Črna kronika

FOTO in VIDEO: 'Streljanje na parkirišču. Ne zapuščajte univerze'

Washington, 09. 12. 2011 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na univerzi Virginia Tech so na miren dan pred začetkom izpitnega obdobja na parkirišču odjeknili streli. Umrli sta dve osebi, policist in strelec. A kot kaže, se je univerza iz pokola leta 2007 nekaj naučila, študente in zaposlene je namreč hitro obveščala o dogajanju.

Ameriška univerza Virginia Tech je bila spet prizorišče strelskega obračuna. Kot smo že včeraj poročali, so na parkirišču odjeknili streli, dve osebi sta umrli. Po nekaj urah zmede in popolne blokade univerze je danes jasno, da sta umrla 39-letni policist in neznani napadalec.

Podrobnosti včerajšnjega dogajanja še vedno niso povsem jasne. Policija še vedno ni potrdila pisanja mnogih lokalnih medijev, da si je storilec sodil sam.

Čeprav tokratni strelski obračun ni imel razsežnosti strelskega pohoda 16. aprila leta 2007, pa je priklical spomine na grozo in strah tistega dne. "Znova so se odprle stare rane,“ je dejal eden od profesorjev na univerzi. Takrat je 23-letni študent iz Južne Koreje Čo Seung Hui ustrelil 32 vrstnikov, predavateljev in zaposlenih na univerzi, nato pa sodil še sebi.

Čeprav se je vodstvo univerze moralo zagovarjati zaradi poznega obveščanja študentov o dogajanju tistega usodnega dne leta 2007, pa je univerza od takrat uvedla zelo učinkovit sistem. Skoraj nemudoma po novici o streljanju na policista je univerza sprožila alarm, študenti in zaposleni pa so dobili navodilo, naj se skrijejo in zaklenejo. Študente in zaposlene so obveščali prek SMS-sporočil, elektronski pošti in družbenih omrežjih. "Streljanje na parkirišču. Ne zapuščajte univerze,“ je pisalo v sporočilih.

Streli so odjeknili na enem od parkirišč v študentskem naselju.
Streli so odjeknili na enem od parkirišč v študentskem naselju. FOTO: Reuters

Miren dan prekinili streli

Včeraj je bil na univerzi miren dan, brez predavanja, saj so se študentje pripravljali na prihajajoče izpite. Po podatkih policije je bil policist na rutinskem pregledu okolice univerze, ko je do njega pristopil strelec in ga ustrelil pred številnimi pričami. Moški je nato zbežal. Univerza pa je takoj obvestila študente o videzu napadalca. Truplo domnevnega strelca so nato našli na parkirišču univerze. Policija je našla tudi orožje. Na novinarski konferenci so sporočili, da preiskava še poteka, obstaja pa verjetnost, da je zločin povezan z ropom, ki se je zgodil dan prej.

Študentje so po dogodku dejali, da so bili zadovoljni s hitrim načinom obveščanja. 18-letni študent je dejal, da je takoj, ko se je prižgal alarm, prejel SMS-sporočilo o dogajanju. 21-letni študent pa pravi, da se je varnost na univerzi po letu 2007 občutno izboljšala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prekmurje Slovenija
09. 12. 2011 14.43
-2
Nekaj sekund po streljanju so vsi dijaki dobili sms sporočila na svoje telefone.. Samo amerika je zmožna take organizacije.