Črna kronika

Štaba: Za smrt 19-letnic odgovorni politiki, ti odgovornost prelagajo na voznika

Ljubljana, 08. 05. 2013 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
1566

Robert Štaba z Zavoda Varna pot je prepričan, da je smrt dveh 19-letnic, ki ju je na prehodu za pešce zbil 35-letni voznik, nato pa pobegnil, odgovornost politikov, ki so lani podprli nižje kazni za prometne prekrške. V SDS, ki je bil zagovornik zakona, se za nesrečo ne čutijo odgovorni.

Robert Štaba z AMZS in Zavoda Varna pot je prepričan, da bi morali smrti mladih na naših cestah preprečiti. Zadnji dve leti se stanje glede prometne varnosti na naših cestah slabša in Štaba je prepričan, da je poslabšanje rezultat nepremišljenih potez naših politikov, ki so podprli sprejetje novele o cestnoprometnih predpisih, s katero je takratna vlada znižala kazni za nekatere prometne prekrške.

"Žanjemo tisto, kar nekdo napačno seje," glede napačnih potez politike pravi Robert Štaba.
"Žanjemo tisto, kar nekdo napačno seje," glede napačnih potez politike pravi Robert Štaba. FOTO: Tomaž Ungar

Poleg individualne odgovornosti voznika je to sistemska odgovornost politikov, opozarja Štaba. "To, kar se gremo v Sloveniji zadnji dve leti, je sistemski problem, ki je nastal zaradi političnih igric, ko so politiki zelo stabilen sistem spreminjali z neargumentiranimi in nestrokovnimi ukrepi, s spreminjanjem zakonodaje," je v oddaji Svet na Kanalu A dejal Štaba.

Poziv vladi, naj nemudoma ukrepa

Zavod Varna pot opozarja, da smo kljub zavezam najodgovornejših politikov, da Slovenija vstopa v desetletje večje prometne varnosti kot država, ki je bila po prometni statistiki v času od 2001 do 2007 na repu Evropske unije, začeli nazadovati, nazadovanje pa se izraža z izgubo zdravja in življenj. Zato bodo na vlado naslovili javni poziv, naj preuči zakonodajo ter sistem na področju varnosti v cestnem prometu, nemudoma ukrepa in prevzame odgovornost za pozitivne ukrepe na tem področju.

35-letnik, ki je zbil dekleti in pobegnil s kraja nesreče, nato pa se peš vrnil na mesto nesreče, da bi pobral odpadlo registrsko tablico, ima namreč po podatkih policije pestro preteklost, saj je bil že kaznovan s področja prometa in področja kaznivih dejanj. "Tak voznik nima kaj delati na cestah. Po prejšnji zakonodaji bi mu policisti lahko odvzeli vozilo, po trenutni pa mu vozila zaradi vožnje brez izpita ne morejo odvzeti," opozarja Štaba in se sprašuje, kako se poslanci posredno počutijo danes, ko so julija lani glasovali za ne tako striktno zakonodajo.

Sporni 23. člen ZprCP

19-letna Klara kot tabornica.
19-letna Klara kot tabornica. FOTO: Taborniški Rod Bičkova skala

Poglejmo eno od sprememb, ki jo je prinesla novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki je začela veljati 1. septembra lani in za katero Štaba trdi, da policistom odvzema pooblastila, da bi večkratnim kršiteljem in voznikom brez vozniškega izpita lahko zasegli vozilo. Gre za 23. člen ZprCP, ki govori o tem, kdaj lahko policist zaseže vozniku motorno vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška. Zadnja sprememba zakona določa zaseg vozila v primeru, če je bil storilec kot voznik motornega vozila v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek, in sicer le v primerih vožnje pod vplivom alkohola ter vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi.

Prav tako po novem 23. člen zakona določa, da se za hujši prekršek šteje prekršek, za katerega je predpisana globa najmanj 700 evrov in stranska sankcija kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila.

Pred spremembo zakonodaje septembra lani je veljalo, da se za hujši prekršek šteje prekršek, za katerega je predpisana globa najmanj 300 evrov. Prav tako se za hujši prekršek šteje tudi vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki ga vozi voznik v času prekrška, vožnja vozila v času izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja.

Kot je poudaril Štaba, bi – če vlada ne bi spremenila 23. člena ZprCP – policisti lahko povzročitelju zasegli vozilo že, če bi vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, saj takšen voznik res nima kaj delati na naših cestah!

Štaba dodaja, da primeri iz tujine kažejo, da v najbolj varnih državah prisluhnejo stroki, naredijo takšen sistem, ki je stabilen od pet do 10 let in na osnovi teh analiz se nekaj spremeni. Pri nas pa se, po besedah Štabeta, spreminja vsako leto, kar daje napačno sporočilnost vsem udeležencem v cestnem prometu. "Žanjemo tisto, kar nekdo napačno seje," je bil do dela naših politikov kritičen Štaba, ki je prepričan, da je smrt 19-letnic na vesti parlamenta.

Proti spremembi zakona le opozicijski stranki SD in PS

Novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki je začela veljati 1. septembra 2012, so podprle koalicijske poslanske skupine. Proti predlaganim rešitvami so se opredelili v opozicijskem SD (7 poslancev se je vzdržalo glasovanja, le poslanka Majda Potrata je glasovala proti), medtem ko so poslanci Pozitivne Slovenije sejo obstruirali.

PS: Spremembe zakona so bile nesmiselne, saj je bil prejšnji zakon učinkovit

V Pozitivni Sloveniji obžalujemo nesreče na naših cestah, izražamo iskreno sožalje svojcem ponesrečenk in ponesrečencev. Rast števila smrtnih žrtev in splošno poslabšanje varnosti v cestnem prometu je jasen signal za ukrepanje tudi nam, ki zakone sprejemamo in spreminjamo.

V Pozitivni Sloveniji danes pojasnjujejo, da so sejo obstruirali v znak protesta, ker v stranki nasprotujejo spremembam zakona, s katerimi je nekdanja vlada omilila kazni za cestno prometne prekrške. Svoje nasprotovanje spremembi zakona so utemeljili z ugotovitvami, da so visoke kazni v prej veljavnem zakonu prinesle bistveno manj smrtnih žrtev v cestnem prometu, kar pomeni, da je bil zakon dober in so spremembe zato nesmiselne. "Zniževanje kazni zagotovo ne pripomore k večji varnosti na naših cestah. Sistem kaznovanja bi moral biti dolgoročen in stabilen in ga ne smemo kar naprej spreminjati. Poleg tega se nam je zdelo neenakomerno zniževanje glob problematično z vidika načela sorazmernosti sankcij za prekrške," je odločitev PS, da obstruira sejo, pojasnila poslanka Alenka Pavlič.

SD: Preslišana so bila opozorila stroke

"Socialni demokrati smo venomer opozarjali, da je pri spreminjanju zakonskih predpisov, še posebej v občutljivih sistemih, pri katerih lahko najmanjše nepremišljene spremembe povzročijo veliko škode, treba izhajati iz strokovnih analiz in preverjenih praks. Žal se pri spreminjanju cestnoprometne zakonodaje, kljub opozorilom stroke, temu ni sledilo. Socialni demokrati menimo, da je nedavna tragedija in vsaka žrtev prometnih nesreč več kot alarmantno opozorilo, da morajo stroka, politika in vsi udeleženci z roko v roko tvorneje sodelovati pri varnosti v cestnem prometu," so v odzivu na nesrečo dejali v poslanski skupini SD in opozorili, da se cestnoprometna kultura začne z ustrezno vzgojo najmlajših in se gradi postopoma skozi leta ter pomaga k dolgoročnejšemu zagotavljanju in preprečevanju prometnih prekrškov in posledično prometnih nesreč.

SDS: Odgovornost je na strani voznika

Na vprašanje, ali se čutijo osebno odgovorne za tragično nesrečo, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko dejal, da je smrt dveh mladih deklet tragičen dogodek. Staršem in svojcem izrekajo iskreno sožalje, odgovornost za nesrečo pa po mnenju Tanka nosi povzročitelj nesreče. Kot dodaja Tanko, se za vse kršitve, ki jih je storil povzročitelj, kazni v noveli zakona, ki jo je parlament sprejel lani poleti, niso spremenile. "Zakonodaja sama tudi ne more neposredno vplivati oziroma preprečiti takšnih nesreč, pričakujemo pa, da bodo pristojni organi preiskavo nesreče čim prej zaključili in da bo povzročitelj nesreče ustrezno obravnavan in kaznovan."

Pri neodgovornih voznikih žal nobena pravila in kazni ne pomagajo. Politika je odgovorna za veliko stvari, za vse res ne more biti. Odgovor stranke NSi

Podoben odgovor so nam posredovali tudi iz Nove Slovenije. "Politika je sprejela tudi zakonodajo, ki veleva, da vozniki ne smejo pijani sesti za volan in da morajo skozi naselje voziti 50 km/h ter da morajo imeti za upravljanje vozila veljavno vozniško dovoljenje. Neodgovoren državljan, ki je odgovoren za smrt dveh mladih deklet, ni upošteval niti enega zakonskega določila," pojasnjujejo v NSi.

DL: Takšnih tragedij tudi zakonodaja ne more preprečiti

V DL opozarjajo, "da se moramo zavedati, da še tako stroga zakonodaja in visoke kazni ne morejo ustaviti posameznikov, ki s svojo neodgovornostjo in nezrelostjo povzročajo tragične dogodke, kot je bil ta." V konkretnem primeru gre izključno za zlorabo oziroma nespoštovanje zakonodaje in osnovne kulture obnašanja v prometu.

SLS: Potrebna je preventiva in zavest, ne samo kazni

Odzvali so se tudi v stranki SLS, kjer so zapisali, da ta tragična nesreča nujno zahteva preučitev možnosti, na kakšen način se lahko takšne tragedije prepreči v prihodnosti in kako dvigniti zavedanje ljudi ter vsakega voznika, da je za volanom najprej in predvsem odgovoren on sam. "Gleda na spremembe zakonodaje v zadnjih letih, je državni zbor leta 2011 občutno povišal kazni za hujše prekrške v cestnem prometu in novela zakona v letu 2012 v to materijo ni posegala, kot tudi ne na področje alkoholiziranosti za volanom, ki je več kot očitno vzrok za omenjeno nesrečo, res pa je, da je zakon nekoliko spremenil materijo okoli zasega vozila. Toda, ali je zakon, ki velja šele dobrih 8 mesecev, resnično preprečil policistom, da bi omenjenega voznika še pred tragedijo odstranili s ceste, lahko povedo samo organi pregona v okviru postopkov, ki so jih vodili proti omenjeni osebi," so v odgovoru zapisali v SLS in dodali: "Znano je, da izključno visoke kazni niso zadosten pogoj za zmanjšanje nesreč, tu je pomembna tudi preventiva, predvsem pa zavest v glavah ljudi, ki jo razvite države poznajo že dolgo, da je kršenje prometnih predpisov in vožnja v alkoholiziranem stanju ne samo prekršek temveč zločin vreden vsega obsojanja. Zato odgovornosti za tragedijo ne gre posploševati in jo prevračati z individualne ravni na kolektivno."

Policijska preiskava še poteka, povzročitelj na prostosti

Mia je bila zlata maturantka.
Mia je bila zlata maturantka. FOTO: Taborniški Rod Bičkova skala

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da policijska preiskava nesreče še vedno poteka. Na policiji, ker preiskava še poteka, niso pojasnili, kako je mogoče, da povzročitelj nesreče ni v priporu. Na Hrvaškem se je 25. aprila zgodila huda prometna nesreča, v kateri je eno dekle umrlo, dve mladi ženski pa sta huje ranjeni. Nesrečo je zakrivil 20-letnik, ki je z BMW-jem divjal po ulicah Slavonskega Broda in se pri tem zaletel v tri mlada dekleta. Povzročitelj nesreče, ki z mesta nesreče ni pobegnil, je ves čas preiskave za zapahi, saj mu je sodnik takoj po nesreči odredil mesec dni preiskovalnega zapora.

