Črna kronika

Streljanja zaradi kosa zemlje: 'Zbudi se samoohranitvneni nagon'

Ljubljana, 20. 09. 2012 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
137

V ozadju tako družinske tragedije v Stražišču pri Kranju kot tudi streljanja na geodeta naj bi bil spor glede posestva. Psihologinja Pšeničny pravi, da se lahko ob grožnji izgube zemlje zbudi najbolj osnovni samoohranitveni nagon, ki telo preplavi z reakcijo boja.

Prah po torkovem streljanju v naselju Hrustovo se še ni dobro polegel, ko so včeraj, tokrat z gorenjskega konca, poročali o novem streljanju. Tokrat je šlo za družinsko tragedijo, saj je 69-letni moški ubil svojo sestro in ranil tri svoje sorodnike. A v obeh primerih je, vsaj po neuradnih podatkih, v streljanje vodil spor okoli posesti. V Hrustovem naj bi se sprli zaradi 100 metrov makadamske ceste, medtem ko se pri streljanju v Stražišču pri Kranju kot morebiten motiv omenja spor okoli betonske ograde.

Na videz malenkosti, a kot razlaga psihologinja Andreja Pšeničny je treba pogledati globlje. Že zgodovinsko gledano je zemlja Slovencem predstavljala pomemben del lastne identitete. "Stisnjeni med večje sosede, ki so večkrat posegali po naši državi, smo poistovetili ohranitev svoje zemlje z ohranitvijo varnosti, svoje identitete in svoje eksistence," pojasnjuje Pšeničnyjeva. Zato se lahko ob grožnji izgube zemlje zbudi najbolj osnovni samoohranitveni nagon, ki telo preplavi z reakcijo boja, pravi Pšeničnyjeva. "V takem afektivnem stanju pa lahko odpove tudi razumska presoja in lahko pride do nasilnih dejanj," dodaja.

Prizorišče streljanja v Stražišču pri Kranju
Prizorišče streljanja v Stražišču pri Kranju FOTO: POP TV

Človek, ki se sooči z izgubo, ki jo doživlja kot pomembno, tako lahko nanjo močno čustveno reagira. Jezo lahko usmeri nase ali pa jo obrne navzven. "Če jo obrne navzven, ta bes lahko izbruhne kot verbalno ali celo fizično nasilje, v skrajnem primeru pa lahko pelje v umor tistega, ki ga v nekem trenutku človek doživi kot krivca za izgubo," razlaga Pšeničnyjeva.

Ko gre za družinske tragedije, je treba vedeti, da tako, kot so različne družine, so lahko konkretni vzroki za nasilje znotraj družin zelo različni. "Medosebni odnosi zbujajo najmočnejša čustva," pravi Pšeničnyjeva, ki dodaja, da praviloma nasilje v družini ni enkraten dogodek. Družina je tudi edina socialna skupina, ki je ne izbereš sam in iz katere ne moreš zlahka izstopiti, kar lahko budi občutke ujetosti, še pravi psihologinja.

Seveda pri tem ne pomaga družbeno vzdušje, ki trenutno vlada. Po besedah Pšeničnyjeve namreč kriza ogroža občutek varnosti, poveča se strah in zato se tudi hitreje počutimo ogrožene. Človek, ki izgublja občutek varnosti in zaupanja v tiste, ki naj bi ga varovali, ga lahko skuša ohraniti tako, da se naveže na bližnja sidra, pravi Pšeničnyjeva. In ta sidra so lahko bližnji ljudje ali pa tudi lastnina in podobno.

"Če je država tista, zaradi katere se povečuje negotovost, zagotovo lahko 'državnega predstavnika' doživi kot nekoga, ki ga ogroža," je prepričana. "Vso svojo jezo na državo, ki ga ne varuje ali ga celo ogroža, potem spet v afektu usmeri na tistega, ki državo predstavlja in ga v svojem obupu, ki ga preplavi in zamegli razumno presojo, napade," je dodala.

