Črna kronika

VIDEO: Sredi gozda našli 250 človeških zarodkov

Jekaterinburg, 24. 07. 2012 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gobar je sredi gozda na Uralu našel več sodov, v njih pa 250 človeških zarodkov, potopljenih v formaldehid. Kaže, da gre za ostanke zakonito opravljenih splavov. Na sodih so namreč še vedno listki z imeni žensk in številkami njihovih bolniških sob.

Zarodek
Zarodek FOTO: Thinkstock

Sredi gozda v bližini prometne ceste na ruskem Uralu so našli sode, v katerih je bilo v formaldehidu spravljenih kakih 250 mrtvih človeških zarodkov. Na grozljivo odkritje, ki je stalo kar na prostem, je naletel neki naključno mimoidoči nabiralec gob. Preiskovalci poskušajo sedaj odkriti, kdo točno je odgovoren za to.

Domnevno gre za ostanke splavov, zakonito opravljenih v različnih bolnišnicah, ki se jih je očitno nekdo poskušal znebiti na cenejši, a nezakonit način, predpostavljajo pristojni organi v Sverdlovsku. Pošiljka mrtvih zarodkov je tako pristala sredi gozda, namesto da bi jo dostavili za to specializiranemu podjetju v kakih 80 kilometrov oddaljenem Jekaterinburgu.

Zarodki so bili spravljeni v formaldehidu in naj bi prihajali z vsaj treh različnih klinik. Na sodih naj bi bili namreč še vedno pritrjeni listki z imeni žensk, ki so splavile, in številkami njihovih bolniških sob.

Policija sedaj išče morebitne očividce in ugotavlja, katero podjetje bi moralo splavljene zarodke prepeljati iz bolnišnic do omenjenega podjetja v Jekaterinburgu. Zarodke bodo pregledali na inštitutu za sodno medicino v mestu Nevjansk.

Mestne oblasti sicer domnevajo, da zarodki ne prihajajo s tega območja, saj jih je preveč. V Nevjansku s približno 25.000 prebivalci namreč praviloma ne opravijo toliko splavov oz. tudi nimajo toliko primerov spontanih splavov.

Strokovnjaki so odkritje označili kot "pretresljiv primer" in znova zahtevali konkretno zakonodajo, ki bi bolje uredila vprašanje odstranjevanja zarodkov.

Z najdbo se je ukvarjala tudi duma

Z najdbo, ki je pretresla Rusijo, se je že ukvarjal tudi spodnji dom ruskega parlamenta, duma. Kot je za današnjo izdajo časnika Izvestija dejala predsednica parlamentarnega odbora za družino Jelena Mizulina, so za škandal najverjetneje odgovorni s kriminalnimi združbami povezani zdravniki, ki so splave opravljali nezakonito.

"Pri nas vsako leto opravijo od pet do šest milijonov ilegalnih splavov," je poudarila Mizulina in pojasnila, da so ti splavi nezakoniti, ker jih opravijo po zakonsko dovoljeni starosti zarodka. Po uradnih podatkih je sicer v Rusiji milijon ilegalnih splavov letno.

Poslanka je še pojasnila, da v sodih niso našli zarodkov, temveč "človeška bitja". Dejala je tudi, da je povpraševanje po "biološko-medicinskih odpadkih" ogromno, saj izvorne celice nerojenih otrok pogosto uporabijo v kozmetične in farmacevtske namene.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni