Črna kronika

Streha se je udrla, dekle obviselo na zaščitni mreži

Ljubljana, 02. 07. 2012 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pet osnovnošolk je splezalo na streho viške šole. Pod nogami ene od njih se je nato vdrlo svetlobno okno in padla je v notranjost. Po besedah ravnateljice so za dejanje svojih otrok odgovorni starši, ki bodo morali pokriti tudi nastalo škodo.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da se je pod enim izmed otrok, ki je hodil po strehi Osnovne šole Vič v nedeljo vdrlo svetlobno okno. Otrok je padel v notranjost na zaščitno mrežo približno sedem metrov nad tlemi, pri reševanju pa so posredovali gasilci. Policisti bodo o dogodku obvestili pristojno tožilstvo in center za socialno delo.

Dogodek je potrdila tudi ravnateljica OŠ Vič Ana Vehar, ki je prepričana, da so starši odgovorni za svoje otroke in bi morali biti pozorni na to, kje se zadržujejo. Po njenih besedah škode, ki je zaradi dogodka nastala, ne sme plačati zavarovalnica, saj storilec ni neznan.

Dekle so z zaščitne mreže rešili gasilci. (Fotografija je simbolična)
Dekle so z zaščitne mreže rešili gasilci. (Fotografija je simbolična) FOTO: Blaž Garbajs

Veharjeva je povedala, da ne ve, kaj je pet deklet počelo na strehi, da se je kupola razbila, in poudarila, da to ni edini primer zadrževanja na strehi šole. Kljub temu po njenih besedah v okolici šole ne bodo poostrili nadzora, saj morajo nadzor nad svojimi otroki poostriti starši ter biti pozorni na to, kje se otroci zadržujejo.

Sreča v nesreči

Dejala je, da je imelo dekle, ki je padlo skozi kupolo, srečo, da je v telovadnici mreža napeljana pod celim stropom in ne le tam, kjer so pritrjene luči. Kaj so dekleta, dve iz osmega in tri iz devetega razreda, počele na strehi šole, bo po njenih besedah ugotavljala policija.

O dogodku so ravnateljico obvestili sosedje, ko je prispela pred šolo, pa so bili tam že gasilci, reševalci in policija.

Osnovnošolko so po njenih besedah odpeljali na urgenco. "Tudi starši ne morejo verjeti, da se je to zgodilo," je dejala. Po zadnjih podatkih policije deklica ni poškodovana.

Škodo še ocenjujejo

Kakšna škoda je nastala pri dogodku, Veharjeva še ne ve. Po njenih besedah bo treba zagotovo zamenjati zaščitno mrežo in kupolo ter ugotoviti, ali se je še kaj pokvarilo. Poudarila je, da na strehi nima nihče ničesar iskati, če ni za to pooblaščen. "Če narediš škodo, jo tudi popravi. Starši so odgovorni za otroke," je povedala.