Ljudje v stiski pogosto vidijo trenutno situacijo kot nerešljivo, a pomoč je dosegljiva. Pomagajo lahko na številkah: 112 – Reševalna služba, 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj), 080 116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 ur na dan).
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawasakimen
26. 09. 2012 23.46
+2
Nič se ne čudim,če je tipu odprlo haubo in se je spravil na geodeta čeprav on ni nič kriv.Ko so pri meni širili cesto so mi tudi nesli lep kos vrta in sem šele po desetih letih dobil vabilo na občino kjer so mi povedali koliko bom dobil denarja.Malo morgen.Čez en mesec mi pride odločba od ministrstva za ceste,de denarja trenutno nimajo in da bodo nakazali,ko bo.Gre se pa za 400 evrov.
pikam_dopust
21. 09. 2012 11.44
+1
"Ljudje v stiski pogosto vidijo trenutno situacijo kot nerešljivo, a pomoč je dosegljiva. Pomagajo lahko na številkah: 112 – Reševalna služba, 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj), 080 116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 ur na dan)." Mi bodo dali zemljo nazaj?
nikhrast
21. 09. 2012 05.35
+1
Pa pravite, samo v Ameriki?
tali?ni tom
20. 09. 2012 22.03
+6
krast zemlje ki je že rodove pri hiši ni lepo ! to vem sam ko so mi UKRADLI tristo kvadratov zemlje za cesto brez vsake odškodnine ! in parcela je bla prej velika osemsto kvadratov , sedaj je pa petsto , medtem ko so sosedi ki dela na občini teh tristo kvadratov zemlje podarili ker so v mojo zemljo premaknili mejo češ da se kakor svet premika je bil izgovor ! dobr , nism poknu benga ker mi ni za take fore , ampak kar se v sloveniji dogaja presega vse meje dobrega okusa ! v jugoslaviji so mojo staro mamo lepo prosili če da zemljo in jo je dala , brezplačno , le ogrado so prestavili , ti modelki danes pa ne vprašat,ne plačat ampak krast pod pretvezo razlastvitve ! za primer v laščah je odgovoren župan ki , če je resnično tako potreboval tisto fliko bi plačal kolikor zahteva lastbnik , če pa noče prodat pa pač nič , saj je njegova in nihče v neki resni demokraciji ne more ukrast lastnine drugemu v imenu države,občine pa to !
Darko32
21. 09. 2012 08.02
+2
Vidiš to kar ti praviš je problem našega sistema. Kraje in nič plačil. ŽAl so v to vpleteni javni uslužbenci in razni geodeti širom po Sloveniji goljufajo in prikrivajo napake, da te glava boli. NA tem področju geodezije je toliko napak, da te glava boli. Slika kvalitete dela je bila vidna pri popisu. Tudi sam poznam primer, ko je eno podjetje goljufalo pri gradbenem dovoljenju tako, da je uničilo mejne točke. POlicija je samo prišla z papirjem velikim 5X 5 cm in popisala storilca. GEodet pa se je zlagal, da se ureja meja in prikrival, da je šlo za goljufanje z gradbenim dovoljenjem. Škode pa je bilo povzročeno za več 10 tisoč €. Sedaj pa je drugi problem, ko napake prikrivajo tako, ob pomoči geodetov tako, da trase vrisujejo z odstopanjem 1,5 metra in še več. Samo zato, da prikrijejo kriminal. ZAto se ne smemo čuditi takšnim primerom, kot smo jim priča.
Dejan Krmelj
20. 09. 2012 20.09
-5
...pa poglejmo kaj je dosegel... MINUS
mimic
20. 09. 2012 20.05
+7
NE VEMO ZAKAJ TOČNO JE ŠLO, AMPAK če bo kdo, meni hotel razlastinit mojo zemljo oz. ukrast , ga bom tud .... (čeprav ima vse svojo ceno, in tud rit prodam za taprav dnar)
Darko32
20. 09. 2012 20.14
+6
Vidiš tukaj je glavni problem lumparij v Sloveniji. Ljudje so imeli v preteklosti urejene mejne črte in so imeli točke vzete od nekih objektov. Potem pa se najde barabin in prvo odstrani mejne točke in preko sodišč in GU doseže, da se začne postopek izgona neke osebe iz njegovega dela nepremičnine. Kolikor vidim kaj se dogaja v sodstvu in v javni upravi, kjer vsak sodeluje pri delu po liniji najmanjšega odpora in potem z pomočjo države se izganja ljudi. ZAto se jaz čiso nič ne čudim, če kdo koga pospravi. ŽAl lahko pričakujemo še več takšnih primerov, ker ljudje zgubljajo upanje v pravno državo in v državne inštitucije in varnost si bodo zagotovili samo na takšen način. ŽAl je to slika realnosti in zato si ne smemo zatiskati oči.
