Črna kronika

Stiska naj bi bila prehuda. Stric umrlega dečka: 'Moj Bog, moj Bog, zakaj si to storila?'

Zagreb, 10. 07. 2015 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Hrvaškem se nadaljuje preiskava smrti matere in sina. Njuni trupli so našli v Dravi, primer pa preiskujejo kot umor in samomor. Za tragedijo naj bi bila kriva huda psihična stiska matere.

Tragedija na jezeru pri Čakovcu - 2
Tragedija na jezeru pri Čakovcu - 2 FOTO: Barbara Štrbac, reporterka Nove TV

Potem ko so v akumulacijskem jezeru na reki Dravi v bližini Donje Dubrave našli trupli dečka in ženske, hrvaški mediji poročajo, da bodo, potem ko so že včeraj potrdili identiteto dečka, danes ugotavljali, ali je žensko truplo njegova mati. Dvomov ni veliko, vendar pa zaradi stanja trupla ni bila mogoča le identifikacija s prepoznavanjem.

Truplo nečaka je prepoznal njegov stric Robert Fogadić, ki je, podobno kot dečkov oče, v šoku. "Moj Bog, moj Bog, zakaj si to storila?" je jokal na bregu reke, v kateri sta ugasnili življenji.

Odgovor na njegovo vprašanje naj bi dala preiskava, policija pa pravi, da primer preiskujejo kot umor in samomor. Ostaja vprašanje, ali je dečkova mati vozilo v globok kanal, širok okoli 40 metrov, zapeljala po nesreči zaradi visoke hitrosti in psihičnega stanja, ali pa je to storila namerno.

Kot poročajo hrvaški mediji, sta mati in sin iz Totovca izginila v noči na ponedeljek. Mati pa je prej na Facebooku objavila zapis, iz katerega je bilo mogoče slutiti, da se bo zgodila tragedija.

Psihična stiska ima izhod!

Kako prepoznati nevarne znake stiske, ki lahko vodi v samomor in druga najhujša dejanja? "Najbolj pozoren je treba biti na ljudi, ki že imajo zgodovino depresivnih motenj, poskusov samomora, samomorilskih misli … Najočitnejši znak, da gre nekaj narobe, so grožnje. Velikokrat kakšen človek opozarja, grozi … pa ga nihče ne opazi, zaradi česar se to samo še stopnjuje in lahko pride do skrajnosti, kot je samomor. Vsako grožnjo je treba vzeto resno, se pogovoriti, če pogovor ni dovolj, pa poiskati strokovno pomoč," pravi terapevtka Saša Poljak Lukek.

Kje najdete pomoč ...

- 112 Reševalna služba
- 01 520 99 00 Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro)
- 116 123 Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna brezplačna številka 24 ur na dan)
- 116 111 TOM brezplačni telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 20. uro)
- www.zivziv.si Spletna stran za razumevanje samomora za odrasle, bližnje in medije
- www.tosemjaz.net Spletna stran za mlade

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1