Črna kronika

Sonce, morje, plaža in......trupla

Neapelj, 21. 07. 2008 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kopalci na plaži blizu Neaplja so nadaljevali s kopanjem, kljub temu, da sta ob njih ležali trupli dveh romskih deklic, ki sta se malo pred tem utopili. Zganili se niso niti, ko so s krstami prišli ponju.

Italijo pretresa nov škandal. Mediji so namreč med vikendom objavili fotografije, kako brezskrbno se na plaži Torregaveta zahodno od Neaplja sončijo kopalci, kljub temu, da ob njih ležita trupli dveh romskih deklic.

Fotografije, objavljene v italijanskih medijih, kažejo, kako brezskrbno se kopalci sončijo ob truplih.
Fotografije, objavljene v italijanskih medijih, kažejo, kako brezskrbno se kopalci sončijo ob truplih. FOTO:

Informacije v medijih so različne. Nekateri poročajo, da so štiri romske deklice na plaži, ob kateri je še letos stal romski kamp, ki so ga pred kratkim podrli, prebivalce pa izselili, najprej prodajale spominčke in se okoli 13. ure odločile za osvežitev v morju, drugi pa poročajo, da so na plaži prosjačile. Kakorkoli že, ker očitno nobena od njih ni znala dobro plavati, so bili valovi in močan tok zanje bili usodni. Reševalci so dve deklici uspeli rešiti, drugi dve, 14-letnica in 16-letnica, pa sta utonili, zato so ju zvlekli na pesek in pokrili z brisačama. Incident pa ni prav nič pretresel kopalcev, ki so s sončenjem in kopanjem nadaljevali, le malokdo je s plaže odšel. Čez eno uro so ponju prišli policisti in pogrebniki s krstama.

Italijanska La Repubblica je izrazila presenečenje nad ignoranco kopalcev: "Medtem, ko so trupla ležala ob njih, se niso pustili motiti in so nadaljevali s sončenjem.“ Poseben pomen je seveda v dejstvu, da so dekleta Romkinje, proti katerim naj bi bili še posebej nastrojeni.

Policisti so prišli uro kasneje in trupla s plaže odnesli.
Policisti so prišli uro kasneje in trupla s plaže odnesli. FOTO:

Odkar je na oblasti Berlusconi, se namreč trije vladni pooblaščenci ukvarjajo s problematiko romske manjšine v treh največjih italijanskih mestih - Neaplju, Milanu in Rimu. Odredil je tudi odvzem prstnih odtisov vsem Romom, vključno z mladoletniki, ki jih je samo v Rimu več kot 150.000.

Omenjeni primer ignorance in nestrpnosti do drugih pa žal ni edini. Že leta 1997 se je namreč blizu Trsta utopil moški, kjer je bila reakcija kopalcev precej podobna.

V Rimu začeli s popisom romskega prebivalstva

Mestne oblasti in predstavniki Rdečega križa so že prejšnji teden začeli s popisovanjem romskega prebivalstva v Rimu, vendar pa, kot so povedali, ne bodo sodelovali v ukrepih italijanske vlade za jemanje prstnih odtisov Romom, razen seveda, če bodo zasledili koga osumljenega zločina.

"Ko obstaja sum za zločin, se prstni odtisi odvzamejo vsakemu Italijanu," je pojasnil rimski prefekt Carlo Mosca in dodal, da zbirajo podatke o zdravstvenem stanju, izobrazbi in družinskem statusu, prstnih odtisov pa ne nameravajo jemati.

"Tukaj smo le iz humanitarnih razlogov, in sicer da pridemo v stik z ljudmi, ki bili vedno potisnjeni na rob," je novinarjem v romskem naselju na obrobju Rima povedal predsednik italijanskega Rdečega križa Massimo Barra. "To nima nobene zveze s prstnimi odtisi," je dodal.

V Neaplju, kjer so s popisovanjem pričeli že pred nekaj tedni, so bolj "dosledni". Tam Romom jemljejo prstne odtise, pa tudi podatke o etnični pripadnosti in veroizpovedi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni