Črna kronika

Spletno pranje denarja

Ljubljana, 26. 05. 2008 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ali ste prejeli e-pošto, s pomočjo katere lahko zaslužite? Izbrišite jo, saj lahko v nasprotnem primeru postanete zločinec.

Policisti opozarjajo na varno uporabo spleta.
Policisti opozarjajo na varno uporabo spleta. FOTO: Reuters

Policisti v zadnjem času zaznavajo povečano število kaznivih dejanj, pri katerih storilci iz tujine, običajno iz Rusije in Ukrajine, preko spletne pošte novačijo slovenske državljane, naj se prijavijo za sodelovanje kot lokalni predstavniki velikega mednarodnega podjetja. V pošti se največkrat omenja mednarodno podjetje "Les-prom", slovenski državljani, ki so povabljeni k sodelovanju, pa storilcem običajno pošljejo svoje osebne podatke in številko svojega transakcijskega računa v Sloveniji, na katerega nato prejmejo nakazilo. Od nakazila slovenski prejemniki po predhodnem dogovoru s pošiljateljem denarja odštejejo provizijo v višini od šest do osem odstotkov, ostanek denarja pa posredujejo vnaprej določenemu prejemniku v tujino.

Možje v modrem opozarjajo, da gotovina izhaja iz kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo osebnih gesel elektronskega bančništva, posredovanje denarja pa je sostorilstvo pri kaznivem dejanju velike tatvine, za katero je zagrožena petletna zaporna kazen. Uporabnike spleta opozarjajo, naj se zaradi svoje varnosti na takšna sporočila ne odzivajo oziroma naj neznancem ne pošiljajo svojih osebnih podatkov, saj gre za mednarodne organizirane združbe storilcev kaznivih dejanj.

Policisti prav tako svetujejo, naj uporabniki interneta redno uporabljajo programsko opremo za protivirusno zaščito, filtriranje sumljive pošte in programe za odstranjevanje vohunskih programov. Nujna je dobra nastavitev in uporaba osebne požarne pregrade ali usmerjevalnika z vdelanim požarnim zidom, ko se priklopite na internet. Če želite odkriti sumljive podrobnosti, ki kažejo na začetne stopnje napada, morate zapisovati in redno pregledovati ves promet na požarni pregradi. Nujno je redno posodabljanje operacijskega sistema, varnostnih programov, spletnega brskalnika in druge programske opreme s servisnimi oziroma varnostnimi popravki proizvajalca. Dobro je imeti vključeno tudi avtomatično posodabljanje sistema.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrisk123
13. 11. 2009 10.03
V opozorilo vsen, ki bi radi dobili tako sporočilo: -dobil sem nakazan denar -dobro da mi ga banka ni izplačala, ker je ugotovila goljufijo -osumljen sem velike tatvine, imel sem hišno preiskavo, sem v postopku goljufije pranja denarja.... In to vse zaradi oglasa na prosto delovno mesto na katerega sem se prijavil! PAZITE!!!
Po kakšnem načelu pa bi sedaj jaz bil kriminalec če mi negdo pošlje denar.Naj mi ga pošlje čim več ga bom z veseljem sprejel in seveda če mi ga pošlje veliko bom ostalo zadevo mimogrede rešil z najetjem Čeferina in podobnih država pa še mi bo za zahvalo morala plačati odškodnino kakor tudi vsem dosedanjim zares kriminalcem samo če pričnemo z Popovičem ,Makoterjevo,Strojani in tako naprej.Hahahaa
jurcokd.com@volja.net
27. 05. 2008 00.27
tle je ljubosumje v igri ker naši policajčki takih pisem ne dobijo in bi radi od nas dobili pošto da oni pobašejo denar. BLIŽA SE ČAS REGRESOV, je treba nekje denar dobit. Pa patrije tud dost stanejo, Janši je za poroko zmankal in bi še ta denar od nas ubožcev pobral
kriss714@amis.net
26. 05. 2008 21.37
A pri nas se s finančnimi svinjarijami ukvarjajo samo politično požegnani lopovi, mala raja naj pa pocrka od revščine? Mogoče se pa domači lopovi bojijo konkurence, pa malo zganjajo paniko?
Opica93
26. 05. 2008 21.25
reklamacija
26. 05. 2008 19.08
ja kaj je zdej tole??reklama za antivirusne programe??
_jazz
26. 05. 2008 15.53
aja mimogrede ... upoštevajte tole: ------------ Policisti prav tako svetujejo, naj uporabniki interneta redno uporabljajo programsko opremo za protivirusno zaščito, filtriranje sumljive pošte in programe za odstranjevanje vohunskih programov. Nujna je dobra nastavitev in uporaba osebne požarne pregrade ali usmerjevalnika z vdelanim požarnim zidom, ko se priklopite na internet. Če želite odkriti sumljive podrobnosti, ki kažejo na začetne stopnje napada, morate zapisovati in redno pregledovati ves promet na požarni pregradi. Nujno je redno posodabljanje operacijskega sistema, varnostnih programov, spletnega brskalnika in druge programske opreme s servisnimi oziroma varnostnimi popravki proizvajalca. Dobro je imeti vključeno tudi avtomatično posodabljanje sistema. ------------------- pa ne boste dobivali več takih mailov, če pa že in boste v taki igri sodelovali, pa zaradi tega postopka več ne bo nezakonito ;)
_jazz
26. 05. 2008 15.51
Sicer pa si vsak pametni, če želi poskusiti takšno igrico, odpre nov račun na drugi banki, in ga kasneje tudi zapre, namesto, da se igra z obstoječim računom. Takoj ko odpreš račun, banka o tem obvesti DURS.
reklamacija
26. 05. 2008 14.45
pa kaj modrujejo ti nasi nesposobni policajcki!?dejte rajsi se naprej mladoletnike pretepat pa se nemesajte tja kjer nimate pojma.ZAZIRALCI.BREZDELNEZI!!
fljuskus
26. 05. 2008 13.53
hehe, ma to so objavili samo zato, da ljudje tega ne bi delali, ker izsledit oz. pravno nekoga obtožit ne morejo...
Aaron-Heydar
26. 05. 2008 13.48
To pa je že bolano vse skupaj. Kaj pa, če ti podatke ukradejo, denar nakažejo in te šele potem kontaktirajo??? Potem pa je človek avtomatsko zločinec!!! Pa naj si prvo porihtajo spletno varnost in blokirajo te uporabnike.
Ramzess
26. 05. 2008 12.10
Kaj je zdaj to, a smo že zločinci (format neznan), če prejemamo in odpiramo pošto. Sramota. Pa čeprav iz lastne radovednosti in nespameti. Taki so že dovolj kaznovani. Razen če oblasti menijo, da ne. Sicer pa si vsak pametni, če želi poskusiti takšno igrico, odpre nov račun na drugi banki, in ga kasneje tudi zapre, namesto, da se igra z obstoječim računom.
ind
26. 05. 2008 11.25
Ja tud men bi tole ful prov prslo. Sj mogoce pa se pride hehe. Ves da bom prec prjavu hehe. To bi bil lolek...
bonsai9
26. 05. 2008 11.03
Zakaj jaz ne dobim nobene take pošte. Bi ful rabil denar, saj ni važno kako pride. Sigurno pa na bolj pošten način, kot da bi ga dobil od naše vlade.