Črna kronika

VIDEO: Roparja prihajata iz Srbije, eden je bil oborožen s pištolo, drugi pa z nožem

Koper, 22. 05. 2012 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policistom je že nekaj ur po ropu pošte v Semedeli storilca uspelo ujeti. Našli so ju pri ljubljanski železniški postaji. Verjetno je, da sta bila že udeležena v katerem od preteklih nepreiskanih ropov semedelske poslovalnice.

Okoli 8.30 sta dva moška oropala pošto v Semedeli pri Kopru. Policisti so ju takoj, ko so dobili obvestilo o ropu, začeli iskati in pri tem so bili zelo uspešni, saj so ju že okoli 11. ure našli pri železniški postaji v Ljubljani. Po besedah vodje koprskih kriminalistov Deana Juriča gre nesporno za prava storilca. Osumljenca prihajata iz Zemuna v Srbiji, oba pa sta stara 22 let.

"Eden od osumljenih je pred identifikacijskim postopkom odvrgel tudi manjši nož. Sklepamo, da je bil en storilec oborožen s pištolo, drugi pa z nožem," je pojasnil Jurič.

Pošto v Semedeli so sicer že večkrat oropali. V lanskem letu so jo oropali kar štirikrat, od tega trikrat v manj kot treh mesecih. Do zdaj še niso odkrili storilcev drzne tatvine in ropa junija in septembra lani. Po besedah Juriča okoliščine nakazujejo, da obstaja velika verjetnost, da sta bila današnja roparja udeležena tudi v katerem od preteklih ropov. Uslužbenka semedelske poslovalnice je bila na delovnem mestu že med več ropi omenjene poslovalnice, je še dejal Jurič. Uslužbenka sicer med ropom ni bila poškodovana, po informacijah Pošte Slovenije pa sta roparja iz poslovalnice odšla praznih rok.

'Lokacija verjetno odločilni dejavnik, da se storilci odločajo za rope'

Poslovalnica v Semedeli je po Juričevem mnenju za roparje med drugim zanimiva zaradi bližine avtoceste, saj je tako pobeg s kraja dogodka lažji. Na Pošti Slovenije pa so za 24ur.com dejali, da težko odgovorijo na vprašanje, zakaj so to pošto že tolikokrat oropali. "Domnevamo pa, da je lokacija te pošte odločilen dejavnik, da se storilci odločajo za rope nanjo," so sporočili s Pošte Slovenije.

Pošta v Semedeli je bila že večkrat tarča ropa.
Pošta v Semedeli je bila že večkrat tarča ropa. FOTO: POP TV

Poslovalnica v Semedeli ima varnostno kamero in dodatno mehansko zaščito

Pošta ima vso potrebno varnostno zaščito in ocenjujemo, da je danes zaščitena bolje kot marsikatero drugo podobno poslopje. Pošta Slovenije

Na Pošti Slovenije so sicer razložili, da so po drugem lanskem ropu namestili videonadzor, po tretjem pa so pošto v Semedeli opremili z dodatno mehansko zaščito. Ob tem so dodali, da je ta zaščita v primeru četrtega ropa preprečila fizični kontakt napadalcev z njihovo uslužbenko. "Pošto pa smo dodatno opremili tudi z dimnimi pastmi," so dodali.

Poudarili pa so, da od namestitve videonadzora razpolagajo s kvalitetnimi posnetki ropov, ki so pripomogli k prijetju storilcev. "Prav tako od uvedbe ukrepov ni bilo odtujene omembe vredne vsote gotovine, bistveno pa je, da smo preprečili fizični stik storilcev z zaposlenimi," dodajajo.

O zaprtju te poslovalnice so na Pošti Slovenije že razmišljali, a je lokalna skupnost temu nasprotovala. Poleg tega pa bi morali dobiti tudi soglasje Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS. "Zaradi navedenega smo se odločili, da bomo pošto opremili z dodatnimi varnostnimi ukrepi, kar pa očitno ni odvrnilo storilcev od ropa,“ so razložili. Glede na to, da so danes pošto spet oropali, bodo na Pošti Slovenije, kljub nasprotovanju lokalne skupnosti, spet proučili možnost, da bi pošto preselili na primernejšo lokacijo.

Slovenske pošte s kamerami in dimnimi zavesami

Na Pošti Slovenije sicer za 24ur.com zatrdili, da izvajajo napovedane aktivnosti za zavarovanje svojih zaposlenih. Zaključili so s projektom izgradnje sistema videonadzora na 150 poštnih poslovalnicah. "Z izgradnjo sistema videonadzora bomo nadaljevali tudi v prihodnje, dokler ne bodo z videonadzorom opremljene vse pošte,“ so napovedali. Zaključili pa so tudi s projektom mehanske nadgradnje na 130 poštnih poslovalnicah. "To so poštne poslovalnice, ki so po naši oceni najbolj ogrožene," so pojasnili.

Junija naj bi zaključili tudi z montažo dimnih denarnih pasti na 270 poštnih poslovalnicah. Dodali so, da za izboljšanje varnosti zaposlenih in strank izvajajo tudi druge ukrepe, ki pa jih iz varnostnih razlogov ne morejo podrobneje pojasnjevati. Na Pošti Slovenije so sicer dodali, da je vsem žrtvam na voljo psihosocialna pomoč oziroma pomoč psihologa in druge oblike interne pomoči. Hkrati pa je pomembno, da svoje zaposlene usposabljajo na področju zagotavljanja varnosti. "Zlasti osebne, šele nato premoženja,“ trdijo na Pošti Slovenije. Ob tem je po njihovih besedah pomembno tudi redno informiranje o oblikah samozaščite in varnostnih omejitvah poslovanja z gotovino in vrednostnimi pošiljkami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava_Rusiji
23. 05. 2012 09.07
+1
Ja, najboljše da vse pošte zaprejo in potem ne bo ropov.
tim.slum
22. 05. 2012 22.58
+0
To pa je kultura, ki jo v Slovenijo prinašajo tujci, kajne novinarke POP TV-ja? Da ne bo pomote. Imamo tudi veliko slovenskih "korenjakov", a ti so žal že tu, ni pa potrebe, da bi kriminalce še uvažali. In še. Večina tujcev pride k nam s poštenimi nameni, ne razumem pa, zakaj tujih kriminalcev preprosto in odločno ne izženemo za vedeno, namesto da si t.i. zagovorniki člov. pravic izmišljajo vsemogoče, samo da se spreminjamo v multikriminalno družbo. P.S. Tisto kar počnejo Jankovići je čisti kriminal.
pupa_od_anbot
22. 05. 2012 21.30
+1
22.05.2012 12:21:04 17 21 4 tiste ki so oropali državo si pa ne upajo kaj če bi na sodnijo vprašal kje so se izgubile ovadbe?
HooplaToopla
22. 05. 2012 19.43
+5
To je verjetno neke vrste iniciacija ali pa preizkus. Podobno kot pri tabornikih, ki skavtom ukradejo zastavo. Na tej pošti se pa sploh ne zavedajo, da ima drugi letnik poklicne kriminalne šole pri njih praktične izpite iz predmeta "manjši ropi in tatvine". Po bolonjskih merilih.
Firedancer
22. 05. 2012 18.04
-2
* kamere in podobne \"ukrepe\". Treba namestit oborožene varnostnike z \"Licenco\" za najbolj drastična ukrepanja... Pa da vidimo, koliko pošt se bo še oropalo.
B.A. Baracus
22. 05. 2012 21.18
manj jih stane en rop, kot pa plačevat 2 varnostnika na pošto/dan...itak so zavarovane pošte. taka ti je njihova računica...
Tomozuki
22. 05. 2012 16.37
-3
Če podam repliko na naslov; ja valjda, od kod pa? :)
blabla59
22. 05. 2012 18.39
-4
rew333
22. 05. 2012 16.19
+4
Po moje bi precej pomagalo že to, če bi vhod na to pošto PRESTAVILI na glavno cesto. Pošta se namreč nahaja NA VOGALU stanovanjskega bloka, vhod na pošto pa je z majhne in neprometne uličice! Nasproti poštnega vhoda stoji en samcat stanovanjski blok s šestimi stanovanji in to je edina "nevarna točka" za roparje!!! Če bi bil vhod z glavne ceste, se roparji ne bi čutili tako varne in skrite. Z glavne ceste je bolj svetlo in bolj prometno, vedno pripelje mimo kak avto, in že to bi roparjem zelo omajalo "ugodne razmere". Človek sa samo sprašuje, kako kompetentnim to ne kapne samo po sebi. Seveda, dokler smo živeli v "varnem" socializmu (taista pošta je tedaj funkcionirala brez težav), so bila tovrstna taktična razmišljanja nepotrebna. Današnji časi pa zahtevajo veliko bolj prožno razmišljanje!
goliinbosi
22. 05. 2012 16.11
+6
Kaj Zemunec dobi za novo leto? Vaš avto.
bb38150
22. 05. 2012 16.07
+3
Zapret čim prej ta "pajzel" od pošte! Saj je pravi magnet za tatove.Skrit v mirnem delu med bloki.Dokler ne bo kakšna uslužbenka ob življenje bodo lepo naprej odprti,saj vodilne ne boli glava zaradi tega imajo mastno plačo.
5301
22. 05. 2012 15.48
+5
ne dimna zavesa, oglejte si italijo, pa čeprav je čudna. pred vstopom v še tako majhno pošto naj odtisnejo svojo dlan. je pa le pošta bančna ustanova in naj se tako zavaruje.
5301
22. 05. 2012 15.45
+6
a roparji še niso ugotovili, da je policija v kopru najbolša pri raziskavi hudih kaznivih dejanj? lahko je pomanjkanje policistov, a tisti ki delajo delajo s srcem in dušo. potem pa nekičernac grozi z odpuščanjem. ti kar daj. upam da te bodo kdaj okradli in boš moral čakati več ur na prihod patrulje, ker bo zasedena zaradi intervencije. da ne govorim o vlomu, ko boš g. černac počakal na kraju dokler ne bodo na kraj prišli vsi tvoji "bodoči odpuščeni". pa še nekaj ne pozabi. če ti vlomijo ne hodi v hišo skrivat dokazov o vpletenosti v kakšen čuden posel, ker boš s tem potacal sledi, ki lahko privedejo do vlomilca
FolkloraS
22. 05. 2012 15.25
+16
čestitam policiji.
upornik22
22. 05. 2012 15.23
+2
a sta imela Jankovičeva sinova spet prste vmes?
TvojPrijatelj
22. 05. 2012 15.22
-31
Sem popolnoma na strani (=se strinjam) roparjev, kar pa ne pomeni da sem na strani njunega državljanstva. Zagotovo sta prej hotla dobit denar na legalen način. Če je država na podnu, če podjetja prošnje za zaposlitev zavrnejo ali celo NE odgovorijo na njih, če jima ljudje na lep način ne dajo denarja (tudi če je beračenje) in če jima CSD ni pripravljen finančno pomagati, je treba pač zgrda. Jz bi jima javno čestital. Neumneži (t.j. policisti) so ju pa še kaznovali... Zato sem pa vedno pristaš mnenja da policije v RS ne potrebujemo.
yaks
22. 05. 2012 15.31
+20
ja res, najbolš da kr vsi povprek začnemo ropat pa kradit. zato pa smo v *, ker nekateri bedaki razmišljajo tak ko ti.
rew333
22. 05. 2012 15.51
+14
TvojPrijatelj, imaš pospravljeno podstrešje?
wheelie1
22. 05. 2012 15.20
+4
Vsi strokovnjaki s področja varnosti in varovanja imajo polna usta \"vesoljske tehnologije\", se pravi dimnih zaves, video nadzora in drugih ukrepov. Ampak, ali se je kdo že vprašal, če v prostore poštnih poslovalnic, ki so postale trafike in supermarketi hkrati, sploh lahko npr. mimoidoči vidi, da se dogaja rop? Tudi uslužbenke za pultom ne morejo videti skozi okno, da jim prihaja nezaželjeni obisk. Če bi ga videle, bi ne bile toliko presenečene, lahko bi sprožile elarm, zbežale v prostore in se v njih zaklenile.... Uboge poštarce, še za piščance na farmah je evropska direktiva bolje poskrbela. Ajde, sindikati, vprašaje delodajalaca, če je na del. mestu dovolj svetlobe, če so pogoji po PS (pravilih). Če pošta tega ne ve, vprašajte inšpektorja za delo (če se mu da priti na pregled).
FolkloraS
22. 05. 2012 15.26
+1
guava
22. 05. 2012 14.13
+10
sem mislil da spet o jankovicih govorite.
Bottero
22. 05. 2012 14.10
+28
Tudi jaz moram tokrat pohvalit delo policije, čeprav sem bil dopoldan še kar kritičen do njihovih dosedanjih uspehov okoli teh poštnih ropov. Koristila jim je tudi kvalitetna video tehnologija. Kolikor sem uspel zvedeti od enga kolega ki se nato spozna za take kamere tudi razne volnene kape in druga pokrivala več niso ovira za razpoznavo obrazov pod njimi. Je pa ta tehnologija menda že kar na številnih poštah po sloveniji in nebo držalo da se nič ni naredilo za varnost. Eni pojma nimajo, niti tega nevejo, da pač pojma nimajo. Govorijo pa kar nekaj v tri dni. Za njih je politika kriva tud za slabo vreme.
FolkloraS
22. 05. 2012 15.27
+5
pač nekateri so dežurni pisci in poznavalci vsega.
KekecImaVasRad
22. 05. 2012 13.56
+54
Moram izazit pozitivno mnenje, do dela policije, ker vidim, da so v svojem delu vedno bolj učinkoviti... ČE BI ŠE SODIŠČE BOLJ UČINKOVITO IN HITRO OPRAVLJALO SVOJE DELO, BI SE V TEJ DRŽAVI POČUTIL DOSTI BOLJ VARNEGA...
FolkloraS
22. 05. 2012 15.28
+8
to je druga zgodba, ko bodo spreminjali 90 člne ustave, naj odvzamejo še trajni mandat sodnikom, bodo absolutno bolj učinkoviti.
cyklon
22. 05. 2012 13.39
+14
Slovenijo ravbajo z vseh strani in z vsemi sredstvi!!! Kaj,ko bi jim jo kar šenkali!!???
saintjozef
22. 05. 2012 13.44
+11
Gosposvetski
22. 05. 2012 13.50
+8
Že cel svet je ugotovil z domačimi in tujimi prebivalci v Slo vred ,da je sezona lova na Slovenijo odprta !
VolkBrenin
22. 05. 2012 13.35
+18
Uslužbenka semedelske poslovalnice je bila na delovnem mestu že med več ropi omenjene poslovalnice, je še dejal Jurič. Jo bo pošta nagradila s Kakršnimkoli "bonusom"...????
sikorsky
22. 05. 2012 14.07
+2
Al pa preverila.če slučajno ne sodeluje z ravbarji,..hehe