Spomnimo

Huda prometna nesreča se je zgodila v ponedeljek ob 20.30 na Slovenčevi ulici v Ljubljani. 35-letni Ljubljančan je vozil osebno vozilo alfa 156 po Slovenčevi ulici iz smeri obvoznice proti Tolstojevi ulici ter na prehodu za pešce trčil v 19-letni peški (iz Ljubljane in Izole), ki sta z njegove leve strani pravilno prečkali vozišče na prehodu za pešce. Po silovitem trčenju sta peški obležali na pločniku ob levem robu vozišča, voznik pa je pobegnil. Nekaj minut po trčenju se je vrnil na mesto nesreče, da bi pobral odpadlo registrsko tablico, zato so ga ljudje, ki so dekletoma priskočili na pomoč, zadržali do prihoda policistov. Policisti so ugotovili, da gre za 35-letnega voznika, ki je po nesreči vozilo parkiral na Vodovodni cesti in se peš vrnil na kraj nesreče. Obe poškodovani peški so zaradi hudih poškodb odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer pa sta naslednji dan umrli.

Kot so ugotovili policisti, 35-letnik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, njegovo vozilo ni bilo registrirano, na vozilu je imel dve različni registrski tablici, rezultat preizkusa alkoholiziranosti pa je bil nad dovoljeno koncentracijo. Na Inštitutu za sodno medicino Ljubljana mu je bil odrejen in opravljen strokovni pregled, ki bo pokazal morebitno prisotnost drog in nedovoljenih substanc. Če bo moški obsojen, mu grozi do 12 let zapora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1566)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dado4008
11. 05. 2013 00.22
+3
Če ne bi bilo to tako tragično,bi se človek samo nasmejal,s kakimi izjavami sedaj hodijo eni kvazi strokovnjaki ven.Politike krivim za marsikaj,tako leve in desne,ampak za tole in podobne nesreče pa je naravnost bizarno da nekdo kaže s prstom na njih.Kot prvo,niso posegali v najvišje kazni,ampak v nižje,ki nimajo neposrednega vpliva na ogrožanje življenja.Po dolgem času so prisluhnili glasu razuma,kar je danes zelo redko.Treba se vprašat,zakaj je sploh prišlo do tega,da sedaj celo prometne kazni lahko nekateri koristijo kot nabiranje političnih točk.Odgovor ja pravzaprav čisto preprost.Že dvajset let nam eni te isti strokovnjaki ob vsaki malo odmevnejši nesreči zvišujejo kazni in ob tem vneto trdijo da bo samo to pripomoglo k večji prometni varnosti.In tako so kazni nabili nad vsako razumno mejo,kar je doseglo ravno nasprotni učinek in zaradi apsurdne višine,ki je ljudem nerazumljiva,tudi možnost političnega kupčkanja. kljub temu da so že zdaj kazni med najvišjimi v evropi,da se nesreče dogajajo,ne glede kake kazni so,ne prevzamejo odgovornosti za svojo zmoto,ravno nasprotno,za vse so krivi drugi,sedaj niti ne vozniki,sedaj so krivi politiki,ki niso uslišali njihovih strokovnih zahtev po višjih kaznih.Oprostite,ampak meni se to zdi tako bolano,kot je bolan ta i.... ki je vozil.G.štaba je izgubil otroka,kar je za nas starše nekaj najhujšega.Ampak v svoji slepi bolečini in željo po maščevanju ni sposoben objektivnega razmišlanja in nikakor ne bi smel opravljati bilo kake javne funkcije,povezane s to problematiko,On bi uvedel takoj smrtno kazen,če bi samo dvajset prekoračil hitrost,žal pa vemo da je praksa nekaj povsem drugega..Ljudje ki v današnjjih kriznih časih prisegajo samo na represijo ne sodijo v naš prostor,pa naj bodo to posamezniki ali kake agencije
dado4008
11. 05. 2013 00.42
+1