Okolica šole je sicer med poletnimi počitnicami za otroke odprta. "Igrišče je odprto za normalno igranje in ne za razbijanje," je dejala Veharjeva in dodala, da je prav, da imajo otroci med poletjem prostor za igro.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
03. 07. 2012 22.44
+4
Starši so vedno krivi !!! Ne moreš vedno kazat s prstom na tretjo osebo, ker to je neumnost, najprej se pomete pred svojim pragom ! lp
harmo1
03. 07. 2012 18.26
+3
Ravnateljica ima popolnoma prav,da škodo plačajo starši teh deklet! Kakšna je ona kot oseba je sedaj popolnoma druga in v tem trenutko nepomembna zgodba! Tisti,ki obtožujete ravnateljico bi vas pa tole vprašal:Če bi se ta dekleta sprehajala čez avto cesto,a bi bil potem voznik kriv,če bi jo zbil????,pa tudi ne piše vsepovsod ob avtocesti,da je prehod čez njo prepovedan.Lp
dfgh12
03. 07. 2012 18.36
+3
hmmm, hočeš reči , da če bi koga videl hoditi po avtocesti bi ga lahko povozil oz. ubil, ker se pač po avto cesti ne hodi, daj lepo te prosim
Ramzess
03. 07. 2012 18.52
+6
Voznik bi po znani folklori sistema bil še kako kriv, ...mar res pričakujete, da ga ne bi obtožili.
Irena Šušterši? 1
03. 07. 2012 15.38
+15
Punce niso imele kaj počet na strehi,vzgoja se začne doma!!!!! Imam fante ,pa takih bedari niso počeli,pa sem ravno tako hodila v službo (pa še),ampak so točno vedeli kaj lahko in kaj ne.Pa takrat ni bilo tako organiziranega varstva med počitnicami kot danes.Starši so vzgled.....
mamsefino
03. 07. 2012 14.43
+9
No saj se vidi po komentarji staršev tukaj gor, kakšne otroke vzgajajo ....jabolko ne pade....... jap, pol pa so vsi drugi krivi
Irena Šušterši? 1
03. 07. 2012 15.39
+3
ddrej
03. 07. 2012 14.29
-11
Jaz bi na mestu stašev šel pregledat, kaj je bilo pred dogodkom strojenega, da se to ne bi zgodilo. Če je streha bila lahko dostopna, po možnosti brez opozoril, bi dal določeno težo temu. V vsakem dogodku je več vzrokov/pogojev, da se to zgodi.
orangensaft
03. 07. 2012 16.47
+18
mi smo imeli, samo 15 let nazaj, streho OŠ zelo lahko dostopno. na vsaki strani je bila ena fiksna lestev, po kateri bi se dalo kadarkoli na streho. pa nismo. no, en sošolec je poskušal. pa ga je zalotil hišnik in mu navil uho. in če bi doma povedal, kaj je hišnik nardil, bi mu ata navil še drugo. ne moremo vseh stvari 100% zaščititi, lahko pa otrokom vbijemo v glavo, kaj lahko in kaj ne. včasih zlepa, včasih zgrda.
Mojito23
03. 07. 2012 17.34
+11
jaz se dostopa na streho naše šole sploh ne spomnim. Nobenemu na pamet ni prišlo, da bi lezel gor. Kaki starši, tak otrok! Ravnateljici pa dam čisto prav!
janezek58
03. 07. 2012 12.48
+27
Miskok trapasto komentira, Hlodski je pa res hlod. Menim, da ima ravnateljica povsem prav. Starši morajo otroke vzgajati od nule, pa je potem manj verjetno, da se zgodi nesreča. Je pa res, da tudi če si zraven mulca ti ga lahko kaj ušpiči.
miskok
03. 07. 2012 12.54
-14
Imaš osebno mnenje. Starši začnejo otroke vzgajati od nule vendar se tam vzgoja ne konča. Predlagam, da malenkost razmisliš kdo vse vzgaja otroke. Potem si pa še zastavi vprašanje sem jih res sam vzgojil? Prepričanje, da otroka vzgajajo samo starši sodi v srednji vek. In prav tja sodi prepričanje, da bi tako moralo biti. namig: družba...
645468
03. 07. 2012 13.00
+8
