Črna kronika

Kar trikrat so skušali pristati. V tem času je bila na območju gosta megla

Beograd, 15. 03. 2015 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbija je zavita v žalost zaradi helikopterske nesreče, v kateri je umrlo sedem oseb. Umrli so veliki ljudje, ki so reševali življenja in pomagali vsem, ki so potrebovali njihovo pomoč, pravijo vsi, ki so žrtve tragične nesreče poznali.

V mestu Novi Pazar, od koder je bil novorojenček, so v soboto razglasili tridnevno žalovanje, danes pa žalujejo tudi v srbski entiteti BiH, Republiki srbski.

Danes je v Srbiji dan žalovanja za žrtvami helikopterske nesreče, v kateri je umrlo sedem oseb. Med žrtvami je tudi pet dni star dojenček, ki so ga reševali iz mesta Novi Pazar na jugu Srbije. Skušali so ga pripeljati do bolnišnice v Beogradu, a polet se je končal tragično. Zakaj se je nesreča zgodila, še ni jasno. Srbske oblasti pravijo, da bodo prve rezultate preiskave predstavili v sredo.

Med mrtvimi sta tudi dva vojaška pilota, ki sta veljala za najboljša v državi. V vojski sta imela že dolgoleten staž, sodelovala pa sta tudi v reševanju ljudi iz snežnih zametov pri Feketiću na severu Srbije, prav tako pri reševanju prebivalcev iz poplavljenega Obrenovca.

Soproga pilota Omera Mehića je novinarjem dejala, da se je od moža poslovila, ko je šel v dežurstvo. Ko sta se slišala, ji je dejal, da gre rešit dojenčka. Nato pa se ji ni več oglasil. ostala je sama z dvema otrokoma, starima 17 in 14 let. "Bil je moj heroj. Bil je heroj vseh nas," je dejala in dodala, da se ji je mož v 18-ih letih zakona vedno oglasil pred poletom in po pristanku.

Družina je sicer iz medijskega poročanja zvečer izvedela, da naj bi helikopter varno pristal, zato so se odpravili spat. A navsezgodaj zjutraj so ji na vrata potrkali predstavniki ministrstva. Tudi brez besed je vedela, zakaj so prišli. 

Umrli so tudi pripadniki vojske 44-letni Nebojša Drajić, Ivan Miladinović ter Milovan Đukarić. Za omenjene imajo vsi le najlepše besede in pohvale.

Med mrtvima sta tudi zdravstvena delavca iz mesta Novi Pazar – 41-letni Dževad Ljajić in 42-letni Miroslav Veselinović. Ljajić je le uro pred strmoglavljenjem poklical soprogo in ji dejal, da je vse v redu, naj ne skrbi, saj da bodo kmalu pristali.

Vojaški helikopter, ki je na nujnem letu v Beograd prevažal hudo bolnega novorojenčka, je radio povezavo s kontrolo poletov izgubil v petek ob 22.31, čez tri minute pa je izginil z radarjev. Strmoglavil je blizu beograjskega letališča. Novorojenčka v inkubatorju so na ibarski magistrali prevzeli iz reševalnega vozila, ki zaradi zemeljskega plazu na cesti ni moglo priti do bolnišnice v Kragujevcu.

Vzrok nesreče še ni znan, je pa bila na območju v času nesreče gosta megla. Obrambni minister Bratislav Gašić je danes dejal, da dve komisiji preučujeta vzrok nesreče, k temu pa bo pomagala tudi črna skrinjica helikopterja. Izpostavil je, da helikopter ni bil pokvarjen, da je bil najboljši v letalskih silah in da je imel tudi operemo za nočno letenje. Izpostavil je tudi izkušenost pilota in posadke. Povedal je še, da je helikopter, preden je strmoglavil na širšem območju letališča, v gosti megli trikrat skušal pristati.

Na kraju nesreče.
Na kraju nesreče. FOTO: Reuters

Zmeda v medijskem poročanju

Srbska javnost je razočarana, da se je usodnega večera v medijih pojavilo kar nekaj netočnih podatkov. Od tega, da so s helikopterjem pristali v Kragujevcu, do tega, da so pristali v Beogradu in da se dojenček že zdravi v tamkajšnji bolnišnici.

Prav tako so bili šokirani zaradi poročanja neke srbske spletne strani, ki je mater dojenčka obtožila za smrt sedmih ljudi. Objavili so njeno starost, ime in priimek ter zapisali, da otroka ni mogla dojiti, zato naj bi ga hranila s kravjim mlekom. Njegovo zdravstveno stanje naj bi zato bilo izredno slabo. Javnost se je burno odzvala na ta poročanja in jih seveda odločno obsodila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3