Mr.JanHara
20. 09. 2012 23.02
+9
Slovenska geodezija je v totalni riti. Celo stojne točke, ki so stare stoletja (cerkve) in so služile pri izdelavi prvih katastrskih map, so se premaknile za nekaj 10 metrov, ker so iz latala malo postrani poškilili in potem ta ortofoto vnesli v elektronsko karto in sedaj lahko cerkveni zvonik ali pa stoletno pokopališko škarpo potegneš samo z volovsko vprego na neko pravo mesto. Katero? Stare matične geodetske karte zapečatene skrivajo in jih ni več možno videti. Več sto let staro hišo, redno vzdrševano, z vodo, elektriko in hišno številko, pri prenosu v elektronsko obliko spremenijo v gospodarski objekt in nadomestna gradnja ni več možna. Hiša pa stoji in uradno dodeljena hišna številka tudi. IN TO JE NEKA JAVNA UPRAVA, KI SE BOJI ODPUŠČANJA.
Darko32
21. 09. 2012 06.24
+3
Mr.JanHara Tukaj je glavni problem, da prihajajo spori zaradi zemljišč. NAMreč strarejši lastniki imajo vezane mejne točke na velike objekte in posledično lahko mejno točko določijo v 10 minutah do cm natančno. Potem pa pride neki geometer in objekt prej prestavijo na papirju in potem določajo mejno točko. So primeri, ko so objekte premikali, da so lahko risali mejne točke. Seveda pa je ta problem nastal šele takrat, ko so stanje prenašali iz papirja v naravo in prihaja do tega, da so starejši lastniki oškodovani, ker urejenega stanja niso kontrolirali. Niso pa mislili, da imajo za določanje mej barabine in prevarante. Potem pa dobimi to kar se dogaja sedaj, da je potrebno red vzpostavljati z oboroženo silo.
Oleander
20. 09. 2012 19.21
+2
Tole kar pravi ta teta ne bo držalo, ker če bi držalo, bi šel tip ustrelit koga drugega ne pa geodeta. No ja, pa saj ima še čas, če ne on pa kdo drug.
putinj
20. 09. 2012 18.26
+1
pravi Pšeničnyjeva. 100x
Draža
20. 09. 2012 17.46
+1
Zakaj vedno nedolžen strada ?
WikiX
20. 09. 2012 22.02
+2
To semi zdi zelo pomembno vprašanje, prav bi biloodsraniti krivce, če že, vendar ker tajnapolicija in družbena samozaščita deluje pritajeno, krivci pa so ekskluzivno zaščiteni, se nedolžnim žrtvam verjetno zazdi, da ni nič hudega, če nastradajo nedolžni, nenazadnje tudi oni niso bili krivi, pa se ni nihče sekiral. Poleg tega verjetno izbirajo predvsem šibke in tiste,kii se ne v danem trenutku nemorejo braniti, mogoče bi radi s tem postali enako učinkoviti kot totalitarna država. Po svoje res ni razlike, če morilec sodi nekrivemu ali to stori skorumpiran sodnik, oba sta enaka masovna morilca in psihopata, čeprav je morilec vseeno boljši, za svoj zločin vsaj ni zlorabil državnega aparata. Naš nedotakljiv državni aparat, na doživljenjskih položajih je kriv za veliko več smrti kot si lahko mislimo, sami bodo seveda storili vse, da se te stvari ne bi nikoli razvedele, ker vsak kozarec ima svoj rob, take stvari se nikoli ne pozabijo, enkrat bo mera zagotovo polna, čeprav bo mogoče kdo drug plačeval za grehe svojih tiranskih staršev, ampak o tem naša podivjana fašistična oligarhija ne razmišlja.
droan
20. 09. 2012 16.53
+2
kok ste prizadeti nemorm vrjet, človk ubije sočloveka in vi pravte da je prov kar je naredu, a cesta se je zidala za vse nas... vsi k ščitte tega človeka upam da vam umre nekdo bližnji na tak način kot je ta geodet pa da vas vidmo pol kako bo to pravilno
Darko32
20. 09. 2012 20.17
+3
droan Glej delno imaš prav. Vendar poglejva sliko. Ko recimo ta človek potrebuje pomoč se mu vrže naprej imaš zemljo in imaš korist. Ocenijo ti tolikšno vrednost. Vidiš plačati pa mu noče nihče in bi mu kar ukradli. No ali ni padel v začaran krog in umor je očitno neizbežen. Ali je prav ali narobe pa naj oceni vsak pri sebi.
gospakatja
21. 09. 2012 07.33
-1
sploh pa to streljanje ni bilo v afektu, ki naj bi ga upravičila izguba zemlje; geometer je, namreč napovedan več tednov vnaprej- in zgodilo se je sredi gozda, torej je tip vedel, da bo tisti dan prišel geometer, s sabo v gozd je vzel orožje ( še prej ga je bilo, najbrž očistiti, nabiti,...), s katerim, verjetno, ni mislil strašiti vrabcev. to je bilo naklepno dejanje!!!! in nastradal je nič kriv uslužbenec, ki je le opravljal svoje delo!!! ma kaki afekt!