miskok,...oprosti sej ena vzgoja je tudi v šoli pa družbi itd,...samo ene vrednote pa presojo kaj je prav in kaj ne al pa kaj te lahko poškoduje pa bi res lahko ta stari naučil,... mislm res oprosti, to da so šle plezat po streki pri cca 15 letih, al so neumne al pa nesramne ker se pojokcajo ta starim pa grejo lajat v šolo - to so krivi starši! če bi kadile v šoli pa šolo zažgale bi bili tudi učitelji krivi ker niso opozoril oziroma vidl kaj delajo otroc med poukom pa tudi to ne 100%
miskok
03. 07. 2012 11.59
-17
Heh starši bi morali neprestano pazit, kje se otrok gliblje al kaj? Najbolje, da otrokom naštimamo GPS oddajnike in jih spemljamo prek mobilnih naprav medtem ko sem jaz v službi. Ah ne tega ne bi radi. Potem je pa najbolje, da jih zapremo v klet, da v tistem času ne morejo iz stanovanja. Aja ups tega ne smemo. Ok ga bom pregarbal, ker me res, ampak res, ne uboga. Ojej tudi tega ne smem. "Pridi sinček se bova pogovorila. Veš ne smeš hodit po strehi, ne smeš kadit, prevelika količina alkohola ni zdrava,..." "Dej fotr utihni in se brigaj zase!" "Mulc ti se pa z mano ne boš tako pogovarjal." "Kaj mi pa boš? Saj mi nič ne moreš!" Go sLOVEnija!
enaoutsiderka
03. 07. 2012 12.17
+16
Kolikor sem razkurjena nad našo državo, pa še vseeno ne vem, kaj ima Slovenija s tem, da starši ne znajo (znamo) obvladati svojih otrok. A če me moja ne ubogata, ju naj k Janši peljem ali kako?
645468
03. 07. 2012 13.02
+4
ena outsiderka... plis za izvirnost XD miskok,... a res misliš da je treba met gps na ta malih zato da pri 15 ne plezajo po strehi šole? v nedeljo?
miskok
03. 07. 2012 13.17
-8
annchyka27 ti mi povej kaj bi pa bilo potrebno, da otrok pri 15 ne bi plezal po strehi šole? Vi govorite, da je kriva vzgoja. Razloži postopek prosim... Obstaja recept?
miskok
03. 07. 2012 13.18
-4
enaoutsiderka: Ti bom pomagal. Kar je v eni državi dovoljeno je lahko v drugi državi prepovedano (vzemi si primer Nizozemske). DRŽAVA je tista, ki ti postavlja zakone. Zakoni so lahko glede na tematiko strogi, lahko sploh ne urejajo tematike ali pa so nekaj vmes. Kaj je dobro presodi sama. V kolikor boš imela težave ti bom prav tako z velseljem pomagal. Ljudje smo različni in tukaj mislim, da se bova kar strinjala. Izobražen/neizobražen, delaven/nedelaven, željan novega znanja/neželjan novega znanja, pismen/nepismen. Kako si lahko potemtakem prepričana, da bodo vsi znali vzgajali svoje otroke? Država PREDPIŠE, da takšen način vzgoje ni dober. Pa vendar niti država ne vem ali je to res ali ne. Navsezadnje pa človek dogodke povezuje z občutki. Ti bom dal primer (za vsak slučaj): če se bom dvakrat zapored zastrupil z isto hrano, potem je najverjetneje tretjič ne bom jedel. Vprašanje, če jo bom že drugič. In ravno tako je z vzgojo. Če me bo fotr pregarbal, ker bom naredil nekaj hudo narobe potem vprašanje, ali bom še kdaj naredil kaj podobnega! Dejansko punca ne bo več plezala po strehi.
ddrej
03. 07. 2012 14.21
@miskok 03.07.2012 11:59:30 Ena tehnična: prepovedano je uporabljati GPS oddajnike, lahko pa uporabljaš brez problema GPS sprejemnik. Pa to to razen o lokaciji in gibanju ne pove čisto nič.
BMWmunja
03. 07. 2012 11.30
+14
"Če narediš škodo, jo tudi popravi. Starši so odgovorni za otroke," je povedala. Mater, kako lep in zgovoren stavek. Teh besed se spomnite vsi tisti, ki ste že ali še boste kje na parkirišču poškodovali tuje vozilo, potem pa v skladu s slovensko folkloro spizdili po liniji najmanjšega upora. Če naredite kaj takega ni neodpustljivo hudo, zapustitev kraja povzročene škode pa je zavrženo dejanje in brez dlake na jeziku lahko povem, da je trakih zavržencev v Sloveniji vsaj 80%. Hvala za minuse, a v tem trenutku sem se spomnil neke pesmi "Pljuuni istini u oči" in prav to sem sedaj storil jaz vam.
