Črna kronika
Oglas

Sredi belega dne v kavarni iz žepa sosedu ukradel 1.000 evrov

Ljubljana, 11. 05. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
vemdanevem.si
Komentarji
0

“Bil je tako vztrajen, da sem končno popustil in sprejel vabilo na kavo ... No, konec verjetno poznate,” je pripomnil Matjaž, medtem, ko ga je žena obtožujoče pogledala in močno zavzdihnila. “Ja, izgubili ste vse, tudi tistih začetnih 1.000 evrov, sosed pa se je verjetno potuhnil in ga ni več na spregled,” sem mu odgovoril.

Se sliši znano?

Je tudi vas že kdaj, po dolgem času, ogovoril ali poklical znanec in vas povabil na kavo, da vam predstavi nekaj izjemnega? Ste že zaupali komu, ki je zelo spretno govoril in vam ponujal »suho zlato«, naložbo, ki vam bo zagotovo podvojila vložek v nekaj mesecih?! Se vam je že kdo predstavil kot (osebni) finančni svetovalec, vam obljubljal načrt, analize in primerjave, na koncu pa ste kupili le še eno življenjsko zavarovanje?

DA, to se dogaja. Vsak dan!

SOSED
SOSED FOTO: SOSED

Če se še ni zgodilo vam, se je vašemu sosedu. O tem pričajo številne javne objave in izpovedi zavedenih in prevaranih Slovencev, ki jih lahko najdete na spletu. Da ne boste (še enkrat) med njimi tudi vi, morate najprej spoznati pravila igre. Naučiti se morate osnovnih pravil in trikov, da boste ločili seme od plevela že od daleč. Pravimo, da morate postati finančno pismeni. Zato morate nazaj v šolske klopi, na izobraževalno delavnico, ki smo jo poimenovali Finančna šola za odrasle.

1.000 evrov je bila poceni šola

Žal se vsak dan srečujemo s takšnimi zgodbami. Zgornja se je končala srečno, saj izguba 1.000 evrov ni imela hujših posledic za družinski proračun. Matjaž danes pravi, da je bila to še poceni šola.

Veliko zgodb pa je takšnih, kjer so izgube bistveno večje. Stranke imajo kup produktov, od delnic, skladov, zlata do kopice naložbenih življenjskih zavarovanj. Na koncu ugotovimo, da niso niti ustrezno zavarovani niti jim njihove naložbe ne prinašajo donosa.

Družine se večkrat znajdejo v dolgovih in ostanejo brez osebnega dostojanstva. Da se to ne bo zgodilo tudi vam morate najprej postati finančno pismeni. Zato vas vabimo, da se udeležite izobraževalne delavnice v sklopu Finančne šole za odrasle, ki jo organiziramo v večjih slovenskih mestih. Naslednja bo 21. maja 2015 v Ljubljani.

Poglej program zdaj!
Poglej program zdaj! FOTO: FRANK

Finančna šola, ki bi jo moralo obiskati 98% Slovencev!

Na različnih testih finančne pismenosti, ko so bili izvedeni v zadnjih letih, večina Slovencev pogrne. V povprečju se izkaže, da bi si zaslužili šolsko oceno zadostno (2), kar še zdaleč ni dovolj, da bi se izognili opisanim prevaram in znali upravljati z lastnimi osebnimi financami. Ob tem je zanimivo, da večina misli, da so finančno pismeni in/ali da tovrstnih znanj ne potrebujejo. Dokler sami ne postanejo žrtve.

Znanja s področja upravljanja z denarjem in osebnimi financami ne pridobimo v sklopu šolskega sistema. Tovrstno znanje sodi med izjemno redke dobrine in tu na slovenskem trgu vlada praznina. To praznino zapolnjujemo s projektom Vem, da ne vem, katerega namen je izboljšati finančno pismenost odraslih Slovencev. Na ta način bo manj napačnih odločitev, prevaranih investitorjev in osebnih stečajev. Prvi korak k več znanja in denarja na vašem računu lahko storite z udeležbo na izobraževalni delavnici, ki smo jih poimenovali Finančna šola za odrasle.

Izobraževalne delavnice vodijo izkušeni strokovnjaki Akademije Vezovišek, pod vodstvom Ane in Mitje Vezovišek, ki mata skupaj več kot 25-letne izkušnje na področju svetovanja in upravljanja z osebnimi financami.

Menite, da imate znanja dovolj?

Če niste prepričani, da je udeležba na Finančni šoli za odrasle prava odločitev ali pa enostavno menite, da imate dovolj znanja, lahko vaše znanje preverite v treh minutah. Izpolnite test finančne pismenosti, ki ga najdete na spletni strani www.vemdanevem.si.

Izobraževalnih delavnic in projekta Vem, da ne vem ne bi mogli izvesti brez naših partnerjev. Hvala vsem podpornikom, še posebej pa spodaj navedenim partnerjem, ki so projekt podprli brez zadržkov in pogojev ter s tem pokazali visok nivo družbene odgovornosti. Hvala jim!

Alta Skladi, Prva, King Consulting
Alta Skladi, Prva, King Consulting FOTO: FRANK

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1