Črna kronika

Novorojenček umrl v napadu pitbula

Jacksonville, 26. 10. 2010 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Floridi je štiri dni star novorojenček umrl v tragičnih okoliščinah. Potem ko ga je mati za trenutek pustila samega, ga je napadel družinski pitbul terier. Pred tem naj pes nikoli ne bi kazal znakov agresije.

Policijski pes
Policijski pes FOTO: Reuters

V mestu Jacksonville v ameriški zvezni državi Florida je štiri dni starega novorojenčka napadel družinski pitbul terier, poroča CNN. Poškodbe so bile tako hude, da je otrok umrl.

Kot je po tragediji povedal otrokov oče, ga je mati le za trenutek pustila samega. Policija pa kljub temu preiskuje tudi možnost, da je bil brez nadzora odraslih dlje časa ali da je šlo za materino malomarnost.

Preiskava bo razkrila tudi, ali je pes že kdaj pred tem kazal znake agresivnosti. Oče je to sicer zanikal in zagotovil, da je bil pes do članov družine vedno prijazen.

Gre za zelo tragičen in občutljiv primer, zato končnega poročila ni pričakovati še nekaj tednov. Psa so medtem že usmrtili, še poroča CNN.

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brankam
29. 10. 2010 07.45
@Fiamma Glede na to da nimaš ne otroka in ne psa, ti dam en nasvet: imej najprej otroka in se šele potem odloči če boš imela psa. Zakaj? Ker otrok potrebuje mamo 24 ur, sploh novorojenček. Moj sin je star 3 leta in veš kaj... šele sedaj postaja toliko samostojen, da mi ni potrebno biti z njim na vsakem koraku. Želim povedati da ne verjamem da boš imela veliko časa... In to spet privede do tega, da se bo pes počutil zanemarjenega in osamljenega... in to že lahko pripelje do takšne tragedije. Saj vidim družine, ki imajo pse in potem slišiš dopoldne psa kako zavija po stanovanju od žalosti. Zaradi takšnih pojavov sem klicala v center za zaščito živali in nič ne morejo. Ubogi pes! Jaz nikoli nisem krivila psa za tragedijo - normalno da je kriv človek, ker ga ima in ne vzgaja pravilno, vendar so ene pasme bolj agresivne in krovločne (da, krvoločne -še enkrat - glej ta primer). Itak, da ni vsaka pasma za vsakogar. Normalno - saj to izhaja iz mojih trditev -če imaš družino in otroka, nimaš časa za psa, vsaj takšnega ne, ki potrebuje veliko vzgoje in šolanja. Pozornost pa itak potrebujejo vsi. Le da tisti, ki pomanjkanje pozornosti ne znajo pokazati, bolj trpijo in so žalostni. Vsak ima svoje mnenje o takšnih psih, v enem pa se strinjava, in sicer v zadnji izjavi - otrok in pes ne smeta biti nikoli sama. Starš, ki to naredi, je zelo neodgovoren. Zelo neodgovorno je tudi, da enkrat ko imaš psa, in kasneje dobiš tudi otroka, zavestno pustiš psa da trpi... Vzameš mu večino pozornosti, ki jo je on prej imel in jo preneseš na otroka. V takem primeru je bolje, dati psa kakšni drugi ljubeči družini ali pa osebi, ki bo zanj poskrbela tako kot se spodobi. Zdaj pa pustiva tudi drugim, da komentirajo tale članek ;) Lep pozdrav!
Veronika Einspieler
28. 10. 2010 22.14
@brankam: Nimam ne psa in ne otroka, samo če bojo finance in čas dovoljevali, verjemi, da bom imela oboje hkrati! Jaz kot otrok nisem imela psa, a sem si ga vedno želela in verjemi, da ko poslušam zgodbe prijateljev in drugih ljudi, ki so s psi odraščali, nočem take radosti svojim otrokom preprečit. Seveda bo pes v prvi vrsti vzgajan že od prvega trenutka, ko bo prišel domov in šel bo v šolo. Psa bom imela zato, da mi bo v veselje celo njegovo življenje in ne želim si privoščit kakšnega spodrsljala v stilu, danes ga ne bomo vzgajali, ampak cartali. Pes rabi disciplino. In pes ne bo nikoli sam z otrokom, dokler ta ne bo dovolj velik in zrel. Ko pa vidiš mulce s takimi pasmami, prvo poišči krivdo v njihovih starših in ne v pasmi! Poznam precej psov, ki spadajo pod "nevarne" pasme ali so mešani z njimi in so taki cukri, da si kar predstavljat ne moreš! Tukaj je vzgoja, socializacija, šolanje in doslednost! Če tega nisi sposoben, nimaš kaj imeti takega psa, tudi kakšnega bolj krotkega verjetno tak človek nebi znal krotit. In tudi če si fizično prešibak za določeno težnostno kategorijo psov, nimaš kaj imeti takega psa. Nekoč sem srečala gospo, ki je peljala na sprehod sinovega psa, ki jo je potegnil in je ženska padla in si zlomila nos. Če fizično ne moreš, ne moreš. Je pa res, da nevarnost nikoli ne počiva in če te tudi manjši pes potegne nepričakovano, se lahko poškoduješ. In ja, za psa je dojenček tujek, nekaj novega, nekaj kar ne šteje pod družino (vsaj zanj v tako kratkem času še ne). Jaz sem tudi bila dolga leta edinka in verjemi, da mi ni blo čisto prav, da sem dobila bratca. Sej sem sprejela, samo mi tako pomanjkanje pozornosti nikakor ni dišalo. Zdaj pa se postavi v kožo psa. Pes ne razmišlja na enak način kot človek in je zato človek tisti, ki mora razmišljat še za njega in jaz tukaj krivim mamo, ne psa in ne dojenčka. Mama je bil tukaj odrasla odgovorna oseba, ki razmišlja po človeško. Tudi levji samci pobijejo mladiče drugih samcev, da se lahko z levinjo parijo. Pa nihče ne reče, da so krvoločni, ampak to je naravno in tako deluje njihov nagon. Tolko vsi radi poudarjajo, da je človek nekaj več od živali in to bi lahko bil dober primer, pač človek razmišlja po človeško, žival pa NE. Kako ljudje fajn vedno obrnemo stvari v svojo korist? Seveda je avtomatično pes kriv, ne človek. Zakaj? Sej razumem, da si mama in da si to kot prvo. Ampak so me tvoje izjave kar zbodle, češ kakšne so te pasme. Kdor se na živali spozna, ve da NI VSAK PES ZA VSAKOGAR in jaz nekako pričakujem, da bi naj ljubitelj živali to vedel. Samo očitno je to samo moje (zgrešeno?) mišljenje. Sej sem tudi sama rekla, da otrok in pes SAMA ne smeta bit. In pika. Lep pozdrav!
brankam
28. 10. 2010 19.37
@Fiamma Pa še nekaj: nikjer nisem napisala besede "zverine" Kot rečeno, živali imam rada in jih tako grdo ne poimenujem! In še enkrat, sem najprej mama, zato bom naredila vse, da ga obvarujem... Saj boš videla...
brankam
28. 10. 2010 19.33
@Fiamma A nisi prebrala kaj je moj point?? Jaz trdim, da če želiš imeti družina se odloči za njo, če pa psa, potem pa imej psa. Niso vsi psi za družbo otrok. In zdle se grem stavit, da ti nimaš otroka ampak psa... Samo počakaj ko boš imela doječka... bomo videli če boš enako razmišljala. V enem zadnjih postov sem napisala, da ne glede kaj psa pripelje do takšnega krutega dejanja, to je še vedno žival. In glede krvoločnosti - kako pa ti poimenuješ to, da tak pes otroka dobesedno raztrga??? Igranje, majhen ugriz,... Ah daj no?!? Proti napadu takega psa ima redko kdo možnost!! Ne obračaj mojih besed! Tujek?! My ass tujek?! Neodgovorno s strani staršev sicer, pa vendar - kakšno grožnjo je povzročil nebogljeni dojenček?? S čim ga je izzval? Aja, pa glede povodca: zadnjič je ena gospa peljala psa na sprehod in je bil na povodcu. Potem pa je pes videl nekaj in se je dobesedno pognal ter se iztrgal gospe?!! Kaj narediš v takem primeru. Če pes napade nenadoma, ne verjamem da ga lahko zadržiš. Zanimivo je, da je na ulicah vse več teh bolj napadalnih in agresivnih pasem. In če vidiš kakšnega otroka ali pa najstnika z njim, težko verjamem da poskrbijo za pravilno vzgojo. In da se vrnem k svoji prvotni trditvi: dojenčki in psi ne gredo skupaj!! AMEN!
Veronika Einspieler
28. 10. 2010 18.31
@brankam: Nikjer nisem napisala, da moraš imet psa v hiši. Nikjer. Rekla si, da pes ni za v hišo. Seveda ni vsak pes za v hišo, ampak mnogi psi ne morejo živet zunaj (čivave, dobermani in druge pasme brez poddlake, prav tako večina majhnih psov). Če nočeš imet psa, ne ga imet. Kdo te sili? Samo nehaj s temi triki, da kako grozni so tej psi in da ne boš svojih otrokt izpostavljala tem "zverinam". KDO TE SILI? Če ima kdo iz vaše soseske takega psa, ga pač prosi, da ga ima na povodcu, kar je itak določeno z zakonom, da so psi v naseljih na povodcu! Nauči svoje otroke, da ne letajo direkt psu v glavo, ker tega se mnoge živali bojijo in tudi to je pogost vzrok "napada" psa, pa se ne boš mela kaj bat. In kot jaz vem, krvoločnost pomeni neka želja po krvi, ubijanju. Ta pes ni ubil iz te želje, ampak zato, ker je bil dojenček tujek, katerega še ni sprejel. Krvoločni so serijski morilci, ne pa psi.
roxie
28. 10. 2010 17.03
civitasstain zakaj bi mogli prepovedat določeno vrsto živali v okolju kamor spadajo?? živali so bile na svetu prej kot mi ljudje (zahrbtne, hinavske mrcine) in tega nimamo pravice storiti. imejte pse na povodcih, dajte jih v šolo da se naučijo osnov "obnašanja", z otroki jih ne puščajte samih in nabavite si psa, če veste da ste sami dovolj psihično stabilni da ga pametno vzgojite... nabavite si psa, ki veste da mu boste psihično in FIZIČNO kos.
roxie
28. 10. 2010 17.00
v slovenskih novicah sem zasledila da piše da je mati pustila otroka v košari v spalnici in zaprla vrata, ter šla na WC pes pa naj bi si odprl vrata in zgrizel otroka. JS TEMU NE VRJAMEM. pes ne študira logično kot ljudje, da bi si lahko rekel: aha zdaj je šla na WC js ga bom pa "ubil". tukaj je prišlo do razcepa. ozadje zgodbe mora biti drugačno kot objavljajo mediji...ne zagovarjam psov, niti ne mame ampak mislim da je bil v tem primeru vzrok za "napad" drugačen.
civitasstain@gmail.com
28. 10. 2010 10.47
Se bo moral s psi tako zgodit, kot s kajenjem. V javnosti prepovedano kot kajenje, tako psi in črna kronika bi se zmanjšala za lovico strani......... P. S. Ne govorte mi o vzgoji psov. En vzgojitelj je mal dejal: "Psi so zverine in imajo kosmato kožo"
SilverBullet
28. 10. 2010 10.45
"...ojej ojej...vedno isto...dokler so bile domače živali zunaj v svoji uti (kamor tudi spadajo), ni blo takih primerov..." Aja... za tiste, ki so pozabili ali pa so bili takrat premladi, da bi to "ujeli". V domačem smrtnem primeru izpred let je bil pes zunaj v uti. Na verigi. Kmečki mešanec tipa ovčar. Po komentarjih v tisku sodeč pa so bile krive... kokoši (pa se ne zafrkavam). Medtem pa se je na vsak pasji prdec v nowhereland, nekje na drugem koncu sveta, kjer je bil udeležen pes vsaj malo bolj čokat, da mu je bilo mogoče vsaj za silo prilimat nalepko na "bull", spilalo čisto drugo lajno. Toliko o gostilniškem dojemanju sveta v dolini Supernova, Mercator, TV-SHOP in Esmeralda.
SilverBullet
28. 10. 2010 10.17
"...ojej ojej...vedno isto...dokler so bile domače živali zunaj v svoji uti (kamor tudi spadajo), ni blo takih primerov..." Vedno znova me preseneti kako kratek spomin imamo ljudje (vsaj nekateri). Spomniti se je treba samo na podobno tragedijo z novorojenčkom izpred par let, ki se je zgodila pri nas. Saj ni bilo spet tako dolgo nazaj, da bi padlo iz memorije. Je preprosto tako: več veš, težje se je špilat "gverilca" in večvedneža. Zato pa se nekateri tako otepajo vsake možnosti, da bi kaj izvedeli, sploh kaj drugačnega. "Gverila" je lažja v nevednosti. O psih in njihovem vedenju (kot o drugih živalih, sobivanju in še marsičem na tem svetu) enostavno obstaja cela znanost, prava znanost. In ta ni gostilniška, da bi jo bilo mogoče debatirati v tem stilu.
exequor
28. 10. 2010 10.16
Ma, sj je znano, pa vprašite vsakega kinologa, ali pa vzreditelja psov, če imaš prej psa ko otroka, in boš pol imel otroka, bo pes ljubosumen! neglede na vzgojo!!!
jafalical
28. 10. 2010 10.10
Vse je odvsino od rane vzgoje!Je pa res, da ko gres po parku, vidis da imajo take pse nekateri zato, da se skrijejo za njimi, da pokažejo neko nadmoč,prikrijejo svojo šibkost, nestabilnost. Nekateri imajo dva ali pa po tri (to zahtevnejšo pasmo) greš po parku vidiš, da se večina sramotno izogiba pobirat njihove kakce, kako je šele v mestu?Morala bi obstajat neka kontrola.Nekateri nimajo časa takega psa dnevno zgont (tak pes rabi veliko več), kaj šele ga učiti, vzgajati z ljubeznijo.Bi bilo potrebno imeti kontrolo kdo ima takega psa, regstrirano bolj podrobno.
dadi777
28. 10. 2010 09.10
ninett- praviš, da pes ni napadel brez razloga. JA, VERJETN GA JE 4 DNI STAR NOVOROJENČEK PROVOCIRAL IN RINIL V NJEGA .... HALO????'
SilverBullet
28. 10. 2010 09.07
Hecno. Ko sem včeraj tukaj šaljivo pripomnil, da so vas (vse "komentatorje" tukaj, glede na število komentarjev) na 24ur.com ostrigli in spravili v stajo, ne da bi se sploh zavedali, ko so vam zelo efektivno prodali zrak (24ur.com služijo na oglasih in vaših... torej naših klikih), so me moderatorji kratkomalo zbrisali in niso dovolili objave. Če pa to ni industrija reje in striženja/molže ovac... (24ur.com... prepričajte me o nasprotnem) Kje je torej kritično mišljenje in lastna glava dan danes? Koliko ljudi brez pomislela kupi karkoli jim prodajalci na dom uturijo? 24ur.com so prodajalci na dom, mi pa njihovi kupci. Katerim se najlažje prodaja, kdo in kakšen je najboljša stranka, pa prepuščam premisleku. 24ur.com... bo zopet cenzura? Kako malo informacij je potrebno, da ljudje dobimo občutek da vemo vse. V bistvu je tako: več informacij je na razpolago, težje se špilamo da vemo (in najbolje vemo) za kaj se gre. Zato so najbolj goreče in "konstruktivne" debate o politiki in "reševanju države" v gostilnah. In o psih in pasjem vedenju na splošnih internetnih forumih in portalih. Ni res? Psi in pasje vedenje... pa so vendarle malo bolj kompleksne zadeve, da bi šlo brez informacij in znanja. Kot večina drugih stvari.
ozrenac5
28. 10. 2010 08.56
ojej ojej...vedno isto...dokler so bile domače živali zunaj v svoji uti (kamor tudi spadajo), ni blo takih primerov...a odkar ljudje še spijo z njimi v isti postelji, pa ni čudno da se tudi to dogaja...vsi ki imate te "agresivne" oziroma "nepredvidljive" pse doma z majhnim otrokom, se pojdite malček zdravit h psihologu...pa vi šopajte zdej minuse meni, itak veste da ste prizadeti, če svojega lastnega otroka izpostavljate smrti !!!
brankam
28. 10. 2010 07.49
Sej to nima konca! Dejstvo je, da če se nekdo odloči za družino, naj ima družino... Če pa želi hišnega ljubljenčka, ga pa naj ima... Itak tale država še dolgo ne bo naredla nič pametnega - ne glede zakonov proti mučenju živali in ne glede puščanja pasjih iztrebkov po vseh sprehajalnih stezah in travnikih. Hmmm, če ima nekdo takooo rad svojega "psička" zakaj mu je težko pobrati njegov kakec?? Bistvo: veliko stvari je nerešenih, kar se tiče živali. Politiki v tej državi so preveč zaposleni, da si žepe napolnijo z ukradenim denarjem... Še malo, pa bomo naslednja Grčija!
brankam
28. 10. 2010 07.42
@Fiamma Kaj, če nočem imeti psa v hiši, sem kar naenkrat sovražnica živali??? Kakšne bedarije so to? Sploh me ne poznaš in ne moreš sodit o moj iskrenosti. Jaz sem že veliko naredila za živali in sem jih nekaj imela (mačke, papagaje, ribe...). Sem se pač odločila, da pes ni najboljša izbira za stanovanje (in ne hišo - je velika razlika). Sploh pa pes rabi ogromno pozornosti, in vsa moja pozornost gre mojemu sinu... Se ti to ne zdi logično? Glede krvoločnosti - mislim da ta primer o ubogem novorojenčku pove vse! Nekatere pasme SO krvoločne! Ne glede na to, kaj jih pripelje do tega. Zakaj ne beremo, da je čivava nekoga raztrgala??
mjolnir
28. 10. 2010 00.45
urska Blagojević Že to da ima otrok in obdrži takega psa, kaže da je neodgovrna! ne sam to da ga je pustila z malim!
mjolnir
28. 10. 2010 00.44
Urška Blagojević takega že ne! Pa hvala! ko me prime da bom imel tako mrcino doma, si bom ujel volka! Je bol originalno!
gozdar1
27. 10. 2010 20.29
Pa a ko primerjaz zlatega prinasalca in pitbula ne pozabit na razliko v ugrizu enega in drugega...