Samo Rezar 1
03. 07. 2012 10.13
-29
Kriva je šola, ker ni nic naredila za varnost, saj po besedah ravnateljice, to ni bil edini primer. Vedeli, da mularija hodi na streho, sedaj so pa t.i. krivdo za vnaprejsnja dejanja naprtili starsem,saj ravnateljica pravi, da ne bodo poostrili nadzora v okolici sole.HALO?????
NinjaRockStar
03. 07. 2012 11.54
+12
Kaj, če bi tile froci ubili nekoga, bi bil tisti nesrečnež kriv, ker se ni branil ali kaj? kaj si ti munjen?
tokiohotel96
03. 07. 2012 13.08
+10
Starši morajo tudi naučiti otroka, da napis "prepovedano" pomeni "prepovedano" in ne "dovoljeno"
ddrej
03. 07. 2012 14.24
Maš delno prav. Odgovornost za ta dogodek je deljena med starše (vzgoja), vodstvo šole (če so vedeli da se to dogaja, bi pa nekako preprečili dostop), in same udeležence (kaj so pa meli za pleziti gor). A kdo ve, so tam kakšne table, da je prepovedano dostop na streho?
saintjozef
03. 07. 2012 08.57
+6
Veharjeva je povedala, da ne ve, kaj je pet deklet počelo na strehi, da se je kupola razbila, in poudarila, da to ni edini primer zadrževanja na strehi šole. --Torej je VEDELA, da se da na streho prit? Ojoj, .....Nimam nič proti ravnateljici in čestitke, da zahteva plačilo škode direktno od povzročitelja, toda bojim se, da se bo stvar obrnila, naši zakoni, naši odvetniki........
abyxxx
03. 07. 2012 08.46
+17
to so določeni "razvajenčki", ki počnejo kar hočejo,nikakor vseh otrok metati v isti koš.Sam žal v naši državici je pač tko da ko se kej takega zgodi so vsi krivi tisti, ki pa je dejansko res krivec pa potegne ta kratko.Kaj so sploh počeli ti otroci na strehi?V prvi vrsti so krivi starši za to nesrečo in bi morali sami plačat stroške popravila,ker otroci nimajo kaj iskati na strehah šol in podobno.Starši teh otrok naj se malo zamislijo kaj bi se lahko vse zgodilo,hvala bogi je šlo mimo s par praskami
Janez Lešnik 1
03. 07. 2012 11.36
-12
Mater so eni pametni kaj naj poleg otroka hodim v šolo naj pustim službo??? Takšne reči ,da lahko otrok pride na streho bi se dale sigurno preprečit.Še dobro da ni veliko snega pozimi ker bi se lahko cela streha zrušla.
645468
03. 07. 2012 13.05
+7
lorenc... a je to normalno da pri 15 po strehi plezaš?
ddrej
03. 07. 2012 14.26
-3
@annchyka27 03.07.2012 13:05:06 Za določene pač je. Ljudje smo različni. Jaz sem tudi večkrat doma splezal na streho, sicer ne preveč visoko. Pač tako je.
taja40
04. 07. 2012 11.45
lorenc....se ni streha vdrla ampak kupola ...ja???
svasta...
03. 07. 2012 07.35
+20
ti mulci so glupi in ocitno nevzgojeni, da grejo plezat na streho
eva.eva123
03. 07. 2012 07.35
+2
No tud mi smo med počitnicami plezal po raznih strehah ... dost mojih prjatlov/prijateljic tudi ... pa kaj smo zato bili nevzgojeni ???? Pač ko si mlad počneš razne neumnosti ... V tem primeru je pač bila nesreča ... ki bi se isto lahko zgodila kateremu koli od nas. Tak da naj lepo plačajo starši in to je to. Ne vem zakaj zdej taka novica pa tolk razburjanja iz tega ????
saintjozef
03. 07. 2012 08.24
+20
Včasih si jo po rit dobil, tud če si si kaj naredil. Danes pa namesto šibe odškodnine pojejo..
