Črna kronika

Starša sta 11-letnika z avtizmom zapirala v kletko

Anaheim, 03. 07. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Starša 11-letnega fantka z avtizmom sta ga medtem, ko je doživljal napade, zapirala v železno kletko. Včasih je bil notri nekaj ur, včasih pa tudi več dni. Policija je prejela anonimni klic in oba starša aretirala. Deček je sicer zdrav, s sestrico in bratom pa so že v začasnem skrbništvu.

Policija v kraju Anaheim v Kaliforniji je aretirala starše 11-letnega fantka z avtizmom, ker sta ga takrat, ko je doživljal epileptične napade, zapirala v železno kletko.

Starša 11-letnika Tracy Lee in Loi Vu.
Starša 11-letnika Tracy Lee in Loi Vu. FOTO: Reuters

Policijo in center za socialno delo je obvestil anonimni prijavitelj. Ti so na družinskem domu našli kletko, podobo tistim za prevoz psov. Visoka je bila 1,8 metra, dolga 1,5 metra, široka pa kakšen meter. V njej je bila tudi vzmetnica, je povedal policijski načelnik Bob Dunn.

Fantka v času prihoda policije ni bilo notri, starša pa sta policistom pojasnila, da sta ga včasih notri zaprla za nekaj ur, včasih pa tudi za več dni, je še povedal Dunn. "Vse kaže, da starejši, kot je bil, hujši so bili njegovi izpadi in verjetno sta ga s tem poskušala krotiti. Seveda pa otroka kljub temu ne moreš kar zapreti v kletko, tudi, če si obupan, pač pa najdeš nekoga, pristojnega, da v takih primerih pomaga," je dejal.

Dečkovo zdravstveno stanje je sicer dobro, prav tako sta starša dobro skrbela za njegovega brata in sestro, stara osem in deset let. Vse so v začasno skrbništvo odpeljali socialni delavci.

Ker starša ne govorita dobro angleško, preiskovalci zdaj poskušajo dobiti prevajalca, ki jim bo pojasnil podrobnosti. Jasno pa je, da jima grozijo ovadbe za kaznivo dejanje ogrožanje otroka in protipravnega odvzema prostosti.

Do podobnih primerov je sicer v Kaliforniji že prihajalo. Lani, na primer, so policisti aretirali mamo v Orange Countyju, ki je z vsak večer priklenila svojega otroka, medtem ko je bila v službi, da bi mu preprečila druženje s tolpo. Pred dvema letoma pa so učiteljico otrok s posebnimi potrebami suspendirali, ker je 10-letnega otroka z avtizmom med poukom zaprla v kartonasto škatlo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheBadAngel
03. 07. 2014 22.59
+6
Kaj zdaj a je imel epileptične napade ali izpade? Če je imel epileptične napade, bi bilo zapiranje u kletko skoraj da poskus umora, saj je pomoč in pravilno ukrepanje nujno, saj se človek pri epileptičnem napadu lahko zaduši in še kaj. Tako da prosim zjasnite se.
Bibosan
03. 07. 2014 21.11
-9
karin 1
03. 07. 2014 20.56
+8
yaks
03. 07. 2014 20.13
+5
Zapiranje v kletko med napadom epilepsije sigurno ni opravičljivo. No, sicer je odvisno od vrste napada. Vendar se med napadom otroka ne sme omejevati, postaviti se ga mora tudi v pravilen položaj in paziti na jezik. Je pa kakšen majhen zaprt prostor nekaterim avtistom včasih v uteho, da se lažje pomirijo.
Kunar
03. 07. 2014 16.36
+28
No tisto ko je zaklenla svojega otroka, da bi mu preprečla druženje s tolpo, tistemu nemoremo oporekati.
vestalka1
03. 07. 2014 14.31
+46
Mislim, da sta starša to storila iz obupa, ker mu nista bila več kos. To so posebna stanja in takrat otroku ne moreš nič dopovedat in nič storiti v njegovo dobro. Možgani norijo po svoje. Lahko da si strokovno pomoč nista mogla privoščit in sta obupala. Ne obsojajmo ju, če ne vemo zakaj je do tega prišlo.
zemljemerec
03. 07. 2014 13.50
+24
Ko sem se prvič v življenju soočil z avtističnim otrokom težje oblike, nisem mogel verjeti kaj možgani naredijo od človeka. Ubogi starši, ki postanejo za vse življenje žrtev humane družbe na papirju.Za hudo bolne je evtanazija edina res humana odrešitev neizmernemu trplenju..nihče nima pravice drugemu odredit večnega trplenja brez milosti.
vestalka1
03. 07. 2014 16.04
+5
Amethist
03. 07. 2014 20.41
+4
ja sam ce prijavis kaj takega na javno, te takoj okategorizirajo za norega, pa se v kletko bi te dali. -.-
Amethist
03. 07. 2014 20.47
+13
Sicer pa se meni zdi veliko vecja zloraba, da oce pretipa 12 letno deklico in jo prisili v spolnost, kot to da otroka k ga ne mores drugace ukrotit k je bolan in se ne zaveda okolice, zapres za dve uri v kletko al nekam kjer se ne more poskodovat. zanimivo, da se nikomur ne zdijo sporni prisilni jopici in samice na zaprtih oddelkih psihiatricnih ustanov.
Jelka07
03. 07. 2014 12.07
+12
Očitno da ne gre smao za avtizem, ampak za še kakšno lažjo, težjo duševno motnjo...otrok vsekakor potrebuje strokovno obravnavo in ne, ne vem kakšno zapiranje v nekakšne kletke! V spodaj omenjenem filmu...ja v realnem življenju ni vse tako kot v filmih...potrebe po skrivanju v šklatlah imajo nekateri otroci z aspergerjevim sindrom, ki se sicer sami skrijejo in se tam umirijo....
Amethist
03. 07. 2014 20.43
+8
Hja, glede na to da je film o Temple Gradin posnet po resnicnih dogodkih, si upam trdit, da je zelo dobro prikazano kako se je umirila. Pac zenska je bila genij in si je sama pomagala. Ne mores pa na slepo sodit starse, ce iz obupa ukrotijo neukrotljivega otroka. Najlazje je sodit in filat s tabletami. Sej bo itak umrl revez na koncu ane? Nehumane starse pa takoj v zapor!
kjesinisi
03. 07. 2014 11.28
+1
Azijci slovijo so svoji humanosti
ooo777
03. 07. 2014 14.28
+3
mislite azijci slovijo po svoji brezčutnosti in nehumanosti
yaks
03. 07. 2014 20.05
+3
Amethist
03. 07. 2014 20.55
+3
Ja evropejci ne prenesemo mocnih scen iz azijskega vsakdanjika. In tudi poste z obelodanjeno resnico se rado brise. Sicer pa... ena mocna... v knjigi Gomora je zelo nazorno opisano kaj Kitajci v Neaplju naredijo s trupli njihovih pokojnih, ki jih nocejo pokopati v Italiji.... ce napisem me bojo brisali ;)
rissp1
03. 07. 2014 11.24
+13
Čeprav gre 90% energije za obvladovanje napadov, še posebej napadov agresije, čeprav se moramo vsak dan (in NOČ) posebej boriti da se nebi kdorkoli poškodoval , čeprav smo že doživeli kako je če pride do poškodbe zaradi napada in smo 14dni dan in noč ležali v bolnišnici ob njemu in se ukvarjali, tolažili, držali ob napadih, (medtem ko so v bolnišnici povsod hoteli ga oddati na drug odelek , ravno zaradi strahu pred napadi) ,čeprav ni nobenega zagotovila, da se bo to kdaj končalo, čeprav se nam življenje vrti okoli tega in smo prikrajšani za marsikaj kar druge družine delajo/imajo/itd., je NESPREJEMLJIVO otroka zapreti v kletko, še posebej za nekaj dni ! Kdorkoli zagovarja takšna dejanja, bi mu morali prepovedati skrbništvo nad otrokom !
Amethist
03. 07. 2014 10.29
+23
Ti pa se malo pozanimi o avtizmu prej ko gres brisat. \"Ne tako na slepo obtozevat. Lahko je bila tista kletka edina terapevtska mozna resitev. In kaj bi 9ridobila s tem,da bi sla po strokovno pomoc? Fanta bi nafilal s tabletam in stlacli v ustanovo na zaprt oddelek. Sicer pa si poglejte film Temple Gradinin njeno napravo za objemanje.\" Si gledala sploh ta film?
Amethist
03. 07. 2014 10.30
+7
Pa ne me s tem brisanjem no. Kaj fali komentarju, ce izrazim svoje mnenje, a morm s5 tozbo oment al kaj?
Janez_53
03. 07. 2014 11.04
-7
Amethist, tudi tebe bi zaprl v kletko za daljši čas!!! Kje hudiča pa živiš??? V praveku???
rissp1
03. 07. 2014 11.19
+5
Amethist tudi ti se malo pozanimaj o avtizmu preden pišeš takšne... Nekaterim nam je to vsakdanje življenje - in najmanj kar potrebujemo so pametnjakoviči ki znajo soliti pamet, potem pa se umaknejo nazaj v svoje življenje. Avtizem ni hobi, je stanje s katerim se živi vsak
Ann Bee
03. 07. 2014 17.27
+6
Poglejte si film o Temple Grandin in kako se je ona spopadala z avtizmom. Tudi ona je imela "napravo" za objemanje, kjer se je pomirila, tako da je lahko fantku kletka prav tako pomagala pri umiritvi in seveda, nihče ne pomisli, da si morda starši niso mogli privoščiti dodatne pomoči. In zgleda se nihče ni znašel v hudi stiski v življenju, da bi razumel, kako se lahko človek počuti, ko se ne zna spopasti s situacijo.
Amethist
03. 07. 2014 20.39
+2
Tisti ki bi me tlacli v kletko in pravijo da avtista v zivljenju vidla nisem, prav gotovo filma niso vidli ;) Se manj pa imajo pojma kaj pomeni zivet z avtistom oz. ga imet za soseda. Pa v praveku avtizma niso diagnosticirali na tak nacin kot ga danes, takrat so imeli takega otroka pac za dusevno zaostalega ali za spacka in ce ne druzga so ga vrgli zivalim, saj si z njim niso vedli kaj dost za pomagat (ja prav ste prebrali, zivalim, al pa ga vrgli v vodo da se je utopil, v 17 stoletju so celo zajfo ven delali). Janez, zivim v 21.stoletju, marsikaj preberem in marsikateri dokumentarec pogledam, tko da vem o cem klobasam (pac zgodovinska in splosna dejstva me ne morejo okategorizirat za noro ane?). Po komentarju sodec pa si ti ravno tam kamor me tlacis... v leseni kletki, v praveku, najbolj hecno je, da si prav enak tem starsem nad katerimi se zgrazas (spomnimo... stlacil bi v kletko cloveka ki ga ne poznas in ga presojas na podlagi mnenja na forumu). Sicer pa je moderator, ki mu je v zabavo brisanje normalnih komentarjev oz. njihovo prirejanje, krepko posegel v vsebino mojega posta in pac je izpadlo kokr je. Eni pac ne prenesejo krute resnice in ce se ne motim, bo tud ta komentar sel v franze.
rissp1
03. 07. 2014 10.19
+10
Kar je še bolj nevarno od epileptičnih napadov so napadi agresije nase in na druge, še posebej ko že napol odraste in je na vrhuncu fizične moči. Sekunda in pride do hudih poškodb sebe (in drugih če ga poskušajo prijeti). Alternativa ki jo ponuja zdravstvo - močna zdravila, po katerih je 24ur na dan popolnoma nefunkcionalen (in tako tudi napadov nebi bilo), ali pa "dati ga v dom", kjer ga čaka isto. Tako ostane mnogim le upanje da pride čimmanjkrat do napadov in da se takrat nič ne zgodi. Najhuje je, ko pride do takšnega napada in ga je treba držati z vso silo, pri tem pa paziti da ne poškoduje sebe, ne udari z glavo v tla ali v zid (ob napadih to poskušajo namenoma), ne poškoduje drugih. Po možnosti kje zunaj ob kupu gledalcev, ki ne vedo ali bi se zgražali ali pomagali - razen tistih seveda ki so to že doživeli. Zapreti otroka v kletko ali ga celo tam pustiti pa je bila očitno za te starše najlažja pot, tako se "ni treba ukvarjati z njim", če nista zmogla kontrolirati napadov (v članku sicer omenjajo samo epileptične napade, ne pa napade agresije in samopoškodb) , bi lahko verjetno poiskala pomoč drugje, mogče so še vedno boljša zdravila (ki veljajo uradno za terapijo) kot pa zapiranje v kletko. Edino prav da so ga odvzeli.
Amethist
03. 07. 2014 10.31
+14
So ga odvzeli in zdaj ga bojo s tabletami filali da bo rastlina.
rissp1
03. 07. 2014 10.34
+7
Prijeti ga za čas napadov in s tem preprečiti da bi poškodoval sebe in/ali druge je nekaj, zapreti ga v kletko za NEKAJ DNI (kar 99% pripelje do pogostejših napadov,) pa je nekaj popolnoma drugega. Očitno nisi še nikoli videl takšnega napada in posledic le-tega na otroku samemu. Mogoče v filmu...
Amethist
03. 07. 2014 10.37
+5
Vidla in jim ne zavidam. Za nekaj dni je nesprejemljivo, tolk da se umiri pa ne vidm nc spornega.
rissp1
03. 07. 2014 10.38
+5
Glede tablet imaš sicer prav, žal ga bodo verjetno nafilali s tabletami in bo nefunkcionalen. To je zelo žalostno. Starši ki so ga pustili več dni v kletki - verjetno niso imeli več moči vsakič posebej boriti se , večkrat na dan. Če to doživljaš, nimaš energije, časa za NIČ drugega v življenju, vse se ti vrti okoli tega. Tukaj so starši tisti, ki bo morali vztrajati pri vsakemu napadu posebej, ne pa ga enostavno odrezati za nekaj dni...
Amethist
03. 07. 2014 10.40
+1
A znas brat? Pravim da je za nekaj dni nesprejemljivo.
yaks
03. 07. 2014 20.19
rissp1 osebo med epileptičnim napadom nikakor ne smeš fizično omejevat. Ravno tako lahko poškoduje sebe in druge. Ponavadi se mora umakniti vse pohištvo v bližini in osebo obrniti na stran. Če pa napad traja več kot 5 minut, se pokliče pomoč.
BŠK
03. 07. 2014 10.17
+2
Kaj pa nič ne razmišljata Lahko bi malo pokompala in malega zaupala kateremu od naših ustanov
mijam75
03. 07. 2014 07.43
+76
Zanimivo, da pišete o enem otroku iz ZDA, ki je bil sicer drugače v dobrem stanju... S kakšnim namenom? Da se bomo tu zgražali? Koliko pa je slovenskih otrok, ki doživljajo podobne in še hujše zlorabe, ampak o njih ne piše nihče?
prizla
03. 07. 2014 08.31
+7
Amethist
03. 07. 2014 09.09
+18
unikaten 2
03. 07. 2014 07.07
+23
Pa folku se je cist spipal..nardijo otroke..pol jih pa revcke mucijo ali pa zapirajo..bolano do konca..