In mimogrede da še dodam.Imajo akcijo,vsi brez telefona v avtomobilu,potem pa te zasujejo z reklamami za nakup prostoročnega telefoniranja v avtu.Ja kaj si naj zdaj človek drugega misli kot da je namen akcije samo da se proda oprema in da nekateri posamezniki hočejo na ta račun dobro zaslužiti.In tako se izrodi ena dobronamerna stvar v en klavrni fiasko.In takih in podobnih zadev je nažalost vnaših agencijah in raznih zavodih vse preveč
izmet fekalij
10. 05. 2013 23.51
+2
hvala ker ste mi brisali komentar, v katerem sem zapisal da bom na gob...vžgal tipa, ki se je v strnjenem naselju hiš mimo treh majhnih otrok pripeljal 100+
Tonček Balonček
10. 05. 2013 08.14
+12
Višina kazni niam nikakršnega vpliva, to je menda jasno.Včeraj je nekdo spet vozil v napačno smer, menda ja ne zato, ker kazen za to ni 10.000 EUR.Kakšen odvtzem avtomovila, lepo avs prosim, avto imaš lahko ženin, sosedov, ren-acar, ukradenega, testnega itd. In politika nepsoredno nima s tem nič. A za družinske tragedije naj odgovarja pa minsiter za delo in družino? Ljudje v svojem življenju zamenjajo nešteto vlad in minisitrov.
dado4008
10. 05. 2013 18.52
+2
pod to pa se podpišem.Upam da si je štaba to prebral
gso
10. 05. 2013 23.54
+1
se strinajam, kakor da jaz prijavim, da sem kriva za sranj* v katerem smo, ker nisem razstrelila parlamenta na zasedanju. v glavnem nekateri nimajo morale in ne predvidevajo posledic, pa če je kazen ne vem kako visoka, ne moremo preprečiti nesreč
dado4008
11. 05. 2013 01.10
+1
kazen mora biti,to vsi vemo,vendar v nekih razumnih mejah,ko še lahko govorimo vzgojnem učinku.Ko pa kazen presega vse meje dobrega in moralnega okusa pa nima nobenega učinka več,ampak ravno nasprotno.
?okolino-mafijc
10. 05. 2013 08.13
+0
dejte narodu službe pa denar, pa bomo bolj mirno živel...se sploh ne čudim, da je vse več plzdarij, kamorkol se obrneš
moj-ster
10. 05. 2013 07.01
+3
SOŽALJE SORODNIKOM
enpa?
10. 05. 2013 00.50
+2
pa dajte no ki vi živite da lahko pišete take bedarije!! pa to nemoreš verjeti kaj se grejo tile naši politiki in 24ur pa vse skup...zato pa je šla slovenija k vragu :S lehko bi ble kazni 40 000eu pa bi se eni vozili pijano jaooo dajte no...takih bedarij sploh mediji ne bi smeli objavlat...robert štaba tebi pa vsaka čast no :S
Merkava4
09. 05. 2013 23.45
-1
Ena najbolj umazanih političnih kampanj, kar jih je bilo v tisku....Voznika ni nihče ustavil in izpustil, da se taki ljudje pojavljajo je pa tako normalno, kot ameriški (modeli?????), ki v šolah postrelijo od 10 - do xx sošolcev...In kaj prinaša stari zakon o CPK: to da skozi Šentvid pelješ 42 km namesto 30 in plačaš 500 eur + 5 kazenskih točk!!!
wizeman
10. 05. 2013 07.51
+2
APOLLO ELEKTRONSKI CIGARETI
09. 05. 2013 23.16
+0
Kaj ima politika s tem, ko nekdo povozi do smrti nekoga? V tem primeru 2 žrtvi in pobeg. To je neodgovorna oseba, ki se požvižga na vse zakone, ki so napisani tako ali drugače. Da bo pa dobil za to dejanje nično kazen, pa je tak al tak jasno, ker pri nas pač tako je. In dokler bodo pri nas politiki stremeli samo k temu, kako ljudem vzeti še več denarja, za drugo jim je pa malo mar, tako dolgo bo v ljubi, prelepi Sloveniji pač tako ali pa še slabše. Pomagajmo si sami, ker nam nihče drug ne bo.
TIANA08
09. 05. 2013 22.56
-11