eva.eva123
03. 07. 2012 10.26
+2
pol se pa folk enostavno preveč sekira ... sej ni čudn da je pol vse tak ko je. Pač sreča da se punci ni nič zgodil in to je to. Nesreče se pač dogajajo.
645468
03. 07. 2012 13.07
+5
eva,... ja zato ste bili nevzgojeni. nesreča je še vedno nesreča sam kaj maš pa po tuji strehi za plezat? pa še kako škodo delat! pa še to pri katerih letih si to delala? pri 10 al 15?
saintjozef
03. 07. 2012 07.27
-9
No, ne bi ravno se strinjal z ravnateljico. Dostopi na streho, kletne prostore, v toplotno postajo morajo bit ZAKLENJENI. Verjetno bo hišnik na j*
saintjozef
03. 07. 2012 08.25
+16
No, le počakte, da starši malo k sebi pridejo. Ravnateljica je šla pametno v napad..........
dfgh12
03. 07. 2012 10.26
+2
helena11
03. 07. 2012 06.51
+24
daj Hlodski, tudi ti nisi najbolj razgledan, otrokom je potrebno dati delo, vzgojo, spoštovanje tudi do nepremičnin, usmeriti jih na življenjsko pot.... to povem iz lastnih izkušenj. morda se pa eni ne zavedajo, da imajo v hiši opice in veverice
645468
03. 07. 2012 13.07
+1
Hlodski
03. 07. 2012 05.33
-60
To ravnateljico bi blo treba vreč ven iz šole!!! Kake izjave pa so to ? Starši dajo otroke v šolo v ''varstvo'' tam so učitelji da na njih pazijo, da jih vzgajajo. In ne bodo poostrili nadzora pravi???!!! se pravi lahko se drogirajo, dajejo dol, streljajo...in so krivi starši...a učitelji bodo pa sedeli križem rok in s prstom kazali na krivce. Otroci so tistih 8 ur ali več v njihovi oskrbi in zato morajo tudi odgvarjati !!!! Ta Ana Vehar je dejanski prikaz kako zavoženo je slovensko šolstvo, ker nekdo ki mu je samo do položaja in posledično do denarja dela na na taki poziciji, kjer bi moral pomagati ljudem, ne pa se samo sebe oskrbovati z nagrabljenim denarjem položaja. Ana Vehar lahko te je sram takih izjav in upam da nimaš svojih otrok, kajti vzgoja ti je ''španska vas'' !!!!
PRHO
03. 07. 2012 06.28
+41
in kaj predlgaš , na ravnateljica vzame za rokce 700. otrok in pazi ,da neb kjer na streho splezo...vzgoja je PRVO doma,,
mici na žici
03. 07. 2012 06.43
+46
dej no - če še ne veš, devetošolci so že zdavnaj končali pouk , osmošolci pa tudi - kaj so počeli na strehi, ko naj bi bili na počitnicah? Treba se je vprašati malo o starševskem nadzoru in vzgoji otrok...
ArseneLupin
03. 07. 2012 06.51
+27
Hlodski najprej članek preberi, ob tem uporabi zdravo pamet in ti bo vse jasno! Vsekakor pa si ravnateljica s tvoje strani zasluži opravičilo!
BMWmunja
03. 07. 2012 11.37
-3
Hlodskega ste sedaj popljuvali. Komentarja o tem se bom vzdržal. Vseeno pa mi ni jasno, kako lahko strešna konstrukcija popusti pod dekletom, ki ima kvečjemu 50 kg. Če bodo starši morali plačati popravilo pa morajo insistirati na tem, da bo kvaliteta in nosilnost popravljene streha enaka dosedanji. Tedaj popravilo namreč ne bi smelo preveč prizadeti denarnice le-teh....
tokiohotel96
03. 07. 2012 13.08
+4
@kujlek, piše ti da se ji je vdrlo svetlobno okno in padla je v notranjost. Verjetno okno ni namenjeno hoji po njej. Sploh pa mularija nima kj hodit po streh na katero dostop ni dovoljen, pa četudi jih lahko dvigalo gor pripelje! @Hlodski, teb je tudi vzgoja "španska vas", če odgovornost vzgoje otroka prenašaš na drugega človeka. Vzgoja lastnega otroka je tvoja naloga, učitelji ti lahko samo pomagajo pri šolanju in ne pri obnašanju mularije, ki so povečini takšni zaradi slabe vzgoje staršev
