Črna kronika

Izvajanje akrobacij razlog za nesrečo?

Ljubljana, 28. 07. 2009 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./Š.Z./I.A./U.Z.
Komentarji
185

Možen razlog za letalsko tragedijo bi lahko bile akrobacije, ki jih je v zraku izvajal pilot, je na podlagi pričevanj očividcev ugotovil preiskovalec. Te namreč na tej višini in na tem območju niso dovoljene.

Nesreča športnega letala UTVA-75 v Izlakah
Nesreča športnega letala UTVA-75 v Izlakah FOTO: PGD Zagorje-mesto

Nekaj minut pred 10. uro so policisti izvedeli, da se je na pobočju hriba Slovak v okolici Izlak zgodila letalska nesreča. Na kraj dogodka je odhitelo več policistov, ki so zavarovali kraj dogodka. Ugotovili so, da je strmoglavilo letalo z dvema potnikoma, ki sta umrla na kraju dogodka.

Identiteta žrtev še ni potrjena, a šlo naj bi za dva Trboveljčana: 20-letnika, ki je opravljal izpit za pilota, in njegovega prijatelja iz otroštva, ki je pred dvema dnevoma praznoval 29. rojstni dan. Let, ki se je končal tragično, naj bi bil rojstnodnevno darilo.

Servisi se izvajajo v skladu z navodili proizvajalca letala in programom vzdrževanja. Servisni pregled naj bi bil načeloma na vsakih 50 ur letenja. Nadzor nad plovnostjo letala izvajajo uslužbenci Direktorata za civilno letalstvo na prometnem ministrstvu.

Na kraj nesreče je prispel tudi Roman Rovanšek z oddelka za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, ki deluje v okviru ministrstva za promet. Vzrok nesreče danes še ni bil znan, saj letalo nima črne skrinjice kot na primer velika potniška letala. Ugotavljanje vzroka pri tovrstnih nesrečah je praviloma dolgotrajen proces. Danes so opravili prvi del preiskave, rezultati bodo znani v enem mesecu, nadaljnja preiskava pa bo odvisna od njene zahtevnosti. Preiskati morajo namreč let, tehnični in pilotski del ter območje, zato lahko traja tudi eno leto.

Rovanšek je potrdil, da gre za letalo ultra 75 v lasti Aerokluba Zagorje ob Savi. Kot je ugotovil med ogledom prizorišča, je bilo letalo pred strmoglavljenjem v zavoju oz. kroženju, a smeri njegovega prihoda še niso določili. Preiskava identitete žrtev po njegovih besedah še poteka.

Možen razlog za tragedijo bi lahko bile akrobacije, ki jih je v zraku izvajal pilot. Te namreč na tej višini in na tem območju niso dovoljene. Glavni preiskovalec je do takšnega suma prišel na podlagi pričevanj očividcev. Ali domneva drži, bo potrdila šele preiskava.

Tudi v Aeroklubu Zagorje so potrdili, da je bilo športno letalo v njihovi lasti. Staro naj bi bilo okoli dvajset let, šlo pa naj bi za šolsko letalo. Pilot je bil izkušen, so še dodali. Predsednik zagorskega aerokluba Franc Stošicki zatrjuje, da je bilo letalo brez tehničnih pomanjkljivosti in redno servisirano na 50 ur letenja.

Letalo naj bi po pričanju očividcev tik pred nesrečo letelo zelo nizko nad krajem Izlake in komaj preletelo tamkajšnji cerkveni zvonik. Nato naj bi nekaj časa krožilo nad krajem, kamor je kasneje strmoglavilo.
Letalo naj bi po pričanju očividcev tik pred nesrečo letelo zelo nizko nad krajem Izlake in komaj preletelo tamkajšnji cerkveni zvonik. Nato naj bi nekaj časa krožilo nad krajem, kamor je kasneje strmoglavilo. FOTO: POP TV

Strmoglavila UTVA-75

To je že druga letalska nesreča letala iz omenjenega letalskega kluba. Pred tremi leti je namreč letalo strmoglavilo pri Sečovljah.

Model letala UTVA-75 izdelujejo v tovarni športnih in učnih letal UTVA v Pančevu, nedaleč od srbske prestolnice. Leta 1975 je jugoslovansko vojno letalstvo podpisalo pogodbo s tovarno UTVA za novo dvosedežno letalo, namenjeno osnovnemu šolanju. Tako nastane nizkokrilno letalo kovinske konstrukcije, ki ga poganja Lycomingov motor s 180KM. Prvič je UTVA-75 poletelo maja 1976.

Slovenska 15. brigada vojnega letalstva SV je bila ustanovljena leta 1991 s petimi helikopterji različnih tipov in lahkimi šolskimi letali UTVA-75. MORS je letala vrste UTVA-75 v maju 2005 prepustil v upravljanje Letalski zvezi Slovenije, ki jih je razdelila aeroklubom, vendar so zaradi dragih stroškov vzdrževanja po razpadu SFRJ večinoma na tleh.

UTVA-75 registrske oznake S5-DCG
UTVA-75 registrske oznake S5-DCG FOTO: POP TV
Letalski nadzorniki doslej niso opazili težav pri letalih tipa UTVA-75. Gre za stara letala jugoslovanske proizvodnje.

"UTVA-75 registrske oznake S5-DCG je najnovejša pridobitev Aerokluba Zagorje O/S. Letalo je namenjeno vzdrževanju trenaže pilotov. Za to vlogo je letalo idealno, o čemer priča tudi dejstvo, da ga poleg slovenskih zračnih sil za osnovno šolanje bodočih vojaških pilotov uporabljajo tudi civilisti vseh držav bivše SFRJ. Z UTVO-75 je bilo osvojeno tudi evropsko prvenstvo v natančnem letenju leta 1982. Letalo je za Zagorje izredno primerno, ker omogoča pristanek in vzlet na zelo kratkih stezah. Prav tako je letalo primerno za šolanje pilotov, saj ima nekoliko bolj zapletene sisteme, kot jih imata letali super cub in archer. Namesto uplinjača ima letalo neposreden vbrizg goriva v valje, zato je ravnanje z motorjem malce zahtevnejše. Hkrati pa ima letalo nastavljiv kot propelerja. Ročica za moč motorja se tako razdeli na ročico polnenja valjev in ročico koraka (kota) elise. Namesto ene ročice (plina) mora tako pilot usklajevati dve ročici hkrati," je zapisano na spletni strani Aerokluba Zagorje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja