Črna kronika

Starši šestletnika vložili ovadbo

Maribor, 15. 02. 2010 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Starši dečka, ki se je med plavalnim tečajem na mariborskem bazenu skoraj utopil, so zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti zoper neznane osebe vložili kazensko ovadbo.

Plačnik in naročnik 14-dnevnega tečaja je mariborska občina, organizira pa ga javni zavod Športni objekti Maribor.

Starši šestletnega dečka, ki se zaradi nesreče na plavalnem tečaju zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, so po poročanju Sveta na policijo in okrožno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper neznane osebe.

Neznanim storilcem očitajo povzročitev splošne nevarnosti, od odgovornih pa bodo zahtevali kazensko in materialno odgovornost. Na Policijski upravi Maribor preiskava še vedno poteka, medtem pa je zdravstveno stanje šestetnika, ki je v mariborski bolnišnici, še vedno resno.

Deček naj bi stekel nazaj proti bazenu in najverjetneje padel vanj.
Deček naj bi stekel nazaj proti bazenu in najverjetneje padel vanj. FOTO: Jani Dolinšek

Spomnimo ...

Kot smo že poročali, se je na mariborskem pokritem bazenu Pristan v sredo ponesrečil šestletni otrok. Kot je pojasnil direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez, se je nesreča zgodila med tečajem plavanja za prvošolce, na katerem je bilo prisotnih 27 otrok 1. razreda mariborske OŠ Franc Rozman Stane v spremstvu štirih vaditeljev. Na kopališču sta bila prisotna dva reševalca, še dva pa sta bila v tistem trenutku prav tako na bazenu na usposabljanju.

Ravnateljica osnovne šole Breda Kutnjak je povedala, da je zaradi dogodka pretresena in da česa takega na šoli ne pomnijo.