645468
03. 07. 2012 13.09
+4
kuljek,...a tvoji ta mali tud uničujejo tujo lastnino?
mamsefino
03. 07. 2012 14.58
+1
Hlodski tvoj sovražno nastrojen "govor" proti gospe ravnateljici te lahko drago stane. Ni težko dobiti ID. Javno blatenje ali žaljenje osebe po imenu je pravno kaznivo. Preden izrečeš težke besede se lahko malo zamisliš
vlab
03. 07. 2012 01.37
+14
Eni otroci nekaj ušpičijo in potem je kar cela mladina nevzgojena? Nekateri ste kratkovidni ko stare mame. To je bilo in bo. Mladost je norost. Tudi mi smo bili deležni drugačne vzgoje včasih pa smo tudi se znašli na kaki strehi. Tej se je pa pač vdrlo, ker pač ni pomislila. Plačajo naj starši in to je to. Kot včasih. Vsako razbito šipo so plačali tastari, doma pa je bila potem kazen. Zaleglo je za nekaj časa pol smo pa spet kaj polomili. In danes ni nič drugače. Govorit o nevzgojeni mladini pa... tudi včasih so stare mame enako govorile.
pyer
02. 07. 2012 23.41
+41
PA KAJ VAM KLE NI JASNO...SMRKLE NISO KAJ IMELE POČET NA STREHI NE TAKO IN DRUGAČE, VSI TISTI KI JIH PA ZAGOVARJATE PA ŠE IMATE SVOJE OTROKE...BOG POMAGAJ NAM VSEM DRUGIM, KI SMO SVOJE OTROKE NAUČILI SPOŠTOVANJA REDA, DISCIPLINE IN ODGOVORNOSTI DA VEJO KAJ JE PRAV KAJ PA NE.... ZATO PA NI ČUDNO DO KAM SO TAKŠNI"PAMETNJAKOVIĆI" ZAFURALI SLOVENIJO....
dfgh12
03. 07. 2012 00.07
-28
YACKO
03. 07. 2012 00.42
+0
pyer Preberi si malo o ravnateljici na kakem forumu,pol pa lupaj bedarije. "Pametnjakovič" je ga. VEHAR in njeni služabniki. Lahko je njej neki nabijat, nej mal pove o sebi in svojem poštenju. Svet staršev jo ni uspel zamenjat že nekaj generacij. Upam, da vam to nekaj pove. Mel sem tri otroke na tej šoli in lohk povem da je ona podn od ravnateljice,učiteljice in nasploh kot oseba. Bi še kej povedal pa nej bo dovolj. Drži pa, da otroc tam niso mel kej iskat,glede odgovornosti pa........
helena11
03. 07. 2012 06.53
+22
a se ocenjuje ravnateljica ali nevzgojeni otroci??? prav ima, naj plačajo starši!!!
Samo Rezar 1
03. 07. 2012 10.18
+4
Ze res, da se mora skoda placat, zraven se more pa se kaj nardit, da punce ne dobijo posnemovalcev!
konstruktor
02. 07. 2012 21.38
+10
Samo, če je pa streha res taka, kot je na fotki ob novici, je pa tudi koga drugega treba mal povprašat po zdravju!! Drugače pa še dobr, da ste na koncu uspeli celo omeniti, da punca ni poškodovana - hvala bogu.
fjozef
02. 07. 2012 22.51
+8
kalimeri
02. 07. 2012 23.19
+9
Kaj je tako daleč, da niso mogli iti posnet in dati realno fotko gor?
Samo Rezar 1
03. 07. 2012 10.19
+1
Mogl bi sam punce vprasat kje se gor pride. Vrjetn zelo lahko in kljub nesreci ne bodo nc naredil za nadaljno varnost!
rci2950
02. 07. 2012 21.18
+27
karakurtovic - očitno si ena izmed tistih, ki zmeraj ščiti svoje, namesto da bi za posledicami tudi stala in odgovarjala za njih Otroke je treba že doma pripraviti za šolo, niso učitelji, da ti vzgajajo otroka, temveč da ga poučujejo, kar je velika razlika.......
zalijanc
02. 07. 2012 21.33
+13
brez zamere, toda pupa v devetem letniku, že seksa in slike lepi na FB...
kalimeri
02. 07. 2012 23.18
+18
včasih smo imeli v šoli v spričevalu napisano tudi predmet "VEDENJE" in ob polletju in na koncu pripisano ustrezno oceno. In če je bila ocena slaba je lahko bil tudi uspeh slab. In včasih so učitelji otroke tudi vzgajali, danes pa nimajo avtoritet in otroka še grdo ne smejo pogledati. Žal