zaključi do 20. maja. Da je privrženec islama, je v danes prebranih izpovedbah navedlo tudi več drugih oseb, ki Supančiča poznajo, več jih je izpostavilo, da se ga zaradi različnih izrečenih groženj bojijo. Le nekdanja intimna partnerica, ki ga je spoznala na zdravljenju na Pohorskem dvoru, je v prebrani izpovedbi navedla, da je bil miroljuben in da o njem ne more povedati kaj slabega.

Odvetnik zahteva mnenje drugega strokovnjaka

Odvetnik obtoženega Osim je v času od predobravnavnega naroka imel možnost vpogleda v sodni spis iz leta 2003, ko je bil Supančič obravnavan zaradi umora matere, in vpogleda v izvedensko mnenje strokovnjakov na Dunaju, ki so Supančiča po prijetju na Dunaju prav tako pregledali. Osim je menil, da je s strani mariborskega sodišča postavljeni izvedenec, psihiater Mladen Vrabič, imel premalo časa za izdajo ustreznega mnenja in da bi rad, da se v postopek pritegne še dodatni strokovnjak. Sodišču je predlagal, da postavi drugega izvedenca iz komisije ljubljanske medicinske fakultete.

Tožilstvo se s predlogom Osima ni strinjalo, petčlanski senat sodišča pa je odločil, da se tudi Vrabiču omogoči vpogled v spis iz leta 2003 in v mnenja strokovnjakov na Dunaju in da možnost dopolnitve mnenja. Vrabič je sicer v oceni obtoženčeve prištevnosti oz. neprištevnosti navedel prepričanje, da se je Supančič zavedal svojega ravnanja.

Nadaljevanje sojenja je napovedano za 14. maj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3