O negibnem šestletniku v vodi so reševalca malo pred 13. uro obvestili drugi otroci. Ugotovil je, da ponesrečenec ne kaže znakov življenja, zato ga je skupaj s sodelavci začel oživljati. Pri tem naj bi otrok zopet zadihal, kmalu pa so prišli tudi reševalci. Ti so nato otroka na poti v mariborski klinični center reanimirali. Njegovo zdravstveno stanje je še vedno resno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DrHouseGregory
17. 02. 2010 15.00
to pa so nesposobni reševalci ,še bazena ne morjo opazovat, k d je to tko težko
Karmen Matjaši?
17. 02. 2010 12.59
Marcela ni več,angelčki naj ga čuvajo
Karmen Matjaši?
16. 02. 2010 21.16
bopol tako kot si rekel,držimo in upajmo na najboljše,ampak...
London-64
16. 02. 2010 20.55
Zanima me, ali se je mali Marcel že prebudil iz kome??? Nikjer ni več novic o tem. Sicer pa držim pesti in mu želim najboljše.
London-64
16. 02. 2010 20.49
Res je, da so otroci danes bolj neposlušni in razigrani... Ampak, saj nihče ne ve, kaj se je z malčkom sploh zgodilo, ali je bil neposlušen in je sam kriv, da je utonil. Žalostno je to, da nihče ni videl njegovih "znakov utapljanja", saj ni utonil v sekundi, saj ga ni kar naenkrat "požrlo" na dno bazena. In najprej so ga opazili drugi malčki , NE ODRASLI, ki so (vsaj nekateri) opazovali otroke od zunaj, od koder je tudi boljši razgled na bazen.
Karmen Matjaši?
16. 02. 2010 12.07
učitelji imajo preveč zvezane roke,ko sem bila jaz otrok,te je učitelj samo pogledal in si vedel kje je tvoje mesto.Sama imam tri otroke,osnovnošolce,pa vsi vedo do kot lahko grejo,kakšne so njihove pravice,predvsem pa ODGOVORNOSTI!Učitelji so zato,da naše otroke učijo,ne pa vzgajajo oz.prevzgajajo.
bibaurska
16. 02. 2010 10.54
Sem pedagog in obžalujem dogodek, ki se je nedavno pripetil. Dečku srčno želim, da popolnoma okreva. Mislim pa, da je tukaj tožba neopravičena. Starši se žal ne zavedajo, kakšne otroke nam pošiljajo v šolo (delala sem tudi s prvošolčki). Odkar so nam z blatenjem pred otroci odvzeli vso avtoriteto, je težko učiti, kaj šele vzgajati. Ravno vzgoja pa je tisti element, ki vsepogosteje manjka znotraj družine. Dokler so otroci razposajeni, živahni in otroško razigrani je lepo, ko postanejo neposlušni in neubogljivi, ko se ne zmenijo za besede iz učiteljivih ust, pa se nedolžen dogodek hitro spreobrne v katastrofo. Iz lastnih izkušenj vem, kolikokrat so otroci prešteti, kolikokrat opozorjeni.. Sama sem imela neljub dogodek: dva fantka sta se stepla, pritekla je kri. Ker sem ju okregala in sta "kazensko" morala razmisliti o svojem dejanju, sem imela naslednji dan na grbi eno izmed mam.. In tukaj resnično govorimo o nasilju nad učitelji.. Pa še ena omemba - če bi se za poklic pedagoga odločila zaradi denarja.. Ne, potem bi študirala medicino ali pravo ali.. Za ta poklic sem se odločila preprosto zato, ker imam rada otroke in jim želim dati čim več. Nisem osamljen primerek.
beuchat
16. 02. 2010 09.59
finec delno se strinjam s tabo.ampak polno je pedagogov ki bi radi delali zato da bi imeli sluzbo.ampak ce pogledamo danasnje otroke glede na nas ki smo starejsa generacija...otroci danes zivijo zaviti v vato in so postavljeni v sterilni svet,da ja ne bi kateri vase dobil kaksne bakterije in potem dobimo iz tega otroke z 10alergijami in brez imunskega sistema...motoricno imamo povsem okorele otroke,vedno vec je debelosti,ker se otroci ne gibajo dovolj...vcasih smo bili ves prosti cas zunaj z zogo ali kako drugace...res je bilo vec poskodb,a dragi prijatelji to je zivlenje.mnogo starsev se sploh ne zaveda kako "ropajo" zivljenje svojim otrokom...eden od zdravnikov je rekel,da bi moral otrok na mesec pojesti voz gnoja,danasnji otroci pa lahko jejo samo povsem sterilno hrano...
istra1
16. 02. 2010 09.21
Dečku srčno želim čimprejšnje okrevanje in da bi ostalo brez posledic vse ostalo se bo pozneje uredilo.
finec
16. 02. 2010 09.14
Žalostno je , da je armada brezposelnih pedagogov, ki so pripravljeni in želijo delat z otroci na cesti, za naše otroke pa izobražujejo zasluškarski lenuhi.
bergfurer
16. 02. 2010 09.02
žalostno kar se je zgodilo. Je pa res, da se pri vseh teh varnostnih elementih špara. Je pa res, da smo starši malo zamočili, saj smo učiteljem vzeli del inegritete s katero so nače otroke lahko vzgajali do te mere, da niso počeli takih stvari, ki bi izzivali nesrečo. Vse to je plod demokracije in amerikanizacije. Zanaz na Dunajski sistem pa bo. V inernate pa vojaški oziroma angleški rešim pa nekaj bo iz njih. 10 letnik v osnovni šoli pošlje v rodila učitelje, ravnatelja in policijo. Pa naj odstopi še šolski minister če je že to moderno.
