Črna kronika

Stjepanu Prnjatu je ljubljansko sodišče že pred leti zaplenilo 4,7 milijona evrov

Ljubljana, 12. 03. 2018 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Domnevnemu vodji balkansko-kolumbijskega narkokartela Prnjatu, ki je v priporu na Povšetovi, je ljubljansko sodišče že pred leti zaplenilo 4,7 milijona evrov na bančnem računu. Preiskovalna sodnica je na prošnjo hrvaškega sodišča odredila začasno zavarovanje za odvzem premoženja v Sloveniji. Denar naj bi izviral iz trgovine z mamili. Neuradno naj bi že med leti 2000 in 2005 kar dvajsetkrat organiziral tihotapljenje najmanj sto kilogramov kokaina.

Ljubljansko okrožno sodišče je neuradno leta 2016 še zadnjič lahko podaljšalo začasno zavarovanje za odvzem premoženjske koristi za slabih pet milijonov evrov, lansko leto pa je potekel rok in tega premoženja po desetih letih ni bilo več mogoče podaljšati. Tako Stjepan Prnjat zdaj spet lahko razpolaga z denarjem na bančnem računu. Preiskovalci pa se bodo njegovega premoženja zagotovo znova lotili že v kratkem zaradi novega zasega droge v operaciji Nana prejšnji teden. "Pri preiskavi smo našli in zasegli dokumente povezane predvsem z bančnimi transakcijami in velikimi količinami denarja na bančnem računu v Sloveniji," je povedal vodja kriminalistične policije PU Ljubljana Damjan Petrič.

Stjepan Prnjat spet lahko razpolaga z denarjem na bančnem računu.
Stjepan Prnjat spet lahko razpolaga z denarjem na bančnem računu. FOTO: POP TV

Zbrani dokazi po mnenju preiskovalcev potrjujejo, da naj bi bila hrvaški državljan Prnjat in državljan Nizozemske med glavnimi organizatorji tihotapljenja droge v Evropo. "Pri kriminalistični preiskavi smo s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov na območju Ljubljane uspeli pridobiti pomembne dokaze s katerimi se bo tej organizirani kriminalni združbi dokazalo: način njenega delovanja, način prevoza in način skrivanja prepovedane droge," je še povedal Petrič.

Ljubljansko sodišče pa je Prnjatu premoženje blokiralo že leta 2007, saj naj bi do milijonov evrov po mnenju hrvaškega sodišča prišel prav tako s preprodajo drog in pranja denarja. Kriminalna združba naj bi tihotapila po 100 kilogramov kokaina. Sodelovali naj bi celo pri predelavi kokaina v kolumbijski tovarni. Zaslužili pa naj bi najmanj 7 milijonov evrov. Zdaj se je združbe lotilo kar devet držav.

Že jutri pa bo znano ali bo glavni osumljenec tudi po pritožbi ostal v priporu.

Policisti naj bi kriminalni združbi sledili več mesecev, ključ do uspeha pa naj bi bilo prisluškovanje Prnjatu v enem od ljubljanskih hotelov. "Hrvaški Escobar", ki naj bi bil vodja kartela, naj bi kilogram kokaina v Kolumbiji kupoval po ceni 3000 evrov, kokain, ki je z ladjo priplul do Reke, pa je nameraval pripeljati do Zagreba.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stoti
13. 03. 2018 07.29
+5
Kako so njemu lahko zaplenili premoženje, Jankoviču pa ne morejo ?
hopcefizelj
12. 03. 2018 22.45
+12
Denar ima v slovenski banki, priprli so ga v Ljubljani...kako je vse skupaj znano...se malo pa bo kofetkal na tromostovju, slovenska realnost, zal.
Sentis
12. 03. 2018 22.29
+15
To kar so mu "zaplenili" je verjetno podkupnina za naše sodstvo. Ne bi se čudil, če bi pristal v kratkem na prostosti zaradi napake v postopku ali pa ker je tožilka zamudila rok.
TolstojV
12. 03. 2018 21.26
+23
Še večja mafija je v bančnem sistemu NLB KBM PRO BANKA FACTOR BANKA Pajnekova Darko Horvat Rigelnik Hadabent Mesarič Kovačič Hauvc Lahova itd. Tem ki so sezuli Slovenijo pa nikome ništa živijo kot kralji!
Draža
12. 03. 2018 21.21
+20
Tukaj bo vsega oproščen,še vsak diler je bil vsega oproščen.Sploh ni zakona za take.
visoki
12. 03. 2018 21.18
+11
a zokijo še niso nič zaplenili
jebalvisvoju
12. 03. 2018 20.31
+16
kaj je ti za njega.. ko meni ko castim kavico sodelavcu.. nic.. bo se delal ta na veliko ob pomoci slovenije