Vsi, ki ste glasovali za omilitev zakona o CPK lahko danes sklonite glave! Vi ste prvi krivci, da imamo na cestah divjake brez morale, brez občutka odgovornosti. V Ljubljani dve v Novem mestu samo nekaj dni nazaj še eno življenje. Vsi trije so mladi, ki življenje še dobro niso okusili. Zakaj? Zato, ker sta na cesto upala dva pijana in zadrogirana objestneža. Zato, ker se nista bala za svoji vozili, saj mu jih niso smeli vzeti, zato, ker jih ščiti zakon, ki dopušča morijo na cestah. Umrli so trije mladi ljudje, brez krivde in le za to, ker sta dva objestneža sejala smrt. Se gospodje v parlamentu vprašate ali je bilo prav, da ste samo zato, da kontrirate prejšnji vladi spustili divjake na cesto? Samo za to, da boste pri nekaterih volilcih dobili pozitivne točke? Na vse, ki ste kakor koli odgovorni za ta mlada življenja naj pade senca krivde in naj ne izgine kmalu. Rane, ki ste jih prizadejali neutolažljivim družinam ne more nihče pozdraviti. Objestneža pa bi morala za zapahe do tiste starosti, ko ne bosta več potrebovala vozniške. Drugim pa jih vzeti za vedno, ko jih dobijo brez vozniške in pijane! Ta morija se mora nehati! Kdo jo lahko ustavi, če ne mi sami!
enpa?
10. 05. 2013 00.52
+0
tebi pa treba sprintat diplomo oz ne DOKTORAT.... zaradi takih je slovenija tu ki je res....upam da v kratkem dobiš kako kazen da boš vido kako zlahka jo plačaš :)
wizeman
10. 05. 2013 07.54
+0
Tipično slovensko razmišljanje. Kazni niso zato, da bi si jih lahko privoščili. Kdor si ne more privoščiti kazni, naj se drži predpisov. Enostavno kot pasulj. V tem je tudi poanta.
resslovenka
09. 05. 2013 21.34
-8
Ni dolgo tega, ko smo se na forumu kregali glede kazni za prometne prekrške. Če se prav spomnim, je takratni gospod minister iz vrst SDS drastično zniževal kazni za prekrške. Eni smo bentili, da bo čas pokazal kako se moti s takšnim ukrepanjem, drugi so nas imeli za bedake, za tiste za časom, stare babe itd. Sem voznica, že dolgo, let. Do danes nisem imela nobenega prometnega prekrška (sem tista za časom) , sem pa priča dobesednemu nasilju voznikov na cesti. Kljub omejitvam in prometnim signalizacijam. Bi rekla, da je kultura novodobnih voznikov na psu, tragičnih izidov pa vse več. Ker smo, tisti ki smo na to opozarjali za časom. Jasno g. bivši minister se ne čuti soodgovornega. To ne čudi. Pri nas pravzaprav za ves pogrom ni odgovren nihče. Razen tistih - za časom! Gospodje ali se čutite soodgovrni ali ne, krivi ste ker ste tako vehamentno požegnali še eno od nebuloz SDS. In ker niste razmišljali z lastno glavo in odreagirali po svoji vesti. Če jo premorete.
HoS
09. 05. 2013 23.07
+6
Ti si pa genij.....Kako ti ni jasno da je lahko omejitev 5km/h pa je tale divjak ne bi upošteval? Raj naj povečajo kazne za pijance
wizeman
10. 05. 2013 07.55
-3
Hja, po temtakem so torej omejitve nepotrebne, ker jih itak ne upoštevamo. Bravo.
Goflja_1
09. 05. 2013 19.47
+7
Kot starš in oče treh otrok, sem prepričan, da bi se mi utrgalo in bi ga javno linčal!!!!!
fotrlole
09. 05. 2013 20.32
-4
brezanova
09. 05. 2013 17.54
+20
Nesreča se lahko zgodi vsakem vozniku. Razlika je v tem , da če se ti vsedneš v avto pijan, drogiran, če zate ne veljajo cestni predpisi si ti MORILEC. Zato predlagam, da vlada nemudoma spremeni zakon in taka kazniva dejanja označi za NAKLEPNI UMORRRRRRRRRRRRR:
Freefalling
09. 05. 2013 16.09
+6
Torej, 24 ur, ne zavajajte gledalcev. Dobili ste uradno razlago, kjer piše, da se zakon, po katerem bo kaznovan ta šofer, z novelo ni spremenil, torej bo kaznovan enako kot če novele sploh ne bi bilo. Zakaj to počnete? To je namerno zavajanje ljudi. Nesprejemljivo za novinarje.
enpa?
10. 05. 2013 00.56
+1
