Črna kronika

Najprej se je spravil na sosede, nato ustrelil policista in njegovega psa. Policija je napadalca ubila

Maribor, 22. 11. 2015 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V kraju Dolena v občini Videm je moški začel obstreljevati soseda, ki se je skupaj s sostanovalci zatekel v klet njihove hiše in poklical policijo. Posredovali so policisti in ekipa specialne enote. Storilec je med policijsko intervencijo umrl, policist in policijski pes pa sta bila ranjena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Strelski obračun v Doleni
    02:44
    Iz 24UR: Strelski obračun v Doleni
  • Iz 24UR: Kakšno je zdravstveno stanje ranjenega policista?
    01:22
    Iz 24UR: Kakšno je zdravstveno stanje ranjenega policista?
  • Iz 24UR: 'Policisti nismo zgolj uradniki'
    01:39
    Iz 24UR: 'Policisti nismo zgolj uradniki'
Kraj dogajanja.
Kraj dogajanja. FOTO: Jana Ujčič

Malo po 22. uri je med policijsko intervencijo prišlo do streljanja v kraju Dolena, občina Videm, na območju policijske postaje Podlehnik, v katerem je storilec umrl, policist vodnik službenega psa in službeni pes pa sta bila ranjena, so ponoči sporočili s Policijske uprave Maribor. Policist ni v življenjski nevarnosti.

Streljal je na soseda

Bojan Kitel, vodja Službe direktorja policijske uprave Maribor, je pojasnil, da so se na kraj dogajanja policisti odpravili okoli 18. ure, ''ker je storilec obstreljeval soseda, s katerimi je bil že v starih sporih''.

''Sosed in njegovi sostanovalci so zato poklicali policijo in se pred streli in storilcem zatekli v klet stanovanjske hiše. Ob prihodu patrulje storilca ni bilo več na kraju, na tleh pa so našli znake streljanja. Napotili so se k hiši storilca, prav tako je bila tja napotena ekipa specialne enote, kjer je ponovno prišlo do streljanja,'' je dogajanje opisal Kitel. 

Z orožjem je prišel iz hiše

Ko je storilec v hiši prižgal luč, so bili člani specialne enote pripravljeni na akcijo. A jih je prehitel storilec, ki je z orožjem prišel iz hiše.

Strelski napad v kraju Dolena v občini Videm - 2
Strelski napad v kraju Dolena v občini Videm - 2 FOTO: Jana Ujčič

"Nekaj pred 22. uro se je v bližini objekta pojavil storilec, oborožen s strelnim orožjem. Pri sebi je imel avtomatsko puško kalašnikov. Po opozorilu policije je začel streljati na bližnjega policista in ga tudi zadel v levo stran prsnega koša. Zadel je tudi službenega psa, ki je bil ob policistu," je pojasnil generalni direktor policije Marjan Fank.

Pripadniki posebne policijske enote, ki so na kraj dogodka prišli z območja mejnega prehoda Šentilj, so na streljanje, ki je bilo uperjeno tudi proti drugim policistom, odgovorili in napadalca ustrelili. "Zaradi strelne poškodbe je storilec na kraju umrl. Sedaj poteka ogled, ki ga opravljajo policisti sami, saj preiskovalni sodnik in tožilec nista prišla na kraj. Po ogledu in opravljeni preiskavi bomo tudi ustanovili komisijo, ki je ustanovljena za vsak smrtni primer v policijskih postopkih, in zadevo ustrezno zaključili," je še povedal Fank.

Policist lažje ranjen, pes huje

Ranjenega policista je tudi sam obiskal v bolnišnici. "Na srečo je krogla zadela neprebojni jopič. Ga je tudi prebila, a na srečo na takem mestu, da niso bili poškodovani vitalni organi. Upamo, da bo policist v kratkem lahko zapustil bolnišnico," je povedal. Policijski pes je huje poškodovan, zato so ga morali napotiti na operacijo.

Strelski napad v kraju Dolena v občini Videm - 1
Strelski napad v kraju Dolena v občini Videm - 1 FOTO: Jana Ujčič

Napadalec stari znanec policije

Streljanje je najverjetneje posledica medsosedskega spora. Moški je namreč streljal na soseda, s katerim je bil že v starih sporih. "Težave s pokojnim storilcem so imeli že dlje časa," je povedal Fank.

Napadalec je tudi stari znanec policije. "Z njim smo že imeli postopke, tudi sum, da poseduje orožje," je povedal Fank in dodal, da so že opravljali hišno preiskavo na objektu, a tega orožja niso našli. Storilec je v soboto tudi grozil, da poseduje bombe, tako da po Fankovih besedah poteka preiskava v objektu, da bi našli še to. Avtomatska puška kalašnikov je vojaško orožje, zato ga storilec ne bi smel posedovati.

Stavka policistov

Na dogodek so se odzvali tudi v obeh policijskih sindikatih. ''K sreči je bil naš sodelavec le lažje ranjen, na žalost pa jo je slabše odnesel njegov službeni pes Bily, ki je bil operiran in se še bori za življenje. Stanje kužka je resno, tudi njemu želimo vse najboljše,'' sta v sporočilo zapisala Radivoj Uroševič, predsednik PSS in Zoran Petrovič, predsednik SPS in dodala, da so policista iz Postaje vodnikov službenih psov Maribor v bolnišnici tudi že obiskali.

''Včerajšnji dogodek še enkrat več dokazuje, da policisti nismo zgolj uradniki. V zadnjih letih smo priča vse več napadom na policiste, ki so se za nekatere naše sodelavce žal tudi tragično končali. Za razliko od ostalih javnih uslužbencev policist in njegova družina nikoli ne ve ali se bo mož, žena, oče, mati vrnil iz dela zdrav, nepoškodovan ali pa bo bil njihov odhod v službo zadnje slovo od najbližjih,'' so opozorili v sindikatih.

Podobno je dejal tudi Fank. "Ta dogodek kaže na to, kako zahtevno in nevarno je delo policistov. Tudi to okoliščino želijo policisti izpostaviti v času te stavke," je dejal in opozoril na nedopustnost postavljanja policistov na isti imenovalec kot ostale javne uslužbence. "Jasno je, da se policisti takšnim dogodkom zaradi narave svojega dela ne bodo mogli izogniti. Prav pa je, da država to ustrezno ovrednoti," je dodal.

'Znova se je pokazalo, da policisti nismo zgolj uradniki'

"Posebna policijska enota, ki je dvanajst ur že opravljala delo na mejnem prehodu Šentilj, je morala na ta dogodek v Podlehnik in ukrepati zaradi medsosedskega spora. To dokazuje, da delo policista ni uradniško delo in da se policisti kljub temu, da smo v stavki, odzivamo na vsak takšen dogodek," je v današnji izjavi za medije v Šentilju povedal Robert Zajc iz Sindikata policistov Slovenije. "Zaslužimo si, da nam vlada prisluhne in nas povabi na pogovore, da se poskušamo pogovoriti in dogovoriti," je dodal.

Včeraj se je ponovno izkazalo v vsej svoji krutosti, kako težek je poklic policista, kako se razlikuje od ostalih v javnem sektorju. Od vlade zahtevamo, da te specifičnosti prepozna. Andrej Kocbek, Policijski sindikat Slovenije

Policisti stavkajo od srede, 18. novembra. Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

"Stavkamo zakonito, legitimno in tako bomo tudi nadaljevali. Stavkali bomo tako dolgo, dokler naše zahteve ne bodo uresničene," je dodal Andrej Kocbek iz Policijskega sindikata Slovenije. "Upam, da se zavedajo, da se igrajo z varnostjo. Vsak dan, ko ne bo prišlo do dogovora, pomeni tveganje."

O morebitnem zaostrovanju stavke še niso želeli govoriti. "O vseh nadaljnjih ukrepih bo jutri in v naslednjih dneh odločal skupni stavkovni odbor obeh sindikatov," je povedal Kocbek.

Policisti trenutno v času stavke opravljajo samo interventne naloge, varovanje ljudi in premoženja ter vse naloge v zvezi z begunci in varovanjem meje.

Po besedah Zajca so policisti prisiljeni v stavko, saj so na robu svojih moči. V Sloveniji po njegovih trditvah primanjkuje najmanj 500 policistov, tisti, ki delajo, pa zaradi povečanega obsega dela zaradi beguncev - v soboto pa so morali skrbeti tudi za varnost na nogometni tekmi v Ljubljani - delajo tudi do 20 ur v kosu. "Zaenkrat ne stavkamo proti državljanom, ampak izključno proti vladi," je poudaril in dodal, da se lahko to že kmalu tudi spremeni.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1