beuchat
16. 02. 2010 08.27
atomic_boy pokazi mi na cloveka ki je sposoben zatrditi da lahko pazi na 800 ljudi in zatrdi da se nobenemu ne bo nic naredilo...si ti mogoce eden teh? Tudi zdravniki ne morejo resiti vseh,pa to se ne pomeni da za delo niso sposobni...dejstvo je,da se ze na splosno premalo drzimo pravil in dolznosti saj vsak gleda sam na pravice...strinjam se s picajzlem,rad pa bi tudi dodal da bo potrebno nekaj spremenit na druzbeni ravni.kajti kot opazam so otroci vedno bolj zasciteni,obenem pa so ljudje ki z njimi delajo pod vedno vecjim pritiskom,saj starsi velikokrat vzroke za tezave vidijo v uciteljih (ni vedno tako,a je ta pojav vedno veckrat opazen).vcasih so bili ucitelji avtoritete in so bili spostovani,danes pa...otrok je bog...v soli lahk vse nardi,ucitelj pa ga ne sme grdo pogledat,ker ga bodo starsi tozli zaradi psihicnega nasilja nad otrokom...kje pa je nasilje nad ucitelji?
picajzel
16. 02. 2010 07.50
Kriva je zakonodaja, ki je z zakonom o varovanju osebnih in zasebnih podatkov onemogočila, da bi bile zdravstvene težave (psihične ali fizične) vpisane v anamnezo novinca in pozneje v matični list. Tako pa se učitelji in ostali dnevno srečujejo s problemi - pred nekaj leti je umrla osnovnošolska pri telovadbi, ker niso skrbniki povedali, da ima prirojeno srčno napako... Torej živimo v državi kjer so osebni podatki bolj zaščiteni kot življenje... Komu pa po smrti še pomaga varovanje osebnih in zasebnih podatkov ... pa vidimo pri nedavnem tragičnem dogodku...
SARSAL99
16. 02. 2010 07.41
kar se zgodilo ni opravičila in upam, da se kaj takega ne bo več zgodilo.kaj je botrovalo nesreči bodo seveda ugotovili pristojni in če bo treba tudi koga ovadili.razumem bes in žalost staršev,vendar pa ne razumem kako že zdaj mislijo na odškodninske tožbe,ko jih otrok najbolj potrebuje,oziroma sploh ni jasno kaj bo z otrokom.osebno mu želim čim prejšnjo ozdravitev brez posledic.smo ljudje postali tako lakomni,da niti v žalosti ne moremo pozabiti na denar.
marcus500
15. 02. 2010 23.33
Ne vem kaj imajo reševalci tukaj. Krivi so učitelji plavanja in ne reševalci. Ta ki vodi skupino otrok bi moral videt da enga ni. Vem da je to zmeraj težko. On pa tudi mora vedet da je ON v tem času odgovoren za otroke. Nikakor ne more bit krivec ta nesrečni šestletnik
pikolina88
15. 02. 2010 22.54
je pa res to,da bi mogli bit reševalci pravi reševalci,ne eni mišičasti mulci,ki se zgoraj brez nastavljajo tam in se delajo frajerje. poleti smo bili z družino v Čatežkih,kjer so sami mulci za reševalce,pa se sončijo,važijo,osvajajo....če si zaposlen kot reševalec,je tvoja dolžnost,da imaš pod nadzorom kar se da največ,ker je pa pol izven službe pa nobenega ne briga. v tem primeru pa ne vem kaj in kako se je zgodilo in srčno upam,da bo deček v redu!!!!!
pikolina88
15. 02. 2010 22.49
otrok še izven življenske nevarnosti ni,pa že napovedujeta tožbo....trenutno bi mogla bit z mislimi pri otroku.
Atomic_boy
15. 02. 2010 22.47
beuchat ne sprejmi naloge če ji nisi kos!!!.....še posebej če so v igri človeška življenja!!!! Pravzaprav pa sem imel sam sina na tečaju v Pristanu in vem kako "strašno pazljivi" so odgovorni na tečajih!
beuchat
15. 02. 2010 22.45
lodz68 veš pri nas je situacija taka...vsa kopališča poskušajo kar se da varčevati...in varčevanje se začne pri reševalcih...za začetek jih je na bazenu le toliko kot je res nujno potrebno, da lahko bazen obratuje, ko pa vidim kakšne plače imajo pa me kar stisne...plače se gibljejo v povprečju okoli 5,5 eur na uro...študentarija pa dobiva v za dela, ki nimajo niti 1% tolikšne odgovornosti cca. 4eur na uro...občudovanja vredno da v tem sploh še kdo vztraja...vi ozkogledneži ki o vsaki stvari vedno veste največ pa reševalce v končni fazi potrebujete, saj brez njih bazen ne sme biti odprt, vi pa v primeru nesreče ne bi imeli po nikomer za pljuvat... tudi razmere glede učiteljev plavanja niso prav rožnata, glede na to kar dobesedno tvegajo vsak dan. ker kot sem že rekel, staršem se ne zdi pomembno učiteljev in preko njih učiteljev plavanja, obvestiti o zdravstvenih težavah otrok...ko pa pride do nesreče, se jim pa zdi samoumevno da oni to vejo, ker verjetno otrokom njihovi problemi pišejo na čelu...
VolilecSI
15. 02. 2010 22.39
Seveda so spet vsi pretreseni, kriv pa spet ne bo nobeden, fuj. Bolj je gnila oblast bolj so gnile njene institucije. V tej državi je treba spremenit totalno vse ali pa se izselit, ni druge - ŽIVELA II. REPUBLIKA!