droan
20. 09. 2012 16.47
-2
ta k je strelju v laščah se loh napuši moje kite..
MrKorrika
20. 09. 2012 15.18
-1
to je pa res višek, zaaradi enega kosa zemlje ubiti človeka?? :O in najhuje je to,da tale Pšeničny poskuša obraniti streljca :O
Darko32
20. 09. 2012 20.20
+4
Ljudstvo je izgubilo zaupanje v pravno državo in lahko vsak krade tudi tebi pa boš še povrhu ti kaznovan. Če si lastnik in plačuješ davke je pošteno, da se mu plača z pošteno ceno. Če pa hoče postaviti ograjo na svoji parceli pa naj si jo postavi na svoji parceli. TAko bomo imeli več prometa z gradbenim materialom in tudi delavci bodo imeli več dela. Tukaj trdim, da gre za umazano ozadje, kjer posamezniki goljufajo z tujo lastnino, katero hočejo pridobiti preko namernih napak geodetov. ŽAl se to kaže kot nacionalni šport. Poglej malo oddaje na POP tv-ju.
ikoz
20. 09. 2012 14.49
+5
pravilno če je pa njegova zemlja ;))
Stanko Zabukovec
20. 09. 2012 14.27
+5
Ne vem kaj je tukaj tako pomenbno ali je imel pištolo z dovoljenjem ali ne.Naredil je eno veliko bedarijo za katero bodo preživeli in svojci trpeli še dolgo.
Johnny_boy
20. 09. 2012 13.55
+6
super, enkratno. morilcu nedolžnega geodeta ste prinesli njegovo obrambo na srebrnem pladnju. res enkratno. da ne rečem, da je ta članek in \"psihološka\" razlaga totalno zgrešena. v kolikor bi človek res bil eksistenčno odvisen od tistega kosa zemlje potem bi bila to logična razlaga. ljudje so se pa pripravljeni 30 let kregati zaradi enga grma. dvomim, da je tisti, ki je ustrelil geodeta sploh kmetoval oz kakorkoli izrabljal tisto zemljo. če ti želijo zaplenit njivo na kateri ti prideluješ zelenjavo in je to tvoj prihodek je to eno, v kolikor ti želijo naredit cesto čez zemljo, ki je neprehodna zaradi plevela, grmovja, itd. potem je to nekaj čisto drugega. in poskus umora večih članov lastne družine zaradi ograje?! ja kako lahko tistih 30cm kolikor ti zasede ena ograja tako močno ogrozi tvojo eksistenco, da je potrebno nekoga ubit zato. sej vem, da so taki sosedski spori lahko izjemno zoprni. samo mislim, da ima tak ali drugačen spor s sosedom (v hiši ali bloku) več kot 90% ljudi. sej bi se iztrbil če bi vsi tako obračunavali med seboj. res dobro novinarsko delo. napišite še osnutek zagovora za tistega ki nekoga po nepotrebnem ustreli.
hiterkstrela
20. 09. 2012 12.57
+5
naj pride nekdo, pa tolče po moji zemlji, ni problem, grem na kofe,,,,,,,,
daf3
20. 09. 2012 12.53
+10
in kaj delajo sodišča in advokati eni zavlačujejo drugi kasirajo in tako gre ta stvar dalje ni čudn da se ti utrga pol je pa takle sranje
TRUMPP
20. 09. 2012 12.37
+2
Dobro je tole povedala, boljše kot tisti policijski psiholog včeraj, ki gleda vse skozi oči policaja.
bolimepatak
20. 09. 2012 12.11
+10
Enostavno bo treba jasno povedati, kaj je splošni javni interes! Cesta do neke hiše, oziroma v mnogo primerih vikend hiš, prav gotovo ne. Prav tako tudi ne športnih objektov itd. V takšnih in podobnih primerih gre za osebni interes, nakar sledijo grožnje z razlastitvijo. Tako enostavno v drugih evropskih državah nikakor ne gre. Pri nas ? Ja pri nas pa enostavno občinske uprave po kavbojsko pretijo z razlastitvami posameznikov, zaradi interesa posameznika....Beda!
andlen
20. 09. 2012 12.48
+5
Primer ceste je še posebej zanimiv, ker gre za posledice učinkov propadlega nepravnega režima, ki se je na posameznikove pravice podelal. Pod "popravo krivic" je sodil tudi ta primer, a odgovorni niso vrnili ceste na originalno traso, marveč so izsiljevali lastnika.
MySmegma
20. 09. 2012 11.57
-8
s priimkom Pšeničny ona dobr ve kaj slovencem pomeni zemlja... takšnega kre*ena je treba zbrcat v samico dosmrtno!
SecretMind
20. 09. 2012 12.17
+4
žalosti me, da obstajate takšni pacienti.
periot22
20. 09. 2012 21.58
+1