oni pač lahko pišejo kaj želijo pa če je res ali ni če je potrjeno ali ni...jaz bi dal takim medijem kazen zaradi zavajanja in to je to
caroll
09. 05. 2013 15.21
+13
bil je pijan, drogiran tudi ( pravijo ), povratnik, ubil dve dekleti in samo 12 let? globoko upam, da ga ne obravnavajo tako kot Mačka, ki je na avtocesti ubil tri mlada življenja... sožalje staršem in sorodnikom :(
Freefalling
09. 05. 2013 16.10
+10
Strinjam se, da je kazen prenizka. To bi se moralo kaznovati kot umor iz malomarnosti, za vsako življenje najmanj 20 let zapora.
moj-ster
10. 05. 2013 06.58
+0
Francek65
09. 05. 2013 14.22
+10
Ko se vsedeš za volan si vsekakor odgovoren za vse kar si narobe naredil na cesti. Se ne strinjam, da so stranke krive glede znižanja kazni, vendar da vzamejo avto takšnim prekrškarjem, to pa pozdravljam. Poznam podjetnika, ki ima skladišče za odvzete avtomobile in ko so po končanih postopkih prihajali po nje, si lahko videl, kakšni ljudje so to. Kot sodišče bi moralo po končanem postopku takšen avto dati v reciklažo, ne pa vrniti. Sicer pa, sem bil zraven ,ko je bil avto odvzet, se je pijanček hvalil, da ima še dva na zalogi. Kaj mu hočeš? Tako kot je predlagal en komentator, da gre čistit krvava vozila, delat v obdukcijske dvorane in slično. Vendar se bo pritožil, češ, kje so človekove pravice. A umrli in poškodovani jih pa niso imeli? Odstranit jih s ceste in dat krampat, zraven pa batine.
Slovencek1
09. 05. 2013 13.29
+3
Dragi naši voditelji,m politiki, samooklicani znalci in vsi priskledniki. Hrvati imajo za razliko od nas precej bolj poštimano. Pri nas se danes vsi sprašujemo kdo je ta morilec...... na hrvaškem jih pripirajo brez pomisleka, ta naš ubijalec je pa frej in doma?!?!?!?!? Prijeti 41-letnik je tudi v ponedeljek okrog 15. ure povzročil lažjo prometno nesrečo v Đakovu in nato pobegnil. Ko so ga policisti prijeli, so ugotovili, da nima vozniškega dovoljenja ter da je v krvi imel celo 3,05 promila alkohola. Zaradi tega so ga pridržali do streznitve. Kot so še zapisali na policijski spletni strani, so moškega celo 13-krat dobili za volanom, ne da bi imel vozniški izpit, pijan pa je bil sedemkrat.
ole-ole
09. 05. 2013 13.21
+7
Za veliko stvari je kriva politika, prelagati odgovornost posameznika na politiko pa je malo preveč. Za početje za volanom je kriv vsak posameznik in vsak se mora v prometu obnašati, kot, da pazi na svoje stare starše, starše, prijatelje in svoje otroke pa bo vse tako kot si nas večina želi. Še vedno pa bodo nesreče zaradi slabih cest, slabe signalizacije, trenutnih zdravstvenih težav voznikov, okvar vozil in še nekaterih dejavnikov, ki niso v naši moči. Tako pač je, če sedeš v avto.
kurva2
09. 05. 2013 13.12
+30
Sam bi mu sodil kajti da meni ubije hčero mi ni več življenja.
Johnny_boy
09. 05. 2013 13.33
+14
pa praktično vsak normalen človek ti bo dal prav
korencek3
09. 05. 2013 15.52
+8
enpa?
10. 05. 2013 00.58
+3
in nebi bil nič boljši od njega kajti ti bi nekomu tudi obil očeta,sina itd..in bi se lahko potem vsi pobili! wtf? ludi dajte razmišlajte malo... 20let za zapahe da si bo zapomnil verjemi da niti poskusil nebi več alkoja
Rolesx
09. 05. 2013 13.11
+17
Kriva je celotna družba.Začnemo lahko pri vrhu saj državo vodijo ničvredneži ki uničujejo živlenja mladih in hrepenijo samo po pohlepu in ničemer drugem.
TakeItEasy
09. 05. 2013 12.19
+44
Ko gledam to lepo dekletce na sliki te kar pri srcu stisne, da je morala umret zaradi pijane budale!